Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.07.2004, 16:19   #1
kinner
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2004
kinner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Combo Liteon SOHC-5232K

Pare tygodni temu kupiłem nowe combo liteona. Zainstalowałem najnowsze możliwe Nero 6 (system windows XP Pro Service Pack 1). Kupiłem na próbę 10 płyt Hawk. Pierwsze 3 wypaliło bez kłopotu - prz 4tej zaraz na początku nagrywania Nero zawiesiło się - a nagrywara coraz rozpedzała płytę i wyhamowywała - po usunięciu procesu nero z systemu, niestety nagrywarka dalej się męczyła - pomógł dopiero restart. Na początku uznałem że jest to wada płyty (jakieś tanie hawki). Na dwoch nastepnych sytuacja była identyczna (wioska Nero - rozpedzanie hamowanie plyty). Na czarnych esperanzach wszystko działa bez zarzutu.

Teoria o wadliwym nośniku była dobra do momentu kiedy kupiłem markowe płyty LG (nio niewiem czy markowe, ale przy najmniej LG to nie jakieś nieznane hawki). Nero rozpedził płytę - nagrywa nagrywa, już ma nagrać lide in lide out - i nero nagle się zawiesiło - płyta wciąż szybko wirowała (nagrywalem z predkoscia 40x). Oczywiście płyta jest do wyrzucenia.I tak jak poprzednio nagrywarka przestała wirować płytą dopiero po restarcie systemu. Kupiłem też parę płyt Dysan - pierwszą wypaliło bardzo pięknie - 3 min. Drugą za to owszem wypaliło, ale etap: lide in lide out - nagle zajął mu 5 minut - nio ale płytka działa.

Co jest ? Czy to może wina Biosu nagrywarki ? ASPI ? Nero ? Czy to może coś z nagrywarką ?

Co ciekawe - próbowałem na jednym takim wadliwym hawku nagrać coś samym windowsem - i nagrało !!! - ale płyta nie działa za dobrze, ale jednak działa i nic się nie zawiesiło.

Pare być może przydatnych danych:
Firmware: NK07
ASPI 4.57(1008)
Nero 6.3.1.17
Najnowsze stery do płyty głównej itd.

Z gory dzięki za wszelką pomoc, rady i porady.
kinner jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: