![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#241 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Zgadza sie... ja juz za czasow CD-R na wlasnyym doswiadczeniu sie i wiedzy plynacej chocby z tego forum - nauczylem sie ze to co niby wychodzi taniej, w koncowym rozrachunku wychodzi drozej.
Tak tez zaczynajac moja przygode z DVD podstawowym zalozeniem bylo urzywanie plyt markowych (Verbatim, TDK). Tanie plyty - coz o nich mozna powiedziec, sa tanie (niezaprzeczalny atut! - no bo co naogol nam pierwsze przychodzi na mysl.. wiadomo cena), nagrywa sie na nich lepiej i gorzej (część z nich idzie do smietnika czasem, inne dzialaja, albo nie czytaja sie w odtwarzaczu, filmy skacza, nagrywarka nie chce ich nagrywac 4x mimo ze tak pisze na plycie i ustawawia "bezczelnie" 2x)... no ale tez bywa tak ze plyta sie nagrala dobrze.. skanujemy Nero CD Speed - super, wszystkie kwadraciki zielone.. ale mija czas.. mija, i zielony zmienia sie miejscami na żółty, potem czerowny.. poprostu genialnie. Naprawde nie wiem czy to ma sens, chyba ze sie idzie na kompromis i poprostu ryzykuje sie utrate danych i poswiecony na ich zgromadzenie czas. Mozna tez nic wartosciowego za czym sie nie bedzie potem płakać nagrywac na takie plyty, czemu nie. I tak jak to wychodzi z wyliczenia dk76 - jeden dvd jest relatywnie tanszy niz odpowiadajace mu jakosciowo plyty CD-R, juz nie wspominajac o RW, gdzie: 6 Verbatimow 24x po 7 zł = 42, a Verbatim DVD+RW 2,4 kosztuje = 12 zł podobnie TDK+RW 4x. To przeszlo 30 zł taniej! A co do zajmowanego miejsca.. biorac prosty przelicznik 1:6 (choc i tak ujednolicony bo dvd miesci 6 CD + 230 MB) wychodzi ze zmiast 600 CD-R to samo mozna miec na 100 DVD.. a roznica jakby nie patrzec kolosalna, i owiele latwiej znalezc cos w takiej ilosci, nie wspominajac o wygodzie i oszczednosci miejsca. Plus tez taki ze dvd sa wytrzymalsze (bo plastik jest po obu stronach, a nie po jednej jak w CD, gdzie wartstwa pokryta lakierem jest bardzo wrazliwa na uszkodzenia). A.. i tak na marginesie - produkcja dvd jest duzo trudniejsza od CD (bo budowa roznia sie znacznie), wiec wiele firm sobie z tym jeszcze nie poradzilo. Pozatym przy tanich plytach widac tez roznice w jakosci klejenia plyty, czasem tez potrafi sie ona rozwarstwic - co przy markowych plytach wlasciwie sie nie zdarza. Wracajac do tanich plyt nalezalo by doliczyc - ze jakis % z nich nie nagra sie poprawnie, jakis % padnie po X czasu, doliczyc strate waznych danych czasu poswieconego na ich zebranie, no i nerwy uzytkownika. - no i nie wiem czy wtedy tak relatywnie taniej wychodza te plyty.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 02.02.2004 o godz. 18:40 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#242 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#243 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#244 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Vakoss 1x-4x
Info:[dvd-r:nanya-jc001]
#245 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2003
![]() |
Dla zainteresowanych tematem plyt i prognozami cenowymi w tym roku.
http://www.globalsources.com/am/arti...ion=GetArticle pozdrawiam a. |
![]() |
![]() |
#246 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.01.2004
![]() |
![]()
Nagrywarę Ricoh MP5240A mam odniedawna, jajpierw kupiłem dla testów jednego GigaMaster +R x4, Xindex +R x4 i Verbatim +R x4.
Wszystkie nagrały się bezproblemów, ale GigaMaster nie wszędzie się czytał, więc do bani (tanizna). Pozostałe bezproblemu. Następnie kupiłem sobie 10 szt. Xindex - wyglądały porządnie i po nagraniu filmu działały w mojej stacjnarce. Nagrałem wszystkie i kupiłem kolejne 10. Zonk. 5 pod rząd uwalonych, dramat. Uruchamiam DVDInfoPro i sprawdzam tego Xindex'a i zdziwienie, płyta niby można nagrać x4 ale Media Id Code Speed x2,4. Zdziwienie. Poniżej dla porównania z danymi z Verbatimem x4. Xindex DVD+R x4 Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID CMC MAG F01 Format Capacity Not Formatted Free Blocks 405405696 Free Capacity 4.38GB(4.70GB) Book Type DVD+R Media Type DVD+R Default DVD+RW book type DVD-ROM Default DVD+R book type DVD+R Media Id Code Speed 2.4x 3324KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Linear Density Blank Disc Track Density Unknown Number of Layers 1 Verbatim DVD+R x4 Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 002 Format Capacity Not Formatted Free Blocks 405405696 Free Capacity 4.38GB(4.70GB) Book Type DVD+R Media Type DVD+R Default DVD+RW book type DVD-ROM Default DVD+R book type DVD+R Media Id Code Speed 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps Linear Density Blank Disc Track Density Unknown Number of Layers 1 O co tu chodzi?? Jeszcze jedno pytanie (co prawda już pytałem na forum) czy w tym napędzie da się zmieniać szybkość zapisu. Wygląda tak jakby zapis był tylko możliwy x4. |
![]() |
![]() |
#247 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
pojemność
Czy można zastosowac jakiś overburning ? W nero nie widze opcji tego typu dla dvd a bądź co bądź 4,7GB to mizerna pojemność ... nie to co kiedyś 650MB !!!!
|
![]() |
![]() |
#248 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
aleksander |
|
![]() |
![]() |
#249 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Witam.
Ja nagrywalem na DVD-R 4x MINT i dzialaja swietnie. Takze nagrywalem na esperazne plusowa to tez super. Odradzam plytki Supratec DVD-R 4x. Nie dosc ze nagrywala sie z predkoscia x1 to jeszcze nieodczytywalna. Mam nagrywarke Lite-on 401S@811S i nie moge uruchomic programu BookType. P.S. Windows 98se |
![]() |
![]() |
#250 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() |
a ja podaje takie plytki:
VAKOSS + x4 Manufacturer : NANYA RJB Code : - Disc Type : DVD+R Usage : General Recording Layer : - Recording Speed : - Capacity : 4.38 GB 4700375040 Bytes Additional Capacity : - Overburn Capacity : - ciekawe czy dobre, bo cena niezla 4,99 w auchan jak cos popale to dam znac.
#251 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
płytki jakie
Zabawne wśród cdrów verbatimy nigdy nie były najlepsze, palmę pierwszeństwa miały Philipsy i TraxData Gold. Ale ceny też miały kolosalne przynajmniej philipsy.... Czy ktoś może testowął płytki tych firm w formacie dvd+R
![]() ![]() ![]() P.S. DVD+RW Esperanzy x4 wyglądają znacznie lepiej sa koloru chyba prawie grafitowego i w eltkomie są za 7zł z kija (chyba te same choc warto spojrzeć) Ostatnio zmieniany przez wizardk : 08.02.2004 o godz. 11:40 |
![]() |
![]() |
#252 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Na DVD nie ma overburningu.
Verbatim wsrod CD-R byly nienajlepsze? LOL... Od kiedy? Verbatim Pastel i inne z serii Metal/Super AZO to rewelacyjne plyty.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#253 | |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#254 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID PHILIPS 041 Format Type UDF 1.02 Volume Name no Application id VOB UDF Application Implementation id VOB UDF Library Recording Date/Time (mm/dd/yyyy) 2/ 6/2004 14:44:50 Format Capacity 4.38GB(4.70GB) Book Type DVD+RW Media Type DVD+RW Media Id Code Speed 4.0x 5540KBps Available Write Descriptor CLV 2.4x 3324KBps Available Write Descriptor CLV 2.0x 2770KBps BG Format Status Completed Data area starting sector 30000h Data area end sector 23053Fh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 co do DVD+R TraxData to firma wspolpracuje z Ritek/Ricoh i robia naprawde dobre plyty, ale cena jest faktycznie dosyc wysoka. Mam jedynie dwie sztuki DVD-R pudelkowych i jest to Ritek G04. |
|
![]() |
![]() |
#255 | |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2003
![]() |
Cytat:
Witam . Właśnie dziś kupiłem 5 Vakoss+r i wszystkie po cenie 4zł (stadion 10-lecia). Również wszystkie wypaliłem i bez żadnych problemów .(LITE-ON 411s) Kopiowałem 1:1 w locie kilka filmów z użyciem Booktype (nowy oficjalny). Jedyne co mnie niepokoi to duża liczba błedów PO/PI w KProbe, ale być moze jest to wina kopiowania w locie lub słaba jakość płytki. Tak czy siak czytają się w stacjonarnym dvd bez jęknięcia . Narazie. |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |