![]() |
Y@nkee_PL a czy możesz powiedzieć coś na ten temat: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...4&goto=newpost (rozumiem, że też masz Philipsa - możesz mi powiedzieć jak nagrywasz CD-Audio w DAO czy w TAO??)
|
Ilość załączników: 1
1. Platinum
2. CD-R 3. Producent: (np Taiyo Yuden, MCM itd) 4. Platinum 7. 79:59:74 8. 703 MB 9. 83:56:34 10. 715 MB 11. Zielony 12. Cyjanina 13. 16X 14. LiteON 52X32X52X (płytki spoko działają baaaardzo długo ;) ) |
Cytat:
a TAO uzywam tylko przy multisesji bo to wymagane :D moglbys zapytac czemu akurat tak, a no bo nagrywanie w TAO trwa dluzej, to po pierwsze, a po drugie przelaczanie sie miedzy sciezkami nie jest plynne po nagraniu w TAO |
Y@nkee_PL przeczytaj ten link ponownie http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...4&goto=newpost i odpowiedz mi czy nowe sterowniki ASPI mogły coś pomóc w sprawie mojego problemu z CD-Audio i DAO!
A oto treść tego postu (zasadnicze pytania!): Witam, mam kilka pytań odnośnie trybu DAO I TAO, mianowicie: 1. Dlaczego w NERO 5.5.10.0 gdy chcę skopiować płytkę na płytkę, to jest to możliwe tylko w trybie DAO!! Czy u was też tak jest (tzn. czy ta opcja jest nie do zmienienia??) 2. W CloneCD tak samo, przy kopiowaniu z płytki na płytkę jest możliwy tylko tryb DAO 3. Odnośnie tego trybu, kopiując np. AudioCD, ostatnia piosenka skopiowanej płyty w trybie DAO, na mojej wieży (DIORA seriii 500) nie jest zamykana. TZN, słychając ostatnią piosenkę, w momencie gdy piosenka się kończy i wieża powinna się zestopować, ostatnia piosenka jest ciągle odtwarzana!! 4. Czy to normalne zjawiska?? |
1,2 - Normalka
3 - jak chcesz przegrac plyte CD-Audio to radze najpierw plyte zripowac do WAVow |
Cytat:
Ale chcąc skopiować całą płytę CD-Audio np. w CloneCD to mogę kopiować czy też powinienem ripować do Wav'ów? |
Ilość załączników: 2
1. Marka: XPower
2. Typ: CD-R 700MB/80min 3. Producent: Taroko International Co., Ltd. 4. Nazwa nośnika: XPower CD-R 5. Obrazek pudelka: brak, kupione w kopertach 6. Obrazek plyty: w zalaczniku 7. Nominalna długosc plyty: 79:59.74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,8MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 82:45.42 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 727MB 11. Kolor spodu plyty: zielono-zloty 12. Rodzaj podloza: Ftalocyjanina (typ 7) 13. Deklarowana maksymalna predkosc: x52 14. :blee: - zobaczcie wynik z KProbe to bedziecie wiedziec skad ta mina (plyta palona w Alco z pred. x24) |
Kupiłem Verbatimki Pastele, 50 sztuk, zachciało mi się kiedy zobaczyłem wykres od Sprężyna.
Jednak u mnie nie wygląda to tak kolorowo, ciekawe dlaczego ? Ta sama nagrywarka, ta sama prędkość zapisu, te same nośniki a błędów więcej. Szykuje się wymiana nagrywarki i to szybko. |
mimo wszystko to jest dobry wynik. I praktycznie
roznica jest czysto teoretyczna:) Zastanawialem sie czy za problemy z Twoja spawara nie odpowiada bios??? Ten qs04 znacznie przyspiesza odczyt. Ja jednak nie mam zadnych problemow - - ale szczerze mowiac nie nadwyrezam spawarki ostatnio |
Mam bios QS0C, troszke pokręciło się tobie. Poza tym zmieniam model na 52246S, chyba jutro lub pojutrze. Nośniki TDK Metallic wychodzą u mnie lepiej, mniej błędów C1 niż na tych Pastelach.
|
mialo byc 0C wyskoczylo 04 hahahaa
|
czy ktos wiec cos na temat VAKOSSów? Nie wiem czy to zmieniona nazwa akossow czy moze marna podroba. Do tej pory bylem zadowolony z akossow.
Wygladaja identycznie oprocz tej jednej literki. Kolor srebrny. |
no niewiem jak jest.dzis nagrywalem na pastelach.to z 5cd nagralo sie tylko 1cd.po 2-4% wyrzuca ze to blad.
jak widze nie bardzo to jest dobre.dyski te mozna wyrzucic!Pastele byly z Cake Box (po 100sztuk pakowane) Crystal Verbatim sa najlepsze!!!!to sa niezawodne plyty!!! |
Cytat:
Widocznie twoja nagrywarka ich nie lubi........ u mnie są bardzo OK, data life i crystale mają więcej błędów C1 i to dosyć znacznie. Pastele są troszkę gorsze u mnie niż TDK Metallic od Riteka. |
u mnie teac 52/24/52.a u kolegi na plextor 40/24/40 1 cd tylko probowal,to dobrze.
|
no to niewiem,aby teac nielubil te plyty?prawdarz mialem rok temu teac 48/40/12 (przeszedl biedaczek 4 remonty),i zamienili mnie go na teac 52/52/24
,problemow nie bylo.tylko z princo(z 5cd nagral 3cd),pare miesiecy.i wszystko..a tak esperanza,lg,hawk,akoss zapisuje bez problemow (te plyty kupuje z polski).i zczytywane sa bepbroblemowo.... |
Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na temat płytek Dysan 700MB z indeksem 52x (te dwie informacje są na zielonym pasku na nadruku), nadruk czarno-złoty z czerwona "wstawką" (nie wiem jak to opisać, takie czerwono-czarne wzorki cieniowane, kto miał choć raz Dysany to chyba wie jak o czym mówię ;) )?
Smartburn Checker nie potrafi zidentyfikować tych nowych płytek, wszędzie pokazuje 'unknown', CDR Atip Reader również nie potrafi mi nic o nich "powiedzieć" :( Strona producenta tj. Dysan nie wczytuje mi podstrony z produktami. Pytałem już na grupie dyskusyjnej cdrinfo.pl a także szukałem informacji na forum cdfreaks. Wiem, że poprzednie płytki tj. z indeksem 48x i 32x były produkowane przez Prodisc i z tymi problemu nie miałem nigdy. Acha, plytki są pakowane w pudełka cake po 10szt. Od pewnego czasu kupuję te płytki ale teraz mam problem bo wziąłem 30szt. i do kosza poszły już dwie i nie wiem czy to wina tych płytek czy czegoś innego, nie chcę ryzykować utraty nastepnych... Mója nagrywarka to Lite-On 48125W, bios VS08 (tak wiem, że jest nowszy ale nie chce narazie go flashować), napęd jest podpięty jako Primary Master na jednym z kanałów IDE (tylko ten napęd, nic więcej). Płytki te próbowałem wypalać z prędkością 24x a potem nawet 16x i za każdym razem dochodziło do 5% w Nero (6.3.0.2 a później zmieniałem na 6.0.0.19), po prostu napęd nie mógł "załapać" tej płytki tzn. zacząć wypalać. Miałem pod ręką też Akkosy i te płytki wypaliło dobrze. Później przyjrzałem się dokładniej tym plytkom tj. porównałem je z tymi 48x i jest subtelna różnica, nadruk tj. ten czerwony cieniowany wzorek jest ciut większy i bardziej kontrastowy. Oczywiście numery na wewnetrznej stronie płytki różnią się od tych na płytkach 48x. Poniżej podaję, może ktoś potrafi je zidentyfikować czy porównać z płytkami które ma i powiedzieć mi jak u niego się sprawują te płytki. 52x - numer na przezroczystej części płytki - 32450310 09691 05 numer na zewnętrznym pierścieniu - R052-0502-3196 48x - odpowiednio do w/w - 30441410 101826 08 i R049-1231-5360 |
Nie wiem skąd u was takie problemy z nagrywaniem u mnie jak dotąd to błąd przy wypalaniu wystąpił na ...... (miał widoczne błędy na powierzchni) i niiedawno dwa małe ...... 250 MB nagrane nie odczytane tak poza tym wszystkie płyty ok.
|
Robiłem testy tych samych nośników na tej samej wypalarce i innych i stwierdzić można że ten sam nośnik za każdym razem zachowuje się inaczej wydaje mi się że jak płytka jest nagrana i popranie działa np przez dłuuuugi okres czasu to nie ma co narzekać . Myślę że lepiej byłoby umieszczać info o płytkach typu " TE SĄ DO BANI BO ......." "A TE SA DOBRE BO WYPALIŁEM ICH np. 50 I ANI JEDNA NIE ZAWIODŁA"
pozdro KRISOLO. |
1. Marka: HIT
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: (np Taiyo Yuden, MCM itd) 4. Nazwa nośnika: HIT best quality ( ;) ) 5. Obrazek pudelka: (jezeli mozliwe) 6. Obrazek plyty: (jezeli mozliwe) 7. Nominalna długosc plyty: 80 min. 8. Nominalna pojemnosc plyty: 703 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: ? 10. Maksymalna pojemnosc plyty: ? 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. LiteON LTR-52327S (52x 32x 52x), wypalona z 8x |
Ilość załączników: 3
Drive Type = CD-RW (Liteon LTR-52327S)
Disc Type = CDR Material = Phthalocyanine Lead In = 97:15:17 Lead Out = 79:59:70 Nominal Capacity = 702.82MB Manufacturer Maybe = RiTEK Corporation SMART-BURN Speed Limit = 52X (Write) |
Tdk...
Na CDRach TDK Metallic 700 (pudełka nromalne, grube) napotkałem nośnik Mitsui Chemicals. To mnie trochę zmartwiło - nie wiem nic o tym producencie. TDK to zawsze było TDK Corp., Ritek... Dziwniejsze nośniki spotykało się w płytach TDK Metallic z wałka. A i jeszcze znalazłem na Verbatimie z wałka nosnik Tayio Yuden Type 1 (Verbatim Pastel x48). A to według ostatniego Chipa dobry producent.
Co sądzicie o tym Mitsui ? Nada się do CDR Audio ? Jabba |
1. Marka: Vakoss
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Nan Ya Plastics Corporation 4. Nazwa nośnika: Vakoss Silver 5. Obrazek pudelka: (jezeli mozliwe) 6. Obrazek plyty: (jezeli mozliwe) 7. Nominalna długosc plyty: 80 min 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: ? 10. Maksymalna pojemnosc plyty: ? 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 48x 14. LiteON LTR-52327S (52x 32x 52x), wypalona z 48x (Smart-Burn) |
1. Marka: Mediastore
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: FORNET INTERNATIONAL PTE LTD. 4. Nazwa nośnika: Mediastore Silver 5. Obrazek pudelka: koperta 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:72 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.82 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 82:37:47 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 726 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. wypalona x16, x32 |
1. Marka: LG
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: CMC Magnetics Corporation 4. Nazwa nośnika: LG CDR 5. Obrazek pudelka: 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:71 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.82 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 83:26:44 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 733 MB 11. Kolor spodu plyty: zielonkawo-złotawy 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 48x 14. wypalona x16, błędy C1 :( OVERBURNING :):) dostępna: Mediamarkt |
1. Marka: eProFormance
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Prodisc Technology Inc. 4. Nazwa nośnika: eProFormance CDR 5. Obrazek pudelka: cake x10 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:71 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.82 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 81:35:53 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 717 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. wypalona x16 i x32, dostępna - Mediamarkt za tę cenę naprawdę dobre płytki; przy x32 relatywnie mało C1 |
1. Marka: XPower
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: GIGASTORAGE CORPORATION 4. Nazwa nośnika: XPower CDR 5. Obrazek pudelka: koperta kolorowa 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: cyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 48x 14. wypalona x16, dostępna: sklepy Shift |
Cytat:
|
Kupiłem płytki RW High Speed (do 12x) firmy Vakoss (dawniej Akoss) i Media Store.
Vakoss ma nieznanego producenta, ale w teście jakości nagrania (Nero CD Speed) wyszedł dobrze - minimalna ilość błędów C1 i C2, i same zielone kwadraciki. Media Store jest produkcji Fornet International, i jest sporo gorsza: dość dużo błędów C1 i C2, i parę żółtych kwadratów. Niemile mnie to zaskoczyło, bo wcześniej kupiona płyta Media Store RW-HS była od Ricoha, i jest bardzo dobra. |
Moje Mediastory x12 to Digital Storage Technology Co., Ltd.Na Teac W540E OK, na 52327S kicha totalna - nie dosyć że max. speed to x4 to jeszcze full of C1 + C2 :blee:
|
ja swoje Vakossy mam od Nan Ya Plastics Corporation, jak za 1,19 zł z koperta to wymiataja... chodzi mi o nie za duza ilosc bledow C1 nawet przy wypalaniu z 48x
|
Ilość załączników: 3
1. Marka: HAWK
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Multi Media Masters & Machinary SA 4. Nazwa nośnika: HAWK CDR 5. Obrazek pudelka: koperta/slim bez okładki 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 81:35:53 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 717 Mb 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: cyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 48x 14. wypalona x16, dostępna: TESCO, LUDZIE NIE KUPUJCIE TEGO! C2! przy x16:-o Mały update: druga płytka palona tak samo już nie wychodzi tak tragicznie, C2=0 - załącznik3 |
TDK Metallic z wałka mają nośnik od CMC Magnetics, więc przestrzegam (Breslau , Delfin). Pudełkowe (te po 2 zł szt. )mają nosnik Mitsui.
Jabba |
Cytat:
|
1. Marka: Vakoss
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Nan Ya Plastics Corporation 4. Nazwa nośnika: Vakoss Silver-Silver 5. Obrazek pudelka: (jezeli mozliwe) 6. Obrazek plyty: (jezeli mozliwe) 7. Nominalna długosc plyty: 80 min 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: ? 10. Maksymalna pojemnosc plyty: ? 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 48x 14. LiteON LTR-52327S (52x 32x 52x), wypalona z 32x MUSZE WAM TO POKAZAC! Jak dla mnie przebija na maxa wszystkie dostepne plyty, od dzis tylko Vakoss. Ave Vakoss ;) |
Cytat:
|
wypal jeszcze jedna moze i przetestuj :P
bo ja na tych vakossach mam srednio 1,400 bledow c1, raz i tylko raz zdarzylo mi sie miec na tej plycie srednio 0,200 ale ogolnie udane plytki jak na tanioche :) |
wypalilem cd-audio nastepna i bylo okolo 500 bledow C1, moze po prostu trafilem na dobra partie ;) kupowalem w auchanie w zgorze ;)
|
yo... ja tez tam je kupuje, biore te 10paki w kopertach zawiniete w folie :)
|
Cytat:
|
A testowal ktos moze plytki specjanie przeznaczone do nagrywania audio?? Np TDK
http://www.tdk-europe.com/products/p...rdablemedia/03 |
Cytat:
|
1. Marka: Datex
2. Typ: CD-R 800MB 3. Producent: Ricoh Company Limited 4. Nazwa nośnika: Silver - max 32x 5. Obrazek pudełka: 6. Obrazek płyty: w załączniku 7. Nominalna długość płyty: 90min 8. Nominalna pojemność płyty: 800MB 9. Maksymalna długość płyty: 94:10.73 10. Maksymalna pojemność płyty: 827MB 11. Kolor spodu: Srebrny 12. Rodzaj podłoża: Cyanine 13. Deklarowana maksymalna prędkość: 32X (SMART-BURN 32X) 14. Wypalona 8X, błędy :blee: |
Azirek. Datexy nie są rewelacyjnymi płytami. Osobiście omijam je szerokim łukiem. Co chciałbym jeszcze dodać? Nie pal x8 nowe nośniki wykazują obniżenie jakości nagrywania, także przy zaniżonej prędkości. Pisał o tym także pan moderator parę stron wcześniej.
Przy okazji. Czy testował ktoś nośniki Sigma silver blue? Dostałem parę sztuk i nie wiem, co z nimi robić. Bo jak mizeria, to szkoda na tym palić. Osobiście posiadam LG i kprobe chyba na tym nie działa. |
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Mam duza kolekcje cdr roznych typow - nagrywanych od 2 lat. Chetnie wykonam stosowne testy, tylko czym ? Posiadam teac w540E. Program diagnostyczny ktory tu stosujecie jest dla liteona. Czasami sprawdzam swoje plytki Nero ale wiadomo, ze nie jest to miarodajny pomiar o czym juz wspominano w tym watku. Moge wykonac testy najstarszych plyt [ ok. 1.5 do 2 lat] palonych przewaznie x16. Nosniki to mmore, datex, esperanza blue, silver, samsung oem, lead data, verbatim pastel, tdk metalic [ ostatnie 2 juz nowsze :) ]. Moze ktos zna jakies dobre narzedzie do przeprowadzenia takich testow na NIE-Liteona ? Testy moge przeprowadzac w weekendy, wtedy mam najwiecej wolnego czasu. Licze na odzew i nie ukrywam na linki do narzedzi diagnostycznych. |
Ja także dołączam się do testów w następnym tygodniu zakupię 8) nową nagrywarkę i mam trochę płyt nagranych jakiś czas temu i także dołączę sie do testów :spoko: :spoko: a będzie tego trochę :)
|
hmmm no to jest problem bo programy do testowania C1 sa dostepne
dla liteona i plextora. Inne programy nie daja miarodajnych wynikow.... Ale zawsze mozesz sobie zafundowac litka za 180 zl i po problemi;) Pozdro |
a tak dla smaku dodam jeszcze screena plytki Sony - ocencie sami 8)
|
:o :wow: :spoko:
jakim speedem to "paliles" ? no i cena, po ile takie cudenko stoi ? ;) |
wypalane z moja ulubiona predkoscia czyli 12x
Zakupione w auchan na Gorczewskiej w Warszawie 50szt za 57.99zl . Sony cdr 700mb x48 - na plycie napis supremas - - szpindel z zielonym papierkiem;) |
a wiec pozostaje nero cd speed, trudno.
Zrobie test najstarszych plytek - ocenicie. Nie pamietam juz dokladnie predkosci nagrywania, ale wiem jedno ze bylo to albo x8 albo x16, nigdy szybciej nigdy wolniej. 2 lata temu to bylo wszystko co sie dawalo wyciskac z cdr. Verbatimy metal azo byly do x16, trax data do x12. Moja nagrywara nie ma predkosci x4 x8 x16 x20 x24 x32 x40, zatem zasadniczo plytki nie byly przepalone. Na poczatku kupowalem te "najtansze", potem swiadomosc wzrastala z czasem. Teraz to juz tylko tdk [speed-x, d-view, metalic] oraz Verbatimy [ pastel disc, bo w cakebox po 100 szt. nie trafily mi sie nigdy wynalzki typu cmc ]. Szkoda, ze nie bedzie info o poziomie bledow c1. c2 niewiele nam tu cos powie - ale .... w sobote wrzuce cos - ocenicie - to najlepsza weryfikacja. ps. oprocz teaca w540e, mam jakies stare dvd tohsiby, ale na pewno tez nie zwraca bledow c1 :( pozdrawiam pietrek |
Cytat:
Coprawda zostali jeszcze 10 min do konca, ale i tak wynik jest swietny |
dodam jeszcze ze wynik w granicach bledu jest powtarzalny!!
Tzn zadna z plyt ktore nagralem specjalnie nie odbiega od zaprezentowanej poziomem C1 :) |
Pastelowe verbatimy wg mnie sa jednymi z lepszych plyt.
|
1. Marka: VAKOSS
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Nan Ya Plastics Corporation 4. Nazwa nośnika: Vakoss Silver 5. Obrazek pudelka: koperta 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 83:06:59 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 730 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. wypalona x16, kupiona GEANT, nie taki Vakoss Ave jak go rysują |
Testy
Czesc
Ostatnio zainteresowalem sie tematem jakosci plytek i tak trafilem na to forum. Szczesliwie jestem posiadaczem "Litka" LTR-40125S wiec szybko przeprowadzilem testy moich plytek (najstarsze maja okolo 6 lat, wiekszosc to Verbatimy oraz pojedyncze sztuki innych firm), poniewaz dopiero wgryzam sie w temat mam kilka pytac do Tych co sa bardziej zorientowani w temacie: 1. Za pomoca KProbe mozna ocenic czy jedna plytka jest lepsza od drugiej to jest oczywiste, ale czy mozna okreslec czy plytka ktora byla nagrana pare lat wczesniej dzis jest tak zniszczona ze trzeba ja nagrac ponownie, bo za chwile nie bedzie mozna jej odczytac nawet w najlepszej nagrywarce? 2. Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? Ewentualnie czy jest inny sposob oceny zywotnosci plytki? 3. Na wielu moich plytkach pojawia sie pojedynczy "pik" w bledach C2 czy to jest noramlne? (patrz rys 2RN) P.S. Jezeli ktos jest zaintersowany testami plytek (Verbatimki wszelakiego rodzaju, Platinum, Esperanzy silver-silver i silver-blue, i pojedyncze sztuki TDK-colour disc, Basf-extra, Ricoch, Samsung, Mmore, multiTEC, B&S, XiDEX) |
??? Jeszcze jedno pytanko:
Czy jezeli w testach płytka okaze sie rewelacyjna, niski pozom bledow C1/C2, to mozemy sie spodziewac dobrej zywotnosci? |
Pik to wada konstrukcyjna, a z wykresy nigdy nie dadza jednoznacznej odpowiedzi, tylko pomagaja mniej wiecej ocenic plyte, ale to tez trzeba czuc.
Bledy zwykle nie sa odwrotnie proporcjonalne do zywotnosci - to jest bardzo trudno okresic. Jezeli chodzi o ten wykres to jezeli jest to swieza plyta to jest raczej kiepski, a jezeli lezakuje 5 lat to wynik uwzam za dobry/bardzo dobry. |
Pawelblu dzieki za odpowiedz,
ale co powiesz jak te piki sa na ok. 50% moich plytek i to w tym samym miejscu (ok. 57 min). Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? P.S. Wylres powyzej to Verbatimka wypalona ok. 5 lat temu |
Cytat:
|
A testował ktoś BENQ 52X http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22487034 . Cena chyba dobra ( 80 groszy za jedną plytke). Są podobne do tych wcześniej testowanych ? opłaca się? bo musze w miare szybko kupić 50 plyt
|
Wydaje mi się, że Benq będą dobre. Testowałem jakąś partię, ale nie pamiętam co to było. Wykres w KsP był zadowalajacy.
|
Ja miałem te wcześniejsze ( te co były testowane) i dosyć się trzymają więc chyba jes kupie. Nagrywal ktoś jeszcze na tych nowych 52x ??
|
Te Benq to jakas dziwna sprawa - wszedzie ich pelno. Wczoraj po gieldzie chodzili goscie i sprzedawali te plyty po 60 zl. /100 sztuk
|
pelno i tanio, cos czuje ze ich jakosc moze zostawiac wiele do zyczenia ???
|
zwłaszcza podpierając się recenzjami nagrywarek firmy BenQ^_^
|
1. Marka: EMTEC
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: COMPUTER SUPPORT ITALCARD S.R.1 4. Nazwa nośnika: CD-R HIGH PERFORMANCE 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: ZIELONKAWY ODCIEŃ 12. Rodzaj podloza: PHTALOCYJANA 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x52 14. Komentarz LITEON LTR-52327S-QS54, NERO 6.3.0.3 Jak dla mnie to wydaje się że nie jest żle zwłaszcza że norma mówi tutaj o 220 błędach ;) Płyta nagrana z Vmax - x32 i x16 a i chyba nie ma co nagrywać je poniżej x16 pojawiają wtedy błędy C2. -okładka Okładka EMTEC 700 x52 -płyta Płyta EMTEC 700 x52 -kprobe x32 ---x32--- -kprobe x16 ---x16--- |
1. Marka: MMORE
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: MOSER BAUER INDIA LIMITED 4. Nazwa nośnika: CD-R MULTISPEED 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59,74 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: ZIELONKAWY ODCIEŃ 12. Rodzaj podloza: PHTALOCYJANA 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x24 14. Komentarz: Płyta była nagrywana starą nagrywarką Ricoh 8x8x32 może i dla tego takie błędy pod koniec płyty zresztą oceńcie sami. -okładka Okładka Mmore 700 -płyta Płyta Mmore 700 -kprobe x8 ---x8--- |
COMPUTER SUPPORT ITALCARD S.R.1 ???
Dobre. Ciekawe czy S.R.1 to Service Release 1:ysz: |
Tego akuratnio to nie wiem tak podał Litek :zeby:
|
Cytat:
Tylko pierwszy raz na oczy takie cudo widzę:o |
Cytat:
Nie ma problemu zawsze musi być ten pierwszy raz :zeby: ^_^ :spoko: |
1. Marka: MMORE
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: MOSER BAUER INDIA LIMITED 4. Nazwa nośnika: CD-R MULTISPEED 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59,74 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: ZIELONKAWY ODCIEŃ 12. Rodzaj podloza: PHTALOCYJANA 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x52 14. Komentarz: Dla tych co chcą kupić te płyty mała rada okładka jest tylko na 1 płycie reszta nie ma ich wcale płyty kupione w Media-Markt Wrocław 1 sztuka=1,49 zł pakowane po 20 sztuk. Płyta nagrana Liteonem z Vmax x32 ;) -okładka Okładka Mmore 700 x52 -płyta Płyta Mmore 700 x52 -kprobe x32 ---x32--- |
1. Marka: BENQ
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Daxon Inc/Acer Media Technology Inc 4. Nazwa nośnika: CD-R Gold 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59,74 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x48 14. Komentarz: Nie wiem który producent jest dobry nagrywarka pokazuje Daxon, a programy Acer :ysz: Płyta kupiona w MM Wrocław za 1,49zł A i skąd się wziął ten błąd w C2 :ysz: nagrwyarka Liteon Vmax 32 -okładka Okładka Benq 700 x48 -płyta Płyta Benq 700 x48 -kprobe x32 ---x32--- |
uuuuu....
nie jest tak źle z tym BenQ a ja podepnę się tylko pod tego MMorex24 ze screenem na pewno był palony x16 tylko na Teacu W540E powoli się sypiącym |
1. Marka: KOCH
2. Typ: CDR-74 min 3. Producent: MULTI MEDIA MASTERS @ MACHINARY SA 4. Nazwa nośnika: CD-R STORE MASTERS 5. Obrazek pudelka: OK - BOX 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 74,15 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 652,30 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: CYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : BRAK DANYCH 14. Komentarz: Najstarsza płyta w moim zbiorze ma już 5 lat, nie wiem z jaką prękością była nagrywana ani na jakiej nagrywarce -okładka Okładka Koch 650 -płyta Płyta Koch 650 -kprobe ---x--- |
1. Marka: PHILIPS
2. Typ: CDR-74 min 3. Producent: RITEK CO 4. Nazwa nośnika: CD-R PROFESSIONAL 5. Obrazek pudelka: OK - BOX 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 74,45 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 656,69 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: CYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x6 14. Komentarz: -okładka Okładka Philips 650 Professional -płyta Płyta Philips 650 Professional -kprobe ---x--- |
1. Marka: OCTORN
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: RITEK CO 4. Nazwa nośnika: CD-R 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : X24 14. Komentarz: -okładka Okładka Octorn x24 -płyta Płyta Octorn x24 -kprobe ---x--- |
1. Marka: TDK
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: TDK CORPORATION 4. Nazwa nośnika: CD-R D-VIEW 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : X52 14. Komentarz: I to ma byc ten dobry TDK chyba ten model im nie wyszedł za dobrze ^_^ :nie: może Speed-X jest lepszy ale to się okaże jak zakupie 2 sztuki i nagram :spoko: Dodam że kupiłem je w Real-Legnica -okładka Okładka TDK D-VIEW -płyta Płyta TDK D-VIEW -kprobe X32 ---x32--- |
1. Marka: VAKOSS
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: NAN YA PLASTICS CORPORATION 4. Nazwa nośnika: CD-R SILVER 5. Obrazek pudelka: OK - KOPERTA 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : X52 14. Komentarz: Kupione w Real-Legnica. Jak na Vakoss-a ;) to chyba wynik b.dobry :zeby: :spoko: -okładka BRAK KOPERTA -płyta Płyta VAKOSS SILVER -kprobe X32 ---x32--- |
1. Marka: SIGMA
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: CMC CORPORATION 4. Nazwa nośnika: CD-R PLATINUM 5. Obrazek pudelka: OK - NA KIJU 25 SZTUK 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,82 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : X40 14. Komentarz: Płyta chyba sztuka bo niestety nie moja miałem jedną do nagrania ale wynik okej ;) :zeby: -okładka BRAK SZPULA -płyta Płyta SIGMA PLATINUM -kprobe X32 ---x32--- |
1. Marka: NO NAME
2. Typ: CDR-74 min 3. Producent: PLASMON DATA SYSTEMS LTD 4. Nazwa nośnika: CD-R 5. Obrazek pudelka: OK - SLIM 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 74,30 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 654,49 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYJANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x-MULTISPEED 14. Komentarz : Kupione u naszych zachodnich sąsiadów, płytam ma już z 2 lata nagrana na Ricoh 8x8x32 -okładka Okładka NO NAME -płyta Płyta NO NAME -kprobe x8 --x8-- |
1. Marka: AKOSS
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: NAN YA PLASTICS CORPORATION 4. Nazwa nośnika: CD-R SILVER 5. Obrazek pudelka: NO - KOPERTA 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYJANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x48 14. Komentarz : Parametry b.dobre ;) -okładka Okładka AKOSS SILVER X48 koperta -płyta Płyta AKOSS SILVER X48 -kprobe x32 --x32-- |
1. Marka: PLATINIUM
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: MULTI MEDIA MASTERS & MACHINERY SA 4. Nazwa nośnika: CD-R 5. Obrazek pudelka: NO- SZPULA 100 sztuk 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYJANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : xb.d 14. Komentarz : Nagrane na Ricoh 8x8x32 nie specjalne ale i nienajgorsze zwłaszcza że mają ponad 3 lata :) -okładka Okładka PLATINUIUM 700 -płyta Płyta PLATUNIUM 700 -kprobe x8 --x8-- |
1. Marka: ICAM
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: PRINCO CORPORATION 4. Nazwa nośnika: CD-R 5. Obrazek pudelka: NO- SZPULA 25 sztuk 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702,83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: PHTHALOCYJANINE 13. Deklarowana maksymalna predkosc : xb.d 14. Komentarz : Nagrywane na Litku ;) x32, Płyta strasznie wibruje podczas nagrywania i odczytu nie polecam wydaje się jakby napęd miał wylecieć w powietrze zamiast tych płyt lepiej kupić VAKOSS-y :) A i jeszcze jedno zchodzi zniej wierzchnia warstwa napisów. Płyta do kitu. -okładka Okładka ICAM 700 -płyta Płyta ICAM 700 -kprobe x32 --x32-- |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli firma wypóściła dobre płyty i tanie ;) |
Zagadką pozostaje jeszcze fakt ewolucji nazwy Akoss na Vakoss, bo z tego co wiem wcześniejsze Akossy także miały dobrą reputację
|
Cytat:
Polska strona http://members.merxmotion.com/vakoss/ |
A co powiecie na wyniki tej płytki Phillipsa? Została ona nagrana w maju 1997, bodajże nagrywarką teac z prędkością 2X. Płytka to Phillips 1 - 6X. Chyba trzyma się nieźle, jak na tak starą płytkę. :-)
|
Wykrec całkiem dobry, ale zauważ, że czym "dalej" tym więcej błędów. Te błędy moga potem skoczyć na poziom 30... 40... 80... ;p
|
Fakt ;) ale też końcówka płyty mocno poharatana jest.
|
To swietny wykres jak na 7 lat.
|
1. Marka: OMEGA
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Plasmon Data systems Ltd. 4. Nazwa nośnika: OMEGA 5. Obrazek pudelka: cake10 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 81:46:39 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 718 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: x52 14. wypalona x16, NIE KUPOWAĆ!!!! C2 :blee: :o |
Zamieściłbym wykresy z kProbe, ale wywala mi taki komunikat przy uploadzie:
File system directory is not writable. ??? Już wszystko z forum OK załączam screeny |
Hej!
Jako, że mam palarke LG nie moge dać wykresu Kprobe, ale moge dać wykres z Nero CD Speed-->CD Quality Test (jest on dokładniejszy niż Scan Disk) A daje w sumie płyty które były przedstawiane już na początku, ale pozytywnie mnie zakoczyły, a z racji że nie nagrywałem ich wcześniej i nie testowałem nie przekonałem się do nich do końca. To zwykłe Dysany 48X :) .. no dawno nie nagrała mi się tak bezbłędnie/ładnie płyta. 1. Marka: Dysan 2. Typ: CD-R 700 MB 48X 3. Producent: Prodisc Technology Inc. 4. Nazwa nośnika: Dysan CD-R 700 MB 48X (zwykłe Dysany) 5. Nominalna długosc plyty: 80 min 6. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83MB (79m 59s 72f / LBA: 359847) 7. Maksymalna dlugosc plyty/Maksymalna pojemnosc plyty: 715 MB 8. Kolor spodu plyty: jasno zielony 9. Rodzaj podloza: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) 10. Deklarowana maksymalna predkosc: 48X 11. Komentarz: nagrywane 12X Audio CD w Nero 5 na LG GCE-8481B (1.05 bios). POLECAM! Zero errorów w teście. pzdr http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=6059&stc=1 wykres: |
Ładnie.
Kolejny dowód potwierdzający moje zdanie, że Prodisc ostatnio za co się nie weźmie - to dobre płytki robi.:spoko: |
Marka: TDK
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: TDK 4. Nazwa nośnika: SPEED-X 5. Obrazek pudelka: OK BOX 6. Obrazek plyty: OK 7. Nominalna długosc plyty: 79,59 MIN 8. Nominalna pojemnosc plyty: 703 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 81,33 MIN 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 716 MB 11. Kolor spodu plyty: 12. Rodzaj podloza: 13. Deklarowana maksymalna predkosc : x52 14. Komentarz LITEON LTR-52327S-QS54, NERO 6.3.0.3 Nagrałem dwie płyty jedną x32 druga x16 nie wiem czmu są zielone C2 ??? :ysz: -okładka Okładka TDK Speed-x 700 x52 -płyta Płyta TDK Speed-x 700 x52 -kprobe x32 --x32-- -kprobe x16 --x16-- |
Moglibyście panowie umieszczać swoje obrazki jako załączniki, a nie od razu je wklejać. Wtedy topic ładowałby się szybciej, poza tym mielibyśmy wybór jaki test chcemy obejrzeć, a tak zmuszacie do oglądania wszystkiego.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:11. |