![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#391 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Cytat:
polecam te segregatorki - sam osobiscie ich uzywam i jestem bardzo zadowolony a ma ich juz pare i wszystko jest oki |
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#392 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.03.2004
![]() |
A co z normalnymi danymi?
Czytam sobie forum dot. płytek i ich trwałości i wszyscy piszą, że pod koniec kwaszą się im filmy. A co z danymi?? Mnie interesuje przede wszystkim to, czy dvd w komputerze radzą sobie z takimi "padniętymi" płytami? I to nawet nie na końcu płyty, bo już zrozumiałem, żeby na tanich nośnikach nie nagrywać ostatnich 200MB
![]() W ogóle coś z tymi płytami DVD jest nie tak...Zaczynałem nagrywanie jeszcze na CD-R 2x (hoho, ile to lat temu) i na początku owszem, miałem problemy, płyty padały, ale głównie z powodu opróżnienia bufora i kiepskiego programu do nagrywania (o Nero wtedy się nawet nie śniło). Po zmianie firmware`u jak ręką odjął. Potem przeszedłem na 12x LG i straciłem zaledwie 3 płyty na kilka tysięcy nagranych!! Wszystkie czyta do dziś, nawet te, które mają 6 latek, a nagrane na 2x płyty BTC w moim stacjonarnym CDAudio chodzą czasem lepiej od Sony czy TDK! Myślę, że dużą rolę odgrywa prędkość nagrywania, bo mam sporo płyt z wymian, zapewne nagrywanych szybko, i one czasem się kaszanią, nawet jeśli to markowe nośniki. Na DVD dopiero się przesiadam, więc dzielę się tylko doświadczeniami z CD-R: wypalajcie wolniej, a nośniki będą dłużej "żyć". |
![]() |
![]() |
#393 |
Stały bywalec ;)
![]() |
zgadzam sie z przedmowca ze nie nalezy uzywac maksymalnej predkosci do wypalani lepiej wolniej a dluzej bedziemy sie cieszyli z nagranej plytki ( podobne doswiadczenia am z cd-r ) jesli chodzi o nosnik to napewno markowy nosnik to markowy nosnik i mniej z nim problemow a i jeszcze duzo zalezy od sprzetu i softu
|
![]() |
![]() |
#394 |
przeklina i nabija posty
Data rejestracji: 22.02.2004
![]() |
wracajac do segregatorkow to sie chyba w tym cdki niszcza czy mi sie wydaje ??
ja osobiscie wsadzam w cake i na polke.
#395 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
Obecnie hitem na krakowskiej giełdzie są płytki Magnetic po 3,10 za sztukę, kupiłem 10 sztuk. Mam nagrywrkę Sony dw-u10a i ani jedna z tych płytek nie chciała się nagrać, ale na szczęście się nie popaliły. Zaniosłem je do znajomego który ma taką samą nagrywarkę /kupowaliśmy razem/ i uniego się nagrywają. Ciekawi mnie w czym leży problem. Ja używam xp a on winde 98, obaj nagrywamy clonem dvd. Sprzedałem mu je.
|
![]() |
![]() |
#396 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
bredzej w caku sie niszcza - tzn w segregatorze masz kaza plytke odzielnie przedzielona jedna drugie nie dodtyka ( na caku masz jedna na drugim - ciezko cokolwiek odnalezdz ) w segregatorze kazda plytka jest w odzielnej kieszace - nie rozumiem twoich obaw o niszczenie plyt - moim zdaniem predzej na caku sie zniszcza niz w segregatorze |
|
![]() |
![]() |
#397 |
Stały bywalec ;)
![]() |
a wradzajac do tematu czy ktos juz moze mial docynienia z tymi PHILIPSAMI
a i co sadzicie o xdisc'ach ?? Philipsy to sa "+" a xdisc'ki "-" |
![]() |
![]() |
#398 |
Bywalec
![]() |
Nagrywałem na X Disc'ach -R x4.Płytki są z fabryki Gigastorage, ładnie wyglądają i nagrywają się rewelacyjnie.Cena też jest super, na giełdzie w Krakowie kupiłem je po 4,10 za szt. :ok:
|
![]() |
![]() |
#399 |
Stały bywalec ;)
![]() |
w wawie na gieldzie po 4.50zl za xdisc
ale jesli chodzi o cene to widzialem po 2.90 jakies plytki firmy krzak ![]() ale ogolnie to te xdisc z tych tanszych to najbardziej godne polecenia ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Bywalec
![]() |
Nie wiem czy najbardziej.Ogólnie płytki z fabryki Gigastorage są ok. Kiedyś kupiłem Esperanze special edition i były one z tej fabryki, nagrywały się x4 i nie było żadnych problemów, pózniej kupiłem Esperanze i DVD Identifier rozpoznał fabrykę AN 31 i już się tak dobrze nie nagrywały pisało na nich x4/ tak jak na tych z Gigastorage/ a wypalały się x2. Niestety na opakowaniu nie pisze z jakiej fabryki są płytki a jek pytam handlaży na giełdzie o fabryke to robią
![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Stały bywalec ;)
![]() |
chyba jednak nie bede eksperymentowal i jedyne nosniki jakie kupie tansze to te Xdisc'ki ( no chyba ze ktos przetestuje philipsy cenowo to to samo po okolo 4.50-5zl/szt ) a tak po za tym to bede uzywal jedynie tdk ( moze i verbatimy ale tdk'i sa ladniesze z wygladu
![]() ale poniewaz potrzebuje cos wypalic co mi zajmuje miejsce za szczegolnie mi na tym nie zalezy ( tzn nie na tyle zeby to wypalic na tdk -8.50zl/szt ) to uzyje tych Xdisc'ow dzieki |
![]() |
![]() |
#402 |
Bywalec
![]() |
A czy ktoś wie jakiej klasy są Vakossy? KProbe mówi że z fabryki Gigastore, jakość nagrania doskonała (patrz kilka postów wyżej) tylko pytanie o trwałość? Czy to klasa A czy B?
POozdrawiam |
![]() |
![]() |
#403 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.01.2004
![]() |
A ja dzis trafiłem płytki Platinum DVD+R x4 w nim siedzi:
Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD+R (Single Layer) Disc MID = 52 49 43 4F 48 4A 50 4E (RICOHJPN) Disc TID = 52 30 31 (R01) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Ricoh Company Limited SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write) Najlepsze jest to ze na tym samym nosniku kupowalem TDKi i Philipsy co byly po 8-10zeta, a za platinki dalem 5 ![]() pozdro!
#404 |
przeklina i nabija posty
Data rejestracji: 22.02.2004
![]() |
tdk sa z TY a te platiniumki za 5 zl tez mam.
kupowales 10x slim czy moze trafiles z kija ?
#405 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Chce kupić DVD playera - prosze pomóżcie mi wybrać | RNT-Robo | Napędy optyczne DVD | 12 | 07.05.2004 15:17 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |