![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2002
![]() |
1693 + EMTEC+R + KPROBE - prosba o interpretacje
Witam,
Postanowilem w koncu zgrac zdjecia z kilku miesiecy swojej pracy, na plytki. Jako ze nazbieralo sie tego prawie 20 GB i z jakas niechecia podchodzilem do zonglowania plytami CD-R w tym upale, poszedlem do sklepu i kupilem LiteOn'a 1693 i do kompletu czytnik LiteOn 167T. Przykrecilem, podpialem, odpalilem Nero i wrzucilem pierwsza plyte. Jako, ze w sklepie nie bylo nic sensownego oprocz EMTECA i SONY -- wzialem kilka plyt tego pierwszego producenta. Palone z predkoscia 4x. Weryfikacja w nero przeszla bez problemu. Dla pewnosci wiec odpalilem zachwalany na forum KProbe (2.4.2) i zarzucilem test z predkoscia 4x. Hmmm... Przegladajac na forum jakies zrzuty z KProbe, prawde mowiac nie widzialem czegos takiego jak u siebie... Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o DVD (jak juz wspomnialem -- dopiero dzisiaj kupilem i zaczalem uzywac), wiec nie mam kompletnego pojecia -- jak to gryzc... ![]() Czy ktos moglby zinterpretowac ten wykres? Jak (i dlaczego) powinien wygladac wykres poprawnie wypalonych danych? Na zycie zarabiam m.in. fotografia i plyty sa wlasciwie jedynymi nosnikami, ktore maja przechowywac efekty mojej pracy. Zalezy mi na tym, zeby np. za 5 lat rowniez dalo sie je odczytac. Oto wspomniany wykres:
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
EMTEC
^_^tych płyt się nie kupuje. test tragedia - płyta do śmietnika a inna sprawa jest specjalny topic NOSNIKI DVD-R/+R gdzie pakujemy testy. SONY robi bardzo przyzwoite płyty. |
|
|
|
|
#3 |
|
.................
Data rejestracji: 15.10.2004
![]() |
nie tylko u Ciebie tak wypadł emtec
![]() poprostu marchew no może aż tak tragicznie u mnie nie było
|
|
#4 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
A temat o nosnikach jest juz zbyt przeciazony by mogl byc uzyteczny - tym bardziej nie ma sensu go powiekszac. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54935 Co do meritum Emtec to rzeczywiscie pomylka ... nawet juz CDRy (podobno robia je u XDisca w Warszawie) |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
No dobra... Nie bede dyskutowal. Jeszcze tylko jedno. Czy moglby mi ktos pokazac, jak powinien wygladac dobry (bardzo dobry) wykres testu z KProbe? Jak mam rozumiec ilosc czerwonych i niebieskich slupkow? Co z ich wysokoscia na wykresie? Jak mam to odbierac? Jest to gdzies lopatologicznie opisane? Pozdrawiam i dziekuje za poprzednie odpowiedzi... Jutro bede poszukiwal Verbatimow i TDK...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przy ustawieniu ECC 8/1 (tak jak miałeś i tak, jak powinno być):
- ilość PI nie powinna przekraczać 280. Jeżeli masz koło 10-20 PI, to jest to bardzo dobry wynik, jeżeli poniżej, to jest to niemal idealny wynik - ilość PIF (ważniejsze) nie powinna przekraczać 4 Generalnie zasada im mniej, tym lepiej. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2004
![]() |
Cytat:
zeczywiście EMTEC to niezbyt udany wybór nośnika polecam Verbatim, TDK, w ostateczności Platinium
Ostatnio zmieniany przez MZiol : 02.08.2005 o godz. 21:26 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
Panowie... Przyznam szczerze, ze teraz juz nie bardzo wiem o co chodzi... Kupilem dzisiaj plytki Verbatim Advanced Azo Pastel +R. Wypalilem to co wczoraj na tym felernym EMTECU i wykres wyglada nastepujaco:
Co teraz mam o tym sadzic? Jakie mam brac pod uwage wyniki bledow PI i PIF: max czy average? O czym swiadcza te niskie slupki wykresow -- w stosunku do maksymalnych wartosci PI i PIF (jesli ocenia sie wartoscia maksymalnie a nie srednie)? |
|
|
|
|
#9 | |
|
.................
Data rejestracji: 15.10.2004
![]() |
Cytat:
o kiepawą jakość nośnika emteca i dodatkowo nietrawienie go przez twój palnik kupuj płytki verbatim i nie przejmuj się niczym
|
|
|
#10 | |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
1. na początku lub końcu, bo jej nie widać
2. maksymalna wartość, nie średnia. tu mamy do czynienia ze szpilą. starsze Liteony potrafiły to zrobic same z siebie, może jakiś paproch? 3. test można robić na DVD-ROMie ale nagrywarka ma pewnie lepszą korekcję błędów, więc i wyniki będą różne. |
|
|
|
|
#12 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
ale litek (mój) wstawia takie szpile prawie zawsze na samym początku - wtedy od razu zatrzymuję test i robię od nowa. najczęściej szpili nie ma.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Tak tylko dodam od siebie.
Jak coś ma przetrwać, i to dość długo, to Verbatim DVD+R Pastel sa jedynym rozwiazaniem.
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| EMTEC DVD-R w UDF i LiteOn 1653s - 83 errory pod kProbe... | Orion66 | Napędy optyczne DVD | 8 | 22.01.2005 08:23 |