![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2003
![]() |
LiteOn 48246S VSS0B - co sie dzieje z ta nagrywara???
![]() Hejka! Jest cos takiego - kiedy wrzuce jakakolwiek plyte do nagrywarki i ustawie predkosc nagrywania pow. x12 to wtedy zachodzi dziwne zjawisko : plyta rozpedza sie i zwalnia i tak z reguły kilka lub kilkanascie razy ( zalezy od plyty ) i dopiero wtedy zaczyna nagrywac! Nagryware mam od niedawna i pamietam ze przez pierwszy tydzien nie bylo takich numerow! Dzieki z gory za jakakolwiek pomoc! ![]() Acha, gdyby sie kto pytal to mam nast. konfiguracje: XP Pro, DMA On ( przy nagrywarce, podlaczona jako primary slave na jednym klablu z twardym dyskiem! ) Nero 5.5.10.0 Aspi 4.60 A na deser kolejna frustrujaca sprawa. Otoz gdy juz sobie nagram jakis, powiedzmy , film na plyte i zechce go odtworzyc w nagrywarce to tez sie dzieje dziwna sprawa; Plyta sie rozpedza, powyje troche a potem zwalnia - w tym czasie obraz filmu jest plynny, ale gdy naped zwalnia ( prawie sie zatrzymuje ) to wtedy jest 'klatka-stop' gdzies przez pol sekundy, naped ponownie sie rozpedza i znow mamy plyyny obraz bez zrywow...i tak w kolko! Gdy plyte przerzucilem do napedu CD-ROM ( Asus x40 ) to wszystko bylo ok, tzn. zadnych zrywow, dziwnego przyspeszania i zwalniania, obraz filmu plynny! Dodam, ze udalo mi sie to rozwiazac poprzez ustawienie predkosci odczytu danych na x8 dla nagrywarki w prog. Nero DriveSpeed - no ale przeciez to chyba nie jest normalne, bo u moich znajomych ( sprawdzalem ) wszystko dziala ok na ich nagrywarkach ( maja LG )... Ludzie, pomozcie bo ja chyba oszaleje! ![]() Pozdrawiam, Vidziu |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Podłącz nagrywarkę na oddzielnym kanale niż HDD, np. jako secondary master, a cdrom na secondary slave. HDD oddzielnie na primary master.
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2002
![]() |
A co zrobic jesli mam np. 3 dyski twarde i jedna nagrywarkę? Muszą być podłączone tak jak są. Mam ta samą nagrywarkę i ten sam problem i nie wiem co z tym dziadostwem zrobić. Czy instalacja sterowników ASPI rozwiąże problem? W ten chwili nie mam ich zainstalowanych.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
A więc zainstalowałem ASPI no i nic. Nie poprawiło sie. Coraz bardziej zaczynam powątpiewać w nagrywarki LiteOn że to dobry sprzęt jeśli do tego aby zmusić ją do normalnego działania potrzeba jakiś magicznych sztuczek. Kumpel posiadający LG x48 i kilka dysków twardych - nie ma zainstalowanego ASPI - śmieje sie ze mnie ze ciagle mam jakies dziwne problemy z tym LiteOnem. No ok, dziala dobrze ale tylko do biosu SS08, wszystkie nowsze sa do bani. Wiec rozwiazaniem bedzie ponowne wgranie starego biosa albo no wlasnie ... zmiana nagrywarki. Czy ktos moze mnie oswiecic co jest nie tak? bo dostaje juz bialej goraczki i jeszcze pare dni a pozbede sie tej nagrywarki.
Moze jednak to plyta glowna jest winna? (ECS K7S5A - do dobrych to ona nie nalezy niestety). Pozdrawiam wszystkich i prosze o odezwe. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.06.2002
![]() |
zmien dma
zmien dma dla dysku na pio restart a pozniej jeszce raz dma i restart. Plyta k7s5a domyslnie pokazuje DMA chociaz w tym trybie ni chodzi.
Mam identyczna konfiguracje |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety nic nie pomogło kilka razy wyłączałem dma restartowałem i znów włączałem i nic. Zainstalowałem nawet najnowsze (datowane na 30.01.2003) sterowniki IDE do chipsetów SIS (ze strony www.sis.com) - nawza pliku ide203.zip) - takze nie pomogło. Programik SISIDE pokazuje ze mam włączone dla nagrywarki UDMA MODE 2). Niestety wydaje mi sie ze w poniedzialek odniose nagrywarke do serwisu.
