Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   NOSNIKI CD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nosniki-cd-r-27600/)

VIZZARD 13.02.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez Kingu
Czy zamiast tego postu nie sensowniej byłoby napisać: nadaje się / nie nadaje się do testowania na LG? lub nic nie pisać :|

We wszechświecie nie wszystko da się sensownie wytłumaczyć :nie:

:D

Kingu 12.02.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak! :taktak:

Będzie to po prostu nietakt :nie:

Czy zamiast tego postu nie sensowniej byłoby napisać: nadaje się / nie nadaje się do testowania na LG? lub nic nie pisać :|

VIZZARD 12.02.2005 02:23

Cytat:

Napisany przez Kingu
W opisie KProbe stoi że przeznaczony dla Liteona. Jeśli będę używał do CD-RW LG x52 to będzie coś nie tak?

Tak! :taktak:

Będzie to po prostu nietakt :nie:

Kingu 11.02.2005 23:22

W opisie KProbe stoi że przeznaczony dla Liteona. Jeśli będę używał do CD-RW LG x52 to będzie coś nie tak?

pawelblu 11.02.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez Kingu
Czy palił już ktoś na SPEED CD-R 700 MB (ponoć z fabryki produkującej dla Verbatima)? Jakie wyniki, zwłaszcza do muzyki?

Post numer 381:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=381

tylko wersja 800 MB. 700 moze tez wypale ...

Kingu 08.02.2005 15:47

Czy palił już ktoś na SPEED CD-R 700 MB (ponoć z fabryki produkującej dla Verbatima)? Jakie wyniki, zwłaszcza do muzyki?

VIZZARD 08.02.2005 01:34

Cytat:

Napisany przez ro29
OK, przyznaję, że może to była lekka przesada z mojej strony, nie przeglądałem WSZYSTKICH stron na Forum (mam modem, więc :podbite: ) a akurat nie spotkałem tej firmy jako polecanego producenta, więc stąd taka - wypowiedź :)

:mruga:

ro29 08.02.2005 01:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaaaaa..

A wpisz w wyszukiwarkę słowo FORNET :czytaj:

:>

OK, przyznaję, że może to była lekka przesada z mojej strony, nie przeglądałem WSZYSTKICH stron na Forum (mam modem, więc :podbite: ) a akurat nie spotkałem tej firmy jako polecanego producenta, więc stąd taka - wypowiedź :)

VIZZARD 08.02.2005 01:22

Cytat:

Napisany przez ro29
wyjaśniła mi ona kwestię tej stosunkowo mało chyba znanej firmy Fornet (np. na Forum jeszcze jej nie spotkałem)

Taaaaaa..

A wpisz w wyszukiwarkę słowo FORNET :czytaj:

:>

ro29 08.02.2005 01:14

Witam !
Dzięki za wypowiedzi, które się pojawiły, przepraszam, ze rozbiłem moją dzisiejszą wypowiedź na dwie części, ale chciałem jak najszybciej podać korektę postu z wymienionymi płytami, a nie miałem wtedy czasu, aby napisać coś dłuższego.
Użytkownikowi pawelblu, dziękuję za wypowiedź, wyjaśniła mi ona kwestię tej stosunkowo mało chyba znanej firmy Fornet (np. na Forum jeszcze jej nie spotkałem).
A teraz moje doświadczenia w kwestii tych płyt Platinium z Fornet. Nagrałem dzisiaj taką jedną płytę z prędkością x32 (kopia płyty ***8211; metoda on the fly). Zaraz po nagraniu zrobiłem test Nero Speed i otrzymałem wyniki:
C1: max 12
całość 77
średnio 0,02
C2: max 0
całość 0
średnio 0
Czyli ogólnie bardzo dobrze. Ale uwaga ***8211; bazując na moich doświadczeniach, przeprowadziłem zaraz po pierwszym teście drugi. I niestety, wyniki były już trochę gorsze C1 ***8211; max 29, całość 119 ***8211; ale co ważniejsze pojawiły się błędy C2 ***8211; co prawda tylko 2 na początku. Aby tę kwestię rozwinąć, trochę się pobawiłem i zauważyłem pewną prawidłowość ***8211; dużo gorsze wyniki i to z błędami C2 (nawet max 20, prawie zawsze na początku,), otrzymywałem, jeśli był to drugi, a najczęściej trzeci test pod rząd danej płyty z bardzo niewielkimi przerwami ***8211; płyta była wtedy już rozgrzana. Trochę mnie to dziwi ***8211; czy to kwestia nagrywarki, czy płyt, czy też faktu, że gdy wszystko się nagrzeje, to mogą się pojawić dodatkowe błędy i to C2 ? Ciekaw jestem, czy ktoś zauważył takie zjawisko u siebie ?
W kwestii Bios'u to wątpię aby nagrywarka nie miała w Biosi***8217;e płyt, których nie mogę odczytać - to żadne nowości ***8211; Verbatim sprzed ponad 1,5 roku, Datex i TDK CD-RW. Ale może wyprodukowała je jakaś nieznana firma lub to podróbki ***8211; różnie to może być ?
Pozdrawiam wszystkich (przepraszam, że nie zamieściłem zrzutu z tego testu, postaram się w przyszłości poprawić !!!)
ro29

Bartez 07.02.2005 21:47

Problem odczytu producentów z niektórych nośników to najczęściej wina nieaktualizowanego biosu do nagrywarki. Nie zawiera on po prostu kodu danego nośnika (szczególnie tych nowych) i dlatego nie jest w stanie wyświetlić

ro29 07.02.2005 21:27

Witam - korekta!
Niestety, do mojego spisu odczytywanych i nieodczytywanych firm wkradła się pomyłka ***8211; otóż nie mogę odczytać firmy także z płyty CD ***8211; RW TDK (a napisałem, że odczytuję TDK). W przypadku pozostałych CD ***8211; RW, jest OK, jak to było przedstawione, z normalnych CD ***8211; R TDK - też odczytuję (TDK).
Reszta spisu jest w porządku.
Przepraszam za ten drobny błąd, każdemu może się zdarzyć !
Pozdrawiam
ro29
(Szerzej wypowiem się później, teraz niestety śpieszę się !!!)

pawelblu 07.02.2005 11:01

Cytat:

Napisany przez ro29
...Po pierwsze ***8211; miałem kilka płytek Platinium, kupionych w opakowaniu slim i pochodziły z wytwórni Ritek ***8211; to podobnież dobra wytwórnia ? Dzisiaj kupiłem 3 szt. też Platinium ze spindla, jak się okazało pochodzą z wytwórni Fornet International ***8211; czy to jakaś podróbka, czy po prostu inny producent dla Platinium ??

Fornet to znana singapurska fabryka, wiec to nie podrobki. Ritek jest oczywiscie lepszy. Tak jak napisales pod koniec, to po prostu dwoch rozych dostarczycieli plyt dla platinum.

wkruzel 07.02.2005 10:54

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam ponownie !
Dzięki za wypowiedź. Aby lepiej zobrazować kwestię mojego drugiego problemu, czyli faktu nieodczytywania producenta płyty, przez Nero CD Speed, poświęciłem kilka chwil i przetestowałem znaczną część z posiadanych płyt (głównie nagrywanych przez kolegów, ale także niektóre już przeze mnie), wybierając chyba wszystkie marki jakie mam i oto wnioski:
Bez problemu odczytałem producentów z płyt:
Platinium ***8211; Ritek lub Fornet International
xDisc ***8211; Gigastore
Mint ***8211; Gigastore
TDK ***8211; TDK (?)
eProformance ***8211; Prodisc
Datex Silver***8211; Mitsui (płyty z jednej partii kupione ostatnio całe 10 szt. w kopertach)

Także bez problemu odczyt z płyt CDRW:
Dysan ***8211; Prodisc
Verbatim ***8211; Verbatim (?)
Platinium ***8211; CMC Magnetics
TDK ***8211; TDK (?)

Natomiast nie udało się odczytać producenta z dwóch rodzajów płyt:

Verbatim Datalife x48 ***8211; 4 sztuki, z jednej serii, kupione i wypalone ponad 1,5 roku temu
Datex Silver ***8211; kupowane z różnych serii w pudełkach slim
Pojawiał się wtedy najczęściej napis: unknown

Mam nadzieję że powyższe, pomoże w udzieleniu mi jakiś rad lub wyjaśnień, sprawa nie jest bowiem chyba taka oczywista (była by, gdyby np. z żadnej płyty, nic nie dało się odczytać).
Pozdrawiam serdecznie
ro29

witam, tak na prawdę żeby sprawdzić te płytki musiałbyś nagrać je w jednym czasie z identycznymi danymi i wtedy dopiero porównywać, bo na odczyt płyt składa się bardzo dużo czynników, pozdr

ro29 07.02.2005 01:16

Witam ponownie !
Dzięki za wypowiedź. Aby lepiej zobrazować kwestię mojego drugiego problemu, czyli faktu nieodczytywania producenta płyty, przez Nero CD Speed, poświęciłem kilka chwil i przetestowałem znaczną część z posiadanych płyt (głównie nagrywanych przez kolegów, ale także niektóre już przeze mnie), wybierając chyba wszystkie marki jakie mam i oto wnioski:
Bez problemu odczytałem producentów z płyt:
Platinium ***8211; Ritek lub Fornet International
xDisc ***8211; Gigastore
Mint ***8211; Gigastore
TDK ***8211; TDK (?)
eProformance ***8211; Prodisc
Datex Silver***8211; Mitsui (płyty z jednej partii kupione ostatnio całe 10 szt. w kopertach)

Także bez problemu odczyt z płyt CDRW:
Dysan ***8211; Prodisc
Verbatim ***8211; Verbatim (?)
Platinium ***8211; CMC Magnetics
TDK ***8211; TDK (?)

Natomiast nie udało się odczytać producenta z dwóch rodzajów płyt:

Verbatim Datalife x48 ***8211; 4 sztuki, z jednej serii, kupione i wypalone ponad 1,5 roku temu
Datex Silver ***8211; kupowane z różnych serii w pudełkach slim
Pojawiał się wtedy najczęściej napis: unknown

Mam nadzieję że powyższe, pomoże w udzieleniu mi jakiś rad lub wyjaśnień, sprawa nie jest bowiem chyba taka oczywista (była by, gdyby np. z żadnej płyty, nic nie dało się odczytać).
Pozdrawiam serdecznie
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:29.