Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG GCE-8400B z Mount Rainier i UDMA33 !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8400b-mount-rainier-udma33-15743/)

ME 25.01.2003 16:31

Cześć
rzeczywiście TDk są jakieś dziwne
u mnie na LG8520B CD Speed widzi je jako 1h 49 minut 99sekunt i ponad 1400MB
może nagrywara nie rozpoznaje prawiedłowo ATIP tych płytek
może ktoś wie coś na ten temat
z góry dzięki
Pozdrawiam

luminat 26.01.2003 11:49

Chcialbym wiedziec jakim programem wykorzystujecie technologie Mt. Rainer. Chciałbym naznaczyc ze program InCD nie sluzy do nagrywania plyt CD-RW w trybie M. Rainer. Jest to zwykly zapis pakietowy nawet jak wybierze sie opcje format to cd-mrw to nie jest to Mt. Rainer.
Ten program nie potrafi wykorzystac sprzetowo mozliwosci nagrywania plyt w formacie cd-mrw. Do nagrywania plyt w cd-rw przy wykorzystaniu Mt. Rainera sluzy WriteCD. Moja opinia na ten temat jest potwierdzona testami jakimi ostatnim czasie przeprowadzilem.

Harry-Torun 26.01.2003 11:56

Odsyłam na stronę główną www.cdrinfo.pl do działu "Porady i pojęcia". Znajdziesz tam dokładny opis i zastosowanie sprzętowego Mount Rainier:).
Pozdrawiam

QBUS 26.01.2003 12:16

Cytat:

luminat napisa***322;(a)
Chcialbym wiedziec jakim programem wykorzystujecie technologie Mt. Rainer. Chciałbym naznaczyc ze program InCD nie sluzy do nagrywania plyt CD-RW w trybie M. Rainer. Jest to zwykly zapis pakietowy nawet jak wybierze sie opcje format to cd-mrw to nie jest to Mt. Rainer.
Ten program nie potrafi wykorzystac sprzetowo mozliwosci nagrywania plyt w formacie cd-mrw. Do nagrywania plyt w cd-rw przy wykorzystaniu Mt. Rainera sluzy WriteCD. Moja opinia na ten temat jest potwierdzona testami jakimi ostatnim czasie przeprowadzilem.

Dziwne rzeczy kolega opowiada. Formatuje plytke w formacie CD-MRW programem InCD - trwalo to niewspolmiernie krocej niz w normalnym zapisie pakietowym (doslownie kilkadziesiat sekund), Nero taka plyte wykrywa potem jako Mount Rainer, (zaraz po formatowaniu wyswietla komunikat, ze formatowanie jest niepelne w formacie Mount Rainer). Wg Ciebie Ahead oszukuje? Jak inaczej mozna sprawdzic, czy plyta jest CR-MRW?

Ricki 26.01.2003 13:06

Do ME zastosuj może wcześniejszą wersje CD speed, bo ta nojnowsza jest coś skopana. Co do MR to zarównp InCD jak i DirectCD (polecam ten directa) prawidłowo zapisują w standardzie MR warunek jest tylko taki aby sprzęt go obaługiwał.

sado 27.01.2003 07:41

Na tej stronie http://forum.firmware-flash.com/portal.php
co ma być ten bios v.1.12 od IBM ja go tam znaleźć nie mogę
proszę podajcie mi bespośredni link do tego biosa ba ja go
nigdy nie znajdę a posiadając modem nie mogę siedzieć wiecznie
w internecie. :buu:

proszę o pomoc

Harry-Torun 27.01.2003 07:47

Cytat:

sado napisa***322;(a)
Na tej stronie http://forum.firmware-flash.com/portal.php
co ma być ten bios v.1.12 od IBM ja go tam znaleźć nie mogę
proszę podajcie mi bespośredni link do tego biosa ba ja go
nigdy nie znajdę a posiadając modem nie mogę siedzieć wiecznie
w internecie. :buu:

proszę o pomoc

ftp://ftp.pc.ibm.com/pub/pccbbs/inte...on/74p4782.exe - bezpośredni link do pliku na serwerze IBM:)

Pozdrawiam

sado 27.01.2003 07:50

dzięki za odp

luminat 27.01.2003 13:44

Sorry za to cale zamieszanie tym poscie. Jednak sie mylilem... Program InCD jednak potrafi sprzetowo odsluzyc Mt. Rainer'a. Ale jednak i tak uwazam ze jest to jeden wielki niewypal gdyz od zwyklego UDF'a rozni sie tym ze nie formatuje odrazu calej plyty CD-RW tylko w momencie gdy plyta znajduje sie w napedzie a komp jest bezczynny.
Jeszcze raz przepraszam... :'(

Japa 27.01.2003 16:35

Sorki za troszke lamerskie pytanie, ale czytalem ze z biosem nie ma zartow :) i sie chce upewnic.

Czy wspomniany firmware mozna wgrac z powodzeniem bezposrednio do nagrywarki GCE-8320B ?

Ostatnio mialem problem z zejsciem wypalania 700MB ponizej 6 min, wiem ze to duzo :(
Taki wynik powodowany byl chyba niewytlumaczalnym spadkiem bufora, np pod nero, raczej bez przyczyny (zadnych programow w tle, dysk zdefragmentowany) spadaly dane w buforze, najpierw na pasku powyzej zaawansowania nagrania. Po spadku do zera, oproznial sie bufor gdzie stan jest ponizej na takim malym pasku. (sorki pisze z pamieci bo jestem w pracy)

Myslicie ze upgrade do w/w biosu rozwiaze ten problem ?

Harry-Torun 27.01.2003 19:12

Powinien pomóc. Pomijając kwestię Twojego sprzętu (nie mam pojęcia jaka konfiguracja) UDMA-33 = mniejsze obciążenie procesora i systemu, a zmiana metody zapisu z Z-CLV (GCE-8320B) na P-CAV (GCE-8400B) to większa wydajność wypalania. Wgrać bios można bezpośrednio do 8320 i tak samo bezpośrednio wrócić do starego. Testowane u kilku userów (u mnie kilka razy;) ).
Pozdrawiam

mihau 27.01.2003 19:16

Zanim władujesz nowy bios do nagrywary, musisz zrobić coś z tym buforem. Najczęściej przyczyną jest brak DMA - pogrzeb gdzieś w ustawieniach i spróbuj włączyć Multiword DMA2 (sprawdziłem - 8320 go obsługuje). Transfer jest taki sam jak przy PIO4, ale nie obciąża procka i bufor nie powinien spadać. Potem możesz zabrać się za bios.

Japa 27.01.2003 19:27

sprzet nie jest taki chyba najgorszy i chyba nie tu tkwi przyczyna: duron 850, 256MB RAM, dysk 20MB Seagate

heh, przypomnialo mi sie jeszcze jedno zdarzenie z tym napedem: otoz jakies 2 tygodnie temu podczas odczytu plyty bylo slychac jakis zgrzyt, po czym nagrywarka odmawiala wspolpracy: widoczna w biosie i windzie, po wlozeniu plyty naped probowal rozpoznac plyte przez jakas minute, ale bez skutku, wsuwalem mu kilka plytek, wszystkie byly "niewidoczne"
wtedy juz pewien awarii wyjalem go z kompa, nawet juz zadzwonilem do sklepu ze mam z nia problem, juz sie mialem ubierac i wyprobowalem ostatniej deski ratunku - palnalem ja lekko kilka razy reka, oczywiscie pomoglo ^_^

od tamtej pory, oprocz wspomnianego problemu jest wszystko ok

zeby wrocic do poprzedniego biosu po prostu flashuje sie go ponownie starszym biosem ? nie bedzie sie plul, ze to starsza wersja ?

dzieki za odp

Harry-Torun 27.01.2003 19:55

Cytat:

Japa napisa***322;(a)
sprzet nie jest taki chyba najgorszy i chyba nie tu tkwi przyczyna: duron 850, 256MB RAM, dysk 20MB Seagate

zeby wrocic do poprzedniego biosu po prostu flashuje sie go ponownie starszym biosem ? nie bedzie sie plul, ze to starsza wersja ?

dzieki za odp

Sprzęt ok. Poprzedni bios trzeba wrzucić flashem od 8320. Nie ma żadnego problemu. No a nowy flashem od 8400:).

Japa 28.01.2003 16:36

Process succesfull :)

Ladnie chodzi, dma dziala, mount rainer wykryty,
Co ciekawe nero infotool nie pokazuje ze jest zabezpieczenie buffer underrun, ale pewnie to przeklamanie

Mam inna ciekawe sprawe, przed jak i po wgraniu biosa w nero cd speed wszystkie plytki mi pokazuje jako 32 minutowe. Ciekawe w czym rzecz ???

No i na poczatku szybkosc nagrywania nie zwiekszyla sie, wykres byl prawie idealnie plaski dla 16x. Na szczescie jak sie okazalo moj naped nie lubi chyba datex'ow bo na esperanzie bylo DUZO lepiej

Aha problem z oproznianiem sie buforow zniknal :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:01.