![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.07.2004
![]() |
Problem z Combo Liteon SOHC-5232K
Pare tygodni temu kupiłem nowe combo liteona. Zainstalowałem najnowsze możliwe Nero 6 (system windows XP Pro Service Pack 1). Kupiłem na próbę 10 płyt Hawk. Pierwsze 3 wypaliło bez kłopotu - prz 4tej zaraz na początku nagrywania Nero zawiesiło się - a nagrywara coraz rozpedzała płytę i wyhamowywała - po usunięciu procesu nero z systemu, niestety nagrywarka dalej się męczyła - pomógł dopiero restart. Na początku uznałem że jest to wada płyty (jakieś tanie hawki). Na dwoch nastepnych sytuacja była identyczna (wioska Nero - rozpedzanie hamowanie plyty). Na czarnych esperanzach wszystko działa bez zarzutu.
Teoria o wadliwym nośniku była dobra do momentu kiedy kupiłem markowe płyty LG (nio niewiem czy markowe, ale przy najmniej LG to nie jakieś nieznane hawki). Nero rozpedził płytę - nagrywa nagrywa, już ma nagrać lide in lide out - i nero nagle się zawiesiło - płyta wciąż szybko wirowała (nagrywalem z predkoscia 40x). Oczywiście płyta jest do wyrzucenia.I tak jak poprzednio nagrywarka przestała wirować płytą dopiero po restarcie systemu. Kupiłem też parę płyt Dysan - pierwszą wypaliło bardzo pięknie - 3 min. Drugą za to owszem wypaliło, ale etap: lide in lide out - nagle zajął mu 5 minut - nio ale płytka działa. Co jest ? Czy to może wina Biosu nagrywarki ? ASPI ? Nero ? Czy to może coś z nagrywarką ? Co ciekawe - próbowałem na jednym takim wadliwym hawku nagrać coś samym windowsem - i nagrało !!! - ale płyta nie działa za dobrze, ale jednak działa i nic się nie zawiesiło. Pare być może przydatnych danych: Firmware: NK07 ASPI 4.57(1008) Nero 6.3.1.17 Najnowsze stery do płyty głównej itd. Z gory dzięki za wszelką pomoc, rady i porady. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|