![]() |
Dzięki Panowie, pomogliście mi ruszyć z miejsca.
Zarówno programem Acustica jak i oryginalnym od Canona udało się na płytach TDK Photo, muszę jedynie popracować nad ustawieniem nadruku tak, aby był idealnie na powierzchni płyty, a nie jak na razie np. 1-2mm nie dodrukowane na dole czy po boku. Cóż widać jednak kilka płytek trzeba stracić na początku :( |
Ilość załączników: 1
Da sie bez problemu drukowac cala powierzchnie.
File -> Select Paper : Tutaj tworzymy sobie rodzaje papieru dla ktorych mozemy ustawiac rozmiar duzo bardziej elastycznie. Szczegolowe rozmiary regulujemy za pomoca 'Adjust Circle Size' juz w projekcie. |
Weź swoją płytę, linijkę, i zmierz dokładnie średnicę max i min powierzchni do nadruku.
W programie Canona na środku z prawej strony jest opcja, gdzie możesz idealnie ustawić te wartości. Ale ma swoje ograniczenia. Dlatego jeżeli masz np. płyty Speed (lub inne Full-faced, czyli z powierznią do nadruku prawie pod sam otworek) to polecam program Acoustica CD Label Maker. Tam będziesz mógł wykorzystać całą powierzchnię. |
Jak zobaczyłem te skany z początku tematu to mało co nie spadłem z krzesła - to są wasze własnie nadruki na płytach? - są boskie.
Mogę prosić o kilka rad dla początkującego ? Jeśli chodzi o płytki to już wiem że Ritek i może TDK Photo. Natomiast nie wiem jak ustawić aby zadrukować dokładnie całą powierzchnie płyty(jakie wpisać wartości w mm) tak jak jest to na Waszych wydrukach. Mam drukarkę IP3000, nie wiem też czy używać oryginalnego oprogramowania Canona, czy też może jest inne lepsze? Mam kłopot z dokładnym dopasowaniem obrazka do szablonu w programi od Canona. Bedę wdzięczny za wszelkie rady, dzięki. p.s. kupiłem na początek kilka TDK Photo, ale nie chciałbym ich wyrzucuć do kosza przez moją niewiedze |
Kupiłem sobie 25 płytek DVD+R Speed Ritek R03 i mam mały problem. Przy nagywaniu z prędkością x8 pod koniec zapisu płyty (przy jej zamykaniu) wyskakuje mi błąd "Hardware Error". Po takiej operacji płyta nie jest widziana przez 2 z 4 moich napędów. Przy nagrywaniu x4, x6 i x12 błąd nie występuje.
Ktoś wie czego to może być wina? Mam nagrywarkę Pioneer DVR-108 z biosem v1.20. |
czyli to sa te plytki ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=58905076 |
Cytat:
A czy klient kupujacy od europejskiego dystrybutora bedzie to sprzedawal jako Ritek OEM, czy jako swoja marka to jego sprawa - w koncu to OEM, a nie retail. Piotrek czasem podaje ze Speed na Riteku, czasem ze Ritek OEM i czasem ze to plyty z fabryki TDK (choc go przestrzegalem przed tym bo to IMO zbyt duze uproszczenie). Moim zdaniem ten produkt powinien byc sprzedawany jako Ritek OEM. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Panowie dyskutujmy spokojnie :). Moim zdaniem to że Q scan pokazał że płytka przy prędkości x 4 będzie nagrana najlepiej wcale nie oznacza że tak będzie. Nie "wińmy" tego programu za to że nośnik jest do niczego. Najlepszym testem jest nagranie płytki i wtedy zrobienie testu chociaż tu też jest różnie. Do każdych testów należy podchodzić z pewnym dystansem. A tak żeby jeszcze dolać oliwy do ognia w załączniku Q Scan Esperanzy x12 niestety ta płytka nie wypaliła się do końca :( padła przy 90%.
|
Cytat:
Błędy asymetrii i ogniskowania mniejsze przy prędkości 4x i taka powinna być prędkość zapisu. A to czy zapis będzie z małymi błędami zależy od wielu czynników w tym głównie od jakości wykonania samej płytki i nośnika jak również współczynnika odbicia. I najważniejsze pytanie: Czy ADIP płytki jest zgodny z rzeczywistym ? System SolidBurn ma ten problem usunąć sprawdzając zapisywany nośnik w nieużywanym obszarze płytki (Power Calibration Area). Błędy TE/FE tylko pośrednio wpływają na końcowy wynik. :spoko: :) |
Cytat:
|
Cytat:
Płytka będzie nagrana super jak będzie super nośnik. Esperanza do takich nośników nie należy. :) |
Cytat:
'nie potrafimy zrozumieć błędów TE/FE i wpływu ich na końcowy wynik.' i koniec kropka || A program - coz ... ma wieksza wartosc marketingowa niz diagnostyczna ... co zostalo pokazane nie raz, nie dwa i jzu nawet nie dziesiec razy ... |
Cytat:
Wniosek jest taki, ze mozna sobie skanowac plyte przed nagraniem Qscanem ale to co wyjdzie po nagraniu plyty niekoniecznie bedzie odpowiadalo temu co zobaczylismy na wykresie Qscana. Wiec w sumie to po co uzywac Qscana, skoro i tak po nagraniu wychodzi calkiem co innego...? :| |
Panowie proszę bez złośliwości. Jestesmy po to zeby dyskutować, próbować sie przekonywać itd. ale przecież można to robić bez sarkazmu i ukrytych chęci utarcia komuś nosa. Każdy moze miec swojego joba i uszanujmy to. A jeśli już coś chcemy powiedzieć to raczej starajmy sie zachować odpowiednią formę i takt.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17. |