Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry (https://forum.cdrinfo.pl/f25/)
-   -   Starcraft II (https://forum.cdrinfo.pl/f25/starcraft-ii-71863/)

sobrus 11.05.2010 12:51

Ja mam nieprzerobionego x360.
Ale nie jestem nienormalny by kupować gry za 250zł bo to rozbój w biały dzień....

W ogóle kwestia ile gra czy film powinna kosztować jest bardzo śliska. Najczęściej tłumaczy sie kosztami produkcji, opłacenie programistów, aktorów itd.

Ale czemu film na BluRay kosztuje 150zł a ten sam film na DVD wala sie w koszu za 9.99zł? I tez ma wszystkie licencje, hologramy... Na to pytanie Polacy szukają odpowiedzi od dawna.

Proces produkcji płyt Bluray chyba przez ostatnie 4 lata potaniał, gry na PS3 wcale nie zbliżyły sie do poziomu cen gier na X360. Wręcz przeciwnie gry na X360 zdrożały do poziomu cen PS3.

250zł za płytkę DVD wartą 1zł to chyba troche przegięcie.

Tym bardziej ze ceny gier nie odzwierciedlają ani kosztów produkcji, ani nawet długości gry (gra za 250zł do przejścia w 8 godzin - bezcenne!). Tylko od tego czy będzie popularna czy nie. Popularny murowany HIT = cena z kosmosu.

Po prostu ceny są ustalane na podstawie tego ile klient jest w stanie zapłacić po wmówieniu mu że warto a nie na podstawie autentycznej wartości.

andrzejj9 10.05.2010 19:19

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096937)
Co do samego piractwa mgit dlaeko od prawdy nie jest - wlasnie ze wzgledu na jego wysoki poziom praktycznie wszyscy producenci gier odwracaja sie w tej chwili od PC jako platformy. Zaryzykuje, ze gdyby nie Blizzard ze wszystkimi tytulamii EA z Sismami to ta wlasnie sprzetowa platforma przedlaby wsrod Graczy BARDZO cienko...

To co innego i trudno się z tym nie zgodzić. Nie przekłada się to jednak na zależności cenowe.

Zresztą PS3 jest dobrym przykładem - piractwa nie ma, a gry są bardzo drogie.

Berion 10.05.2010 18:48

Też - co prawda czasem kupuję, ale na PS3/X360 póki co nie zmuszają mnie do stałego połączenia z internetem, czy nawet rejestracji konta podczas instalacji gry. Jeśli do tego dojdzie, żebym się z tego miejsca nie ruszył, nie kupię więcej konsol wspierających ten zje.bany system. Już niektórym w dupach się przewraca i myślą o uniemożliwieniu uruchamiania gry na innym koncie niż tym, na którym została kupiona (a sklepy są regionalizowane i różnią się zawartością...).

Także powtórzę jeszcze raz: precz z DRM. Ten system nie służy legalnym klientom - przede wszystkim na PC.

M@X 10.05.2010 18:42

Wiec jestem nienormalny przychodzac do sklepu i placac chcac zagrac w dany tytul? Trzeba, jak to typowy Polak ma w mentalnosci, "kombinowac"?

A co do DRM - rozumiem zew ramach bojkotu gier z PS Store tez nie bedziesz kupowal ;-)?

Berion 10.05.2010 18:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096891)
Ja wem czy tak duzo? Zwykla premiera na PS3 to koszt 229 PLN...

189/199zł. Sprowadzając z zza granicy połowę taniej. Używane jeszcze tańsze czyli średnio te 100zł.

W życiu nie dałem za grę 230zł i nie sądzę aby ktokolwiek normalny tyle płacił. Na dodatek na PC gdzie zwykle nowe tytuły nie kosztują więcej jak 100zł. :>

A skoro:

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1096921)
Będzie to zabezpieczone już złamanym DRM Protection -Aby zainstalować grę, musi być dostęp do sieci . Gracz będzie musiał założyć konto podczas procesu instalacji.:>

To ja już na pewno nie kupię. Precz z DRM.

M@X 10.05.2010 18:38

Na konsolach najwieksze hity, ktore zdobeda duzo preorderow (Heavy Rain, MGS 4, Final Fantasy XIII itp.) na ogol startuja znizszacena(179-199 w przelozeniu na standardowe 229) wiec jakas tam zaleznosc istnieje. Nie wiem tylko jak odnosza sie do tego developerzy, bo roznie to bywa w zaleznosci nie tylko od platformy, ale i samej gry...

Co do samego piractwa mgit dlaeko od prawdy nie jest - wlasnie ze wzgledu na jego wysoki poziom praktycznie wszyscy producenci gier odwracaja sie w tej chwili od PC jako platformy. Zaryzykuje, ze gdyby nie Blizzard ze wszystkimi tytulamii EA z Sismami to ta wlasnie sprzetowa platforma przedlaby wsrod Graczy BARDZO cienko...

andrzejj9 10.05.2010 17:02

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1096917)
Moze sie ktos podeprzec cenami z zachodu i minimalna stawka za godzine pracy ?
Jak w tej reklamie z drwalami, rabia nas, a my sie dajemy.

Akurat gry w Polsce takie drogie nie są. Oczywiście, w porównaniu do zarobków, wypadamy tu raczej marnie (jak ze wszystkim), ale ceny bezwzględne mamy znacznie niższe niż na zachodzie, czy w Ameryce. Mówię tu oczywiście o komputerach, bo konsolowe są mniej więcej w takich samych cenach na całym świecie (polityka firm) i stąd w Polsce taka różnica pomiędzy tym samym tytułem na PC, a dowolną konsolę (stacjonarną).

@ mgit

Jest to błędne założenie. Po pierwsze nie większość tylko jakiś procent, różny w zależności od kraju, ale zdecydowanie nie jest to większość (pomijając może Rosję i Chiny). Druga sprawa, że gdyby piratów nie było, ceny wcale nie byłyby niższe. Jedynie wydawcy/producenci więcej by na tym zarabiali. Nie chcę tu oczywiście usprawiedliwiać piractwa, ale wystarczy spojrzeć na tytuły takie, jak Modern Warfare 2, czy chociażby właśnie nowego Starcrafta. Są to pozycje, które wiadomo, że sprzedadzą się w ogromnej ilości egzemplarzy, znacznie znacznie większej niż przeciętne tytuły, a mimo to ceny wyjściowe są rekordowo wysokie. Nie widzę przełożenia - większa sprzedaż, niższa cena.

czary2mary 10.05.2010 16:14

Będzie to zabezpieczone już złamanym DRM Protection -Aby zainstalować grę, musi być dostęp do sieci . Gracz będzie musiał założyć konto podczas procesu instalacji.:>

mgit 10.05.2010 16:05

Jak by cena była za grę 399 zł to dopiero zysk by mieli

Ale patrząc na tą sytuacje cenową obiektywnie:
Ile osób kupuje oryginalne gry ? Fakt jest faktem, większość ma piraty, więc ten co kupuje grę oryginalną musi zapłacić za siebie i za osobę co grę ukradła (ściągnięcie pirata z sieci to nic innego jak kradzież własności intelektualnej). Więc jak by wszyscy kupowali tylko oryginały gry by były tańsze .... + tylko e-dystrybucja może by spowodowało redukcje cen do normalniejszego poziomu.

Sunna 10.05.2010 15:53

Moze sie ktos podeprzec cenami z zachodu i minimalna stawka za godzine pracy ?
Jak w tej reklamie z drwalami, rabia nas, a my sie dajemy.

mgit 10.05.2010 15:31

229 zł za grę to jest chore, ja tam kupie jak cena zejdzie do 99,99 to górna granica... dają takie ceny i się dziwią że piractwo kwitnie....

W dniu premiery gry powinny kosztować dajmy na to 99,99 zł lub za mega hit max 149,99 ....

andrzejj9 10.05.2010 14:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1096891)

A zwykła premiera na PC (w Polsce) to ok. 100. Dwukrotna różnica jest trudna do pominięcia.

pali 10.05.2010 13:48

Hmm, StarCraft to ulubiona gra mojego 6-letniego brzdąca... Moja też, od zawsze :)
Będę zmuszony do kupna nowego komputera i SC II...

BTW Czytał ktoś te książki z serii StarCraft? link

M@X 10.05.2010 13:22

mgit 10.05.2010 09:29

Gdyby to była cena za trzy epizody... to może bym się skusił, ale za jeden ....

Cza czekać aż stanieje do normalnej ceny, a nie takiej zaporowej ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:10.