Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   NOSNIKI DVD-R/+R (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nosniki-dvd-r-r-25947/)

Szczota 14.04.2004 13:13

Co jest z tym booktype wczesniej mi dzialal na tym samym systemie a teraz tylko udaje ze dziala ???

Sobociński 14.04.2004 12:00

Cytat:

Napisany przez budasty
Mam nagrywarke dvd od m-ca i nie moge sie wypowiedziec odnosnie wlasnych doswiadczen odnosnie trwalosci nosnikow dvd ale z wypowiedzi z innych forum nasuwa sie jeden wniosek: brak problemow z markowymi płytkami Sony, Verbatim, TDK przynajmniej po roku od nagrania za to własnie z tanszymi nosnikami sa...

Na marginesie dodam, ze mam wybredny odtwarzacz stacjonarny, ktory z płytek Esperanza x1 x4, Akoss x1, Emtec, Memorex, Sigma, Datex, Verbatim x2 nie zaciął się jeszcze nigdy tylko na tych ostatnich ... i tez przerzucam wszystko na Verbatimy :)

Co do Verbatimów - dobra decyzja. Jeżeli trochę tańszych płyt szukasz to spróbuj na Platinum+ x4 aczkolwiek opinie są różne. Te co nagrałem są bezproblemowe i żadna nie padła

Sobociński 14.04.2004 11:47

Cytat:

Napisany przez arik24
Wlasnie przynioslem kilka gier nagranych na Esperanzach oraz Division. Plytki byly wypalane ponad rok temu i nadal chodza idealnie na PS2. Z odczytem w nagrywarce tez nie bylo problemu.
Co do jakosci firmy Verbatim przekonany jestem juz od dawna bo po dzien dzisiejszy mam plytki nagrane na mojej pierwszej nagrywarce CD, bylo to 8 lat temu. Natomiast dane ktore mialem nagrane na BTC (juz od kilku lat nie kupuje tego badziewia) musialem zgrywac na nowo juz po roku.

Arik

Przejechałem się na różnych producentach ale BTC i Dysan to były wybitni w partaczeniu. Nie wiem jak teraz bo jakiś czas temu zraziłem się do nich; podobnie do napędów CD Sony. Verbatim to jest klasa.

Sobociński 14.04.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez fido2001
Pisze, poniewaz WSZYSTKIE plytki Esperanza i Princo jakie mialem nagrane ( okolo 30sztuk ), powoli przestaja sie czytac...tak, tak, dokladnie, czerwone kwadraciki w Nero CD DVD Speed, i zaciecia w stacjonarnym odtwarzaczu... Plytki firmowe, tzn. Verb. TDK, jak najbardziej - bez problemow... Ale mam teraz straszna handre, bo wlozylem w te filmy kilka miesiecy pracy, poszukiwan po wypozyczalniach, niezliczone godziny pracy CCE, itd..... :-(

Pozdrawiam....

PS. Od dzisiaj nie uzywam nic innego jak TDK lub Verbatim - DVD + R

Esperanza jeżeli nie zrobi coś ze swoimi nośnikami to nie wiem czy się utrzymają - chociaż czy mogą być jeszcze gorsi??? Wiele osób na tą markę narzeka.

Sobociński 14.04.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez fido2001
Nie chce zakladac nowego Topicu, dlatego skorzystam z Twojego - Jabba, mam nadzieje ze sie nie obrazisz...

Czy ktos z Was moze wie, jaka jest srednia dlugosc zywota nosnikow DVD+R ?? Zakladajac ze jest to nosnik markowy, np. TDK,Verbatim; wypalony jest na nim film na porzadnej wypalarce, i oczywiscie odpowiednio przechowywany, ile lat moge byc spokojny o ten produkt ??

Pozdrawiam, Rafal.