Próbowałem juz wszystkiego. Sprawdzalem takze na komputerze kolegi - zachowywala sie tak samo. Wgralem tez biosa SS06 programem mtkflash (z tym biosem była nagrywarka kiedy ja kupiłem). Nic nie pomogło Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
>>Moze jednak to plyta glowna jest winna? (ECS K7S5A - do dobrych to ona nie nalezy niestety).<<
Wiele naczytałem się o ECS ... ECS i WindowsXp to wielkie nieporozumienie... Zainteresowanych podaję link: http://www.centrumxp.pl/forum/index.php
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Sorki ze troche nie na temat ale wchodzilem na to forum - jest tragiczne
![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#10 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Hehehe...to fakt.
![]()
#11 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2003
![]() |
Cytat:
Kombinowalem na wszystkich mozliwych kombinacjach z podłączeniem nagrywary - z cdromem, bez cdroma, na osobnym kanale, i wraz z cdromem czy tez z hdd - rezultat ten sam - plyta w srodku wariuje, rozpedza sie , zwalnia i pozostaje mi sie tylko modlic czy nagra w koncu czy tez nie.....z predkosciami <=12x nie ma problemu , ale chyba nie po to kupowalo sie nagryware x48 by teraz jechac na x12! ![]() Juz nie wiem co mam czynic; dzis podlacze litka kumpla ( 40126s ) a swoja dam mu by sie upewnic czy to przypadkiem nie wina mojej plyty glownej czy moze systemu ( xp pro ) ( mam ga-7zm via kt133 )....a specjalnie na litka polowalem a tu taki bigos! Grrrrr ![]() ![]() Fixaspi i force aspi 'oczywiscie' ![]() ![]() ![]() ![]() zaczelo dzialac jak nalezy!!! Pozdrawiam, Vidziu |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Po kolei:
1)plyta na via wiec instalujemy via 4on1 2) tak jak mowiono instaluj force aspi a po resecie (konieczny) uruchom aspichk.exe i jesli obrazek jest czerwony to cos jest zle; zainstaluj jeszcze raz. 3) Sprobuj w biosie zrestartowac przydzielone przerwania - tak idiotycznie objawia sie czasem konflikt urzadzen bedacych na tym samym przerwaniu (kanal ide i np karta muzyczna) - wiem ze to dziwne ale juz pare razy widzialem taka sytuacje. 4) Liteon lubi byc na masterze! Jak masz kilka dyskow to dokup kontroler bo laczenie dyskow twardych z napedami to generalnie nie jest najlepszy pomysl (chociaz sam tak ze wzgledow finansowych robilem) i to nie tylko w wypadku Liteona. 5) Generalnie z objawow wnioskujac to naped jest sprawny - brak solidnej konfiguracji systemu co przy ECSie jest podstawa (wiem bo mam i sporo sie nawalczylem no ale coz - plyta byla bardzo atrakcyjna cenowo no i dobrze skonfigurowana ma bardzo dobra wydajnosc wiec cos za cos). aspichk.exe dolaczam bo jest malutki.
#13 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Witam ponownie
![]() Otóz próbowałem wszystkiego, byłem u kumpla ktora ma liteona 48x12 i u niego bylo ok, podlaczylismy moja nagrywarke zamiast jego - do bani (nic nie poprawilo sie). wszystko u niego bylo zainstalowane jak trzeba - aspi, via 4 in 1, liteon jako master. Taki z tego morał że niestety nagrywarka jest walnieta. No trudno, trzeba bedzie zaniesc ja do serwisu, widoczenie musi byc z jakiejs walniętej serii. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#15 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
![]()
Ten ASPI check to jakis stary chyba.
W kazdym razie u mnie w XP jego wskazania nie pokrywaja sie z wersja 2.0.... Tzn wskazuje na konflikt, a nowsza wersja pokazuje, ze wszystko dziala swietnie. Obrazki:
Pozdrawlaju Sprężyn Ostatnio zmieniany przez Sprezyn : 03.02.2003 o godz. 10:29 |
![]() |
![]() |
|
|