Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   NOSNIKI CD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nosniki-cd-r-27600/)

pawelblu 07.02.2005 10:01

Cytat:

Napisany przez ro29
...Po pierwsze ***8211; miałem kilka płytek Platinium, kupionych w opakowaniu slim i pochodziły z wytwórni Ritek ***8211; to podobnież dobra wytwórnia ? Dzisiaj kupiłem 3 szt. też Platinium ze spindla, jak się okazało pochodzą z wytwórni Fornet International ***8211; czy to jakaś podróbka, czy po prostu inny producent dla Platinium ??

Fornet to znana singapurska fabryka, wiec to nie podrobki. Ritek jest oczywiscie lepszy. Tak jak napisales pod koniec, to po prostu dwoch rozych dostarczycieli plyt dla platinum.

ro29 07.02.2005 20:27

Witam - korekta!
Niestety, do mojego spisu odczytywanych i nieodczytywanych firm wkradła się pomyłka ***8211; otóż nie mogę odczytać firmy także z płyty CD ***8211; RW TDK (a napisałem, że odczytuję TDK). W przypadku pozostałych CD ***8211; RW, jest OK, jak to było przedstawione, z normalnych CD ***8211; R TDK - też odczytuję (TDK).
Reszta spisu jest w porządku.
Przepraszam za ten drobny błąd, każdemu może się zdarzyć !
Pozdrawiam
ro29
(Szerzej wypowiem się później, teraz niestety śpieszę się !!!)

Bartez 07.02.2005 20:47

Problem odczytu producentów z niektórych nośników to najczęściej wina nieaktualizowanego biosu do nagrywarki. Nie zawiera on po prostu kodu danego nośnika (szczególnie tych nowych) i dlatego nie jest w stanie wyświetlić

ro29 08.02.2005 00:14

Witam !
Dzięki za wypowiedzi, które się pojawiły, przepraszam, ze rozbiłem moją dzisiejszą wypowiedź na dwie części, ale chciałem jak najszybciej podać korektę postu z wymienionymi płytami, a nie miałem wtedy czasu, aby napisać coś dłuższego.
Użytkownikowi pawelblu, dziękuję za wypowiedź, wyjaśniła mi ona kwestię tej stosunkowo mało chyba znanej firmy Fornet (np. na Forum jeszcze jej nie spotkałem).
A teraz moje doświadczenia w kwestii tych płyt Platinium z Fornet. Nagrałem dzisiaj taką jedną płytę z prędkością x32 (kopia płyty ***8211; metoda on the fly). Zaraz po nagraniu zrobiłem test Nero Speed i otrzymałem wyniki:
C1: max 12
całość 77
średnio 0,02
C2: max 0
całość 0
średnio 0
Czyli ogólnie bardzo dobrze. Ale uwaga ***8211; bazując na moich doświadczeniach, przeprowadziłem zaraz po pierwszym teście drugi. I niestety, wyniki były już trochę gorsze C1 ***8211; max 29, całość 119 ***8211; ale co ważniejsze pojawiły się błędy C2 ***8211; co prawda tylko 2 na początku. Aby tę kwestię rozwinąć, trochę się pobawiłem i zauważyłem pewną prawidłowość ***8211; dużo gorsze wyniki i to z błędami C2 (nawet max 20, prawie zawsze na początku,), otrzymywałem, jeśli był to drugi, a najczęściej trzeci test pod rząd danej płyty z bardzo niewielkimi przerwami ***8211; płyta była wtedy już rozgrzana. Trochę mnie to dziwi ***8211; czy to kwestia nagrywarki, czy płyt, czy też faktu, że gdy wszystko się nagrzeje, to mogą się pojawić dodatkowe błędy i to C2 ? Ciekaw jestem, czy ktoś zauważył takie zjawisko u siebie ?
W kwestii Bios'u to wątpię aby nagrywarka nie miała w Biosi***8217;e płyt, których nie mogę odczytać - to żadne nowości ***8211; Verbatim sprzed ponad 1,5 roku, Datex i TDK CD-RW. Ale może wyprodukowała je jakaś nieznana firma lub to podróbki ***8211; różnie to może być ?
Pozdrawiam wszystkich (przepraszam, że nie zamieściłem zrzutu z tego testu, postaram się w przyszłości poprawić !!!)
ro29

VIZZARD 08.02.2005 00:22

Cytat:

Napisany przez ro29
wyjaśniła mi ona kwestię tej stosunkowo mało chyba znanej firmy Fornet (np. na Forum jeszcze jej nie spotkałem)

Taaaaaa..

A wpisz w wyszukiwarkę słowo FORNET :czytaj:

:>

ro29 08.02.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaaaaa..

A wpisz w wyszukiwarkę słowo FORNET :czytaj:

:>

OK, przyznaję, że może to była lekka przesada z mojej strony, nie przeglądałem WSZYSTKICH stron na Forum (mam modem, więc :podbite: ) a akurat nie spotkałem tej firmy jako polecanego producenta, więc stąd taka - wypowiedź :)

VIZZARD 08.02.2005 00:34

Cytat:

Napisany przez ro29
OK, przyznaję, że może to była lekka przesada z mojej strony, nie przeglądałem WSZYSTKICH stron na Forum (mam modem, więc :podbite: ) a akurat nie spotkałem tej firmy jako polecanego producenta, więc stąd taka - wypowiedź :)

:mruga:

Kingu 08.02.2005 14:47

Czy palił już ktoś na SPEED CD-R 700 MB (ponoć z fabryki produkującej dla Verbatima)? Jakie wyniki, zwłaszcza do muzyki?

pawelblu 11.02.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez Kingu
Czy palił już ktoś na SPEED CD-R 700 MB (ponoć z fabryki produkującej dla Verbatima)? Jakie wyniki, zwłaszcza do muzyki?

Post numer 381:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=381

tylko wersja 800 MB. 700 moze tez wypale ...

Kingu 11.02.2005 22:22

W opisie KProbe stoi że przeznaczony dla Liteona. Jeśli będę używał do CD-RW LG x52 to będzie coś nie tak?

VIZZARD 12.02.2005 01:23

Cytat:

Napisany przez Kingu
W opisie KProbe stoi że przeznaczony dla Liteona. Jeśli będę używał do CD-RW LG x52 to będzie coś nie tak?

Tak! :taktak:

Będzie to po prostu nietakt :nie:

:D

Kingu 12.02.2005 11:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak! :taktak:

Będzie to po prostu nietakt :nie:

Czy zamiast tego postu nie sensowniej byłoby napisać: nadaje się / nie nadaje się do testowania na LG? lub nic nie pisać :|

VIZZARD 12.02.2005 23:32

Cytat:

Napisany przez Kingu
Czy zamiast tego postu nie sensowniej byłoby napisać: nadaje się / nie nadaje się do testowania na LG? lub nic nie pisać :|

We wszechświecie nie wszystko da się sensownie wytłumaczyć :nie:

Kingu 13.02.2005 00:45

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
We wszechświecie nie wszystko da się sensownie wytłumaczyć :nie:

Nie prosiłem o wytłumaczenie czegokolwiek tylko o odpowiedź sprowadzającą się do TAK lub NIE

VIZZARD 13.02.2005 00:55

Cytat:

Napisany przez Kingu
Nie prosiłem o wytłumaczenie czegokolwiek tylko o odpowiedź sprowadzającą się do TAK lub NIE

Niestety trochę przypisów się wdarło ... :czytaj:

||

Zetoxa 13.02.2005 08:58

Kingu, u Ciebie tylko test Neronowym CD-DVD Speed, nie daje tak dokładnych wyników jak KProbe ale warto :cool:

Kingu 13.02.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
Kingu, u Ciebie tylko test Neronowym CD-DVD Speed, nie daje tak dokładnych wyników jak KProbe ale warto :cool:

Tak, już nim działałem, ale pisze się ze Kprobe lepszy, stąd było moje pytanie.

Zetoxa 13.02.2005 10:10

... mam Litka i przeprowadziłem testy oboma programami, ten Neronowy nieco zawyża liczbę błędów C1 o jakieś 5% w stosunku do KProbe, czyli nie jest tak źle, jednak sporo napędów nie może stosować KProbe i Cd Speed jest dobrym wyjściem.

DJ_Yano 25.02.2005 02:36

Ilość załączników: 1
panowie co o tym sadzicie ?

Zetoxa 25.02.2005 07:36

... jak na tę półkę (czyli dolną) może być :cool:

DJ_Yano 25.02.2005 07:38

ok dzieki :)

dodam tylko ze stamper plasmona i palone na 16 litkiem

CIAPEK 09.03.2005 22:35

Benq

używał ktoś płyt CD-R BENQ 52X80 Designer Collection Base Ball :)
???

/edit
ja już użyłem i przeprowadziłem szereg testów jakie tylko mogłem.
Ogólnie polecam te płytki. Poza niską ceną (8,99 zł 10 szt;szpindel - Carrefour) mają niepowtarzalny wygląd - fajny pasek biało czerwony przechodzący przez płytke.

Pozdrawiam

Kingu 19.03.2005 17:54

Czy w NERO CD-DVD SPEED testować płytki na maksymalnej prędkości? Testowałem te same cztery Omegi na max i x4. Przy max wykrywa zero do kilku błędów C2. Przy x4 100,200 i więcej. Czy testy na wolniejszej prędkości nie są dokładniejsze?

ro29 19.03.2005 18:28

Cytat:

Napisany przez Kingu
Czy w NERO CD-DVD SPEED testować płytki na maksymalnej prędkości? Testowałem te same cztery Omegi na max i x4. Przy max wykrywa zero do kilku błędów C2. Przy x4 100,200 i więcej. Czy testy na wolniejszej prędkości nie są dokładniejsze?

Witam !
Sam nie przeprowadzałem zbytnich eksperymentów, ale zawsze testuję na max prędkości, po pierwsze dlatego, że wielokrotnie czytałem na Forum, że tak najlepiej, a po drugie, że teoretycznie im szybciej, tym może ujawnić się więcej błędów(wolniejszy odczyt jak wiadomo dokładniejszy)- opisana sytuacja jest więc trochę dziwna - ale dotyczy ona chyba płyt DVD, a ja mam doświadczenia tylko z CD.
A czy testy były robione jeden po drugim ? Jeśli tak, to wyniki mogą się znacząco różnić - tak na przykład jest u mnie, gdy robię test gdy płyta i nagrywarka są "ciepłe" - zazwyczaj dużo więcej błędów się ujawnia.
To tyle co wiem
Pozdrawiam
ro29

Kingu 20.03.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Sam nie przeprowadzałem zbytnich eksperymentów, ale zawsze testuję na max prędkości, po pierwsze dlatego, że wielokrotnie czytałem na Forum, że tak najlepiej, a po drugie, że teoretycznie im szybciej, tym może ujawnić się więcej błędów(wolniejszy odczyt jak wiadomo dokładniejszy)- opisana sytuacja jest więc trochę dziwna - ale dotyczy ona chyba płyt DVD, a ja mam doświadczenia tylko z CD.
A czy testy były robione jeden po drugim ? Jeśli tak, to wyniki mogą się znacząco różnić - tak na przykład jest u mnie, gdy robię test gdy płyta i nagrywarka są "ciepłe" - zazwyczaj dużo więcej błędów się ujawnia.
To tyle co wiem
Pozdrawiam
ro29

Testy dotyczą CD-R, nie DVD.
Testy były robione zaraz po nagraniu płyty.
Nie wiem czy następujace rozumowanie jest prawidłowe ale może jest właśnie odwrotnie z tą prędkością testowania, tzn. szybszy, mniej dokładny odczyt płyty przy teście jest przyczyną BRAKU sygnalizacji błędów, a przy wolniejszym odczycie powstałe przy wypaleniu błędy są dokładniej wykrywane. Jak myślicie?

