Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2003, 11:56   #1
Vidziu
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2003
Vidziu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn 48246S VSS0B - co sie dzieje z ta nagrywara???

Hejka! Jest cos takiego - kiedy wrzuce jakakolwiek plyte do nagrywarki i ustawie predkosc nagrywania pow. x12 to wtedy zachodzi dziwne zjawisko : plyta rozpedza sie i zwalnia i tak z reguły kilka lub kilkanascie razy ( zalezy od plyty ) i dopiero wtedy zaczyna nagrywac! Nagryware mam od niedawna i pamietam ze przez pierwszy tydzien nie bylo takich numerow!
Dzieki z gory za jakakolwiek pomoc!

Acha, gdyby sie kto pytal to mam nast. konfiguracje:
XP Pro,
DMA On ( przy nagrywarce, podlaczona jako primary slave na jednym klablu z twardym dyskiem! )
Nero 5.5.10.0
Aspi 4.60

A na deser kolejna frustrujaca sprawa.

Otoz gdy juz sobie nagram jakis, powiedzmy , film na plyte i zechce go odtworzyc w nagrywarce to tez sie dzieje dziwna sprawa;
Plyta sie rozpedza, powyje troche a potem zwalnia - w tym czasie obraz filmu jest plynny, ale gdy naped zwalnia ( prawie sie zatrzymuje ) to wtedy jest 'klatka-stop' gdzies przez pol sekundy, naped ponownie sie rozpedza i znow mamy plyyny obraz bez zrywow...i tak w kolko!
Gdy plyte przerzucilem do napedu CD-ROM ( Asus x40 ) to wszystko bylo ok, tzn. zadnych zrywow, dziwnego przyspeszania i zwalniania, obraz filmu plynny!
Dodam, ze udalo mi sie to rozwiazac poprzez ustawienie predkosci odczytu danych na x8 dla nagrywarki w prog. Nero DriveSpeed - no ale przeciez to chyba nie jest normalne, bo u moich znajomych ( sprawdzalem ) wszystko dziala ok na ich nagrywarkach ( maja LG )...
Ludzie, pomozcie bo ja chyba oszaleje!

Pozdrawiam,
Vidziu
Vidziu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2003, 12:21   #2
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zastosuj porady zawarte tu
Zainstaluj force aspi 4.7 oraz aspi fix (wszytko dostępne na cdrinfo)
tomgoo jest offline  
Stary 30.01.2003, 13:29   #3
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podłącz nagrywarkę na oddzielnym kanale niż HDD, np. jako secondary master, a cdrom na secondary slave. HDD oddzielnie na primary master.
Krzycho83 jest offline  
Stary 31.01.2003, 06:09   #4
Handsome
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.12.2002
Handsome w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co zrobic jesli mam np. 3 dyski twarde i jedna nagrywarkę? Muszą być podłączone tak jak są. Mam ta samą nagrywarkę i ten sam problem i nie wiem co z tym dziadostwem zrobić. Czy instalacja sterowników ASPI rozwiąże problem? W ten chwili nie mam ich zainstalowanych.

Pozdrawiam.
Handsome jest offline  
Stary 31.01.2003, 06:34   #5
Handsome
Nowy na forum

A więc zainstalowałem ASPI no i nic. Nie poprawiło sie. Coraz bardziej zaczynam powątpiewać w nagrywarki LiteOn że to dobry sprzęt jeśli do tego aby zmusić ją do normalnego działania potrzeba jakiś magicznych sztuczek. Kumpel posiadający LG x48 i kilka dysków twardych - nie ma zainstalowanego ASPI - śmieje sie ze mnie ze ciagle mam jakies dziwne problemy z tym LiteOnem. No ok, dziala dobrze ale tylko do biosu SS08, wszystkie nowsze sa do bani. Wiec rozwiazaniem bedzie ponowne wgranie starego biosa albo no wlasnie ... zmiana nagrywarki. Czy ktos moze mnie oswiecic co jest nie tak? bo dostaje juz bialej goraczki i jeszcze pare dni a pozbede sie tej nagrywarki.

Moze jednak to plyta glowna jest winna? (ECS K7S5A - do dobrych to ona nie nalezy niestety).

Pozdrawiam wszystkich i prosze o odezwe.
Handsome jest offline  
Stary 31.01.2003, 10:20   #6
tomala
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.06.2002
tomala w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zmien dma

zmien dma dla dysku na pio restart a pozniej jeszce raz dma i restart. Plyta k7s5a domyslnie pokazuje DMA chociaz w tym trybie ni chodzi.
Mam identyczna konfiguracje
tomala jest offline  
Stary 02.02.2003, 05:07   #7
Handsome
Nowy na forum

Niestety nic nie pomogło kilka razy wyłączałem dma restartowałem i znów włączałem i nic. Zainstalowałem nawet najnowsze (datowane na 30.01.2003) sterowniki IDE do chipsetów SIS (ze strony www.sis.com) - nawza pliku ide203.zip) - takze nie pomogło. Programik SISIDE pokazuje ze mam włączone dla nagrywarki UDMA MODE 2). Niestety wydaje mi sie ze w poniedzialek odniose nagrywarke do serwisu.

Próbowałem juz wszystkiego. Sprawdzalem takze na komputerze kolegi - zachowywala sie tak samo. Wgralem tez biosa SS06 programem mtkflash (z tym biosem była nagrywarka kiedy ja kupiłem). Nic nie pomogło

Pozdrawiam
Handsome jest offline  
Stary 02.02.2003, 14:05   #8
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
>>Moze jednak to plyta glowna jest winna? (ECS K7S5A - do dobrych to ona nie nalezy niestety).<<

Wiele naczytałem się o ECS ...
ECS i WindowsXp to wielkie nieporozumienie...

Zainteresowanych podaję link:
http://www.centrumxp.pl/forum/index.php
Stary 02.02.2003, 14:37   #9
Handsome
Nowy na forum

Sorki ze troche nie na temat ale wchodzilem na to forum - jest tragiczne Goscie pomagaja innym proponujac zainstalowanie sterowników 4 in 1 VIA do płyt na SIS-ie )

Pozdrawiam
Handsome jest offline  
Stary 02.02.2003, 14:48   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Hehehe...to fakt.
Stary 02.02.2003, 15:02   #11
Vidziu
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2003
Vidziu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Podłącz nagrywarkę na oddzielnym kanale niż HDD, np. jako secondary master, a cdrom na secondary slave. HDD oddzielnie na primary master.

Kombinowalem na wszystkich mozliwych kombinacjach z podłączeniem nagrywary - z cdromem, bez cdroma, na osobnym kanale, i wraz z cdromem czy tez z hdd - rezultat ten sam - plyta w srodku wariuje, rozpedza sie , zwalnia i pozostaje mi sie tylko modlic czy nagra w koncu czy tez nie.....z predkosciami <=12x nie ma problemu , ale chyba nie po to kupowalo sie nagryware x48 by teraz jechac na x12!

Juz nie wiem co mam czynic; dzis podlacze litka kumpla ( 40126s ) a swoja dam mu by sie upewnic czy to przypadkiem nie wina mojej plyty glownej czy moze systemu ( xp pro ) ( mam ga-7zm via kt133 )....a specjalnie na litka polowalem a tu taki bigos! Grrrrr
Fixaspi i force aspi 'oczywiscie' nie pomogl - moja finalna opinia jest taka ze chyba to jednak jakas wadliwa partia tych liteonow z serii 48256s albo moze ja cos zle robie.....ale na Odyna - > wyprobowalem wszystkie dost. opcje i nic; a tak na marginesie to powinno byc przeciez tak, ze podlacza sie urzadzenie a te niech funkcjonuje jak nalezy a nie , ze trzeba cale trzewia ziemi przetrzasnac , by sprawic by owe urzadzenie ( tu: nagrywara ) ! :/
zaczelo dzialac jak nalezy!!!

Pozdrawiam,
Vidziu
Vidziu jest offline  
Stary 02.02.2003, 15:08   #12
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po kolei:

1)plyta na via wiec instalujemy via 4on1
2) tak jak mowiono instaluj force aspi a po resecie (konieczny) uruchom aspichk.exe i jesli obrazek jest czerwony to cos jest zle; zainstaluj jeszcze raz.
3) Sprobuj w biosie zrestartowac przydzielone przerwania - tak idiotycznie objawia sie czasem konflikt urzadzen bedacych na tym samym przerwaniu (kanal ide i np karta muzyczna) - wiem ze to dziwne ale juz pare razy widzialem taka sytuacje.
4) Liteon lubi byc na masterze! Jak masz kilka dyskow to dokup kontroler bo laczenie dyskow twardych z napedami to generalnie nie jest najlepszy pomysl (chociaz sam tak ze wzgledow finansowych robilem) i to nie tylko w wypadku Liteona.
5) Generalnie z objawow wnioskujac to naped jest sprawny - brak solidnej konfiguracji systemu co przy ECSie jest podstawa (wiem bo mam i sporo sie nawalczylem no ale coz - plyta byla bardzo atrakcyjna cenowo no i dobrze skonfigurowana ma bardzo dobra wydajnosc wiec cos za cos).

aspichk.exe dolaczam bo jest malutki.
Dołączone pliki
File Type: exe aspichk.exe (27.5 KB, 94 oglądane)
Stary 02.02.2003, 15:12   #13
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Vidziu napisa***322;(a)
...trzewia ziemi przetrzasnac , by sprawic by owe urzadzenie ( tu: nagrywara ) ! :/
zaczelo dzialac jak nalezy!!!
Pozdrawiam,
Vidziu [/B]
No winy raczej szukaj w taniej plycie glownej (i to nie zlosliwosc bo sam mam podobna)...
Stary 03.02.2003, 00:26   #14
Handsome
Nowy na forum

Witam ponownie

Otóz próbowałem wszystkiego, byłem u kumpla ktora ma liteona 48x12 i u niego bylo ok, podlaczylismy moja nagrywarke zamiast jego - do bani (nic nie poprawilo sie). wszystko u niego bylo zainstalowane jak trzeba - aspi, via 4 in 1, liteon jako master.

Taki z tego morał że niestety nagrywarka jest walnieta. No trudno, trzeba bedzie zaniesc ja do serwisu, widoczenie musi byc z jakiejs walniętej serii.

Pozdrawiam.
Handsome jest offline  
Stary 03.02.2003, 10:24   #15
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Unhappy

Ten ASPI check to jakis stary chyba.
W kazdym razie u mnie w XP jego wskazania
nie pokrywaja sie z wersja 2.0....
Tzn wskazuje na konflikt, a nowsza wersja
pokazuje, ze wszystko dziala swietnie.
Obrazki:
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LiteOn 48246S VSS0B - co sie dzieje z ta nagrywara???-clip_2.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Sprezyn : 03.02.2003 o godz. 10:29
Sprezyn jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: