Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Humor (https://forum.cdrinfo.pl/f27/)
-   -   Aukcje na Allegro... (https://forum.cdrinfo.pl/f27/aukcje-allegro-56612/)

rycho 21.11.2009 19:09

Zawsze są dwie historie...
Ale...
Czarodziejska ręka wolnego rynku naprawi ZŁO wszelakie.
To jest cytat z wypowiedzi któregoś osła.

suchyjastrzab 21.11.2009 19:44

W tym przypadku historia jest jedna.
Za błędy należy płacić, nie raz musiałem to uczynić.
Takie głupie mam zasady - kto nie płaci za błędy jest zwykłym ścierwem.
Za ostro? Chyba nie.

EDYTA:
Pisząc o płaceniu miałem na myśli różne jego formy, nie tylko materialne.

rycho 21.11.2009 19:51

Z pomyłki zawsze sie jakoś wychodzi...
I to są zasady rynku.
Niestety.
Nie zawsze korzystne dla stron...
Tak jest, tak było i tak będzie.
Jaszczombek! Będziesz na zlocie?
I to nie jest trudne pytanie?

Patrix 21.11.2009 20:21

Cytat:

"Nie myli się tylko ten kto nic nie robi" Pomyłka sprzedawcy. Nie doszło do zakupu. Mimo to POLECAM SKLEP ESC
No to mamy 1:1

sobrus 23.11.2009 08:03

Wracając do tego negatywnego komentarza, to nie wydaje mi sie aby to była zemsta.
Jeżeli ktoś dużymi literami pisze "nie wiedzą co wystawiają", "tępy pracownik", "oszust" i to chyba nie zasługuje na pozytywa. Neg za samą kulturę.

Natomiast zauważcie że pozytywy wystawili ci, którzy kupili jeden, góra pare dysków.
Dużo trudniej będzie przekonać tych, którzy kupili kilkadziesiąt.
Są to zapewne handlarze, którzy przeszukują allegro w poszukiwaniu takich aukcji i łatwo nie odpuszczą takiego zarobku.

Cytat:

tępy pracownik się pomylił a firma żeby nie stracić...
czyli pan marek doskonale wie że chodzi o pomyłkę, ale zdenerwowany że nie zyskał czyimś kosztem wali negatywa. Do tego chamstwo - sam sobie wystawił opinię.

Najbardziej podba mi sie ten komentarz:
Cytat:

Aukcja od początku "pachniała" pomyłką,ale było się z czego pośmiać :D Również o sklepie nic niemiłego powiedzieć nie mogę :)

loki7777 23.11.2009 09:48

Najgorsze sa tempaki kotre nie potrafia czytac opisu aukcji. Dostalem negatywa bo w aukcji bylo wplata na konto lub odbior osobisty, a koles chcial za pobraniem (w rozmowie telefonicznej powiedzialem mu ze nie wysylam w taki sposob).

sobrus 23.11.2009 09:50

:sciana:

Patrix 23.11.2009 17:07

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1060839)
Natomiast zauważcie że pozytywy wystawili ci, którzy kupili jeden, góra pare dysków.

Co TY gadasz... :P

Jak ktoś wystawił negatywa i pojechano po nim z imienia, nazwiska i miejscowości to reszta (zastraszona) albo nie wystawi wcale komentarza bo po co ma se psuć konto albo wystawi pozytyw i bez kosztów nabije sobie punkta :P ktoś by chciał aby go zwyzywano ? koleś już nie jest przez nich anonimowy... Ja bym zaskarżył taki komentarz...

sobrus 24.11.2009 07:38

Wiesz taka ilość niezadowolonych klientów zazwyczaj kończy się dla sprzedawcy zawieszeniem konta.
Prawnie też firma ESC nie ma szans w sądzie bo regulamin allegro jest jasny.

suchyjastrzab 24.11.2009 07:49

Bendem.

demek 24.11.2009 08:28

hehe

prawo nie jest do konca po stronie kupujacych tutaj

http://www.aukcjepl.info/content/view/398/31/

sobrus 24.11.2009 08:38

Czyli to jest zależne od interpretacji sądu.
Słyszałem o 2 takich przypadkach, bodajże z samochodem i łodzią - gdzie prawo stanęło po stronie kupującego.
Ale to jest ebay, allegro ma zapisane w regulaminie że zakończenie aukcji jest zawarciem umowy kupna sprzedaży, czy jakoś tak (prawnikiem nie jestem).

Czy można zawrzeć umowę i potem twierdzić że przez pomyłkę?

demek 24.11.2009 08:40

ale jest to ewidentna chec nachapania sie przez blad - stad taka interpretacja, tutaj moze byc podobnie

andrzejj9 24.11.2009 09:12

Myślę, że tutaj sytuacja jest inna. Co innego sprzedawać samochód za 2 złote, co innego sprzęt komputerowy za sumę, za którą już można podobne urządzenie kupić (bo za 10 złotych dysk twardy się kupi, oczywiście używany i o innych parametrach, ale jest to możliwe). W tym momencie można to traktować jako rodzaj promocji sklepu i złożyć zamówienie w dobrej woli. Jedyne rozgraniczenie, które bym tu postawił, to pomiędzy osobami, które kupiły jedną, ewentualnie ze 2-3 sztuki, a 'hurtownikami' biorącymi po 20-30. Z tym, że raczej prawo takiego rozdzielenia nie przewiduje.

Tak czy siak, nie widzę tutaj specjalnej możliwości, aby sklep mógł 'wywinąć' się od konsekwencji. Nawet jeśli udowodni, że to pomyłka (a niby jak), bo i czemu za pomyłkę płacić ma nie ten, kto ją popełnił? (utrata korzyści to również strata)

----
EDIT

Myślę, że jednak sprawa rozejdzie się po kościach, bo wydaje mi się, że sklep zareagował prawidłowo. Świadczą o tym chociażby te dwa komentarze:

Cytat:

Zaszla pomylka, jednak kazdy inteligenty uczestnik aukcji, to zauwazyl, a kiedy bezzwlocznie otrzymał od nas wyjaśnienia, zrozumial cala sytuacje. Jak widac Pan Marek Fabiszewski z Warszawy ma problemy nie tylko z logiką ale tez z brakiem kultury
Cytat:

Dziękujemy za wyrozumiałość. Jeśli zdecyduję się Pan w przyszłości na dokonanie transkacji w naszym sklepie esc.pl, proponujemy jednorazowo rabat w wyskosci 3% lub dostawe gratis.
Wyjaśnienia więc były. 'Poszkodowani' klienci otrzymali swego rodzaju rekompensatę. Jak dla mnie nic więcej nie potrzeba.

Patrix 25.11.2009 23:55

Gadanie gadaniem ale ten koleś nie potrafi wystawić negatywa z klasą...

Cytat:

esc.pl (1571) (Sprzedający) Negatywny sob 21 lis 2009 12:44:53 CET 815447240 Pokaż
Jeśli ktoś lubi przeprowadzac transakacje z ludzmi którzy czychają na ludzka pomyłke po to aby się na tym wzbogacic to polecamy. Nas rozbawiło tylko jego zażenowanie kiedy jego cwaniacki plan nie wypalil.
[Odpowiedź z:nie 22 lis 2009 12:53:40 CET] PO PIERWSZE TO NIE PISZE SIE IMIENIA I NAZWISKA W KOMENTARZACH CWANIAKU.MYSLISZ ZE JESTES BOGIEM I TO PRZEJDZIE CI PLAZEM.KIEDYS SIE WYLOZYSZ NA TYCH OSZUSTWACH.NIE MOGE SIE TEGO DOCZEKAC.MOZE SPRZEDAJ DOM ZA 1 ZL,TO KUPIE
Chciał być cwany OK, ale to nie upoważnia go do takich szmacianych tekstów :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34.