![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Witam!
W kwestii błedów C1 i C2, ja testuję na Litku SOHR 5238S w KProbe, ale ogólne zasady przyjęte przez twórców standardu cd: -Blędy C1 - wartość maksymalna nie może przekroczyć 220 (to chyba dotyczy przede wszystkim standartu audioCD), do tej wartości korekcja napędu jest w stanie poprawnie odtworzyć dane, na b.dobrych płytach (Verby Pastele) uzyskuję 7-9, dobrych (Sony Supremas) 13-16, przeciętnych (TDK)21-27. Jeśli chodzi o wartości średnie : Pastele 0,2 ; Sony 0,8-1,2 ; TDK 2,2-2,8. -Błędy C2 - za te wartości odpowieda wyższy poziom korekcji sprzętowej i choć wiele napędów jest w stanie odtworzyć dane z płyt zawierających blędy C2, przyjmuje się że płyta zawierająca jakiekolwiek błedy C2 jest płytą wadliwą - krócej: płyta poprawnie nagrana nie powinna wogóle zawierać błedów C2. Jeśli chodzi o płytki CD-R, jeśli mam wybór kupuję Verbatimy Pastele DataLife lub CrystalAZO DataLifePlus, nigdy natomiast nie biorę zwykłych Data Life. Jeśli nie ma powyższych całkiem porządnymi płytkami są Sony Supremas. Podobno niezłe płyty są sprzedawane pod marką DDD, ja jeszcze ich nigdzie nie spotkałem. Kiedyś kupowałem także TDK, ale zawiodły mnie kilkakrotnie i pożegnałem się z tą marką. Platinumy to często niezłe płytki, z Esperanzami też można nieźle trafić, jednak zakup tych marek to zawsze loteria. Moim zdaniem warto dopłacić parę groszy (czasem nawet cena jest taka sama) do topowych Pasteli lub Sony i mieć pewność co do bezpieczeństwa danych i jakości płytek audio. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem ![]() Pozdrawiam. |
![]() |
|
|