![]() |
Cześć
rzeczywiście TDk są jakieś dziwne u mnie na LG8520B CD Speed widzi je jako 1h 49 minut 99sekunt i ponad 1400MB może nagrywara nie rozpoznaje prawiedłowo ATIP tych płytek może ktoś wie coś na ten temat z góry dzięki Pozdrawiam |
Chcialbym wiedziec jakim programem wykorzystujecie technologie Mt. Rainer. Chciałbym naznaczyc ze program InCD nie sluzy do nagrywania plyt CD-RW w trybie M. Rainer. Jest to zwykly zapis pakietowy nawet jak wybierze sie opcje format to cd-mrw to nie jest to Mt. Rainer.
Ten program nie potrafi wykorzystac sprzetowo mozliwosci nagrywania plyt w formacie cd-mrw. Do nagrywania plyt w cd-rw przy wykorzystaniu Mt. Rainera sluzy WriteCD. Moja opinia na ten temat jest potwierdzona testami jakimi ostatnim czasie przeprowadzilem. |
Odsyłam na stronę główną www.cdrinfo.pl do działu "Porady i pojęcia". Znajdziesz tam dokładny opis i zastosowanie sprzętowego Mount Rainier:).
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Do ME zastosuj może wcześniejszą wersje CD speed, bo ta nojnowsza jest coś skopana. Co do MR to zarównp InCD jak i DirectCD (polecam ten directa) prawidłowo zapisują w standardzie MR warunek jest tylko taki aby sprzęt go obaługiwał.
|
Na tej stronie http://forum.firmware-flash.com/portal.php
co ma być ten bios v.1.12 od IBM ja go tam znaleźć nie mogę proszę podajcie mi bespośredni link do tego biosa ba ja go nigdy nie znajdę a posiadając modem nie mogę siedzieć wiecznie w internecie. :buu: proszę o pomoc |
Cytat:
Pozdrawiam |
dzięki za odp
|
Sorry za to cale zamieszanie tym poscie. Jednak sie mylilem... Program InCD jednak potrafi sprzetowo odsluzyc Mt. Rainer'a. Ale jednak i tak uwazam ze jest to jeden wielki niewypal gdyz od zwyklego UDF'a rozni sie tym ze nie formatuje odrazu calej plyty CD-RW tylko w momencie gdy plyta znajduje sie w napedzie a komp jest bezczynny.
Jeszcze raz przepraszam... :'( |
Sorki za troszke lamerskie pytanie, ale czytalem ze z biosem nie ma zartow :) i sie chce upewnic.
Czy wspomniany firmware mozna wgrac z powodzeniem bezposrednio do nagrywarki GCE-8320B ? Ostatnio mialem problem z zejsciem wypalania 700MB ponizej 6 min, wiem ze to duzo :( Taki wynik powodowany byl chyba niewytlumaczalnym spadkiem bufora, np pod nero, raczej bez przyczyny (zadnych programow w tle, dysk zdefragmentowany) spadaly dane w buforze, najpierw na pasku powyzej zaawansowania nagrania. Po spadku do zera, oproznial sie bufor gdzie stan jest ponizej na takim malym pasku. (sorki pisze z pamieci bo jestem w pracy) Myslicie ze upgrade do w/w biosu rozwiaze ten problem ? |
Powinien pomóc. Pomijając kwestię Twojego sprzętu (nie mam pojęcia jaka konfiguracja) UDMA-33 = mniejsze obciążenie procesora i systemu, a zmiana metody zapisu z Z-CLV (GCE-8320B) na P-CAV (GCE-8400B) to większa wydajność wypalania. Wgrać bios można bezpośrednio do 8320 i tak samo bezpośrednio wrócić do starego. Testowane u kilku userów (u mnie kilka razy;) ).
Pozdrawiam |
Zanim władujesz nowy bios do nagrywary, musisz zrobić coś z tym buforem. Najczęściej przyczyną jest brak DMA - pogrzeb gdzieś w ustawieniach i spróbuj włączyć Multiword DMA2 (sprawdziłem - 8320 go obsługuje). Transfer jest taki sam jak przy PIO4, ale nie obciąża procka i bufor nie powinien spadać. Potem możesz zabrać się za bios.
|
sprzet nie jest taki chyba najgorszy i chyba nie tu tkwi przyczyna: duron 850, 256MB RAM, dysk 20MB Seagate
heh, przypomnialo mi sie jeszcze jedno zdarzenie z tym napedem: otoz jakies 2 tygodnie temu podczas odczytu plyty bylo slychac jakis zgrzyt, po czym nagrywarka odmawiala wspolpracy: widoczna w biosie i windzie, po wlozeniu plyty naped probowal rozpoznac plyte przez jakas minute, ale bez skutku, wsuwalem mu kilka plytek, wszystkie byly "niewidoczne" wtedy juz pewien awarii wyjalem go z kompa, nawet juz zadzwonilem do sklepu ze mam z nia problem, juz sie mialem ubierac i wyprobowalem ostatniej deski ratunku - palnalem ja lekko kilka razy reka, oczywiscie pomoglo ^_^ od tamtej pory, oprocz wspomnianego problemu jest wszystko ok zeby wrocic do poprzedniego biosu po prostu flashuje sie go ponownie starszym biosem ? nie bedzie sie plul, ze to starsza wersja ? dzieki za odp |
Cytat:
|
Process succesfull :)
Ladnie chodzi, dma dziala, mount rainer wykryty, Co ciekawe nero infotool nie pokazuje ze jest zabezpieczenie buffer underrun, ale pewnie to przeklamanie Mam inna ciekawe sprawe, przed jak i po wgraniu biosa w nero cd speed wszystkie plytki mi pokazuje jako 32 minutowe. Ciekawe w czym rzecz ??? No i na poczatku szybkosc nagrywania nie zwiekszyla sie, wykres byl prawie idealnie plaski dla 16x. Na szczescie jak sie okazalo moj naped nie lubi chyba datex'ow bo na esperanzie bylo DUZO lepiej Aha problem z oproznianiem sie buforow zniknal :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:01. |