Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.08.2001, 08:24   #1
Daniel
Gość

trzaski i szumy na CD audio

Witam .Może powtarzam temat mojego przedmowcy ale moj problem polega ze nagrywajac CD z muzyka odtwarzacze samochodowe widza wszystkie sciezki ale przy odtwarzaniu mocno trzeszcza szczegulnie przy wysokich tonach,nie pomagalo zmiana predkosci nagrywania i probu z innymi CD-r(bez ruznicy czy za 1,20 czy tez za 6 zl) moja nagrywarka to TEAC W58C i WinOnCd 3,8 / Pozdrawiam.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.08.2001, 11:33   #2
Bogdan
Gość

nagrywaj w trybie DAO i wylacz "fly" w WinOnCD.
Plyty sa wazne- np. takie trzaski sa prawie zawsze na Basfach. Sprawdz tez czy zrodlo Ci nie trzaska na koncu
( widac to w edytorze wiona)

Stary 06.08.2001, 14:31   #3
Daniel
Gość

Co to i gdzie sie ustawia "fly"? czy moze to byc wina programu? a moze nagrywarki?

Stary 06.08.2001, 17:26   #4
black.devil
Gość

Cytat:
Daniel (06-08-2001 08:24):
Witam .Może powtarzam temat mojego przedmowcy ale moj problem polega ze nagrywajac CD z muzyka odtwarzacze samochodowe widza wszystkie sciezki ale przy odtwarzaniu mocno trzeszcza szczegulnie przy wysokich tonach,nie pomagalo zmiana predkosci nagrywania i probu z innymi CD-r(bez ruznicy czy za 1,20 czy tez za 6 zl) moja nagrywarka to TEAC W58C i WinOnCd 3,8 / Pozdrawiam.
Jeśli nagrywasz z MP3 to zawsze może być walnięty plik (nic nie jest doskonałe) albo zrobiony chadziarskim programem (np. CannaMP3 Maker nie umywa się do Easy CDDA Extractor itd.). Jak nagrasz w trybie TAO to trzaski będziesz miał w przerwach pomiędzy piosenkami - do CD Audio tylko DAO. Jeśli przegrywasz całe płytki to przegrywaj np. Clonem albo czymkolwiek (może być nawet WinOnCD) ale w miare możliwości w RAW-DAO

Stary 06.08.2001, 20:44   #5
Daniel
Gość

A jesli chce zrobic skladanke to i tak nie moge zamknac plyty po kazdym utworze?ale u mnie te trzaski sa podczas odtwarzania utworu a nie przerwach.przegrywam plyty z CD-ROMu na nagrywarke lub z HDD ale to jest bez ruznicy ,zawsze ten sam problem .Slyszalem o mocy lasera czy to sie gdzies ustawia?

Stary 06.08.2001, 20:52   #6
Mickey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.05.2001
Mickey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja bym spróbował zmniejszyć prędkość zczytywania Audio i przedewszystkim spróbowałbym zgrać audio z nagrywarki na HDD i wtedy nagrać i sprawdzić czy są trzaski.
Mickey jest offline  
Stary 06.08.2001, 22:51   #7
Daniel
Gość

Zgrywalem na HDD,zmniejszalem predkosc cd-romu,zmniejszalem predkosc nagrywania i NIC!!!
Czy to moze byc wina nagrywarki moze jest uszkodzona albo ten model tak juz ma.

Stary 07.08.2001, 00:55   #8
black.devil
Gość

To spróbuj (przy kopiowaniu płytki) zrobić w CloneCD albo BlindRead image Z NAGRYWARKI a potem dopiero wypalić. Ja też mam taki piecyk i działa GIT. Nagrałem ok. 50 płyt audio z czego ok 40 z mp3 a reszta kopiując z oryginalnych - trzasków brak. Spróbuj też pobawić się opcją Jitter Correction.

Stary 07.08.2001, 22:56   #9
Daniel
Gość

A gdzie sie ustawia opcje "jitter correction" ?

Stary 07.08.2001, 23:28   #10
black.devil
Gość

Cytat:
Daniel (07-08-2001 22:56):
A gdzie sie ustawia opcje "jitter correction" ?
Ta opcja wpływa na odczyt przy zrzucaniu tracków z płyty - jest w WinOnie tam gdzie konfiguracja (nie pamiętam dokładnie ale jest na bank)

Stary 08.08.2001, 07:34   #11
Bogdan
Gość

"fly" jest domyslnie zaznaczone ( prawa dolna czesc okna
nagrywania w WinOncd - w 3.8 opcje trzeba zaznaczyc-
kopiuj wolno ale bezpiecznie). Trzeski moga byc spowodowanie niewlasciwym nosnikiem - mialem takie problemy z czerwonymi Basfami. Jitter nic Ci nie pomoze- bo chyba na zrodle po przeciagnieciu do Wioina trzaskow nie ma? ( jest w Option Wiona ). No i jak tu koledzy pisac- DAO do Audio

Stary 08.08.2001, 12:30   #12
Sandal
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.07.2001
Sandal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A odsłuchiwałeś zrzucone na dysk tracki Jesli w nich sa te same trzaski - ewidentnie wina jest po stronie zgrywania.
Zeby to wyeliminowac w 99% polecam cadwarewy programik ExactAudioCopy (do ściągnięcia z CDRinfo) który ma tzw secure mode (czyli 100 razy lepszy od wszystkich jitter correction itp.).
Natomiast jesli pliki na dysku sa ok a po wypaleniu są trzaski, winy nalezy szukać albo w oprogramowaniu (sprubój wypalić w czymś inny, ExactAudioCopy np.).

Jesli i to nie pomoze, zaczal bym podejrzewac nagrywarke lub jej podlaczenie.
Stary 08.08.2001, 12:46   #13
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sandal (08-08-2001 12:30):
A odsłuchiwałeś zrzucone na dysk tracki Jesli w nich sa te same trzaski - ewidentnie wina jest po stronie zgrywania.
Zeby to wyeliminowac w 99% polecam cadwarewy programik ExactAudioCopy (do ściągnięcia z CDRinfo) który ma tzw secure mode (czyli 100 razy lepszy od wszystkich jitter correction itp.).
Natomiast jesli pliki na dysku sa ok a po wypaleniu są trzaski, winy nalezy szukać albo w oprogramowaniu (sprubój wypalić w czymś inny, ExactAudioCopy np.).

Jesli i to nie pomoze, zaczal bym podejrzewac nagrywarke lub jej podlaczenie.

Rzeczywyście do zrzucania tracków Audio polecam EAC, jest po prostu najlepszy.

Pozdrawiam
Stary 08.08.2001, 23:17   #14
Johnny
Gość

Cytat:
Daniel (06-08-2001 22:51):
Zgrywalem na HDD,zmniejszalem predkosc cd-romu,zmniejszalem predkosc nagrywania i NIC!!!
Czy to moze byc wina nagrywarki moze jest uszkodzona albo ten model tak juz ma.
Wedlug mnie powinienes nagrac to na jakiej dobrej plycie - polecam TDK, tylko te z ciemnym niebieskim spodem (orginalne reflexy),lub zlotej (polecam Kodak Gold - Traxdaty Gold nie testowalem) - na moim czytniku "trzeszcza" np. Verbatimy i inne "dobre" plyty (ktore do audio sie nie nadaja)

Stary 09.08.2001, 09:43   #15
Daniel
Gość

zobacze na tych TDK co mowisz ,ja nagrywalem na VERB.BASF i na innnych tanszych plytkach,moze dla tego takie sceny.
Problem jest tylko po wypaleniu a nie po zrzucie na HDD ale sprubuje na innym programie to zobaczymy

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: