Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.09.2002, 22:24   #16
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kiedyś w czasch video słyszałem, że takie wynalazki szkodzą głowicy, i coś w tym jest bo optyka cd-czegokolwiek nie jest przystosowana do fizycznego kontaktu z czymkolwiek, więć smyranie jej włoskami z jakąś tam siłą może szkodzic na dłuższą metę. Co ile istnieje konieczność czyszczenia takiej głowicy? Bo u mnie napędy pracują w dość trudnych warunkach i od ponad roku nie zauważyłem, żeby któryś wymagał takiej operacji. W pokoju gdzie się znajduje komputer jest całą dobę otwarte okno, pod domem mam nie utwardzoną drogę, jak raz w tygodniu się sprząta to na kompie jest spora warstwa kurzu.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.09.2002, 22:29   #17
Yahol
Gość

Faktem jest, ze niektore napedy sa bardziej wrazliwe i delikatne. Ale przeczyszczenie ich co miesiac czy dwa nie powinno niczemu zaszkodzic! Znam taki naped Samsunga ktory nie chce czytac zadnej plyty, zanim nie zostanie potraktowany plyta czyszczaca, absolutnie powaznie!.
Widocznie trzeba go polaskotac na dzien dobry:-D

Stary 10.09.2002, 23:02   #18
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)

Mozesz mi wierzyc ze mozliwosci uzytkownikow przerastaja na glowe wyobraznie konstruktorow hehehe. Znam takich, ktorym po podobnych operacjach demontazowych zostawaly czesci, ktore niekiedy o dziwo okazywaly sie nie potrzebne i to cos nadal dzialalo:-D
ja mam tak do dziś
ZAWSZE mi jakieś niepotrzebne elementy pozosają i dalej działa / aczasem nawet lepiej/
aha teac odradza czyszczenie za pomoca płytek czyszczacych swoich wypałek
lepiej przedmuchać
pozdro
cana jest offline  
Stary 11.09.2002, 08:51   #19
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli optyka zabrudzona jest tylko kurzem to proponuję sprężone powietrze. Pojemnik ok. 250ml można kupić za kilkanaście złotych w każdym sklepie elektronicznym. Ma tą zalete, że podczas czyszczenia nie ma żadnego kontaktu z soczewką, więc nawet LG nie zaszkodzi. Jeśli jednak zabrudzenie to nie tylko kurz, a np. coś tłustego (i takie przypadki się zdarzają)to wtedy nie obędzię się bez wacika z etanolem.
Sebastian997 jest offline  
Stary 11.09.2002, 10:17   #20
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Są różne metody czyszczenia sprzętu elektronicznego - niektóre bardzo ciekawe. Czytałem kiedyś, że jeden facet - chyba spec od obróbki skrawaniem przetoczył na tokarce o 0,2 mm głowice (bęben) od swojego magnetowidu. Był trochę zdziwiony ze potem nie chciało działać.
paput2000 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: