![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.12.2004
![]() |
Co z tą nagrywarką ?
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum,pozwole sobie wszystkich ,zwłaszcza czytających serdecznie pozdrowić.
Wiele razy zaglądałem na cdrinfo, by co nieco poczytać choć niewiele z tego rozumiem ![]() Chciałbym przedstawić swoją przygodę z mym napędem... Otóż przy zakupie pc-ta sam wszystko dobierałem,kosteczki znaczy się,a że laik ze mnie niezły,posiłkowałem się tylko li wył.acznie z prasy branżowej.Jestem odrobinę dumny z doboru bo wszystko "chodzi" ok.Wszystka za wyjątkiem napędu. Mój wybór był zgoła inny od tego jaki w końcu osiągnąłem ale to już nieistotne,w każdym bądz razie zostałem posiadaczem nagrywarki COMBO Lite On LTC-48161H RETAIL. Po około trzech miesiącach zaczeło sie...,zapis w ogóle nie był możliwy a i jakiekolwiek włożenie "czegokolwiek" do napędu nie owocowało...,czymkolwiek. Serwis. Po dniach przepisowych ![]() I wszystko byłoby OK gdy chciałem cos wypalić,tzn wypaliłem ale nagle zauważyłem jak nero pokazuje mi napęd - COMBO COB-1H4816.... ...well.. Serwis,telefon. Miły pan cierpliwie tłumaczy coś czego do końca pojąc nie potrafiłem (nie mam głowy do nauk ścisłych,czy jakichkolwiek teorii pobocznych )że nero jako oem przypisany do danego napędu,że dostałem nowy zupełnie sprzęcik który jest inaczej widziany przez nero ale już nie te...,ech. Długo szukałem właśnie tu, co mam w tym kompie,krok po kroczku niby znalazłem że napęd takowy żeczywiście istnieje choć jedna literka jest "zmieniona",a potrzebowałem tego by się upewnić że nie puścili mnie w kanał ![]() Przez kilka mieśięcy paliłem od czasu do czasu i wszystko jest,było OK,do dzisiaj... Nagrywam film,48x jak zawsze ale (przepraszam za dyletanctwo z mej strony )jakoś tak wolno...,na dole jest pasek użycia buforu i jak zawsze pokazywał ponad 80 cz 90 procent tak dzisiaj od 17 do 50 kilku ! Nic nie majstrowałem w opcjach bojąc się by nie przestawić czegoś nie tak,więc co się mogło stać ?Czy można,mógłbym cos z tym zrobić ?Oby to nie były symptomy ponownej wizyty w serwisie (gwarancja ). Poradzcie przyjaciele ![]() Proszę o cierpliwośc i wyrozumiałośc,pozdrawiam,pyot. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
jaki system?
jak podłączona nagrywarka (combo) jaka ver nero?
#3 |
Bywalec
![]() |
Hi !
Nero 6.3 pl Win prof sp 1 Co do podłączenia to nie jestam w stanie tego powiedzieć,sorki,po prostu nie wiem. Napęd jest w środku i tyle ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
filmy kopiujesz z płyty na płytę ...czy z HDD na płytę ?
cały czas masz tak niski bufor?, bo może to tylko jeden przypadek. sprawdż czy DMA masz włączone do kanałów IDE...a jak... opcja SZUKAJ.
#5 |
Bywalec
![]() |
Maciej,wczoraj kopiowałem z HDD,wcześniej natomiast różnie i bufor na pewno był, a raczej nie spadał poniżej (tu nie pamiętam dokładnie ) 80 czy 90 procent.
To przy dwóch płytkach,właśnie wczoraj,ale dziś coś na tę okazję "wysmaże" i napiszę... Oo maan,mam szukać w opcjach DMA,i włączyć ?Jak ?Postaram się ![]() Dzięki. |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
Nie mogę znalęźc (nie umiem ?) w Plik/Preferencje tego o czym piszesz...,przed chwilą dosłownie sytuacja się powturzyła...,przy prędkości 48x film "się nagrywał" 9 min i 15s !
O co chodzi jakby ? Liczę na was... ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
DMA...WinXp
Start\Panel Sterowania\System\Sprzęt\Menadzer Urządzeń\Kontrolery IDE ATA/ATAPI\Podstawowy kanał IDE ...właściwości-ustawienia zaawansowane. i tak samo z kanałem pomocniczym.
#8 |
kewlarowy serwomechanizm
Data rejestracji: 10.11.2004
![]() |
a może to płyty są problemem tudzież ilość ramu ,praca programów w tle ,wirusy,dialery,robaki,szpiegostwo........ogólne obciążenie systemu......no i sposób podpięcia napędu...slave master i co masz na tym samym kanale może dysk ? a nero sobie najnowsze kolega niech załatwi ,no i dma jak przedmówca pisał a jak chcesz sprawdzić wszystko wraz z temperaturą kanałami i nnymi rzeczami to polecam program everest http://www.lavalys.hu/downloads/everesthome151.exe
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
pli się około 3 do 3.5 min. w twoim przypadku trwało to 9 min bo zadziałał system ochrony zapisu a dziej się to w tedy gdy jest zamkał transfer danych. sprawdz dma czy jest włączone przy dysku i przy nagrywarce. pozdro
![]() Ostatnio zmieniany przez sight : 20.12.2004 o godz. 14:35 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Hej!
Więc tak : Podstawowy kanał IDE/Ustawienia zaawansowane/ w tabelce Urządzena główne przy Bieżący tryb transferu mam ustawione Ultra DMA tryb 5. Z kolei w ramce niżej Urządzenia podrzędne /Bieżący tryb transferu -Nie dotyczy. Czyli mam coś zgoła innego niźli pokazałeś to Macieju na obrazku. Dalej... Pomocniczy kanał IDE/Ustawienia zaawansowane/w tabelce Urządzenia główne /Tryb transferu-Tylko PIO,a Bieżący tryb transferu -także TRYB PIO. Tabelka niższa,Urządzenia podrzędne przy Bieżący tryb transferu jest -Nie dotyczy. Myślę że napisałem ok. I co to oznacza ?Czy i jak ewentualnie mam coś zmienić ? Byłem dziś w serwisie w innej sprawie,miły kolega i owszem powiedział że w ustawieniach Nero wszystko jest w porządku,polecił bym odinstalował i ponownie zainstalował aplikację co też skrzętnie uczyniłem.Płytka,Nero,film i...,no,to samo czyli nic ![]() Powiedział że o ile to nie pomoże to zaprasza mnie do sklepu a onie tam sprawdzą dokładnie/j.Napęd na gwarancji. Co radzicie ? Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
combo chodzi pio ~ 3200kb/s naped powinien chodzić w dma spróbuj przestawidz JESTEM NIEBIESKI
![]() Ostatnio zmieniany przez sight : 21.12.2004 o godz. 14:23 |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Sight,bądz cierpliwy...
Co i jak mam przestawić,czy możesz łaskawie napisać kroczek po kroczku ? ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
zmień tryb transferu na DMA...jesli dostępne na kanale pomocniczym (tak jak na obrazku)
#14 |
Bywalec
![]() |
Zmieniłęm...,nic nie pomogło,ale Ty w okienku masz Ultra DMA 2 ja 5,czy to też zmienić?
Chyba jednak serwis... Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Masz zmienić ...na tym kanale gdzie jest podpięta nagrywarka, czyli na pomocniczym. innym rozwiązaniem jest usnięcia kontrolera i obydwóch kanałów, i restart komputera. Windows XP ...powinnien od nowa prawidłowo zainstalowac i przydzielić DMA do kontrolera IDE.
![]() |
|
|