![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Od ok 2 mies. mam Liteona 48246S i ostatnio prawie co druga, co trzecia, a ostatnio nawet 4-5 razy pod rzad plytka nagrywana jest z bledami (zolte bloczki w CDSpeed/Bledy C2 w Kprobe).
Sprawdzalem na roznych nosnikach (Xdisc, Emtec, TDK, Dysan, LG...), przy roznych predkosciach nagrywania - czasami zdaza sie, ze plytka ma bledy nawet po wypaleniu x8 czy x4, czasami ten sam typ wypala sie dobrze x32 czy x48 (juz rzadziej)... Bledy pojawiaja sie zwykle pod koniec plyty. Przed chwila wyrzucilem 10 TDK Speed-x ktora nagraly sie z bledami (praktycznie pod rzad)... Szlag juz mnie trafia Zastanawiam sie czy isc do serwisu (nagrywarka jest na gwarancji).... |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Powiedz tylko czy nagrywasz w locie czy z HDD, czy masz zainstalowane ASPI i DMA wlaczone
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nagrywam pod Nero z HDD, DMA jest wlaczone, ASPI tez mam...
Moj komputer to XP1500, 512MB SDRAM, HDD 80GB 7200rpm, Win2000 Dodam, ze na poczatku wszystko bylo ok (nagrywalem na najtanszych plytkach). |
|
|
|
|
#4 |
|
Racer
![]() |
A zadnych spadkow bufora podczas naggrywania wlasnie w tej koncowej fazie nie zaobserwowales
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nic takiego sie nie zdazalo... Zwykle staram sie nie robic niczego poza nagrywaniem...
Myslalem, ze to wina nosnikow, wiec zaczalem kupowac drozsze plytki. Czasami plytki wypalaja sie dobrze przy x32 czy x24, ale nie ma na to reguly... Dzis nawet plytki nagrywane przy x8 mialy bledy... [UPDATE] Dodam, ze nagrywarka odczytuje plyty z bledami, ale na zwyklym cdromie sa juz problemy (duze)... Ostatnio zmieniany przez Dracon : 09.04.2003 o godz. 00:18 |
|
|
|
|
#6 |
|
Racer
![]() |
Wydaje mi sie, ze to wyklucza wszystkie mozliwosci i pozostaje tylko serwis
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Tego sie niestety obawialem... Czy moga byc jakies problemy z reklamacja w sklepie ?
Na zakonczenie dolaczam przykladowy wynik z Kprobe |
|
|
|
|
#8 |
|
Racer
![]() |
W sklepie nie bedziesz mial zadnych problemow mysle.
Najlepiej bedzie, jak spiszesz na jakas kartke dokladnie problemy, jakie wystepuja, bedzie latwiej. Poza tym, jesli w Twoim miescie nie ma serwisu, to przyjdzie czekac na spawarke okolo 2 tygodni
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
Prawde mówiąc miałem ten sam problem w serwisie wymienili ale trwało to 4 tygodnie. Zgodnie z nowym prawem czas naprawy w tej chwili jest nieograniczony. Najlepiej dogadać się na serwisie i wymienić sprzęt na nowy. Da się tak nieraz zrobić zależy od typa. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jutro pojde do sklepu powalczyc...A mozesz podac jakies adresy serwisow (najlepiej w Krakowie)? Szukalem na stronie AB sle oni sa tylko dystrybutorem - nie ma slowa o serwisie...
Dzieki za pomoc!!!
|
|
|
|
|
#11 |
|
Racer
![]() |
Oj tego to ja niestety nie wiem
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 09.04.2003 o godz. 09:16 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forumator
![]() |
Jeśli możesz zrób jeszcze screena z takich płyt jak TDK d-viev albo TDK x-speed (obie z indeksem x48 ). To jedne z niewielu płyt jakie spotkałem, doskonale znoszące zapis z najwyższymi prędkościami. Ja przetestowałem je zarówno na LiteOn jak i na Teac'u i wypadly bardzo dobrze. Wtedy będzie można porównać wyniki. Acha, jeśli będzisz je sprawdzał to podaj też odczyt z ATIP. Wtedy bedzię pewność że porównujemy te same płyty. Jak wróce do domu to postaram się wieczorem wrzucić tu screena z płyt wypalonych na moim LiteOn'ie i Teac'u. Jeśli na tych TDK-ach też będziesz miał taki duży wzrost C1 i C2 pod koniec płyty to wtedy faktycznie czeka cię wizyta w serwisie. Jednak na tanich nośnikach nie byłoby to nic zaskakującego.
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 09.04.2003 o godz. 09:18 |
|
|
|
|
#14 |
|
Forumator
![]() |
I jeszcze dwa słowa o Nero CDSpeed. Ja nie do końca jestem przekonany do tego programu. Spróbuj przetestować tą sama płytę kilkukrotnie. Za kazdym razem zrób sobie zrzut ekranu po pomiarze. Zobaczysz, że za każdym razem wynik będzie inny...8) Nie mówie że zawsze musi być idealnie taki sam, ale pewna powtarzalność i precyzja byłaby porządana. Zaobserwowałem że raz część kwadracików jest zółta, po kolejnym sprawdzeniu są zielone, ale jednocześnie część tych które były poprzednio zielone teraz są żółte...etc. Za każdym razem inaczej. Nie znajdziesz co prawda narzędzia które da dwa razy idealnie taki sam wynik bo nie jest to tylko zależne od samego programu, składa się na to wiele czynników, ale moim zdaniem najbardziej wiarygodny jest WSES i być może Kprobe (ale jego za krótko używam wiec nie daje głowy).
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 09.04.2003 o godz. 09:31 |
|
|
|
|
#15 | |
|
Guru
Data rejestracji: 25.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|