![]() |
tej koles, przegiąles
chlopak do nas pisze, zeby sie nauczyc i abysmy mu pomogli takie texty to sobie zachowaj dla dzieci swoich (biende istoty... ;D ) jego problem jest rzeczywiscie dziwny i nie wynika np. ze zlego zainstalowania hard-ware (tak sadze, po tym co tam pisze i jaki jest stan problemu) czyli koles srobil wszystko dobrze (oby tak bylo... ;D ;D ;D ) |
kijus: idz do jakiegos kumpla i zobacz czy dzieje sie to samo
jesli sie nie dzieje, oznacza to ze albo cos zle jest u ciebie w systemie albo palnik powinien byc single master (czyli jest cos nie tak z podlaczeniem), albo po prostu twoj sprzet go nie lubi (czasem tak jest) |
Witam też mam TDK Cyclone ale jak dotąd nie zrypałem ani jednej płytki. Nagrywam X32(model TDK CDRW321040X) i idzie jak wściekła prawie "tłoczy" nie wypala. Też używam nero i ten pierwszy komunikat że "właczono system ocrony zapisu" informuje cię o tym że masz tą opcje odpaloną. Chroni ona niestety tylko przy niedopełnieniu bufora. Przyczyn psucia płyt jest wiele :
1 Uszkodzony przewód IDE (zeby sprawdzić możesz zamienić z HDD) 2 Sprawdz zworki z tyłu nagrywarki 3 Sprawdz najnowszą wersję NERO http://www.nero.com Może to być też niestety wina windowsa a wtedy już tylko "format c": & "new win" Napisz co udało ci się zdziałać |
Aha teraz dopiero doczytałem komunikat który ci wyświetla "communication failure" to oznacza że coś siedzi miedzy nagrywarką a resztą(może tego być wiele). Sprawdź w biosie czy prawidłowo ją rozpoznaje a także w sekcji o nazwie OnChip IDE Function zobacz czy na kontrolerze na którym jest nagrywarka jest zaznaczone UDMA lub DMA a najlepiej na AUTO.
To narazie tyle zobaczymy co z tego ci wyjdzie. P.S. Dobrze by było zrobić tak jak polecił ci "cz" tzn. sprawdzić u kogoś innego tą maszynke. |
Cytat:
Dalem mu bardzo dobra rade, zeby nauczyl sie najpierw obslugiwac kompem. A o moje dzieci to sie nie martw. Cytat:
Dlaczego? Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy). Poza tym najlepiej jakby zobaczyl to znajomy, ktory sie dobrze zna na komputerach. A nie tak jak cz mu radzisz, zeby biegl od razu do sklepu. |
Czy dziwny?
Dlaczego? Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy). Poza tym najlepiej jakby zobaczyl to znajomy, ktory sie dobrze zna na komputerach. A nie tak jak cz mu radzisz, zeby biegl od razu do sklepu.[/quote] hmm... odpowiadaja mu zalozylem ze wszystko ma dobzre podlaczone, system w stanie tak jak inni, dobrze zaisntalowane oprogramowanie, sprawdzone wtyki na plycie glownej, sprawdzone kontrolery itd -> po prostu komputer w stanie, ktory nie powinien powodowac takich usterek licze... liczylem ze koles sam juz to wszystko zrobil, bo dla mnie normalne jest, aby wszystko co sie da docisnac, sprawdzic itd. zanim sie zapytam innych, moze troche zalozylem za duzo ale to nie jest powod textow "nie znasz sie to nie dotykaj" jeszcze go wyzywac od lamerow zacznij... to ze sam nie zrobil tego co powinien,[a co? czyt. kilka linijek w gore] (a tego nie wiemy !!! bo moze podlaczyl wszystko ) to rzeczywiscie nie powinien pisac posta zanim tego nie zrobi "znajomy ktory sie zna" a co to znaczy znac sie na komputerze? nie lubie tego okreslenia... koles sie uczy, moze kiedys bedzie tez tym "znajacym sie znajomym" |
Siema!
Taz40 w biosie napewno mam dobrze skonfigurowana a co do opcji OnChip IDE Function to nie ma takiej u mnie. Powiedz moze blizej o co chodzi chodzi ci o zdefiniowanie jakie uzadzenie jest podlaczone na kablu IDE jak master i slave? CO do zworkow to napewno sa dobrze bo sam je ustawialem. A co do podlaczenia to sprawdzalem wszystkie kable kilka razy...Ale najdziwniejsze w tym wszystkim jest to ze plyty CD-RW wypala dobrze! Skopiowalem narazie 2 i wszystko jest w pozadku.Pozatym jako naped CD nagrywarka spisuje sie rownie dobrze. Nie wiem jednak czemu CD-R nie chce wypalac narazie probowalem z 5 plytami i wszystkie poszly na smietnik! |
byles u kogos z tym sprzetem? nie? to IDZ
jak wrocisz to zdaj relacje czy wypala poprawnie (najrpostrze i najmniejstresujace rozwiazanie) |
Wiesz Weron nie mialem zamiaru pisac nic na twoj temat ale nie moge patrzec jak coraz wiecej takiej lamerii jak ty jest na sieci. Napisalem o sterownikach do nagrywarki dlatego iz myslalem ze beda do niej potrzebne dodatkowe sterowniki aby mogla nagrywac ale ty juz mailes sie czego przyczepic. I co, dowartosciowalo cie to? Poczules sie dzieki temu lepiej? No i co, od kiedy masz komputer? Rok, dwa i nadal szukasz POWER na klawiaturze?(Weron wiesz POWER to taki duzy przycisk na obudowie komputera, wylancza sie nim komputer) A jak jestes taki hacker to powiedz mi ile umiesz jezykow programowania? Bo ja 4. A pracowales kiedys w innym systemie niz windows? Chociaz w DOS`ie bo nie bede wspominac juz o Linuxie, Solaris`sie czy czystym Unix`ie. No wiem...zaraz powiesz ze jezykow programowania to ty umiesz 8 a teraz twozysz wlasny 9, a pracowales w 15(moze 40?: ) systemach operacyjnych. Tylko ciekawe jak by to bylo w praktyce... Najbardziej spodobal mi sie twoj tekst: " Zobaczyl bym przede wszystkim podlaczenie do plyty glownej(czy niebieski wtyk tkwi w plycie i takie rozne podstawy)" NAwet nie wiesz ze te "niebieskie wtyki" to IDE a wogole wcale nie musza byc niebieskie:)! Wogole to ciekawe ze takie teksty jak ty to daja tylko same lamy bo wyzywac umiesz ale jak pomoc to juz nie wiesz :)
|
cz => narazie nie moge, najwczesniej bede mogl dopiero po swietach...
|
Cytat:
|
buahahahahaha
;D a 'sleep' tez pewnie, fajne ;D a pod FreeBSD to nie dziala :( ;D ;D ;D ;D ;D |
Cytat:
|
a to takie multimedialne cudo majkrosoftu czy inna full-max-wersjon (np. samsung) ?
ja mam na obu kompach Logitecha DeLuxe i jestem zadowolony :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:38. |