![]() |
Wiekszosc ludzi tutaj, ktorzy graja (patrzac po ilosci postow o grach i platformach do grania) - graja na konsolach. Wiec StarCraft niewiele dla nich znaczy... :-P
|
Jest to pierwsza gra od bardzo bardzo długiego czasu, którą mam ochotę po prostu ściągnąć z Internetu..
A jeśli już plotki o polskiej wersji (i tylko polskiej) okażą się prawdą... |
Premiera już za 3 dni (27.07.2010, wtorek). Cena promocyjna 179zł (Real).
Czy ktoś z Was, zdecyduje się na zakup w dniu premiery? :hmm: |
Raczej nikogo, ale też nie o polskim rynku jest mowa. W Ameryce taka sprzedaż wygląda zupełnie inaczej niż u nas i nie jest to Allegro (a przynajmniej nie tylko - w postaci Ebay'a), ale duże sieci sklepów, gdzie takie gry można kupić. Widziałem w Polsce pewne podobieństwa, ale były to malutkie sklepiki na zupełnie inną skalę. I przyznam, że to zjawisko w Ameryce może być już dla producentów zauważalne.
Czy jest to problemem? Z roku na rok branża przynosi rekordowo wysokie zyski i jakoś trudno jest mi wierzyć w zapewnienia producentów, jacy to oni są biedni i jak muszą tego typu praktyki ukrócić. Z jednej strony jest to zrozumiałe, że nie chcą tracić pieniędzy, które teoretycznie mogli by zarobić. Z drugiej strony.. od dłuższego już czasu gry są krótsze, prostsze i w sumie też droższe, nie zachęcając do kupowania ich w dniu premiery po to, żeby po dwóch dniach odstawić na półkę (a 30-50 $/Euro wydane zostało). Na tym również mogliby się skupić, a nie tylko na tym, jak z tego, co robią, uzyskać więcej. |
"Problem" znany od dawna. Bylo juz kilka prob pseudoprotestow w ramach ktorych walczac z wysokimi cenami gier gracze w Polsce kupowali tylko uzywane tytuly badz graliw pirackie wersje. Tylko... kogo obchodzi nasz rynek? To ze piatka dzieci w Burkina Faso kupi sobie jedna gume do zucia i bedzie zuc na zmiane nie obejdzie Wrigley - po prostu beda inwestowac w rynek na ktorym da sie zarobic, a reszta dostanie ochlapy...
|
Spójrzcie tutaj
http://gry.onet.pl/2168533,,Handel_u...wiadomosc.html Cytat:
Ale zgadzam sie z nim :taktak:, a nawet dodam, że użytkownicy będą zmuszeni do grania w piraty. |
Powiem tak:
ile razy kupie oryginał to dostaje po tyłku. Wymagane połączenie z internetem, kody, zabezpieczenia,rejestracje itd. Dla jednej gry można, ale jak trzeba dla każdej to jest męczące. Instalowanie śmieci jak Steam. Tak - dla mnie to śmieć i nie życze sobie żeby takie śmieci uruchamiały mi sie w autostarcie i prosiły o zalogowanie się. Tym bardziej że Rockstar też coś takiego wymyślił i nie wiem jak to ma w takim razie wygladać. Każda firma zainstaluje mi swój syf? W trayu 10 ikonek. Uruchamiasz kompa i 10 aplikacji żebrze o zalogowanie się. Porażka. A pirat działa bez tego wszystkiego...nosteam, nodisc, itd itp w najgorszym wypadku nie ma opcji mutliplayer :sciana: Pokażcie mi jedną grę której nie można zassać z torrenta? Co innego na X360. Kupuje gre i mam z głowy. Moge wydać te 80zł raz na jakiś czas. Gra chodzi i wygląda jak trzeba na dużym telewizorze. Żadnych rejestracji, DRM, instalowania windows live i innych śmieci. Żadnych patchów. Żadnych najnowszych sterowników. Nie mam nawet ochoty przerabiać konsoli. Jedna gra na miesiąc w zupełności mi wystarczy. Nie mówie o wyższości konsol nad PC bo PC jako sprzęt jest również wspaniałą platformą do gier. Tylko ta cała otoczka którą firmy stworzyły wokół gier na PC utrudnia granie i zniechęca do zakupu. Pomijam kwestie optymalizacji gier, jak GTA4. Wygląda beznadziejenie i chodzi również beznadziejnie. Człowiek sie zastanawia gdzie poszła moc całego PCta. Na rozpikselowane tekstury i kilka modeli samochodów na krzyż? Kto to popełnił? A w Gears of War I grałem na PC, w dwójke na X360 i w obie grało mi sie bardzo dobrze. Może nawet na PC nieco wygodniej (celowanie myszką), tylko to games for windows i znikające zapisy :sciana: |
Cytat:
KeePass lub podobny chętnie zacząłbym używać, ale ostatnio przeglądałem dokładny test tych programów i delikatnie mówiąc z ich bezpieczeństwem nie jest najlepiej (w sensie w dość prosty sposób można odczytać/przechwycić zapamiętywane hasła). Lepiej radzą sobie z tym programy płatne, ale one tanie nie są (>100 zł), poza tym dość nieprzyjazne w obsłudze. |
Cytat:
Cytat:
W moim "domku letniskowym" nie ma prądu ani Internetu (brak zasięgu jakiejkolwiek sieci GSM), więc sobie tam nie pogram z DRM :) |
W PS3 kazda zakupiona gra jest przypisana do konta na ktorym zostala kupiona. Sciagasz dowolna liczbe razy, na maksymalnie piec sprzetow (tj. jesli uszkodzi Ci sie konsola i kupisz druga, badz masz druga w domku letniskowym to mozesz w zakupiony tytul nadal grac). Czesc gier (GT 5 Prologue) wymaga bycia zalogowanym na koncie ktore dokonalo zakupu w czasie grania.
|
Cytat:
|
Tego ci raczej nikt nie zabroni (chociaż trzeba by sprawdzić dokładnie regulamin). Jednak mieć osobne konto, dane logowania, login itp. do każdej gry osobno, to trochę męczące..
|
W tym Steam nie można posiadać wielu kont, aby potem zmienić dane karty kredytowej etc i odsprzedać konto? Albo jeszcze inaczej?
|
Nie wiem, czy Steam można uznać za DRM (w sumie chyba można), ale jeśli, to tutaj problem z uszkodzeniem fizycznego nośnika jest wyeliminowany. W każdej chwili można zarejestrowany tytuł ściągnąć na dysk i uruchomić. Dodatkowo do gry nie jest wtedy potrzebna płyta.
Ale też nie można później tytułu odsprzedać.. |
1. DRM w StarCraft II to potwierdzona przez Blizzard informacja?
2. Czy ten DRM w waszych grach (PC, konsole) w jakiś sposób umożliwia/ułatwia uzyskanie kopii gry po zniszczeniu/zagubieniu nośnika? Tak sobie myślę, że skoro jest konto na serwerze, nośnik jest ewidencjonowany etc, to powinno tak być... Pytam, bo jestem graczem okazjonalnym, nie znam się i nawet nigdy w życiu nie miałem żadnego pliku zabezpieczonego DRM. A w StarCrafta gram na piracie, co mnie nie boli, bo przez te minione ~10 lat kupowałem go ze 2-3 razy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:03. |