![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.01.2006
![]() |
Sterowniki Sony
Czy wie może ktoś skąd można ściągnąć sterowniki do nagrywarki DVD Sony DW-Q30A. na starym komputerze nagrywala mi plyty dvd w 9-10 minut a teraz 40 minut, w sklepie powiedzieli zebym zainstalowal nowe sterowniki do nagrywarki szukałem ale nigdzie nie znalazłem, bede bardzo wdzieczny jeśli ktoś poda jakiś link.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie znalazles, bo nie ma czegos takiego jak sterowniki do nagrywarek.
Przyczyna jest w twoim systemie, moze wystarczy wlaczyc DMA, moze sterowniki do plyty glownej (kontrolera IDE), aspi nie zaszkodzi itd. Poczytaj forum, uzyj wyszukiwarki, rozejrzyj sie po artykulach na stronie glownej... |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Sorki pomylilem się chodziło mi o firmware. I teraz tak mam nagrywarke Sony DW-Q30A zainstalowałem program NeroInfoTool żeby sprawdzić jaką mam aktualnie wersje pokazało YYS2 zaktualizowałem na wersje YYS5 (ze stycznia 2006) pokazalo ze zakończone pomyślnie zresetował się komp i sprawdziłem kontrolery IDE podstawowy jak i pomocniczy były na DMA po chwili komp się tak zamulił że dało się tylko ruszać myszką i znowu powróciło na PIO4:/ Plyte główną mam ASUSA K8V-X SE
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wgraj sterowniki Via Hyperion Pro 5.07A:
http://www.viaarena.com/default.aspx...D=1&CatID=1070 Oraz ForceASPI w wersji 1.7 (nie 1.8). |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Zainstalowałem sterowniki VIA Hyperion Pro 5.07A oraz ForceASPI 1.7 i nic
![]() nadal jest na PIO:/ Usunąłem podstawowy i pomicniczy IDE zresetowałem i nadal jak było tak jest. tutaj są screeny http://www.nartek.neostrada.pl/ Nawet jak zmieniam w podstawowym "Tryb transferu: DMA jeżeli dostępny" to i tak bieżący zostaje na PIO. |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no ale jak recznie zmieniasz na DMA to po restarcie ciagle wraca na PIO
edit nie wystarczy wgrac musisz jeszcze recznie zmienic
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ale zmienić w podstawowym IDE na DMA? jesli tak to tak robiłem, ustawiałem "DMA jezeli dostepne" ale nadal bierzący jest PIO
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
A może w BIOS'ie płyty głównej zobacz, czy czasami nie ma tam nastawione na PIO.
|
![]() |
![]() |
#9 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
krzysiek022 nagrywarka jest sama na taśmie?
Co do BIOSu spróbuj dokonać resetu zworką lub wyjęciem bateryjki, gdyby reset się nie powiódł po wyjęciu bateryjki, dodatkowo wyjmij kabel sieciowy (220V). Astawienia w BIOSie powinny być defaultowo ustawione w dziale INTEGRATED PERIPHERALS na AUTO , a opcja HDD Block Mode na "enabled" |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
W biosie nie jest na stawione na PIO (jest Auto, a nawet jak zmieniałem na DMA to w win bylo na PIO)
Napęd mam jeden i jest sam na taśmie, dysk jest na osobnej. Bios resetowałem i nadal jest PIO |
![]() |
![]() |
#11 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Cos się w samym systemie zwaliło. Moja rada , jesli masz punkt przywracania do momentu kiedy miałeś DMA to zrób tą..operację. Jeśli nie spróbuj tej opcji z usuwaniem napędów którą podałem tutaj - chodziło i ich brak, ale po tym działaniu napędy sa instalowane ponownie może cos to da
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=61888 |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Zrobiłem tak jak poradziłeś czyli
"usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\currentcontrolset\contro l\class\{4d36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" Zresetowałem i było DMA 2. Włączyłem program do nagrywania komp sie zamulił na chwile i sie przestawiło na "tylko PIO" |
![]() |
![]() |
#13 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Sam już nie wiem reinstal/naprawa systemu może pomoże , może nie. Spróbuj na innej taśmie IDE na próbę weź tą od dysku , podociskaj dobrze wtyczki
|
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
zrobiłem jeszcze coś takiego:
oprócz nagrywrki DVD podłączyłem zwykłą nagrywarke LG. DVD na master a LG na slave i DVD pozostalo na PIO a LG była na DMA więc zamieniłem je miejscami i gdy włączyłem komputer obie były na DMA już myślałem że jest wszystko ok ale gdy włożyłem płyte do DVD przestawiło się na niej znowu na PIO :/ bez sensu to jest (mogli nie wymyślać tego PIO nie było by problemów ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
A weź umieść sam napęd na taśmie i zobacz jeszcze raz.
|
![]() |
![]() |
|
|