ro29 20.03.2005 23:27

Witam !
Prawdę mówiąc sam już nie wiem jak to jest, zrobiłem bowiem testy dwóch różnych płyt, właśnie raz na max, a drugi raz 8x, i otrzymałem trochę sprzeczne wyniki ***8211; przy pierwszej płycie wyszło mi tak jak koledze, że przy niższej prędkości było więcej błędów C1 (ale była to mała różnica), ale przy drugiej płycie przy teście na max było zdecydowanie więcej błędów niż przy 8x (suma: 743 do 143) ***8211; co potwierdzało by moją wcześniejszą wypowiedź. Jednak prawdę mówiąc, sam już nie wiem jak to jest, musiałby w tej kwestii wypowiedzieć się ktoś, kto ma zarówno większe doświadczenia niż ja, ale też wiedzę w kwestii błędów, odczytu itp.
Pozdrawiam wszystkich
ro29

kez 21.03.2005 17:34

A jakie wyniki C1 uważacie za dobre dla płyt RW, czy ktoś je też sprawdza ?

miles 23.03.2005 09:07

Dlaczego Warto Wydac Pare Groszy Wiecej Na Cd!!!!!!!!!!!!!!!!

Własnie dlatego.....
Nie wiem czy nagrywarka działa ( optyka na miejscu i nie ruszona ale..) ale narazie nie moge odblokować taci ....
Jest pare dziurek na plastku zrobionych odłamakami :) po CD
Nagrywalem x32 i j***.. jak za armaty.
Pozdrawiam producentow tej płyty. napisane na cd coś i.record GRATULUJE
hahahhahhaaaa

nec0 23.03.2005 22:40

o ile mnie pamiec nie myli i.recordy (heh..poznałem po kolorze nadruku ;-) ) pokazują się jako "music media & machinery" ?

Kingu 24.03.2005 18:55

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Prawdę mówiąc sam już nie wiem jak to jest, zrobiłem bowiem testy dwóch różnych płyt, właśnie raz na max, a drugi raz 8x, i otrzymałem trochę sprzeczne wyniki ***8211; przy pierwszej płycie wyszło mi tak jak koledze, że przy niższej prędkości było więcej błędów C1 (ale była to mała różnica), ale przy drugiej płycie przy teście na max było zdecydowanie więcej błędów niż przy 8x (suma: 743 do 143) ***8211; co potwierdzało by moją wcześniejszą wypowiedź. Jednak prawdę mówiąc, sam już nie wiem jak to jest, musiałby w tej kwestii wypowiedzieć się ktoś, kto ma zarówno większe doświadczenia niż ja, ale też wiedzę w kwestii błędów, odczytu itp.
Pozdrawiam wszystkich
ro29

No więc właśnie - różne ilości błędów przy różnych prędkościach testowania. U mnie różnice, jak napisałem wyżej, między kilka a kilkaset, a więc duże. Nie wiem, które wyniki są bardziej wiarygodne. To jeden problem. Drugi się pojawił gdy te same płyty przetestowałem na różnych wersjach NERO CD-DVD SPEED.
Wersja 3.12 sygnalizowała więcej błędów niż 3.50 i była to reguła na kilku płytach. Wersja 3.61 na tych samych płytach pokazywała natomiast zerowe wyniki błędów C1 i C2. Prawdopodobnie jednak ta wersja nie współpracuje poprawnie z moją nagrywarką LG 8526b. Co ciekawe nowsze wersje 3.70 i 3.75 w ogóle nie obsługują Testu jakości dysku na tę nagrywarkę (nieaktywna opcja). Czyżby programistom z Ahead coś umknęło?

VIZZARD 25.03.2005 11:59

Cytat:

Napisany przez Kingu
No więc właśnie - różne ilości błędów przy różnych prędkościach testowania. U mnie różnice, jak napisałem wyżej, między kilka a kilkaset, a więc duże. Nie wiem, które wyniki są bardziej wiarygodne. To jeden problem. Drugi się pojawił gdy te same płyty przetestowałem na różnych wersjach NERO CD-DVD SPEED.
Wersja 3.12 sygnalizowała więcej błędów niż 3.50 i była to reguła na kilku płytach. Wersja 3.61 na tych samych płytach pokazywała natomiast zerowe wyniki błędów C1 i C2. Prawdopodobnie jednak ta wersja nie współpracuje poprawnie z moją nagrywarką LG 8526b. Co ciekawe nowsze wersje 3.70 i 3.75 w ogóle nie obsługują Testu jakości dysku na tę nagrywarkę (nieaktywna opcja). Czyżby programistom z Ahead coś umknęło?

Czyli, że wcześniejsze wersje Nero CD/DVD Speed obsługiwały test jakości dysku na cd

A obecne już nie? :idea:

Możesz zapodać jakiś screen z takiego testu? :czytaj:

miles 25.03.2005 18:12

eejjjkkoooo!!!
z Tego co napisałem na górze a dokładnie.. ze nie wiem czy nagrywarka działa.
Odpowiedz jest prosta ze NIE... wkładam płyte i nawet nie mieli, nie robi nic :boks:
K%$@#!!!!!!!!!!!!!!

Kingu 25.03.2005 20:06

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czyli, że wcześniejsze wersje Nero CD/DVD Speed obsługiwały test jakości dysku na cd

A obecne już nie? :idea:

Możesz zapodać jakiś screen z takiego testu? :czytaj:

Proszę bardzo. Test wersją 3.12, Titanium Silver nagrane audio x8 (pierwszy screen) i x16 (drugi), testowane na maksymalnej.

VIZZARD 25.03.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez Kingu
Proszę bardzo. Test wersją 3.12, Titanium Silver nagrane audio x8 (pierwszy screen) i x16 (drugi), testowane na maksymalnej.

WOW!

A próbowałeś odpalić test jakości w kProbe? :idea:

Może pójdzie? :czytaj:

Kingu 25.03.2005 21:55

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
WOW!

A próbowałeś odpalić test jakości w kProbe? :idea:

Może pójdzie? :czytaj:

Testu KProbe nie da rady odpalić na LG.

VIZZARD 26.03.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez Kingu
Testu KProbe nie da rady odpalić na LG.

Szkoda :smutny:

Ale na pewno próbowałeś, czy po prostu to założyłeś?

Fajnie by było mieć LG na częściach Liteona :>

Kingu 26.03.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Szkoda :smutny:

Ale na pewno próbowałeś, czy po prostu to założyłeś?

Fajnie by było mieć LG na częściach Liteona :>

Próbowałem.

skyrider 04.04.2005 09:23

esperanza cd-rw 24x

Planuje zakup tanich a w miare dobrych płytek CD-RW 24x. Znalazłem sobie na Allego Esperanze 24x cake 10 szt. za 29 zł. Przed podjęciem wyboru przeszukałem jednak forum i znalazłem w postach z 2003 roku informacje, że te płytki są produkowane przez INFODISC. Czy te, które obecnie znajdują się w sprzedaży są też robione przez INFODISC czy być może są już na innych stamperach ? Być może ktoś ostatnio kupował takie płytki i mógłby się podzielić ze mną taką informacją. Dodam tyle, że płytki mają chodzić na nagrywarkach LiteOn i LG. Nauczony smutnym doświadczeniem (nowe Dysany CD-RW 12x) wiem, że INFODISC to straszna cienizna, są problemy z wypalaniem tego na LiteOnie, natomiast na LG chodzą dość sprawnie.
Ewentualnie co polecacie z płytek CD-RW 24x ? Byle były tanie, dobre i sprawdzone.

Kingu 05.04.2005 21:40

Ilość załączników: 3
VERBATIM Crystal SuperAZO 10 szt. na szpindlu, cena ok. 1zł za szt.
Nagrywane audio na LG 8526b NERO Express 6. Testowane NERO SPEED 3.12 Zarówno przy prędkości x8, x16 jak i x24 sypie pod koniec błędami niemiłosiernie. Na "byle" Omegach za 50 kilka groszy liczba błędów jest nieporównanie mniejsza.

Kingu 05.04.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
A teraz moje doświadczenia w kwestii tych płyt Platinium z Fornet. Nagrałem dzisiaj taką jedną płytę z prędkością x32 (kopia płyty ***8211; metoda on the fly). Zaraz po nagraniu zrobiłem test Nero Speed i otrzymałem wyniki:
C1: max 12
całość 77
średnio 0,02
C2: max 0
całość 0
średnio 0
Czyli ogólnie bardzo dobrze. Ale uwaga ***8211; bazując na moich doświadczeniach, przeprowadziłem zaraz po pierwszym teście drugi. I niestety, wyniki były już trochę gorsze C1 ***8211; max 29, całość 119 ***8211; ale co ważniejsze pojawiły się błędy C2 ***8211; co prawda tylko 2 na początku. Aby tę kwestię rozwinąć, trochę się pobawiłem i zauważyłem pewną prawidłowość ***8211; dużo gorsze wyniki i to z błędami C2 (nawet max 20, prawie zawsze na początku,), otrzymywałem, jeśli był to drugi, a najczęściej trzeci test pod rząd danej płyty z bardzo niewielkimi przerwami ***8211; płyta była wtedy już rozgrzana. Trochę mnie to dziwi ***8211; czy to kwestia nagrywarki, czy płyt, czy też faktu, że gdy wszystko się nagrzeje, to mogą się pojawić dodatkowe błędy i to C2 ? Ciekaw jestem, czy ktoś zauważył takie zjawisko u siebie ?
W kwestii Bios'u to wątpię aby nagrywarka nie miała w Biosi***8217;e płyt, których nie mogę odczytać - to żadne nowości ***8211; Verbatim sprzed ponad 1,5 roku, Datex i TDK CD-RW. Ale może wyprodukowała je jakaś nieznana firma lub to podróbki ***8211; różnie to może być ?
Pozdrawiam wszystkich (przepraszam, że nie zamieściłem zrzutu z tego testu, postaram się w przyszłości poprawić !!!)
ro29

Z tymi testami na NERO SPEED mam to samo. Pierwszy test bez błędów C2 i mała ilość C1, a w kilku następnych już nie tak różowo :blee:

ro29 06.04.2005 00:14

Podobne doświadczenia

Cytat:

Napisany przez Kingu
VERBATIM Crystal SuperAZO 10 szt. na szpindlu, cena ok. 1zł za szt.
Nagrywane audio na LG 8526b NERO Express 6. Testowane NERO SPEED 3.12 Zarówno przy prędkości x8, x16 jak i x24 sypie pod koniec błędami niemiłosiernie. Na "byle" Omegach za 50 kilka groszy liczba błędów jest nieporównanie mniejsza.

Witam !
Mam bardzo podobne doświadczenia, właśnie z płytami VERBATIM Crystal SuperAZO - co prawda mam zdecydowanie mniej błędów, ale na 4 nagranych płytach zawsze pojawiało się ich dziwnie dużo jak na takie płyty i to zawsze około 40 minuty (jeśli dobrze pamiętam) - ale np. dla porównania nagrałem takie same dane na zwykłych Platinium i było wyraźnie lepiej. Oczywiście to co zaprezentował kolega - to już tragedia !
Ale ostatnio kupiłem w takiej samej cenie (99 gr luzem) Verbatim Pastel'e i jest dużo lepiej niż na tych Crystal Azo.
Pozdrawiam
ro29
P.S. Teraz zauważyłem, że te płyty nagrywałem tak jak kolega KINGU, na LG 8526b - może te nagrywarki ich nie lubią ?

Dorian 06.04.2005 00:30

Nie tyle nagrywarki...no ale po prostu spójżcie na te płytki...jak poklejone są, zobaczcie pierścień i te mega zacieki. Jakość wykonania Crystal'i Verbatim'a jest poniżej wszelkiej krytyki wg mnie. To coś pomimo tej cudnej Super Azo rozleci się pewnie dość szybko. Metal AZo Verbatim'a to były płytki . Szkoda,że minęlo kilka lat i Verbatim upadł z jakością.

Kingu 09.04.2005 23:32

Czy płyty z warstwą zapisu Dye Type 3:Long Strategy (Cyanine) są lepsze w sensie trwalsze niż np. te Dye Type 7:Short Strategy (Phthalocyanine)?

A co do testów NERO Speed to mam kolejne zastanawiające spostrzeżenie - pierwszy test po uruchomieniu aplikacji Disc Quality Test pokazuje mniej błędów niż każdy następny. Natomiast po zamknięciu i ponownym uruchomieniu aplikacji pierwszy wykonany test znów jest dobry, a kolejne dużo słabsze np. najpierw brak C2, potem po kilkadziesiąt lub kilkaset. sprawdzałem to wielokrotnie i jest to prawidłowość, powiedzmy 4/5. Więc rozgrzanie nagrywarki i płyty nie mają w tym przypadku raczej znaczenia. Wersja 3.12 i 3.50, nagrywarka LG 8256b.

Zetoxa 10.04.2005 12:45

fakt, CD-Speed jest niedopracowany, u mnie zawsze pierwszy test pokazuje po kilkaset błędów C2, normalnie klęska. Za to każdy następny juz jest zbliżony do wyników KProbe.

ro29 10.04.2005 19:56

Cytat:

Napisany przez Kingu
....

A co do testów NERO Speed to mam kolejne zastanawiające spostrzeżenie - pierwszy test po uruchomieniu aplikacji Disc Quality Test pokazuje mniej błędów niż każdy następny. Natomiast po zamknięciu i ponownym uruchomieniu aplikacji pierwszy wykonany test znów jest dobry, a kolejne dużo słabsze np. najpierw brak C2, potem po kilkadziesiąt lub kilkaset. sprawdzałem to wielokrotnie i jest to prawidłowość, powiedzmy 4/5. Więc rozgrzanie nagrywarki i płyty nie mają w tym przypadku raczej znaczenia. Wersja 3.12 i 3.50, nagrywarka LG 8256b.

Witam !
Może coś w tym jest ***8211; że to nie wina, tak jak sugerowałem, rozgrzewania się płyt, ale właśnie programu (może kombinacji ***8211; program +nagrywarka+Bios nagrywarki :nie: ).
Dzięki za sugestię ***8211; jak będę miał więcej czasu to sam to sprawdzę.

I jeszcze w kwestii poniższej wypowiedzi

Cytat:

Nie tyle nagrywarki...no ale po prostu spójżcie na te płytki...jak poklejone są, zobaczcie pierścień i te mega zacieki. Jakość wykonania Crystal'i Verbatim'a jest poniżej wszelkiej krytyki wg mnie. To coś pomimo tej cudnej Super Azo rozleci się pewnie dość szybko. Metal AZo Verbatim'a to były płytki . Szkoda,że minęlo kilka lat i Verbatim upadł z jakością.
Trochę mnie to niepokoi, że takie niby dobre płytki okazują się wadliwe ***8211; i potwierdza się tutaj moje spostrzeżenie. No bo skoro tak, to na czym nagrywać ważne pliki ***8211; np. zdjęcia z cyfrówki ***8211; bo przecież nikt nie chciał by, aby np. za dwa czy trzy lata okazało się, że nasze pamiątki wyparowały ***8211; co prawda z ostatnio kupionych Pasteli jestem zadowolony, ale dobrze było by mieć trochę większy wybór.
Pozdrawiam
ro29

Kingu 10.04.2005 20:16

Są do kupienia tzw. złote płytki różnych firm, ponoć napylane złotem, tak jak niestety już nieprodukowane płytki Kodaka. Teoretycznie powinny być trwalsze. Nie używałem ich jeszcze. Sam szukam płytek które poza dobrymi wynikami testów przatrwają te parę lat, do następnej generacji nośników, może już holograficznych :)

Jeszcze co do NERO CD SPEED. Im dłużej go używam tym bardziej wątpię w jego przydatność w związku ze słabą powtarzalnością wyników, np. wachania C1 i C2 od 0 do kilku tysięcy na tej samej płytce :blee:

ro29 10.04.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez Kingu
Są do kupienia tzw. złote płytki różnych firm, ponoć napylane złotem, tak jak niestety już nieprodukowane płytki Kodaka. Teoretycznie powinny być trwalsze. Nie używałem ich jeszcze. Sam szukam płytek które poza dobrymi wynikami testów przatrwają te parę lat, do następnej generacji nośników, może już holograficznych :)

Jeszcze co do NERO CD SPEED. Im dłużej go używam tym bardziej wątpię w jego przydatność w związku ze słabą powtarzalnością wyników, np. wachania C1 i C2 od 0 do kilku tysięcy na tej samej płytce :blee:

Witam !
Dzięki za rady - ciekaw jestem tylko ile takie płyty kosztuję i czy można je w miarę łatwo dostać.
A co do Nero CD Speed - ja mam niestety nagrywarkę LG, więc żaden inny program nie wchodzi w grę
Pozdrawiam
ro29

Pawel25wawa 11.04.2005 21:38

Rodzaj płyty CDR (A-)
Producent Taiyo Yuden Company Limited
Materiał Cyjanina
ID płyty 97:24:01
Pojemność 79:59:72
Rozmiar zapisanych danych 702,80 MB
Wolna przestrzeń 702,80 MB
Wolna przestrzeń (w sektorach) 359845
Liczba ścieżek -1
Maksymalna prędkość odczytu 40x
Maksymalna prędkość zapisu 40x

Dodam ze plytka z filmem DivX palona x16 a odczyt MAX

LITE-ON_LTR-52246S_6S0F_11-April-2005_20_54.png

Mam prośbe jestem poczatkujący w tym temacie.....wiec mam prosbe do osob piszacych w tym temacie by zapoznaly sie z wynikiem i powiedzialy mi czym moj staruszek LITE-ON LTR-52246S 6S0F wyzionąl ducha czy jeszcze pali w miare OK....i ogolnie czy wszystko jest OK.....z tego co sie orientuje wydaje mi sie ze wynik jest OK...jednak wolalbym by sie wypowiedzial ktos kto sie na tym zna lepiej odemnie,,,,,Pozdrawiam

Zetoxa 11.04.2005 22:15

... wszystko w porządku, może byłoby mniej błędów gdybyś palił x24 lub x32, ale ogólnie OK. W testach Kprobe pewnie wyjdzie ci jeszcze lepszy wynik bo neronkowy CD speed trochę zawyża.

Pawel25wawa 11.04.2005 22:32

ok. to chcialem wiedziec..serdeczne dzieki

CIAPEK 15.04.2005 14:43

opinie?

hej
zakupiłem dziś taką CDRW Philipca w Carrefourze.
Uzywa ktoś podobnych?
Jestem ciekaw jak się będzie spisywać.

CDRW Akoss 12X chodzi do dziś, bezbłędnie!

Kingu 17.04.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez Pawel25wawa
ok. to chcialem wiedziec..serdeczne dzieki

Ładny pulpit ten pierwszy. Jak coś takiego zrobić?

semp 17.04.2005 19:43

Nie zakładałem nowego tematu, bo tutaj nawet pasuje... Panie i panowie - oto testy płytek Benq ;)

http://semp.blog.pl/komentarze/index.php?nid=9449635

Pawel25wawa 18.04.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez Kingu
Ładny pulpit ten pierwszy. Jak coś takiego zrobić?

Z gory przepraszam wszystkich za offtopic ale instrukcje wrzucam tutaj moze ktos jeszcze jest ciekaw jak zrobic taki pulpit..

na poczatek ..program nazywa sie Samurize wersja 1.6x
działa pod WinXP i win2000
wiecej na ten temat znajdziesz tutaj....
Strona Programu http://www.samurize.com/
Samurize po Polsku - Strona Polska http://samurize.hslab.pl/

teraz tak wiecej na ten temat znajdziesz tutaj
Czym jest Samurize ? http://samurize.hslab.pl/modules.php...artid=1&page=1
Instrukacja jak zrobić config http://samurize.hslab.pl/modules.php...artid=2&page=1

W razie jakichkolwiek problemów, wejdz tutaj
Forum Tweak http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...8297a6f2d49ee2
Forum Samurize.PL http://forum.hslab.pl/index.php?c=6&...f701c8487003e8
oraz tutaj
Samurize FAQ http://samurize.hslab.pl/modules.php...FAQ&file=index
Dodatki do Samurize
Ikony PNG, SKryty i Gotowe Konfigi
Dodatki 1 http://samurize.hslab.pl/modules.php...ads&file=index
Dodatki 2 http://www.samurize.com/modules/mydownloads/

Wydaje się to trudne.....ale po 15minutach zaczniesz łapać o co chodzi.....na poczatek najlepiej sciągnąc sobie jakiś gotowy konig i pobawić sie jego edycją....porobić zmiany itp.......wtedy duzo ci to wyjaśni i troche zrozumiesz.....Powodzenia

Kingu 19.04.2005 11:42

Dzięki za obszerne info! Zaczyna się ciekawie ;)

Kingu 19.04.2005 11:45

Cytat:

Napisany przez semp
Nie zakładałem nowego tematu, bo tutaj nawet pasuje... Panie i panowie - oto testy płytek Benq ;)

http://semp.blog.pl/komentarze/index.php?nid=9449635

Za takie buble powinny być kary dla producentów. Nawet Verbatim wypuszcza już gnioty, np. Crystal SuperAZO.

ro29 19.04.2005 23:23

Witam !
Kupując dzisiaj parę sztuk Verbatim Pastel (jak na razie o nich mam najlepszą opinię), zobaczyłem Platinium luzem po 65 gr, pomyślałem ***8211; Platinium to niby dobra marka, wziąłem pięć, ale po sprawdzeniu okazało się, że jako producent wykazuje mi Nero firmę Plasmon ***8211; nie miałem czasu zbytnio szukać w Internecie, ale z tego co znalazłem głównie na Forum, wynika, że to raczej producent z dolnej półki (co mnie zmartwiło, bo płytki tanie i raczej markowe). Dotychczas właśnie o Platinium, zarówno od Ritek, jak i Fornet miałem dość dobre zdanie, nawet lepsze niż o Verbatim Crystal (co już było omawiane na Forum).
Ciekaw więc jestem, czy ktoś ma konkretne doświadczenia z tymi płytkami, i co to jest tak naprawdę za marka ten Plasmon. Jak może wypalę którąś z tych płytek, to postaram podzielić się doświadczeniami.
Pozdrawiam
ro29

Kingu 22.04.2005 21:46

Wg. opinii z tego forum, chyba najlepszy producent CD-R

http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:...ic=738/it=3724

pytanie czy w tej cenie warto kupywać? ponad 1,6 płytka + przesyłka

50 lat gwarancji - moim zdaniem zbożne życzenie, dożyjemy, zobaczymy...

smykus_likas 22.04.2005 22:05

To sa plyty pod nadruk. One sa drozsze niz "zwykle" plytki, dlatego cena 1,62 to wcale nie jest wysoka cena. Dysan "Pearl" kosztuje ok 2 zl za sztuke

Kingu 22.04.2005 22:23

a można dostać oryginalne Taiyo Yuden nie do nadruku?

Kingu 22.04.2005 22:27

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Dzięki za rady - ciekaw jestem tylko ile takie płyty kosztuję i czy można je w miarę łatwo dostać.
A co do Nero CD Speed - ja mam niestety nagrywarkę LG, więc żaden inny program nie wchodzi w grę
Pozdrawiam
ro29

np. w makro znalazłem teraz EMTEC Digital Photo po 3,16 w grubym pudełku ze złotopodobną okładką, napylane, cytat z okładki: 24 karatowym złotem. Do kupienia od razu 10 szt. więc się nie zdecyduję.

smykus_likas 22.04.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez Kingu
a można dostać oryginalne Taiyo Yuden nie do nadruku?

Nie spotkalem plytek sygnowanych TY w Polsce (jedynie verby i plextory dla ktorych TY robi plytki). W Stanach mozna dostac po ok 1,5$

andy 25.04.2005 00:16

Test plytki TDK:
http://img206.echo.cx/img206/9244/kprobetdk0wh.png

qrczybyk 10.05.2005 23:31

ile...

po jakim czasie sprawdzacie te plyty? odrazu moze byc po nagraniu czy plyta winna troche byc uzywana?

piotrek123 11.05.2005 09:16

Ja sprawdzam po 5 min. :)

ed hunter 11.05.2005 10:09

no to ja nie po pięciu sprawdziłem.

Verbatim DataLife - czerwiec 2003.

ro29 11.05.2005 13:40

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to ja nie po pięciu sprawdziłem.

Verbatim DataLife - czerwiec 2003.

Witam !
Ja o zwykłych Verbatim DataLife nie mam zbyt dobrej opinii. Mam takie cztery akurat też z czerwca 2003 i niestety testy niezbyt dobre wypadają jak na taką markę, a co najgorsze jedna z nich ostanio mi całkowie padła - a wcale nie była zbytnio używana - była na niej kopia offica - i jest problem, żeby ją ruszyć, nawet zawiesza mi kompa ( na chwilę )

Jak na razie najlepsze zdanie mam o Verbatim Pastel od TY.

A co do płyt PHOTO - zobaczyłem ostatnio taką w sklepie fotograficznym - tzw. czarną stylizowaną na analogową. Producent nieznany - ale dla sprawdzenia kupiłem jedną - niestety Nero nawet nie odczytuje mi firmy - więc to chyba nic godnego uwagi, mimo iż "czarna".
Pozdrawiam
ro29

VIZZARD 11.05.2005 21:07

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Ja o zwykłych Verbatim DataLife nie mam zbyt dobrej opinii. Mam takie cztery akurat też z czerwca 2003 i niestety testy niezbyt dobre wypadają jak na taką markę, a co najgorsze jedna z nich ostanio mi całkowie padła - a wcale nie była zbytnio używana - była na niej kopia offica - i jest problem, żeby ją ruszyć, nawet zawiesza mi kompa ( na chwilę )

Jak na razie najlepsze zdanie mam o Verbatim Pastel od TY.

A co do płyt PHOTO - zobaczyłem ostatnio taką w sklepie fotograficznym - tzw. czarną stylizowaną na analogową. Producent nieznany - ale dla sprawdzenia kupiłem jedną - niestety Nero nawet nie odczytuje mi firmy - więc to chyba nic godnego uwagi, mimo iż "czarna".
Pozdrawiam
ro29

Czarne zawsze sa godne uwagi :taktak:

A stylizowanych na analogi jest naprawdę mało

Może być to np. MaxMax, EsperanzaVinyl, Azul ...

Aż dziw, że ci nie wykrywa producenta :idea:

Uaktualnij bios! :tak!:

ro29 11.05.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czarne zawsze sa godne uwagi :taktak:

A stylizowanych na analogi jest naprawdę mało

Może być to np. MaxMax, EsperanzaVinyl, Azul ...

Aż dziw, że ci nie wykrywa producenta :idea:

Uaktualnij bios! :tak!:

Witam !
Na płycie jest napis: SilverCircle; black edition, 700 MB, 1x-40x
A co do Bios'u - to mam wersję 1.03 - nagrywarka LG 8526B - i z tego co wiem jest chyba wersja 1.04 - ale nigdy jeszcze w żadnym sprzęcie nie zmieniałem BIOS'u - i trochę się tego boję - szczególnie, jak co chwilę pojawiają się posty ludzi z prośbą o pomoc, że im padła nagrywarka podczas aktualizacji.
Jeśli ktoś chciałby, to mogę wrzucić zdjęcie tej płyty - ale nie wiem czy ma to sens.
Pozdrawiam
ro29

VIZZARD 12.05.2005 09:48

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Na płycie jest napis: SilverCircle; black edition, 700 MB, 1x-40x
A co do Bios'u - to mam wersję 1.03 - nagrywarka LG 8526B - i z tego co wiem jest chyba wersja 1.04 - ale nigdy jeszcze w żadnym sprzęcie nie zmieniałem BIOS'u - i trochę się tego boję - szczególnie, jak co chwilę pojawiają się posty ludzi z prośbą o pomoc, że im padła nagrywarka podczas aktualizacji.
Jeśli ktoś chciałby, to mogę wrzucić zdjęcie tej płyty - ale nie wiem czy ma to sens.
Pozdrawiam
ro29

Nie widziałem jeszcze takiej :nie:

Kiedyś spotkałem się z ta marką :taktak:

Były to płyty pakowane w kopertki po 10 szt w kartonowym czerwonym pudełku

Na pudełku i płytach był nadruk 650MB

Podczas gdy płyty miały pojemność 700MB :mruga:

Czyli 50MB gratis! :D

seepoo 18.05.2005 15:53

A ja nagrywam na copyme -> dvd+r x4 da sie nagrać nawet x12 a przy dvd+r x8 prędkośc nagrywania x12 to standard ( nagrywarka nec 3520 a kolega na liteonie też miał takie osiągi) :)

ed hunter 18.05.2005 17:03

Cytat:

Napisany przez seepoo
A ja nagrywam na copyme -> dvd+r x4 da sie nagrać nawet x12 a przy dvd+r x8 prędkośc nagrywania x12 to standard ( nagrywarka nec 3520 a kolega na liteonie też miał takie osiągi) :)

to fajnie, ale to nie ten dział :|

tu się gada o nośnikach cdr ^_^ :bicz:

VIZZARD 18.05.2005 18:21

No ale na DVD też da radę nagrać zwykłą CD, prawda? :idea:

Czy nie? ???

A co do CopyMe - to nagrywać x12 i nawet weryfikacji nie robić :nie:

Będziemy mieli fajne tematy potem:

3520 to shit! Nie chce mi odtwarzać płyt! . Czy u was tak samo?

Co robić? Na moim stacjonarnym LG zacina się film ...

Dlaczego przy kopiowaniu wyskakuje mi BAD CONDITION ...

||

ed hunter 18.05.2005 19:19

cholera a ja nie mogę zrobić w kprobe testu płyty dvd zamontowanej w wirtualnym napędzie - wywala mi błąd. :\

jakiś shit ta płyta, gorsza od hałka ((

^_^

Piterniel 24.05.2005 20:35

A ja mam takie coś dla Was ;)

http://members.lycos.co.uk/piterniel/KTP/48x.png

abdank 12.06.2005 21:05

Cześć,
kupiłem ostatnio w Arcomp cake 50 szt. Verbatim Pastel x52 od Mitsubishi. Po włożeniu pierwszej płytki, KProbe odczytał ją jako...x48 od Taiyo Yuden :-).
Nie wiem, co o tym sądzić. Zdarzyła Wam się kiedyś podobna partia płytek?
Pozdrawiam,
Tomek

VIZZARD 12.06.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez abdank
Cześć,
kupiłem ostatnio w Arcomp cake 50 szt. Verbatim Pastel x52 od Mitsubishi. Po włożeniu pierwszej płytki, KProbe odczytał ją jako...x48 od Taiyo Yuden :-).
Nie wiem, co o tym sądzić. Zdarzyła Wam się kiedyś podobna partia płytek?
Pozdrawiam,
Tomek

Tak!

Zdarza nam się to po kilkadziesiąt razy dziennie! :taktak:

Proponuję zapoznać się z TYM tematem :czytaj:

Zastosować analogię oraz dedukcję i wyciągnąć wnioski :taktak:

abdank 12.06.2005 21:37

A to wynik testu tej płytki. Palona x16 "w locie":

Date : 2005-06-12 21:29:39
Model : 1-0-0-0 LITE-ON DVDRW SOHW-1693S KS02
Disc : CDR (A+) , 972401:795972 [Taiyo Yuden Company Limited]
Speed : Max
Scanned range : 0:2:0 (0) - 62:18:16 (44698h)
C1 Max : 13
C1 Average : 0,04
C1 Total : 155
C2 Max : 0
C2 Average : 0,00
C2 Total : 0

andy 12.06.2005 21:39

Niedawno nagrałem dwie płytki z mp3 na Verbatimach x52 od Riteka. Smażone z prędkością x24 Cena za sztuke 80gr[sama płytka].

http://img204.echo.cx/img204/2376/li...12june3.th.png

http://img259.echo.cx/img259/5757/li...12june2.th.png

abdank 12.06.2005 21:41

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak!

Zdarza nam się to po kilkadziesiąt razy dziennie! :taktak:

Proponuję zapoznać się z TYM tematem :czytaj:

Zastosować analogię oraz dedukcję i wyciągnąć wnioski :taktak:

Ok. Dzięki. Już nie śmiecę.

VIZZARD 12.06.2005 21:58

Cytat:

Napisany przez abdank
Ok. Dzięki. Już nie śmiecę.

Spoko!

Chodzi ot to, że przy zalewie nośników CD i DVD oraz ich producentów

Zwłaszcza przy nośnikach CDR

Bardzo rzadko zdarza się, że płyta może być palona z deklarowaną max prędkością

Jak dla mnie to i nawet lepiej :D

Sam widzisz jak ładnie ten Pastel wypalił ci się przy prędkości x16 :mruga:

Można jeszcze x24, ale x32 to już max

Reszta daje niewspółmierne korzyści prędkości do jakości

:taktak:

rokin 27.06.2005 15:29

CDR SPEED - robione w fabryce MBI

Co o nich sądzicie? Czy miał ktoś z nimi doczynienia?

tarnowitz 02.07.2005 14:01

dzis kupilem plytki easytouch z fabryki fornet international.cena 47gr.wykres :szczena: .nagrywane na nec3520 ver3.04 32x

Bartez 02.07.2005 14:10

Cytat:

Napisany przez tarnowitz
dzis kupilem plytki easytouch z fabryki fornet international.cena 47gr.wykres :szczena: .nagrywane na nec3520 ver3.04 32x

Nie porównuj wykresów KProbe robionych na DVD-ROMie z tymi z nagrywarek. Wiarygodne są jedynie testy pochodzące z nagrywarek CDRW/DVDRW, nie żadnych odtwarzaczy DVD-ROM, czy napędów combo.

VIZZARD 02.07.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez tarnowitz

A ten niebieski pik - to świstak pod drzewem :D

Xavery 09.07.2005 12:18

Esperanza silver-silver 56x - Fornet International (ATIP sie musial gdzies zrypac), nagrywane na 52x w moim LTR-52327S QS0E
http://img238.imageshack.us/img238/6...t52x1pw.th.png

skyrider 29.07.2005 08:27

płytka CD-R LG 8x w standardowym pudełku, znalazłem w domu jedną sztukę, jeszcze była zafoliowana. Prędkości zapisu deklarowane przez producenta to 1x,2x,4x,6x,8x.
Nagrywana na combo LiteON SOHC-5235K z oryginalnym biosem LK04. Nagrywarka dopuściła zapis z prędkościami 12x i 16x.
Palona z prędkością 12x. Producent CMC.

http://img70.imageshack.us/img70/9927/lg8x1qh.png

Dla porównania Verbatim CD-R 52x w slimie od MBI palony z prędkością 16x na tej samej nagrywarce.

http://img265.imageshack.us/img265/8...atim52x9rx.png

mam jeszcze w domu kilka sztuk zafoliowanych Verbatim Metal AZO 16x od MCC w grubych pudełkach (te z fioletowymi spodami). Jak wypale też zamieszczę wykres.

skyrider 29.07.2005 10:38

Cd-rw

Verbatim Advanced SERL Ultra Speed + CD-RW 700MB 32x palona @32x SOHC-5235k
(płytka dość sporo użytkowana, zapis metodą Z-CLV 16x-24x-32x, wzrost C1 przy przejściu na prędkość 32x)

http://img251.imageshack.us/img251/5...w32x32xw4t.png

Akoss (nie VAKOSS) CD-RW 4x-12x SILVER palona @12x SOHC-5235K
(płytka wypalana/kasowana już kilkadziesiąt razy)

http://img300.imageshack.us/img300/3...12x12xw0tj.png

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:53.