Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.03.2004, 15:34   #391
Yogiii
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.02.2004
Yogiii zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez dingdong
O fajne, dotychczas widzialem tylko takie, ktore mieszcza po jednej na stronie, a takie sa bardziej pojemne, ja jednak jak na razie koperta plus pudelko kartonowe po CD i wchodzi do niego ok 50 plytek

--
dingdong

polecam te segregatorki - sam osobiscie ich uzywam i jestem bardzo zadowolony a ma ich juz pare i wszystko jest oki
Yogiii jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.03.2004, 15:40   #392
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co z normalnymi danymi?

Czytam sobie forum dot. płytek i ich trwałości i wszyscy piszą, że pod koniec kwaszą się im filmy. A co z danymi?? Mnie interesuje przede wszystkim to, czy dvd w komputerze radzą sobie z takimi "padniętymi" płytami? I to nawet nie na końcu płyty, bo już zrozumiałem, żeby na tanich nośnikach nie nagrywać ostatnich 200MB Więc - jak to jest?
W ogóle coś z tymi płytami DVD jest nie tak...Zaczynałem nagrywanie jeszcze na CD-R 2x (hoho, ile to lat temu) i na początku owszem, miałem problemy, płyty padały, ale głównie z powodu opróżnienia bufora i kiepskiego programu do nagrywania (o Nero wtedy się nawet nie śniło). Po zmianie firmware`u jak ręką odjął. Potem przeszedłem na 12x LG i straciłem zaledwie 3 płyty na kilka tysięcy nagranych!! Wszystkie czyta do dziś, nawet te, które mają 6 latek, a nagrane na 2x płyty BTC w moim stacjonarnym CDAudio chodzą czasem lepiej od Sony czy TDK! Myślę, że dużą rolę odgrywa prędkość nagrywania, bo mam sporo płyt z wymian, zapewne nagrywanych szybko, i one czasem się kaszanią, nawet jeśli to markowe nośniki.
Na DVD dopiero się przesiadam, więc dzielę się tylko doświadczeniami z CD-R: wypalajcie wolniej, a nośniki będą dłużej "żyć".
ratat jest offline  
Stary 20.03.2004, 15:48   #393
Yogiii
Stały bywalec ;)

zgadzam sie z przedmowca ze nie nalezy uzywac maksymalnej predkosci do wypalani lepiej wolniej a dluzej bedziemy sie cieszyli z nagranej plytki ( podobne doswiadczenia am z cd-r ) jesli chodzi o nosnik to napewno markowy nosnik to markowy nosnik i mniej z nim problemow a i jeszcze duzo zalezy od sprzetu i softu
Yogiii jest offline  
Stary 20.03.2004, 15:58   #394
barraqda
przeklina i nabija posty

Data rejestracji: 22.02.2004
barraqda zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wracajac do segregatorkow to sie chyba w tym cdki niszcza czy mi sie wydaje ??
ja osobiscie wsadzam w cake i na polke.
barraqda jest offline  
Stary 20.03.2004, 17:07   #395
madmarian
Bywalec

Data rejestracji: 25.01.2004
madmarian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Obecnie hitem na krakowskiej giełdzie są płytki Magnetic po 3,10 za sztukę, kupiłem 10 sztuk. Mam nagrywrkę Sony dw-u10a i ani jedna z tych płytek nie chciała się nagrać, ale na szczęście się nie popaliły. Zaniosłem je do znajomego który ma taką samą nagrywarkę /kupowaliśmy razem/ i uniego się nagrywają. Ciekawi mnie w czym leży problem. Ja używam xp a on winde 98, obaj nagrywamy clonem dvd. Sprzedałem mu je.
madmarian jest offline  
Stary 20.03.2004, 18:12   #396
Yogiii
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez barraqda
wracajac do segregatorkow to sie chyba w tym cdki niszcza czy mi sie wydaje ??
ja osobiscie wsadzam w cake i na polke.
dlaczego maja sie niszczyc ?? a skad takiw obawy ??
bredzej w caku sie niszcza - tzn w segregatorze masz kaza plytke odzielnie przedzielona jedna drugie nie dodtyka ( na caku masz jedna na drugim - ciezko cokolwiek odnalezdz )
w segregatorze kazda plytka jest w odzielnej kieszace - nie rozumiem twoich obaw o niszczenie plyt - moim zdaniem predzej na caku sie zniszcza niz w segregatorze
Yogiii jest offline  
Stary 20.03.2004, 18:13   #397
Yogiii
Stały bywalec ;)

a wradzajac do tematu czy ktos juz moze mial docynienia z tymi PHILIPSAMI
a i co sadzicie o xdisc'ach ?? Philipsy to sa "+" a xdisc'ki "-"
Yogiii jest offline  
Stary 20.03.2004, 19:02   #398
madmarian
Bywalec

Nagrywałem na X Disc'ach -R x4.Płytki są z fabryki Gigastorage, ładnie wyglądają i nagrywają się rewelacyjnie.Cena też jest super, na giełdzie w Krakowie kupiłem je po 4,10 za szt. :ok:
madmarian jest offline  
Stary 20.03.2004, 21:30   #399
Yogiii
Stały bywalec ;)

w wawie na gieldzie po 4.50zl za xdisc
ale jesli chodzi o cene to widzialem po 2.90 jakies plytki firmy krzak
ale ogolnie to te xdisc z tych tanszych to najbardziej godne polecenia
Yogiii jest offline  
Stary 20.03.2004, 22:22   #400
madmarian
Bywalec

Nie wiem czy najbardziej.Ogólnie płytki z fabryki Gigastorage są ok. Kiedyś kupiłem Esperanze special edition i były one z tej fabryki, nagrywały się x4 i nie było żadnych problemów, pózniej kupiłem Esperanze i DVD Identifier rozpoznał fabrykę AN 31 i już się tak dobrze nie nagrywały pisało na nich x4/ tak jak na tych z Gigastorage/ a wypalały się x2. Niestety na opakowaniu nie pisze z jakiej fabryki są płytki a jek pytam handlaży na giełdzie o fabryke to robią Zobacz sobie na sronke www.arcomp.com.pl tam są dość szczegółowe opisy, można się tym kierować przy kupnie np. na giełdzie. Piszą tam, że X Disc są klasy A.
madmarian jest offline  
Stary 20.03.2004, 23:23   #401
Yogiii
Stały bywalec ;)

chyba jednak nie bede eksperymentowal i jedyne nosniki jakie kupie tansze to te Xdisc'ki ( no chyba ze ktos przetestuje philipsy cenowo to to samo po okolo 4.50-5zl/szt ) a tak po za tym to bede uzywal jedynie tdk ( moze i verbatimy ale tdk'i sa ladniesze z wygladu ) ale tdk co mnie bardzo zaskoczylo w moim Nec'u ND 2500a wykrywaja sie ( uzywam nero 6.3.0.3 a nosniki opisane przez producenta jako speed 4x ) DVD+R --- jako 6speed a DVD-R --- co mnie milo zaskoczylo jako 8speed

ale poniewaz potrzebuje cos wypalic co mi zajmuje miejsce za szczegolnie mi na tym nie zalezy ( tzn nie na tyle zeby to wypalic na tdk -8.50zl/szt ) to uzyje tych Xdisc'ow
dzieki
Yogiii jest offline  
Stary 21.03.2004, 15:29   #402
draj
Bywalec

draj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A czy ktoś wie jakiej klasy są Vakossy? KProbe mówi że z fabryki Gigastore, jakość nagrania doskonała (patrz kilka postów wyżej) tylko pytanie o trwałość? Czy to klasa A czy B?

POozdrawiam
draj jest offline  
Stary 21.03.2004, 15:47   #403
Jabson
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.01.2004
Jabson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja dzis trafiłem płytki Platinum DVD+R x4 w nim siedzi:
Drive Type = DVD DUAL
Disc Type = DVD+R (Single Layer)
Disc MID = 52 49 43 4F 48 4A 50 4E (RICOHJPN)
Disc TID = 52 30 31 (R01)
Nominal Capacity = 4.38GB
Manufacturer Maybe = Ricoh Company Limited
SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write)

Najlepsze jest to ze na tym samym nosniku kupowalem TDKi i Philipsy co byly po 8-10zeta, a za platinki dalem 5

pozdro!
Stary 21.03.2004, 16:09   #404
barraqda
przeklina i nabija posty

Data rejestracji: 22.02.2004
barraqda zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tdk sa z TY a te platiniumki za 5 zl tez mam.
kupowales 10x slim czy moze trafiles z kija ?
barraqda jest offline  
Stary 21.03.2004, 19:22   #405
madmarian
Bywalec

Cytat:
Napisany przez draj
A czy ktoś wie jakiej klasy są Vakossy? KProbe mówi że z fabryki Gigastore, jakość nagrania doskonała (patrz kilka postów wyżej) tylko pytanie o trwałość? Czy to klasa A czy B?

POozdrawiam
No właśnie.Kupowanie nośników z najniższej półki to zawsze jest loterja. Niby ten sam szyld a fabryka to już jedna wielka zagadka.Można się bawić w ciuciubabkę a nuż tak jak Tobie trafi się perłka.Ale ogólnie z tego co czytałem do tej pory Vakossy nie są zalecane, dlatego raczej bym nie zaryzykował, choć wciąż szukam kompromisu między nośnik-cena.I jak narazie wypada mi na X-Disc'a, tylko, że ciężko je dostać, więc pozostają mi z braku laku poczciwe ale drogie TDK.
madmarian jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: