Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.08.2003, 07:47   #1
edoo
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.08.2003
edoo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tryb 2/XA

Cze
co myslice o nagrywani filmow na plyty w Tryb 2/XA
czy po pewnym czasie lezakowania dalej mozna zgrac z takiej plyty film na dysk.
chcalbym uslyszec jak najwiecej opini ludzi ktuzy z rozmyslem wybieraja ten tryb i tyh ktuzy za zadne skarby go niewybiora do wypalania
zgury dzieki za wszystkie odpowiedzi

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.08.2003, 08:53   #2
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie nagrywam w tym trybie. choć to standard dla vcd!
Zalecane jest nagrywanie w Trybie 1

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 20.08.2003, 10:04   #3
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Looo a ja ciaglem nagrywm 2/XA bo nero to wybiera default i tego nie zmienialem.Ciapek mowisz zeby zaprzestac i zmienic na tryb 1 ? Zalety Wady ?

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline  
Stary 20.08.2003, 10:17   #4
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oj chyba nie
default to jest Tryb 1, za często formatuje dysk i wgrywam Nero. Jestem raczej pewny.
Zalety wady?
Default to default i kierowalem sie notatką...z Nero
Tryb 2 nie jest czytany przez niektóre czytniki.
...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Tryb 2/XA-schowek.jpg  

CIAPEK jest offline  
Stary 20.08.2003, 10:29   #5
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Hmm no on ma tak zaznaczone ten tryb 2 za kazdym razem jak wlacze nero. Musze sprawdzic teraz jak wypale jakas plytke w tym 2 trybie to oblece kolegow z jakimis cdromami i zobacyzmy czy beda jakies problemy. Jak narazie to spotkalem sie tylko z problemem jak nagralem plytke 870 MB to u mojej dziewczyny np jej nieche czyta, ma CD-ROM Lg- 48x chyba.Zobaczymy zobaczymy.Jak nie bedzie problemo to chyba zostawie ten tryb 2.Dzieki narazie za info.

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline  
Stary 20.08.2003, 10:53   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przeciez wszystko jest gotowe podane na tacy, tylko trzeba popatrzec po stronie glownej serwisu.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ply...ojemnosccd.php
Stary 20.08.2003, 16:00   #7
edoo
Nowy na forum

Dzięki wszystkim za opinie i odpowiedzi na mój temat
Stary 21.08.2003, 01:49   #8
JacoM
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 28.03.2003
JacoM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mode 2

Jest taki problem z tym mode 2 ze nagrywa sie płytke bez danych naprawczych, czy jakos tak. Tak słyszałem od kolegi i sam tego nie jestem pewien wiec moze to jest przyczyna tego ze nie które napedy nie chcaczytac tych płyt. Nieczytaja ich poniewaz płyty sa porysowane i zniszczionea korekcja błedow poradziłą by sobie z nimi gdyby one były wypalone z tymi danymi.
JacoM jest offline  
Stary 21.08.2003, 10:18   #9
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
JacoM napisał(a):
Jest taki problem z tym mode 2 ze nagrywa sie płytke bez danych naprawczych, czy jakos tak. Tak słyszałem od kolegi i sam tego nie jestem pewien wiec moze to jest przyczyna tego ze nie które napedy nie chcaczytac tych płyt. Nieczytaja ich poniewaz płyty sa porysowane i zniszczionea korekcja błedow poradziłą by sobie z nimi gdyby one były wypalone z tymi danymi.
Dokladnie tak.
Stary 21.08.2003, 20:46   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: mode 2

Cytat:
JacoM napisa***322;(a)
mode 2 nagrywa dane naprawcze ECC ,tylko odmiana 2 nie posiada ich...8)
Dokładnie to jest tak:
Specyfikacja sytandartu CD-Rom/XA definiuje dwa formaty ścieżek przeznaczone dla plików (Mode 2,Form 1) i danych multimedialnych (Mode 2,Form 2)

Form-1 CD-Rom/XA Mode 2 ...zawiera pole korekcji błędów ECC w sektorze ,tak więc nadaje się do wypalania plików komputerowych.

Form-2 CD-Rom/XA Mode 2 ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC) .Nadaje się tylko do przechowywania obrazu i dzwięku.

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 21.08.2003 o godz. 21:05
Maciej jest offline  
Stary 21.08.2003, 20:53   #11
CIAPEK
CDRinfo VIP

Re: Re: mode 2

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
(...)CD-Rom/XA Mode 2-Form 2 (Odmiana 2) ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC) .Nadaje się tylko do przechowywania obrazu i dzwięku.
o! i nastała jasność.

Czyli nagrywać w trybie 1. Dane są bardziej bezpieczne i lepiej odczytywalne, że to tak nazwe.

Dziękujemy Ci Ojcze za nauke

CIAPEK jest offline  
Stary 21.08.2003, 23:44   #12
Pinki
Bywalec

Data rejestracji: 08.09.2002
Pinki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spox, Nero 6.0.0.11
Format :
- Tryb 1
- Tryb 2/XA

Pytanko:
- W Trybie 2/XA jaka "forma" jest nagrywana? Ta z korekcja czy bez? Chyba ta z korekcja bo miesci sie tyle samo co w trybie 1 czyli ~703MB Myle sie? Pytanko tak dla pewnosci bo wszystko wypalam w 2/XA
Pinki jest offline  
Stary 22.08.2003, 08:31   #13
edoo
Nowy na forum

DZIEKI za odpowiedzi jeszcze sprecyzyje pytanie
czy filmy nagrane w Tryb 2/XA po pewnym czasie beda sie zgrywac na dysk z tak nagranej plyty czy da sie zrobic np. mpg z avi czy niewystapi przesuniecie scieszki dzwiekowej przez bledy zawarte na plycie a raczej przez brak ih korekcj (filmy nagrywane w Tryb 2/XA jako dane komputerowe a nie video-cd zeby byla jasnosc) Zgury dzieki za odpowiedzi
Stary 22.08.2003, 09:14   #14
CIAPEK
CDRinfo VIP

Re: Re: mode 2

Cytat:
Pinki napisa***322;(a)
(...)Pytanko:
- W Trybie 2/XA jaka "forma" jest nagrywana? Ta z korekcja czy bez?(...)
przecież tu jest wszystko jasno opisane i sam to powtarzałem!
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
(...)Form-2 CD-Rom/XA Mode 2 ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC)(...)

CIAPEK jest offline  
Stary 22.08.2003, 14:05   #15
Pinki
Bywalec

Data rejestracji: 08.09.2002
Pinki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: mode 2

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
przecież tu jest wszystko jasno opisane i sam to powtarzałem!

"Form-1 CD-Rom/XA Mode 2 ...zawiera pole korekcji błędów ECC w sektorze ,tak więc nadaje się do wypalania plików komputerowych.

Form-2 CD-Rom/XA Mode 2 ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC) .Nadaje się tylko do przechowywania obrazu i dzwięku."

Sa chyba dwie formy Trybu 2/XA, ktora jest nagrywana w Nero? O to mi przeciez chodzi...
Pinki jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: