Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Podstawy podpinania napędów, co to jest ATA, UDMA, PIO itd. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/podstawy-podpinania-napedow-co-jest-ata-udma-pio-itd-8234/)

esem 26.06.2006 16:18

Cytat:

Napisany przez Szczota
Ogolnie majac 2 dyski i 2 napedy to podpinamy
Ide0 - HDD master, naped slave
Ide1 - HDD master , naped slave

Dokładnie NIE :nie:
Nie spina się napędów szybkich z wolnymi na tym samym kanale IDE :czytaj:

Apted 26.06.2006 16:49

Cytat:

Napisany przez esem
Dokładnie NIE :nie:
Nie spina się napędów szybkich z wolnymi na tym samym kanale IDE :czytaj:

Też tak myślałem, dla mnie bez sensu spinanie np.
IDE0: HDD-UDMA5 z DVD itp.-UDMA2 jedną taśmą.

Może się mylę ?

esem 26.06.2006 16:53

Cytat:

Napisany przez Apted
Też tak myślałem, dla mnie bez sensu spinanie np.
IDE0: HDD-UDMA5 z DVD itp.-UDMA2 jedną taśmą.

Może się mylę ?

Napewno się NIE mylisz :spoko:

Apted 26.06.2006 19:22

Jeszcze jedno pytanko kt***243;rym m***281;czy mnie szwagier (brak Net-u) Go***347;ciu postanowi***322; zaszale***263; i zakupi***322; BenQ 1655 oraz Asus 1608P3S, chcia***322; miec LightScribe oraz LabelFlash. Podoi***281;te w ten spos***243;b:
IDE0 - HDD master
IDE1 - Asus master, BenQ slawe
T***322;umaczy to tym i***380; p***322;ytki pali na Asus'ie. Podobno lepszy do wypalania(wersja OEM Pioneer'a DVR 111 jak t***322;umaczy) Benek szczeg***243;lnie do etykiet + gry + nagrywanie w locie.
Pytanie, dobrze podpi***281;te, ja uwa***380;am ***380;e tak, t***322;umacz***281; to tym i***380; Asus'a wykorzystuje jako nagrywark***281; a taka powinna by***263; master.
Dobrze kombinuj***281; ?

esem 26.06.2006 19:49

Cytat:

Napisany przez Apted
Jeszcze jedno pytanko którym męczy mnie szwagier (brak Net-u) Gościu postanowił zaszaleć i zakupił BenQ 1655 oraz Asus 1608P3S, chciał miec LightScribe oraz LabelFlash. Podoięte w ten sposób:
IDE0 - HDD master
IDE1 - Asus master, BenQ slawe
Tłumaczy to tym iż płytki pali na Asus'ie. Podobno lepszy do wypalania(wersja OEM Pioneer'a DVR 111 jak tłumaczy) Benek szczególnie do etykiet + gry + nagrywanie w locie.
Pytanie, dobrze podpięte, ja uważam że tak, tłumaczę to tym iż Asus'a wykorzystuje jako nagrywarkę a taka powinna być master.
Dobrze kombinuję ?

Prawie dobrze... A w sumie bez znaczenia. Ważne aby oddzielić kanałami IDE CD-ROMo podobne od HDD. Pomijam milczeniem fakt iż były napędy które nie lubiły być "slave", np. mój Teac. Ale to prehistoria... Czy dzisiaj są takie napędy ??? :)

Apted 26.06.2006 21:00

Cytat:

Napisany przez esem
Prawie dobrze... A w sumie bez znaczenia. Ważne aby oddzielić kanałami IDE CD-ROMo podobne od HDD. Pomijam milczeniem fakt iż były napędy które nie lubiły być "slave", np. mój Teac. Ale to prehistoria... Czy dzisiaj są takie napędy ??? :)

Przepraszam
Co to znaczy"Prawie dobrze..." ???
Albo jest bobrze albo źle, szczególnie w elektronice.
Połowa wtyku w IDE0 a druga IDE1= prawie dobrze, choć nie możliwe.
Z całym szacunkiem ale dla mnie jakimś szyfrem nadajesz :"Prawie dobrze...A w sumie bez znaczenia" :wow: (albo,albo)

PS.jestem nowy na forum i myślałem że dowiem się w miarę profesjonalnych porad (forum od CD-podobnych, prawda czy fałsz ?)

Z pozdrowieniami

esem 26.06.2006 21:06

Cytat:

Napisany przez Apted
Przepraszam
Co to znaczy"Prawie dobrze..." ???
Albo jest bobrze albo źle, szczególnie w elektronice.
Połowa wtyku w IDE0 a druga IDE1= prawie dobrze, choć nie możliwe.
Z całym szacunkiem ale dla mnie jakimś szyfrem nadajesz :"Prawie dobrze...A w sumie bez znaczenia" :wow: (albo,albo)

PS.jestem nowy na forum i myślałem że dowiem się w miarę profesjonalnych porad (forum od CD-podobnych, prawda czy fałsz ?)

Z pozdrowieniami

O.K. :) Może być, życie zweryfikuje...
Zostaw tak jak jest - jak będzie coś nie tak: zamień miejscami :)

Apted 26.06.2006 22:27

Cytat:

Napisany przez esem
O.K. :) Może być, życie zweryfikuje...
Zostaw tak jak jest - jak będzie coś nie tak: zamień miejscami :)

Życie to mnie zweryfikuje w PROSEKTORIUM (kolega pracuje więc naopowiadał)
Myślisz że to co kombinuję w domu to weryfikuje Gąska Balbinka czy życie ???
Jak będzie coś nie tak: zmień miejscami (się?), ja biorę od zadk, a twój problem polega na tym że brany chcesz być a niema komu (a pracować samemu się nie chce)

Przepraszam za posta, goście tego typu rozbrajają mnie.
"Ty słuchaj podłącz wtyk do B do A, jak nie pomoże to wtyk A do A a B do B a jak to nie pomoże to szukaj na Google.

Miłego Dnia

esem 27.06.2006 17:15

Cytat:

Napisany przez Apted
Życie to mnie zweryfikuje w PROSEKTORIUM (kolega pracuje więc naopowiadał)
Myślisz że to co kombinuję w domu to weryfikuje Gąska Balbinka czy życie ???
Jak będzie coś nie tak: zmień miejscami (się?), ja biorę od zadk, a twój problem polega na tym że brany chcesz być a niema komu (a pracować samemu się nie chce)

Przepraszam za posta, goście tego typu rozbrajają mnie.
"Ty słuchaj podłącz wtyk do B do A, jak nie pomoże to wtyk A do A a B do B a jak to nie pomoże to szukaj na Google.

Miłego Dnia

Wyluzuj sobie :spoko:
Życie to nie zapis zero jedynkowy. Są odcienie bieli i szarości :czytaj:
Mój Teac musi być master - ten typ tak ma :czytaj:
A Twój Szwagier musi sobie sam znaleźć bielszy odcień bieli. Recety dla Szwagra nikt nie napisze, chyba, że ma identyczną konfigurację sprzętu. :spoko:
A nawet gdyby - to i tak nie ma pewności, że u Szwagra zadziała :)

andrzejf 18.09.2006 21:20

Cytat:

Napisany przez esem
Ciekawe. Miesiąc temu zainstalowałem nagrywarkę TEAC 540 jako SM, CD jako SS.
Wszystko było dobrze do momentu nagrania pierwszej płyty. CD (BTC/BCD48SB) najpierw przeskoczył na PIO4 a potem zdechł ( po kolejnych płytach). Prywatny serwisant dał mi używaną (po naprawie) DELTę. Powtórka z rozrywki, dostałem ACERa i to samo. Kolejna DELTA i to samo (nawet DOS jej nie widział). Kolega zwątpił i zgłupł ale wziąłem beszczelnie (jak friko to friko) kolejną DELTę i jak tylko pokazało się PIO4 (widać to natychmiast - cały komp zaczyna chodzić jak przysłowiowa mucha w smole, na Athlonie mozna smażyć jajka) zmieniłem kolejność napędów: DELTA: SM, TEAC: SS. Wróciło DMA2 i (jak narazie) skończyły się problemy.
Pytanie: czy ktoś umie to wyjaśnić - książki i literatura mówią że nie jest to optymalne ustawienie.
Pytanie: czy TEAC540 "wykańcza" starsze CD-ROMy?
Pozdrawiam

Teac 540 on jest przyczyną złego. U mnie spowodował awarie zasilacza i płyty,kiedy go wyrzuciłem wszysto gra,a nawiasem do tej pory uwazałem Teac za bardzo dobra marke .

esem 19.09.2006 07:25

Cytat:

Napisany przez andrzejf
Teac 540 on jest przyczyną złego. U mnie spowodował awarie zasilacza i płyty,kiedy go wyrzuciłem wszysto gra,a nawiasem do tej pory uwazałem Teac za bardzo dobra marke .

A mi Teac służy bezbłędnie do dnia dzisiejszego. :)

the_viper 01.02.2007 23:48

troche odswieze temat
u mnie sytuacja wyglada nastepuj***261;co mam 2xHDD , CDRW i DVDRW
podpiete jest to nastepuj***261;co

IDE1 PM - HDD sys, PS - HDD
IDE2 SM - DVDRW, SS - CDRW

i raz tylko widzialem ze te 4 urzadzenia sa
pozniej zalczylem kompa to juz widzialem tylko HDD (sys) i DVDRW

za 3 razem Widze 1 HDD(sys) DVDRW i CDRW, czyli caly czas nie widze HDD
za 4 razem to sam 1 hdd dvdrw i cdrw i nie chce mi sie pokazac jeszcze jeden HDD

Przed zakupem DVDRW mialem 2 hdd CDRW i CDROM i widzial wszystko a ustawione byly tak:
IDE1 - PM HDD(sys), PS - HDD
IDE2 - SM CDRW, SS - CDROM

Co moze byc przyczyn***261; i ze wzgledow techniczych chcialbym alby na 1 tasmie byly 2 hdd a na drugiej na napedy

pozdrawiam

Reetou 01.02.2007 23:59

Zworki na M/S, czy cable select? Kolejno***347;***263; dysk***243;w na ta***347;mie? Uszkodzona ta***347;ma? Pada dysk?

the_viper 02.02.2007 12:48

dzis znow innaczej:| dzis tylko widzi dysk systemowy na IDE1 i DVDRW na IDE2
zworki dobrze mam ustawione, a co do cabel select nie wybieram tej opcji:)
Ps da sie sprawdzic kable??

the_viper 04.02.2007 20:14

Dzis przemieni***322;em troche podlaczenie
na IDE1 mam Hdd (systemowy) i DVDrw
na IDE2 mam Hdd i CDRW

I teraz widzi wszystko .. ale jest jedno ALE
naped CDRW widzi ale nie jest dostepny a przy ikonie napedu w "Moj Komputer" jest czerwony znak zapytania

W biosie wszystko ***322;adnie widzi
Zna ktos moze rozwi***261;zanie to tego problemu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:06.