Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.05.2002, 11:37   #1
Tom.O
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.05.2002
Tom.O w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
!!! WOLNE NAGRYWANIE !!!

Po zmianie płyty i reszty na Epox'a 8KHA+(266A) strasznie zwolniło nagrywanie.
Miałem nagrywarke 16x10x40 Teac i na poprzednim kompie (Via133+Duron+256SDR) nagrywała poniżej 6min, na nowym prawie 10min. Zmieniłem ostatnio na Teac 40x12x48 i nadal ta sama prędkość (10min). Cały czas skacze ( spada do 7%) bufor z nagrywarki (w Nero 5.5.8.1). Nagrywarke mam na osobnej tasiemce. HDD z CD razem. Tak miałem w poprzednim kompie i wszystko było OK. Dzieje się tak niezależnie od tego czy nagrywam z HDD czy z CD. Podmieniłem już plik WNASPI na nowszy i troche pomogło, ale niewiele - nadal bufor spada zaraz po napełnieniu (przy 24speed) i prędkość nie jest zachwycająca. Ramu mam 256, XP1700, Baracuda IV 80GB, Teac 40, wszystkie tasiemki ATA 100, system WinXP_PL, bios dobrze skonfigurowany, reszta chyba nie ma znaczenia. Tryby DMA włączone dla wszystkuch użądzeń. Test w Nero pokazuje, że dysk ma transfer 41MB/s, w Sandrze też osiąga dobre wyniki 27000. Wydawało mi się, że kiedyś przeczytałem jakieś info, że VIA266A ma wade w postaci małowydajnego kontrolera dysków, ale nie jestem pewien. Czy pomoże zakup dodatkowego kontrolera, jeżeli tak to jaki kupić ?? (firma, model)
Prosze o pomoc.........
Tom.O jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2002, 13:47   #2
yoshi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.03.2002
yoshi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tago co ja wiem nie ma NERA 5.5.8.1 :8
yoshi jest offline  
Stary 13.05.2002, 15:18   #3
Tom.O
Nowy na forum

Jednak jest poszukaj tu w dziale użytki : http://www.pc.com.pl/pliki.asp
Jeżeli to ci nie wystarczy to moge przesłać screen'a. Zresztą nie rozważam nad istnieniem nero tylko nad powolnym nagrywaniem.
Tom.O jest offline  
Stary 13.05.2002, 18:38   #4
shephard
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2002
shephard zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Eeee.... Chyba nowy BIOS (płyty) powinien coś dać.
No i siakos 4in1 chyba nie wymieniłeś... masz? (nie ważne że masz XP, też mam, na KT-133A i 4.38 musi być bo inaczej... starsze w tym systemie (na 9x/Me wystarczy 4.33 dla mojej płyty) nie mają racji bytu, zresztą dla KT-266A tym bardziej)

Mam nadzieje że wiesz że na szarym złączu slave a na czarnym master? (niektórzy nie wiedzą...)

Jaką wadę!?

Dobre ;D
Nie wyciągnął byś takich wyników w testach gdyby był 'MAŁOWYDAJNY'.

Wy*** CD-ROM - spowalnia Ci HDD (aż dziwne że takie wyniki Ci wyszły...)
shephard jest offline  
Stary 13.05.2002, 19:14   #5
Tom.O
Nowy na forum

4in1 mam najnowszą wersje (beta) oficjalną też miałem i nie pomogło. Czy jedyną radą jest update biosu ?? Jest to troche ryzykowna operacja....
Jeżeli ktoś wie jaki bios jest najlepszy do Epox'a 8KHA+ to niech coś napisze....
Tom.O jest offline  
Stary 18.05.2002, 10:03   #6
shephard
Stały bywalec ;)

A tam ***isz... ryzykowna operacja?!
JAk zrobisz kopie biosa przy flashowaniu i będziesz miał wszystko z dyskietki to nie ma ŻADNEGO RYZYKA, bo jest BOOT BLOCK - nawet jak spierniczysz to będziesz mógł wszystko odkręcić - zbootujesz z dyskietki.
A BIOS'a radzę szukac na stronie producenta, zwykle najnowszy jest najlepszy (chociaż z EPOX'em nie miałem zbyt dużo styczności).

