![]() |
Cytat:
|
Cytat:
No jak widac verbatim nie wyrzuca plytek ale wypycha wszystko i podlo na ESPERANZE. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Kupiłem dziś za 2.03 zł płytke ESPERANZA DVD+R 8x
Nagrałem ją x8 na 401s@811s HS0P :( Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD+R (Single Layer) Disc MID = 4D 43 43 00 00 00 00 00 (MCC.....) Disc TID = 30 30 33 (003) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Mitsubishi Chemical Corporation SMART-BURN Speed Limit = 8.0X (Write) |
Ilość załączników: 2
Płytka Dysan DVD+R 1x-8x w slimie. Palona 4x i 8x.
Bios BS0K od codeguys z zaaplikowanymi ich tweakami. godless |
Jezeli chodzi o bios to raczej jest w pozadku, poniewaz 1.14 to najnowszy, jaki jest dostepny, a na cdrinfo.com testowali Verbatimy 16x na starszym (chyba 1.10) i bylo wszystko OK. Jednak zastanawia mnie, dla czego plyta nie ma w ATIP-ie zapisanych danych na temat dozwolonej predkosci nagrywania (tak wynika z danych uzyskanych z DvdInfoPro). To chyba naprawde jakis odpad produkcyjny, który nie powinien trafic do obiegu. Wiem, ze moge zastosowac zhakowany bios, ktory umozliwia nagranie kazdej plyty z dowolna predkoscia, ale nie mam na czym sprawdzic jakosci zapisu, a na niej najbardziej mi zalezy. W zasadzie ta plytke kupilem tylko do testu, zeby sprawdzic czas nagrywania z 16x na najnowszym biosie. Poza tym, jak wynika z testow przeprowadzonych na cdrinfo.com, Pioneer 108 bardzo dobrze radzi sobie z tym nosnikiem.
|
Bart: Cena normalna, verbatimy 16x widziałem już po 5zł. Może po prostu Twój bios wymaga uaktualnienia?
|
Serdeczne dzieki panowie za sprostowanie i wyjasnienie :) jestem nowy w dziedzinie DVD i jeszcze niedoswiadczony :)
|
czyli ktos ci sprzedal podrobe !
|
Kupilem dzisiaj na gieldzie w w-wie Verbatima +R 16X
Niestety, kiedy wlozylem go do palnika (Pioneer DVR-108 1.14) okazalo sie, ze max dostepna predkosc to 12X. Sprawdzilem plytke programem DvdInfoPro i okazalo sie, ze w rubryce Manufacturer Rated Speed widnieje Unknown. Czy mozliwe, ze to jakis odpad produkcyjny? Nawiasem mowiac plytka byla podejzanie tania 7zl (3 tygodnie temu widzialem Traxdaty 16X za 14zl). |
Cytat:
Więc wyniki testów płyt DVD na DVD-ROMach mogą być zafałszowane :taktak: Było to już nie raz poruszane A prędkość testowania zawsze powinna być x4 :tak!: |
Cytat:
:) |
Z doświadczeń z nagrywarkami cd wiem, że jeśli nagrywarka odczyta to co nagrała (nawet bezbłędnie) to jeszcze nie oznacza, że cokolwiek innego tą płytkę odczyta. Więc zawsze testowałem nagrane cd-rki na innym urządzeniu niż nagrywałem. Widocznie z dvd +/- r jest podobnie :(
P.S. Z ciekawostek: nagrałem kolejne płytki, verbatimki dvd-r, zarówno te made in india jak i kolorowe made i japan. Dziwne jest to, że z Indii nagrywają się lepiej.....znacznie lepiej. Japońskie ze średnią błędow PI w granicach 8, te z Imdii w granicach 4. PIF podobnie. ??? |
Ilość załączników: 2
Hmmm... co Wy na to powiecie... ta sama plytka testowana na nagrywarce (LiteOn 1633S) i DVD-Romie (LiteOn XJ-HD166S) i takie rozne wyniki :\ Plytka to DVD+R Platinum (Ricoh) x8 (ustawiony Book Type na DVD-ROM) i palona rowniez na tej predkosci... Predkosc testowania ustawiona na max, przy czym max dla nagrywarki <8 a max dla dvdrom <16... Rodzi sie we mnie pytanie... ktory wynik jest blizszy prawdzie :ysz: i jak by sie zachowywala taka plytka w stacjonarnym?? (Osobiscie stacjonarki narazie nie mam wiec testu nie moge przeprowadzic... ale co Wy o tym myslicie?)
Z gory dzieki za wypowiedzi! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52. |