![]() |
Witam !
Nie za bardzo orientuję się w temacie kontrolerów, ale z tego co słyszałem i czytałem, są to czasami dość problematyczne urządzenia ***8211; szczególnie, jeśli chodzi o kontrolery IDE. Więc może, to po prostu wina tego kontrolera itd. To niestety tylko tyle co mogę powiedzieć Pozdrawiam i życzę pomyślnego rozwiązania problemu ! ro29 |
@kurak: DMA masz nie włączone i stąd te jaja. Włącz DMA dla napędów optycznych. 8 )
|
podłączenie nagrywarki DVD
Witam
Niedawno zakupiłem palnik SONY DRU 800A i mam pytanie jak to podpiąć. Aktualnie mam podłączone : HDD systemowy - SATA PM - DVD SONY 800A PS - CDRW LG SM - HDD w kieszeni przeczytam na forum sugestię że napędy optyczne należy podpiąć na jednym IDE. z koleji alcohol marudzi że np przy kopiowaniu w locie będzie kiszka Po za tym nagrywarka pracuje chyba na PIO 4 ? spróbować włączyć UDMA ? nagrywanie DVD 4,7 trwa godzinę - to normalne ? Co radzicie ? |
nagrywarka musi pracować na DMA (na PIO nagrywa godzinę ;p)
system jest na dysku SATA? DVD w locie się nie przegrywa. |
system jest na dysku SATA
|
DVD w locie się nie przegrywa. ???
Dlaczego ? DVD 9 - 30 zł ( na razie ) więc po co zgrywać na dysk. |
A jaka tasiemka. dvd-rom i dvd-rw wymagaja wiekszych transferow niz cd
1xdvd speed to okolo 1500kb/s a cd to 150kb/s a wiec widzisz? litek 1633 jest na udma4 a wiec 80-zylowa tasma umozliwila mi wlasnie kopiowanie w locie z dvd ktory na tej samej tasmie byl. Sprobuj moze pomoze. |
Cytat:
Mając włączne DMA w PIO4 nie zauważysz różnicy w stosunku do UDMA 2 (ATA33) czy UDMA 5 (ATA 100). PIO 4 dla CD-ROMo podobnych to i tak prędkość transferu nie do zrealizowania (fizycznie). 8 ) |
Witam!!
odkopuje stary temat ale musze upewnic sie co do paru rzeczy ;) jesli na jednym kanale podlaczone : -DvdRom -master[udma4] -DvdRw -slave[udma2] to wtedy oba napedy pracuja w Udma2 ??? i jedynym rozwiazaniem aby dvdrom pracowal w Udma4 jest podpiecie go pod osobny kanał pozdrawiam :piwo: |
Cytat:
Chyba niestety tak - ;) Panie Generale ! ro29 |
A to stwierdzenie czy pytanie?
|
Cytat:
|
Cytat:
edit : niesmiac sie :) |
Cytat:
Podpięcie pod inny kanał nic nie zmieni. Maksymalna szybość transferu = szybości najwolniejszego urządzenia. 8 ) |
Witam ponownie !
To było stwierdzenie (a chyba się nie mylę ?) I wcale się nie śmieję - po prostu zwróciłem się jak w nazwie stoi - tylko że po tytule ;) ro29 EDIT: I już zostało to dobrze wytłumaczone ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:20. |