Dużo zależy od warunków przechowywania nośnika i od samej nagrywarki. Jeżeli nagranie jest dobrej jakości i płytka przechowywana jest w warunkach zalecanych przez producenta to wytrzyma lata. Dlatego nie jestem zwolennikiem zawrotnych prędkości nagrywania.
hey

RNT-Robo 14.04.2004 01:16

jedyna uciecha TDK 1-4x poszly u mnie bezblednie 2.4x :DDD suuuper osniagniecie...wiem ze to wina CMC ale ze oni tez pazeruja....i komu tu wierzyc ? hmm jestem zly po wlasnie wtopilem 150 zika na plytki 2.4x w CAKE 25 .... gdzie za 5 zł wiecej bym mial PLAtinum w SLIMIE 25 sztuk - dzialajacych 100% 8x ...ehhh nie odpuszcze im.... mnie juz stracili

RNT-Robo 14.04.2004 01:12

Cytat:

Napisany przez Esiek
A verbatim czasem jakis partii cmc nie wypuszcza?? ;p Wszyscy są pazerni.

Racja verbatim tez mial taka partie ichyba jeszcze jest w obiegu ale o niej wiedzialem wczesnij...rozumiem ich wpadke ale wynagrodzili to seria PASTELE

ktore mimo ze maja 1-4x ida spokojnie i bezbledu na 8x

a TDK ? dla mnie sa za murzynami pazeraki jedne ;)

Esiek 14.04.2004 01:05

Cytat:

Napisany przez RNT-Robo
Kur********* kupilem te super TDK i chce was uprzedzic !!!!
[ciach]
Ps.
Poprostu firma tak sie niby szanujaca jak TDK korzystajaca z tak kiepskich nosnikow CMC to chyba odpowiedni wyraz pazerstwa... dla mnie stracili dobre imie na bardzo dlugo.

A verbatim czasem jakis partii cmc nie wypuszcza?? ;p Wszyscy są pazerni.

RNT-Robo 14.04.2004 00:54

Kur********* kupilem te super TDK i chce was uprzedzic !!!!

NIE kupujcie TDK w CAKE 25 =

Media Information
Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID CMC MAG F01
Format Capacity Not Formatted
Free Blocks 405405696
Free Capacity 4.38GB(4.70GB)
Book Type DVD+R
Media Type DVD+R
Media Id Code Speed 2.4x 3324KBps
Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps
Available Write Descriptor CLV 2.4x 3324KBps
Data area starting sector 30000h
Linear Density 0.267um/bit
Track Density 0.74um/track
Number of Layers 1

NIGDY WIECEJ TDK !!!!

oczywiscie nagrane z predkoscia 4x maja bledy po brzegi

Polecam i zostane juz tylko przy VERBATIMACH i PLATINUM ! ....ehhhh

Ps.
Poprostu firma tak sie niby szanujaca jak TDK korzystajaca z tak kiepskich nosnikow CMC to chyba odpowiedni wyraz pazerstwa... dla mnie stracili dobre imie na bardzo dlugo.

RNT-Robo 14.04.2004 00:49

Dzis kupilem:

w niemczech :

TDK 1-4x R+ = cake 25szt / cena 32 euro * 4,7 = 150,4zł / 6,01zł/szt
Platinum 8x R+ = slim 10szt / cena 13 euro * 4,7 = 61,1zł / 6,11zł/szt
Verbatim 1-4x R+ = Box 10szt/ cena 15 euro * 4,7 = 70,5zł / 7,05zł/szt

Testy beda dostepne lada dzien na http://dvd.for.pl

Po ile mozna dostac te plytki u nas w kraju i gdzie najtaniej ?

Jarooooo 13.04.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez puchat
Wchodzę dzisiaj do Carrefoure w Plejadzie w Sosnowcu. Patrzę sobie na półkę z płytami - a tam same badziewie.... Patrzę na półkę na samym dole, przy samej podłodze, a tam elganckie pudełeczka, pięciopaki płyt DVD Verbatima..... Patrzę na cenę - paczka 5x DVD-R Verbatim - 36 złych!! Szybko liczę - kurde - 7,20 za płytkę. Tak tanio to nawet na giełdzie nie było. Normalnie coś koło 9 zł kosztują. Patrzę na DVD+RW (5 sztuk) - 50 zł!! Kopara mi opadła! 10 zł/sztuka. Na giełdzie ok. 15 zł widziałem, nie mówiąc już o okolicznych sklepach komputerowych, gdzie ceny trochę zwyżkują. Od razu sobie zaaplikowałem dwie paczuszki - jedną -R i jedną +RW. Nie ma co - Kerfur mi zrobił fajny prezencik na święta. Akurat potrzebowałem kilku dobrych płytek na pewne dane. Jak ktoś mieszka blisko i potrzebuje kilku płytek w dobrej cenie - to niech się wybierze. Może jeszcze będą.
DVD+RW - manufacturer ID - [MKM]
DVD-R - manufacturer ID - [MCC 01RG20]
Pozdrawiam!

A ja Ci powiem że wlasnie wrucilem z KERFURA i sa ESPERANZE 5szt. po 23zł +/- ale nie kupuje deko padła nawet jak bedzie po 5szt. po 15zł

Jarooooo 13.04.2004 20:37

To ja wam powiem TAK :

1. Nie ma dobrych płyty, płyta za 3zł okazuje sie lepsza niz za 15zł, wszyscy mówią że ta i ta i ta itd. sie pala lub nie dzialają i ja mam ten sam problem.
2. Proponuję wy***a* te palniki DVD do śmieci skoro nie ma dobrych plyt ( kazdy nazeka)
3. Przelecialem całe forum i nigdzie nie ma pozytywnej odpowiedzi jakich plyt uzywać VERMATIMY sa do dupy, TDK sa do dupy hehe wiec kogo słuchać ??????????? ja wyjarałem jedną płyte na MEDIA STORE za 3zł i śmiga przepięknie, ale na nastepnej juz smiga kaszana :)

elros 13.04.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez Plemnik
Hmmm obawiam sie -mimo calej mojej sympatii dla Liteona - ze zwalone optodisc'i to niestety dowod na to, ze w dziedzinie nagrywarek DVD przed liteonem spooooora droga :(
Nec/pioneery i sporo innych napedow wypala je bardzo dobrze. Ja na nich kopce filmy dla znajomych bo jeszcze sie nie zdarzylo zeby komus zle dzialaly.

nie taka spora ta droga - mam liteona 812s i platinumy x8 od ricoha śmigają jak ruskie czołgi! ale generalnie mi sie nie spieszy i większość nagrywam x2,4 i jestem pewny, że się nie wypierniczy i długo podziała!!! :piwo:

pawelblu 12.04.2004 20:15

Cytat:

Napisany przez ratat
Więc co używasz?? Kupiłem od razu 20 Platinum (cena!!) i szkoda teraz wywalać, a na TDK też mnie nie stać...Chcę przenieść całą swoją muzykę na DVD, a potrzeba mi na to z 45-50 płyt

Zobacz od kogo sa - Platki od Riteka wszedzie pala sie swietnie. Te od Ricoha roznie - zalezy od indywidualnego modelu nagrywarki.

Ja kupuje Esperanzy Special Edition i jeszcze sie nanich nie zawiodlem.

Jeszcze Memorex ujdzie ...

Plemnik 12.04.2004 15:06

Hmmm obawiam sie -mimo calej mojej sympatii dla Liteona - ze zwalone optodisc'i to niestety dowod na to, ze w dziedzinie nagrywarek DVD przed liteonem spooooora droga :(
Nec/pioneery i sporo innych napedow wypala je bardzo dobrze. Ja na nich kopce filmy dla znajomych bo jeszcze sie nie zdarzylo zeby komus zle dzialaly.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:03.