Jak chcesz to mogę Ci podesłąć niezbędne pliki, sam sciągnij sobie tylko BIOS'a w odpowiedniej wersji i dobrą wersję AWDFLASH.EXE.
shephard jest offline  
Stary 18.05.2002, 22:02   #7
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jak sie postarasz i bardzo ****... flashowanie to zaden boot z dyskietki ci nie pomoze... bo niby skad dyskietka bedzie wiedziala ze bajt to 8 bitow itp. :-)

flashowanie bylo, jest i bedzie zawsze ryzykowna operacja... a jak cos pojdzie nie tak to zostaje tylko zewnetrzny programator (czyli wizyta w serwisie a i to nie zawsze pomaga po kosc mozna zepsuc)
Stary 18.05.2002, 23:30   #8
shephard
Stały bywalec ;)

A kolega wie co to jest ten wspominany przezemnie boot block?!
Trzeba miec naprawde farta coby go skasowac, na standardowych ustawieniach NIE JEST NIGDY KASOWANY, a to wystarczy żeby BIOS'a przywrócić. O!

Z pewnością już od KT-133 (może wczesniej też; BIOSy Intela mi się nie podobają, nie wiem co oferują) wszystkie BIOS'y do płyt z VIA mają Boot Block.
Sam już kilka razy skasowałem sobie BIOS'a (windowsowym flasherem AWARD'a) i musiałem się ratować z dyskietki - działa wtedy tylko grafika (o dziwo nawet AGP, nie tylko ISA), FDD i klawiatura.
shephard jest offline  
Stary 19.05.2002, 07:35   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wie

i wie tez - bo robil ekperymenty - ze wylaczenie zasilania w stanie niestabilnym w najlepszym wypadku czyni kosc nieczytelna w najgorszym rozwala ja dokumentnie - byla to kosc intelowska do plyty pod celerona 533, dalo sie ja tylko na chama odtworzyc z zewnatrz...
Stary 19.05.2002, 12:02   #10
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pewnie nowa winda cos sie nie lubi z nagrywarkami, sporo ludzi ma problem z nagrywaniem w XP wiec to chyba wina systemu i tam trzeba podziałac z nie z biosem
Bidi jest offline  
Stary 19.05.2002, 15:16   #11
shephard
Stały bywalec ;)

-Sid-The-Rat=> - NAPISAŁEM : NIE WIEM JAK Z INTELEM!
VIA ma większe BIOS'y (dla PIII (nie pamiętam jaki chipset - nie lubię Intela) jest raptem 2x mniejszy) a rozmawiamy o płycie opartej na VIA KT-266A. Tutaj BootBlock nie jest kasowany, jak reszta jest ****ena to system to olewa i odpala sam boot block - bo po to on jest!

Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).
shephard jest offline  
Stary 19.05.2002, 15:26   #12
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:

Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).
Moze zbyt ostro ale za to trafnie.
Weron jest offline  
Stary 19.05.2002, 16:12   #13
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).[/quote]

nie twierdze ze wszystko to wina systemu, ale czesc na pewno, system jest nowy , nie chodzą wszystkie stery na nim, cos nie tak ze sterami ASPI etc,etc wiec system nie jest tak doskonały jak MIcrosoft twierdzi - sam uzywam Millenium i nie narzekam, a sugeruje sie problemami jakie maja ludzie ktorzy tu piszą tzn : z XP, nie zwalam wszystkiego na system bo wiem ze są ludzie ktorzy naprawiają rzeczy nie zepsute a do czego to prowadzi to chyba kazdy wie ))
Bidi jest offline  
Stary 19.05.2002, 17:10   #14
shephard
Stały bywalec ;)

Z ASPI to nie do końca trafninie... zwykle narzekają że nie mogą nagrac 'czegoś' pod programami typu NERO - akurat on posługuje się WŁASNYMI, a nie ADAPTEC'a które są tak często tu polecane...

Microstuff ma rację - ten system im się udał - pracowałem na większości (od 3.11 i kolejne 'podwersje' następnych, NT tyliko od 2K) i po raz pierwszy zrobili cos co może konkurować z linuxami.

Hehe, ME to najbardziej spaprany winshit ;D
shephard jest offline  
Stary 27.05.2002, 08:12   #15
Buba
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.04.2002
Buba w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Bidi (19-05-2002 12:02):
Pewnie nowa winda cos sie nie lubi z nagrywarkami, sporo ludzi ma problem z nagrywaniem w XP wiec to chyba wina systemu i tam trzeba podziałac z nie z biosem
Zgadzam sie tu z shephardem, ma calkowita racje, tez uzywam od ladnych paru miesiecy WinXP i wypalam wszystko bez problemow, wina chyba lezy tak jak moj przedmowca napisam w "glupocie uzytkownikow" badz tez w raczej miernawym markowo sprzecie .... bo coz dobrego mozna kupic za 300 pln, wiem juz ze wiekszosc z Was sie oburzy na to co napisalem wiec pozwole sobie na mala aluzje ... maluch tez malo kosztuja i tez sa do bani, a mercedesy ?? odpowiedzcie sobie sami.
Buba jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: