Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.01.2003, 23:24   #1
cemi83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.09.2002
cemi83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lasery na światło widzialne (czerwone) są stosowane w DVD z uwagi na to, że długość fali jest mniejsza, podczerwony się nie nadawał do DVD bo długość fali światła była za duża w stosunku do wielkości pitu. Nie pamiętam jaka jest dokładnie długość fali czerwonego lasera. Czerwone lasery z odrzutów są stosowane w popularnych wskaźnikach laserowych.
Nie wiem czy widziałeś kiedyś rozebrany napęd DVD, który próbuje odczytać płytę (pusta tacka) - laser świeci w nim tak jasno na
czerwono, że aż się zdziwiłem. Lekka czerwonawa plamka, którą widać w soczewce pracującego zwykłego odtwarzacza CD to tylko górna bardzo osłabiona część widma jego światła (podczerwoneg).
Informację o podwójnej głowicy laserowej wyczytałem chyba w którejś Elektornice dla Wszystkich. Zresztą jest to prawda, mój stary kupił DVD sony już dość dawno i nie chodzą CDR, jedynie z wielkim trudem odczytał płytę marki Vivastar nagraną w liteon ltr24102b. Mój wujek ma 2 DVD i w jednym chodzą CDR a w drugim nie z tej samej na pewno przyczyny. U kumpla rozebraliśmy napęd komputerowy DVD i włożyliśmy CDR, najpierw zaświecił na czerowno, zakręcił, potem zgasł (świecił w podczerwieni) i czytał płytę.A co do starych czytników CD, to wcale nie ma reguły że CDRy nie chodzą, już pisałem o tym w którymś temacie. Mam odtwarzacze sprzed 8-10 lat (audio) i wszystko oprócz CDRW łykają, zależy to po prostu od konstrukcji, lasera, szczęścia ))
cemi83 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.01.2003, 02:27   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiec tak...

czerwone 405-410nm - ponizej tego do ok 375 podczerwien - nie pamietem dokladnych danych ale lasery polprzewodnikowe chodza w okreslonych 'studniach' widmowych - po prostu w pozostalych tlumienie osrodka jest tak duze ze nie da rady doprowadzic do rezonansu i akcja laserowa niknie

dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac' - przeciez cala jazda z laserem to spojnosc widma - a ewentualne odchylki sa rzedu 1%... i mniej

stare czytniki CDROM - nie cdaudio - mialy problemy z cdr'ami - i to na drodze tak firmware;owej- nie mialy wbudowanych wszystkich 'ksiag' i sie gubily, tak i sprzetowej - kontrast nawet zlotej plyty 'golden master' jest o 2 rzedy wielkosci mniejszy niz srebrnego tloka (pierwszy laser to rok 60 - 10 lat to caaala epoka)

czytniki cdaudio bylo O DZIWO pozbawione tych wad - nie wszystkie - ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw... pioneer mojego kolegi - rok 1985 czyta CDRW HS jakby go wczroraj z fabryki wyjeli

dzivie sie troche temu ze w dvd stotuje sie 2 lasery - przeciez plyte cdr mozna odczytac tym do dvd - na odworot sie nie da... ale w te strone nie powinno byc problemow

czytnik rozkrecony widzialem - nie raz, a laborki z laserow na uczleni wspominam chyba najmilej ze wszystkich
Stary 12.01.2003, 03:24   #3
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
-Sid-The-Rat=> - piszesz:

Cytat:
ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw...
czy moglbys napisac cos wiecej o takich przerobkach, na czym polegaja itp ew podac link do odpowiedniej strony

pytanie 2:znalazlem sie w posiadaniu 3 plytek CDRW for audio - czym one sie roznia od zwyklych cdrw i czy beda sie odtwarzaly w typowym odtwarzaczu CD-audio w ktorym komputerowa erwuszka milczy - moja nagrywara widzi te CD jako 650MB x1-x4
CrazyLucas jest offline  
Stary 12.01.2003, 03:27   #4
-Sid-The-Rat=>

przerobki czyli tzw podkrecanie lasera byly tu czesto poruszane - do tego potrzebna jest odrobina sprawnosci manualnej, dobre oko i cieprpliwosc

do tego czytnik na ktorym znajdziemy odpowiedni optencjometr - potem wystarczy pokrecic - nie we wszystkich modelach sie da - mozna latwo popsuc sprzet itp. ryzykowne - polecamy tylko takim ktorzy wiedza co robia i ew. do eksperymantow nna sprzecie ktory jz do niczego sie nei nadaje
Stary 13.01.2003, 16:17   #5
cemi83
Stały bywalec ;)

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wiec tak...

czerwone 405-410nm - ponizej tego do ok 375 podczerwien - nie pamietem dokladnych danych ale lasery polprzewodnikowe chodza w okreslonych 'studniach' widmowych - po prostu w pozostalych tlumienie osrodka jest tak duze ze nie da rady doprowadzic do rezonansu i akcja laserowa niknie

dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac' - przeciez cala jazda z laserem to spojnosc widma - a ewentualne odchylki sa rzedu 1%... i mniej

stare czytniki CDROM - nie cdaudio - mialy problemy z cdr'ami - i to na drodze tak firmware;owej- nie mialy wbudowanych wszystkich 'ksiag' i sie gubily, tak i sprzetowej - kontrast nawet zlotej plyty 'golden master' jest o 2 rzedy wielkosci mniejszy niz srebrnego tloka (pierwszy laser to rok 60 - 10 lat to caaala epoka)

czytniki cdaudio bylo O DZIWO pozbawione tych wad - nie wszystkie - ale zdarza sie ze najstarsze nawet sprzety czyatj cdr i po przerobkach cdrw... pioneer mojego kolegi - rok 1985 czyta CDRW HS jakby go wczroraj z fabryki wyjeli

dzivie sie troche temu ze w dvd stotuje sie 2 lasery - przeciez plyte cdr mozna odczytac tym do dvd - na odworot sie nie da... ale w te strone nie powinno byc problemow

czytnik rozkrecony widzialem - nie raz, a laborki z laserow na uczleni wspominam chyba najmilej ze wszystkich
Co do "dziwi mnie to ze mowisz ze laser daje swiatlo ktorego 'czesc widac'" też mnie to dziwiło, ale weź popatrz w oczko pracującego lasera podczerwonego w CDROMIE lub zwykłym odtwarzaczu, widać słabiutkie czerwone światełko....

Co do kontrastów CDR'ów. Wiesz chyba nie jest aż tak źle z tym kontrastem bo oglądałem na oscylu przebieg EFM w odtwarzaczu i na CDR był oczywiście o mniejszej amplitudzie - około 60-70% (Traxdata cdr74 Ritek) tego co przy tłoczonej. Odtwarzacz nie ma żadnej automatycznej regulacji prądu lasera (prąd jest stały nastawiany PR-kiem). Wydaje mi się, że w takim przypadku poziom EFM jest proporcjonalny do "kontrastowości" płyty.

Są odtwarzacze w których jest automatyczna regulacja prądu lasera, w takim przypadku sprzęt próbuje zdaje się utrzymać stałą amplitudę EFM. Myślę, że taka sytuacja jest w PIONEERZE twojego qmpla, nie wiem czy powinien pchać do niego CDRW bo laser może pracować z maksymlaną mocą (żywotność) lecz z drugiej strony ciężko zakładać, że projektant tak skonstruował sprzęt aby mógł się sam uszkodzić.

Co do starych CD-ROM'ów. Nie orientuję się za bardzo w tym jak to jest z czytaniem CDR w starych CD-ROM'ach (bardziej interesuję się odtwarzaczami audio). Lecz jeżeli chodzi o problemy sprzętowe z odczytem CDR to wydaje mi się, że w pogoni za niską ceną napędów nie przywiązywano za bardzo wagi do ich jakości.

Co do czytania CDR'ów czerwonym laserem - mówiłem przecież, że gdzieś czytałem (i pokrywa się to z obserwacjami) - to z uwagi na to że CDR są projektowane dla światła podczerwonego i czerwone światło kijowo odbijają - czerwony laser ich nie widzi.
cemi83 jest offline  
Stary 13.01.2003, 16:34   #6
malUm
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.12.2002
malUm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No dobra, teraz to juz niemam najmniejszego pojecia oco chodzi ;>
Wytlumaczcie mi prosze jak to jest, ze oryginalne plyty audio czyta moje DvD, a nagrywane przezemnie nie. Byc moze padla juz odpowiedz, ale moglibyscie napisac to tak bardziej na lamerski rozum? ;>
Stary 13.01.2003, 16:49   #7
-Sid-The-Rat=>

przeczyta tylko tloki...

i jesli to kwestia celowego dzialania - to tego nie obejdzisz, jesli 'tylko' kwestia za slabego lasera - i tak nie bedzie wesolo bo podkrecanie jest ryzykowne
Stary 13.01.2003, 22:46   #8
cemi83
Stały bywalec ;)

Krotko: Moim zdaniem nic z tego.
BTW: Sorry za brak polskich tagow ale cos mi sie zwalilo
cemi83 jest offline  
Stary 13.01.2003, 22:53   #9
malUm
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.12.2002
malUm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wielkie THX wszystkim. Sporo sie dowiedzialem z waszych postow. Bede bardziej ostrozny z qpowaniem taniego sprzetu. :chytry:
Stary 14.01.2003, 04:32   #10
-Sid-The-Rat=>

to ja mam teraz pare pytan:
PATRZYLES w laser?! - przeciez na kazdym sprzecie pisze - UWAGA NIEWIDZIALNE promieniowanie! (sprawdzilem czytnik cd z 85 roku - to samo) - a) nie szkoda oczu? b) jak moze byc cokolwiek widac? [chyba ze masz koci wzrok - ale wtedy powieniens widzec tez np. mrugnieca pilota telewizyjneg - bo on wali ta sama dlugoscia swiatla - po prostu taki laser diodowy najlatwiej zrobic...]

w ktorym miejscu zdejmujesz amplitude sygnalu? to gdzies w srodku musi byc - bo amplituda syg wyjsciowego sie nie rozni... mozna wiecej szczegolow?

heh - stare napedy cdrom byly metalowe, z ceramicznymi uchwytami ukladu optycznego - jak teraz patrze na takiego sony 1x to mnie krew zalewa wiedzac jak wygaldaja np. takie TEAC'i chwalone przez wszystkich za solidnosc (bialy plastici szary plastic)

a ja ciagle sei bede upieral ze cdry od zawsze byly czytane podczerwonym laserem...
Stary 14.01.2003, 20:22   #11
cemi83
Stały bywalec ;)

TO JA MAM TERAZ PARĘ ODPOWIEDZI:
a) na pewno nic ci się nie stanie jak będziesz patrzył w soczewkę lasera - musiałbyś chyba przybliżyć oko na 5mm do soczewki tak żeby promień akurat Ci się zogniskował na oku. Moc lasera w zwykłym odtwarzaczu CD wychodzi kilkanaście mW. Z tym ostrzeżeniem na obudowie to trochę jak z "przed zdjęciem obudowy wyjąc wtyczkę z gniazdka sieciowego"

b) (jak może być cokolwiek widać). Nie wiem jak Cię przekonać więc opiszę Ci sposób obserwacji.
1. Weź jakiś odtwarzacz CD, rozbierz go tak aby można było spojrzeć pod niedużym kątem z góry w laser jak nie ma płyty.
2. Włącz sprzęt i nie wkładaj płyty.
3. Powinien jak każdy normalny odtwarzacz uruchomić laser i próbować wczytać płytę (której nie ma).
4. Spojrzyj pod różnymi kątami w poruszającą się w górę i w dół soczewkę (próbuje zogniskować) z odległości kilkunastu cm. Powinno być raczej dość ciemno w pomieszczeniu
5. Gwarantuję Ci że ujrzysz w soczewce słabiusieńką czerwoną poświatę w postaci punkcika.
6. NIE MAM POJĘCIA DLACZEGO WIDAĆ TO ŚWIATŁO. Wydaje mi się, że skoro dioda laserowa zachowuje się przy mniejszych prądach jak zwykły LED to przy większych prądach kiedy występuje już zjawisko laserowe po prostu nadal wytwarza promieniowanie "nie laserowe" o szerszym widmie równocześnie z właściwym światłem laserowym.

"a ja ciagle sei bede upieral ze cdry od zawsze byly czytane podczerwonym laserem..." - ja się nie upieram, tak jest.

*** Mierzenie amplitudy EFM.
Przedstawię to na przykładzie, załączam jako przykład jedyny schemat odtwarzacza w formie elektronicznej a nie papierowej jaki miałem.

Układ CXA 1081 współpracujący m.in z fotodiodami głowicy laserowej jest wzmacniaczem błędu sterującym poprzez dodatkowy driver cewkami ogniskująco-śledzącymi, sterwonikiem diody laserowej a zarazem wzmacniaczem sygnału z płyty (który jest w istocie analogowy). Oscyloskop należy dołączyć w miejsu oznaczonym strzałką TU(przewód oznaczony "EFM"). Dalej sygnał EFM idzie w odtwarzaczu do układu wielkiej skali integracji zajmującego się między innymi jego demodulacją do postaci cyfrowej.
Nie posiadając schematu odtwarzacza odpowiedni punkt powinno się dać łatwo zlokalizować, na płytce bardzo często spotyka się różne kołki serwisowe, jednym z nich jest punkt do pomiaru poziomu sygnału EFM podpisany najczęściej właśnie EFM (wedle tego pomiaru ustawia się prąd lasera).
Podstawę czasu w oscyloskoipe musisz ustawić szybką (zważając na to że częstotliwość EFM to około 4MHZ), powinieneś ujrzeć jakby "pęk" rozmytych sinusoid przesuniętych względem siebie. Jeżeli chcesz tylko sprawdzić poziom sygnału to daj wolniejszą podstawę i obserwuj wysokość świecącego pola na oscyloskopie. Zauważ, że w przypadku płyt porysowanych czy brudnych poziom bardzo "skacze". Amplituda zmniejsza się tam gdzie światło lasera gorzej się odbija.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Piraty Audio w DVD-sch.gif  
cemi83 jest offline  
Stary 14.01.2003, 20:33   #12
-Sid-The-Rat=>

ladny schemat - jesli masz go gdzies w calosci to bym rzucil okiem - bo ciezko taki wygrzebac nie znajac specjalistycznej listy dyskusyjnej

sid_1@o2.pl

pomiar przeprowadze w piatek - mam wtedy laba z elki2 (petla fazowa) i jak juz go odklepie do sie przyssam do ktoregos z oscyli i sie pobawimy (najmniejsz podstawa czasu to cos kolo 0.5us - moze wystarczy...)

i czy moze gdzies masz schemat tego ukladziku...
Stary 14.01.2003, 20:35   #13
cemi83
Stały bywalec ;)

Ej przed chwilą poprzedniego posta wysłałem, może pogadamy on line mój mail cemi83@interia.pl, podaj mi gg jeśli masz
cemi83 jest offline  
Stary 14.01.2003, 20:42   #14
silverdrake
Bywalec

Data rejestracji: 06.01.2003
silverdrake w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak mówi omen kupój oryginaly nie są znowu takie drogie łytka z technokosztuje od 10-15zł oryginał
Stary 14.01.2003, 21:04   #15
cemi83
Stały bywalec ;)

a disco polo 12zł u producenta.
Mam sporą kolekcję jak ktoś chce się powymieniać.
cemi83 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: