![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2006
![]() |
![]()
Posiadam nagrywarkę DVD Nec ND-3500AG. Kilka dni temu postanowiłem zakupić 20szt. płyt DVD+R "MediaStore". Stwierdziłem, że do mniej ważnych danych mogę użyć tańszych nośników i w razie jakichś problemów z odczytem nie będzie żalu. Chociaż... Program "DVD Identifier" jako producenta nośnika wyświetla "Mitsubishi Chemical Corp."...
Dane zapisywałem programem Nero v7.x. Ponieważ są to płyty standardu DVD5, więc Nero informuje, że na takowym nośniku mogę zapisać maksymalnie 4483MB danych. W związku z tym tak starałem się dobierać archiwizowane pliki, aby każdą płytę zapełnić jak najbardziej. Niestety, pliki były dość spore (często po około 700MB), więc nie zawsze udawało mi się "wskoczyć" powyżej 4300MB. Za którymś z kolei razem wyszło tak, że do nagrania było 4416MB. Wszystko szło OK do momentu osiągnięcia 99%. W tym momencie Nero wyświetlił mi komunikat "No seek complete" i płyta nie nadawała się już do niczego. Nie dało się zamkąć sesji ponieważ program wyświetlał komunikat, że w napędzie znajduje się uszkodzony nośnik albo nie ma go tam wcale! Pomyślałem, że może płyta jest uszkodzona. Była to moja pierwsza przygoda z tanim nośnikiem, więc uznałem to za normę. Niestety, kolejne cztery płyty "MediaStore" spotkało dokładnie to samo! "No seek complete"... Szóstym razem postanowiłem poświęcić jedną płytę TDK i tym razem dane zostały zapisane prawidłowo. Jak mam to rozumieć? Możliwe, iż wyszło tak, że trafiłem na pięć uszkodzonych płyt. A może płyty te na zewnętrznych krawędziach mają uszkodzony nośnik i lepiej unikać nagrywania ich w 100%? Co Wy na to? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|