Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Co przeczytales ostatnio? (https://forum.cdrinfo.pl/f26/co-przeczytales-ostatnio-59760/)

Rayath 20.01.2006 17:04

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Czytałeś "Lśnienie" i "Miasteczko Salem" S.K.? :)

Niestety jeszcze nie, ale jestem tak zafascynowany tym pisarzem że zamierzam przeczytać wszystkie jego dzieła. :) W najbliższym czasie przeczytam "Szkieletową Załogę" ponieważ akurat ją wypożyczyłem. A Lśnienie i Miasteczko Salem napewno przeczytam w bliskim czasie, ponieważ na stronie http://stephenking.now.pl/ są wysoko oceniane, a na tamtejszych czytelnikach się jeszcze nie zawiodłem ;) . Nawiasem mówiąc bardzo polecam wyżej wymienioną strone internetową, można się tam dużo dowiedzieć o samym Kingu a także jego książkach. Oprócz "Szkieletowej Załogi" katuje teraz jeszcze "Cabal: Nocne Plemie" C.Barkera oraz "Zew Cthulhu" H.P. Lovercrafta, tak jak już mówiłem chętnie podziele się wrażeniami po przeczytaniu wyżej wymienionych książek. :piwo:

kontestator 06.02.2006 09:21

Rayath "Zew Cthulhu" to świetny wybór klimat z tej książki po prostu sie wylewa. Jeśli chodzi o MISTRZA Kinga polecam "stukostrachy" "smętarz zwieżąt" "chudszy" "gra geralda" dobra juz nie wymieniam, musiałby wszytkie Kingi polecić ||

polecam moje ostanie odkrycie "IBM i Holokaust" Edwina Blacka.
po jej lekturze można sie przekonac, że IBM miał nie tylko duzy wkład w rozwój naszych pc-tów...

malaczarna 10.02.2006 16:56

jejku ja dawno nic nie czytalam az mi wstyd:(

Patrix 10.02.2006 17:11

Albert Camus - Dżuma POLECAM ||
niezły klimat, zdychające szczury charczące krwią itd...

MQs 10.02.2006 23:19

Ostatnio chwyciłem stare (PRL :D) kryminały z cyklu "Ewa wzywa 07" - zawsze aktualne, ale są te "smaczki".
Poza tym, czekam aż kumpel skończy III cz. Nekroskopa (Brian Lumley)

Ulubina lektura - "Mistrz i Małgorzata"
Ulubiona książka - "Wiedźmin" (jak ktoś nie czytał - musi!)
"Kod Leonarda..." - troszke mi go przereklamowali (pochłania się szybko, ale nie zachwyca)

kontestator 15.02.2006 09:32

"raj utracony"- miltona
chyba postawię pomnik na cześć tej ksiązki i jej autora i będe bił przed nim pokłony

Kris 17.02.2006 07:37

Cytat:

Napisany przez Pagerus
(...)
Kristoferros - ja mimo wszystko polecam Ci książki z uniwersum Forgotten Realms :)

Salvatore pewnie ;) ale od czego zacząć? Poleć coś! :D :piwo:

Słyszałem, że "Pięcioksiąg..." jest niezły.

Ja tymczasem polecam jeszcze raz Wszystkim rodzimą książkę fantasy "Pan Lodowego Ogrodu" Grzędowicza.

H-y-d-e 19.02.2006 22:24

A. Sapkowski rulez :)
wiedzmin extra, ale narrenturm i bozy bojownicy powalili mnie na kolana, to z ksiązki rozrywkowo-lekkorefleksyjnej

natomiast coelho to dla mnie pop-filozofia, nie nazwałbym tego trudna książka <rotfl>

joujoujou 20.02.2006 00:38

Sapkowski, owszem, niczego sobie. :taktak:

A mowi komuś coś nazwisko Grabiński, Stefan Grabiński? :D

ziomal16 20.02.2006 02:09

dan brown - kod leonadra da vinci, anioly i demony, cyfrowa twierdza - wszsytko w ciagu 2 tygodni. polecam, wy***ane ksiazki

Smartek 23.02.2006 14:34

przebywajac w szpitalu dostalem (na chwile nudy) od cioci do poczytania narrenturm sapkowskiego, przeczytalem 10 stron i stwierdzilem, ze to "nie moje klimaty" i odlozylem..
hm, wlasciwie to zastanawiam sie o co chodzilo w tej ksiazce ?:)

siwy_mw 23.02.2006 16:01

ja wlasnie po raz kolejny przeczytalem "Pięć lat kacetu" i "Na marginesie życia"
Stanisława Grzesiuka, dzis sie biore za za "Kod leonarda ..." Browna i w planie (musze dopiero kupic) to co tygryski lubia najbardziej czyli Bogusław Wołoszański i najnowsza ksiazka "Operacja Talos"
jak ktos zna jakies ciekawe wspomnienia lub pamietniki obozowe to pisac :piwo:

Kris 07.03.2006 09:08

Właśnie czytam pierwszą część "Pięcioksięgu Caddrly'ego" pt. "Kantyczka" - po prawie 100 storonach mogę stwierdzić, że jest naprawdę fajna i jeśli ktoś lubi książki a'la Sapkowski, Tolkien, fantasy, to polecam! :)

PS. Dzięki Pagerus! :piwo:

yahol 07.03.2006 09:52

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Sapkowski, owszem, niczego sobie. :taktak:

A mowi komuś coś nazwisko Grabiński, Stefan Grabiński? :D

Cytat:

Urodzony 25 lutego 1887 w Kaminonce Strumiłowej nad Bugiem; ojciec był sędzią powiatowym, matka nauczycielką gry na fortepianie. Naukę rozpoczął w Samborze, maturę uzyskał we Lwowie. W 1905 roku wstąpił na wydział filologiczny Uniwersytetu we Lwowie. Studiował literaturę polską i filologię klasyczną pod kierunkiem Wilhelma Bruchnalskiego i Józefa Kallenbacha. Na studiach nawiązał znajomości m.in. z Juliuszem Kleinerem, Stanisławem Łempickim, Stanisławem Kotem, Stefanem Wierczyńskim. Po ukończeniu studiów w 1910 uczył w lwowskich gimnazjach państwowych i przwatnych. W latach 1914-1915 przebywał w Wiedniu, w latach 1917-1921 uczył w Przemyślu. W 1927 odbył podróż do Włoch, w 1929 do Rumunii. W 1931 z powodu zaawansowanej gruźlicy przeszedł w stan spoczynku i zamieszkał w Brzuchowicach - podlwowskiej miejscowości kuracyjnej. Zmarł 12 listopada 1936 we Lwowie.

Zaprzyjaźniony z nim Karol Irzykowski napisał we wspomnieniu pośmiertnym, iż pisarz, świadomy śmiertelnej choroby zawczasu penetrował zaświaty. W swoich (wyjątkowych na terenie literatury polskiej) Grabiński wykorzystywał perfekcyjnie schematy europejskiej literatury grozy, wprowadzał elementy spirytyzmu, nawiązywał do zjawisk określanym mianem parapsychologicznych. Debiutował pod pseudonimem Stanisław Żalny w 1909 roku tomem nowel pt. Z wyjątków. W pomrokach wiary. W 1918 ukazał się zbiór Na wzgórzu róż, odnotowany entuzjastycznie przez Karola Irzykowkiego i Wilama Horzycę. Kolejne tomy nowel to: Demon ruchu (1919), Szalony pątnik (1920), Niesamowita opowieść (1922), Księga ognia (1922); na scenie Teatru Małego w Warszawie (następnie w Krakowie i Lwowie) wystawia Willę nad morzem. (Ciemne siły) oraz misterium dramatyczne Zaduszki. Pisze scenariusz filmowy do własnej noweli Kochanka Szamoty. Był także autorem powieści: Salamandra (1924), Cień Bafometa (1926), Klasztor i morze (1928), Wyspa Itongo (1936), realizujących znakomicie konwencję literatury grozy.
:)
Byl wydawany kiedys, przez Wyd Literackie w serii Stanislaw Lem Poleca.
Razem z Dickiem "Ubik", etc...........:)

joujoujou 07.03.2006 19:02

Cytat:

Napisany przez yahol
Byl wydawany kiedys, przez Wyd Literackie w serii Stanislaw Lem Poleca.
Razem z Dickiem "Ubik", etc...........:)

A już traciłem nadzieję, że ktokolwiek wie.

Ja w każdym razie gorąco polecam, prawdopodobnie jedynie na rynku antykwarycznym (ja też tak kupowałem). Udało mi się przeczytać chyba wszystko, co Grabiński napisał, warto, oj warto... :tak!:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:02.