Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.05.2003, 08:16   #16
chodus007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.03.2003
chodus007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nero mam te najnowsze ale to nie chodzi o to. w tym programi pokazuje blad ze chodzi walsnie o dma a jak np przegrywam film to wykakuje blad urzadzenia we/wy. i to jest dziwne. pozdrawiam
chodus007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.05.2003, 09:10   #17
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Coś jest nie tak.
winXP HOME jest trochę "chory" w przeciwieństwie do PROF.
Mam podejrzenie, że masz coś "namieszane" w systemie: aby być absolutnie pewnym decydowałbym się jednaj na pełną reinstalkę systemu. 8)
Stary 29.05.2003, 07:26   #18
chodus007
Nowy na forum

ha wszytsko by bylo piknie ale win xp mam nieorginalny w przeciwienstwie do wersji home. Znalazlem te Bus Master i nic mi to nie dalo (moze nie wiem jak sie tym poslugiwac) bo w opcjach tylko sie troche namieszlao ale jakos doszedlem jak to poprawic. Sterowanie dma jednak pozostalo te same DMA JESLI DOSTEPNE i TYLKO PIO. A gdzie mozna zmienic zeby wybrac np DMA TRYB 1 lub D<MA TRYB 2 albo MULTI WORD. MOze jest taki programik. POzdrawiam
Stary 29.05.2003, 22:19   #19
agr777
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.05.2003
agr777 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A mnie pokazuje Ultra DMA tryb5. Co to znaczy ten tryb 5? Może mi to ktoś wyjaśnić? Czy to szybkość transferu? Mam WinXp Pro i płytę Abit KG7 Lite.
Stary 30.05.2003, 00:57   #20
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ultra DMA 5 to to samo co Ultra DMA 100.
Stary 30.05.2003, 04:23   #21
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
XP czy 2000 puszczaja zawsze na najwyzsze DMA jakie pociagnie sprzet albo na PIO, czasem mozna ograniczyc to sprzetowo (dyski seagate) albo w biosie - ale po co
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2003, 11:09   #22
puch
Forumator

Czasem ograniczenie prędkości transferu jest konieczne.
W moim starym 386 miałem dysk Quantum 170 MB, a potem dołożyłem Caviara 200 MB. Oczywiście w owych czasach jeszcze nie mówiło się o trybach PIO czy DMA - podłączało się dysk do kontrolera Multi I/O, wpisywało w BIOSie liczbę cylindrów, sektorów, głowic, itd. (kto to jeszcze pamięta?) - i dysk był widoczny.
Gdy kupiłem nową płytę główną pod Pentium 100 - w BIOSie były takie opcje jak tryb tranferu - można było ustawić od PIO 0 do PIO 4 oraz Auto. Zostawiłem oczywiście Auto, podłączyłem oba dyski - i problem! Caviar działa bez pudła, na Quantum ciągle błędy zapisu i odczytu, pogubione klastry, itd.
Kombinowałem, kombinowałem, i wreszcie wymyśliłem. Quantum był przez BIOS rozpoznawany jako obsługujący tryb PIO 3, a okazało się, że faktycznie obsługuje tylko PIO 2. Po ręcznym ustawieniu PIO 2 wszystkie błędy zniknęły jak ręką odjął.

To oczywiście ma teraz znaczenie już historyczne, ale wskazuje, że różne automatyki nie zawsze dobrze działają i może się okazać, że wymuszenie obniżenia trybu transferu rozwiąże problem.
Stary 31.05.2003, 09:44   #23
chodus007
Nowy na forum

Puch ma racje wlasnie tak jest z moja wypalarka jak obnize na dma tryb 1 to wszycho chodzi super a jak tylko win ustwi tryb 2 to sie kisi bledy odczytu i nic nie mozna zrobic. Wiec pytanie ktore zadaje n-ty raz wie moze ktos jak ograniczyc win w tym wyborze trybow dma od razu mowie ze w biosie mam wylaczona ta opcje a xp nadal wstawia mi dma tryb 2 mozejest jakis program do wybierania szybkosci transferow??
Stary 31.05.2003, 11:15   #24
puch
Forumator

Niestety, nie znam XP, więc może ktoś inny udzieli konkretnej odpowiedzi. O ile pamiętam coś, co kiedyś czyałem, XP ma mechanizmy, które pomijają BIOS płyty głównej przy komunikacji z dyskami, dlatego chyba ustawienia w BIOSie są przez XP ignorowane... (tylko tak mi się wydaje - wymaga weryfikacji!)

Jeżeli masz sterowniki takie, jak Intel Application Accelerator, jest tam opcja Limit trybu transferu - jedyna, jaką można zmienić - pozwalająca wymusić niższy tryb transferu niż wybrany przez sterownik. Teoretycznie powinno zadziałać.

Niektórzy pisali też, że pomaga usunięcie z Menadżera Urządzeń sterownika IDE - gdy XP znajdzie go na nowo, powinny być właściwe ustawienia.

Kiedyś miałem płytę z chipsetem Intel Triton HX oraz nagrywarkę i CD-ROM LG - żadne z tych urządzeń nie obsługiwało UDMA, natomiast wszystkie - tryb DMA po zainstalowaniu sterowników Triones Bus Master pod W 95. Jednakże włączenie trybu DMA dla napędów Cd powodowało liczne kłopoty i ostatecznie musiałem DMA wyłączyć. Po wymianie płyty na nowocześniejszą, z chipsetem Ali Aladdin V, która obsługiwała UDMA 66, bez problemu mogłem włączyć tryb DMA dla obu napędów. Nowocześniejszy chipset i lepsze sterowniki lepiej sobie z tym radziły, a starsze urządzenia mają z trybem DMA kłopoty.
O ile wiem, trybów DMA jest 6: Single-Word i Multi-Word, każdy w wariancie 0, 1 i 2. Kiedy w starszych urządzeniach mówiło się o "DMA" było to jakieś ogólne nieokreślone DMA. Niewykluczone, że np. płyta główna obsługiwała Single-Word DMA 2, a napęd CD Multi-Word DMA 1. Jeśli tak rzeczywiście jest, nic dziwnego, że urządzenia nie potrafiły się ze sobą dogadać i trzeba było pozostać przy PIO.

Sterownik Intel Application Accelerator wyświetla dokładne informacje o obsługiwanych przez urządzenia trybach transferu: PIO, DMA SW, DMA MW, UDMA. Sprawdź, jakie tryby są obsługiwane zarówno przez chipset jak i przez napędy i wymuś odpowiedni, jeśli się da. W moim przypadku okazuje się, że chipset i845 nie obsługuje niektórych niższych trybów PIO i DMA, obsługiwanych dla odmiany przez napędy (ale na szczęście nie można ustawić takiego nieobsługiwanego przez chipset trybu!).
Stary 31.05.2003, 16:00   #25
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Gdybyś miał MB na VIA to znam sposób ograniczenia transferu w kanałach IDE. Niestety, nie znam rozwiązania dla Intela.
Twój zestaw powinien jak najbardziej prawidłowo pracować na UDMA-2.
Skoro nie pracuje to:
1 Nagrywarka ma problem: sprawdź na innym kompie, w zalezności od wyniku oddaj na gwarancję,
2.MB ma uszkodzenie: szwankuje Seraial ATA: zmień płytę albo zainwestuj w kontroler IDE na PCI (100-150zł). Być może uszkodzona jest poprostu taśma.
3.Masz źle skonfigurowany (zainstalowany) system: zrób pełną instalkę, po formacie.
Czwartego rozwiązania nie ma a z dyskusji wynika, że nie będzie.
Pozdrawiam 8)
Stary 31.05.2003, 16:16   #26
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
esem napisa***322;(a)

Czwartego rozwiązania nie ma a z dyskusji wynika, że nie będzie.
Moze pomoc jeszcze nowy BIOS do mobo, ale nie musi.

...
Zbieraj nakretki, nakretki Frugo AaaaaA
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: