![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
Tak z serwisowego punktu widzenia (pracuje w serwisie komputerowym) to dmuchanie za prawde jest najlepsze jak gwarancja blokuje ruchy. Mimo wszystko jednak wacik i spirytus salicylowy jest najlepszy bo dokładnie ściaga nie tylko brud ale i TŁUSZCZ po tym brudzie a to też ważne
![]() Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany przez Blackegg : 03.07.2005 o godz. 18:20 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Oczywiście racja - tylko że ja do czyszczenia w pierwszej kolejności poleciłbym czysty spirytus (szczególnie do takich elementów jak głowice, optyka itd.), albo specjalny płyn właśnie do czyszczenia głowic itd. - a dopiero w przypadku ich braku to spirytus salicylowy i pochodne. Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
#18 | |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
Cytat:
A na ostateczność najlepiej zostawić młotek ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
Guru
![]() |
Cytat:
To prawda - nie każdy ma w domu czysty spirytus (a jak ma to przeznaczy go do innych celów 8 ) ); po prostu chodzi o to, że najlepiej czyścić albo właśnie spirytusem - bo nie zawiera żadnych dodatków, albo specjalnym płynem - bo on jest do tego przeznaczony. Zapomniałem też napisać, że niezbyt dobrym pomysłem jest denaturat. Aczkolwiek - jeśli nie mamy nic, to i spirytus salicylowy będzie dobry ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
#20 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Spirytus salicylowy sam w sobie jest tlusty, wiec sie nie nadaje - moze i usuwa inne osady ale pozostawia swoje.
Z tego co wiem np z serwisu Ricoha, to nawet spirytus moze przyczynic sie do zmetnienia soczewki (bo jest plastykowa) i jesli juz, to polecaja alkohol izopropylowy bo jest slabszym rozpuszczalnikiem albo wlasnie wode destylowana. Z reguly chodzi o usuniecie kurzu i brudu, natomiast zatluszczenie optyki to juz przypadki ekstremalne ktore czasem sie zdarzaja jesli komp jest w pomieszczeniu gdzie pracuje wielu palaczy (tych od papierosow). Skuteczne usuniecie tego syfu juz nie jest tak proste. |
![]() |
![]() |
#21 | |
Guru
![]() |
Cytat:
W kwestii spirytusu salicylowego - o to mi między innymi chodziło, w poprzednich wypowiedziach. Ale zaskoczyła mnie informacja, o tym że te soczewki są plastikowe (mi to wyglądało na szkło). Ale jeśli rzeczywiście tak jest, to spirytus może im zaszkodzić - ja czyściłem znajomemu, bo mu przerywa CD, mam nadzieję, że mu nie pogorszyłem ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
#22 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plastykowe optyki sa standardem od dawna, gdzies na poziomie magrywarek 4-8x (czyli jakies 4 do 5 latek temu) producenci przeszli na plastyki. Podobno ktores z pozniejszych Plextorow mialy jeszcze szklo.
To glownie dlatego napedy wytrzymuja niewiele dluzej ponad gwarancje, siada optyka czyli laser szmelc i tym samym naped bo naprawa jest nieoplacalna. Nie wiem jak sytuacja wyglada z stacjonarnymi odtwarzaczami, mozliwe ze drogie sprzety maja optyki szklane. |
![]() |
![]() |
#23 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Spirytus salicylowy zawiera kawas salicylowy który zostawia biały osad (po wyparowaniu): efekt gorszy od zamierzonego... Najlepszy jest spirytu polipropylenowy a z braku woda destylowana. Sprężone powietrze: zdania podzielone: przedmuchuje kurz z jednego miejsca w drugie... 8 )
![]() |
#24 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Chyba tylko najtańsze aparaty cyfrowe mają plastikowe obiektywy - a cała reszta to chyba w zdecydowanej większości jednak szkło ? ro29 |
|
![]() |
![]() |
|
|