![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Cytat:
Najgorsze, ze nie moge wgrac starszego biosa, wyskakuje komunikat, ze nie znaleziono napedu. CD-R nagrywa i odczytuje OK, tylko to RW... Podejlijcie jakas sugestie jak wgrac starszy bios
![]() |
#18 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Pamiętam, jak kupiłem Memorexy RW-US 16-24x, nieco taniej niż mało dostępne Verbatimy, pochwaliłem się tu, a ktoś mi zwrócił uwagę, że są kiepskie - i faktycznie tak jest. Potem pojawiły się w sprzedaży płyty Esperanza RW-US, a ostatnio Dysan. Wszystki pochodzą od Infodisc'a i mają ten sam kod ATIP, i nagrywają się tak samo - to znaczy kiepsko, choć Lite-On 48246 @52 robi to nieco lepiej niż combo LG 4480 - na Lite-On'ie jest sporo żółtych pól, a na LG bywają czerwone, i faktycznie są kłopoty z odczytem.
Płyt tych nie chce też czytać napęd CD Asus 50x, który bez problemu, choć wolno, czyta wszystkie inne RW, w tym Verbatim RW-US 24x. Niestety, do żadnego z powyższych napędów nie było od dość dawna update'u firmware'u, więc nie liczę już na to, by producenci poprawili obsługę tych płyt. Może kolejny firmware do 52327 coś zmieni? Wydaje mi się jednak, że te płytki po prostu są kiepskie, i żadne nowe biosy nic tu nie wniosą. A Verbatimy są już bardzo niewiele droższe.
#19 | |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 13.01.2003
![]() |
Kupiłem Datex-a w slimie kolor pomarańczowy x24 /5zł/. Wszystkie pola zółte nawet przy V= 16x. Kumpel kupił Esperanzy x12. Nagrywają się w miarę poprawnie ale są źle wyważone /wibracje/. Następnie pojawiły się Esperanzy x24 w slimie /5zł/. Nagrywają się poprawnie i już nie bujają w napędzie. Wyskoczyły po pierwszym nagrywaniu po jednym żółtym polu a po ponownym skanowaniu /nero/ wszystkie pola zielone.
Wspomnianego Memorex-a kupiłem /6zł/ ostatnio sklepie A..... w Tarnowie. Zaraz po odpakowaniu drobna zadra przy środku płyty i prosta skaza niczym promień okręgu w wewnętrznej warstwie nośnika. Wymienili bez bólu. Już go nagrałem lecz nie skanowałem. I na koniec mam jedną sztukę Verbatima 24x /8zł/ coś pięknego lecz w Tarnowie prawie niedostepny dorwałem ostatnią sztukę i z tej przyczyny wepchałem się w/w Dateks-a i Memorex-a. Więc wniosek jest prosty. Kupię sobie z 10 szt. Esperanzy jakość/cena/dostępność.
#21 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
U mnie Verbatimy 24x sa za 5 zl.
|
![]() |
![]() |
#22 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
a ja sie skusilem na EMTECa CD-RW HS 700MB
ogolnie to mam niefart to plyt RW ![]() zazwyczaj nagram na takie RW z 5 razy i plyta idzie do kosza, a do tego jeszcze z tego emteca zlazi mi nadruk (to sreberko ![]() wzialem do lapy plyte i patrze ze reke mam w sreberku, patrze na CD i mysle: "no ladnie" ![]() szczerze mowiac to te dzisiejsze RW HS/US sa do dupy ale widze ze jeszcze o Verbatimach wspominacie, naprawde warto? jakies problemy? bo szkoda znowu 5 zyla na RW wydac jak za ta cene moge 5 zwyklych CD-R wypalic
#23 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Te Verbatimy sa swietne. Mam z 15 sztuk tych US 24x i wszystkie pięknie śmigaja, a urzywane są dość czesto. I jak do tej pory nie było z nimi żadnych problemów.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#24 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Martin_TP, kupie te Verbatimy, ale jesli co to bedzie na ciebie
![]() Pozdro. ![]()
#25 |
Littoria da bella
![]() |
mam takową płytkę na 5232 i nagrywałem już parę razy nie stwierdzając problemów. memorex (emtec) wypuścił już płytki 32X są do kupienia w niektórych Marktach ciekawe co bedzie z nimi...
|
![]() |
![]() |
#26 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
@ Y@nkee_PL,
Te Verbatimy są naprawdę lepsze. Myślę, że firma ma opracowaną i zapewne opatentowaną dobrą technologię, której inni nie doścignęli. Co prawda do tej pory z innych płyt US mogłem ocenić tylko produkty Infodisc'a (Memorex, Esperanza, Dysan), ale one po prostu nie dorastają do Verbatima. Możliwe, że w niektórych przypadkach nowy firmware nagrywarki mógłby coś poprawić, ale boję się, że producenci sami mają z tym problem ze względu na nikłą podaż i niewielki wybór płyt US na rynku - po prostu nie ma w czym wybierać.
#27 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
#28 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.12.2003
![]() |
JA mialem "okazje" kupic jedna taka plytke. Ale sie naklalem. Goraco niepolecam. Nie ma nic gorszego.
|
![]() |
![]() |
#29 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.10.2002
![]() |
Wywal płytke.
Ja kupilem tez Lite-ona 52327S i wszystko śmiga pieknie, oprócz Memorexa 24x Wypalalem 5 razy ta sama plytke i dopiero za 5 razem weryfikacja nagranych danych byla poprawna. pierwsze 4 byly z ogromna iloscia bledów. Podaj Part number twojej plyty(na odwrocie pudelka). Moja to 837240. Lg 48x24x48x tez sobie z nia nie radzi. Do d*** plyta i kasa w bloto P.S. Jak sprawdzic aktualny bios?? |
![]() |
![]() |
#30 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |