Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Płyty do nadruku, które najlepsze (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-nadruku-ktore-najlepsze-52707/)

Lashe 07.11.2005 22:07

Dzięki Panowie, pomogliście mi ruszyć z miejsca.
Zarówno programem Acustica jak i oryginalnym od Canona udało się na płytach TDK Photo, muszę jedynie popracować nad ustawieniem nadruku tak, aby był idealnie na powierzchni płyty, a nie jak na razie np. 1-2mm nie dodrukowane na dole czy po boku. Cóż widać jednak kilka płytek trzeba stracić na początku :(

pawelblu 07.11.2005 20:16

Ilość załączników: 1
Da sie bez problemu drukowac cala powierzchnie.

File -> Select Paper :

Tutaj tworzymy sobie rodzaje papieru dla ktorych mozemy ustawiac rozmiar duzo bardziej elastycznie.

Szczegolowe rozmiary regulujemy za pomoca 'Adjust Circle Size' juz w projekcie.

DomanR 07.11.2005 19:29

Weź swoją płytę, linijkę, i zmierz dokładnie średnicę max i min powierzchni do nadruku.

W programie Canona na środku z prawej strony jest opcja, gdzie możesz idealnie ustawić te wartości.

Ale ma swoje ograniczenia. Dlatego jeżeli masz np. płyty Speed (lub inne Full-faced, czyli z powierznią do nadruku prawie pod sam otworek) to polecam program Acoustica CD Label Maker. Tam będziesz mógł wykorzystać całą powierzchnię.

Lashe 07.11.2005 19:24

Jak zobaczyłem te skany z początku tematu to mało co nie spadłem z krzesła - to są wasze własnie nadruki na płytach? - są boskie.
Mogę prosić o kilka rad dla początkującego ? Jeśli chodzi o płytki to już wiem że Ritek i może TDK Photo. Natomiast nie wiem jak ustawić aby zadrukować dokładnie całą powierzchnie płyty(jakie wpisać wartości w mm) tak jak jest to na Waszych wydrukach. Mam drukarkę IP3000, nie wiem też czy używać oryginalnego oprogramowania Canona, czy też może jest inne lepsze? Mam kłopot z dokładnym dopasowaniem obrazka do szablonu w programi od Canona.

Bedę wdzięczny za wszelkie rady, dzięki.

p.s.
kupiłem na początek kilka TDK Photo, ale nie chciałbym ich wyrzucuć do kosza przez moją niewiedze

DomanR 06.10.2005 16:59

Kupiłem sobie 25 płytek DVD+R Speed Ritek R03 i mam mały problem. Przy nagywaniu z prędkością x8 pod koniec zapisu płyty (przy jej zamykaniu) wyskakuje mi błąd "Hardware Error". Po takiej operacji płyta nie jest widziana przez 2 z 4 moich napędów. Przy nagrywaniu x4, x6 i x12 błąd nie występuje.

Ktoś wie czego to może być wina? Mam nagrywarkę Pioneer DVR-108 z biosem v1.20.

Yacho 07.08.2005 14:44

czyli to sa te plytki ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=58905076

pawelblu 06.08.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez Yacho
Ale to sa w koncu Speedy na riteku czy brandowane przez riteka riteki ? :) i gdzie to dostac mozna ? bo wyglada przepieknie ;]

Do momentu wjazdu do Polski to czysty Ritek OEM - plyty robione przez Ritek Tajwan na potrzeby europejskiego dystrybutora Riteka.
A czy klient kupujacy od europejskiego dystrybutora bedzie to sprzedawal jako Ritek OEM, czy jako swoja marka to jego sprawa - w koncu to OEM, a nie retail. Piotrek czasem podaje ze Speed na Riteku, czasem ze Ritek OEM i czasem ze to plyty z fabryki TDK (choc go przestrzegalem przed tym bo to IMO zbyt duze uproszczenie).

Moim zdaniem ten produkt powinien byc sprzedawany jako Ritek OEM.

Yacho 06.08.2005 15:34

Cytat:

Napisany przez pawelblu
W tej chwili najlepszymi plytkami printable (poza ultra drogimi verbatim photo, ktorych nie sprawdzalem) sa Ritek printable, ktore sprowadzilem dla firmy. Testy tej plyty znajduja sie gdzies na forum, zdjecia moge tu walnac, ale nie wiem czy bedzie to dzisiaj.

Ale to sa w koncu Speedy na riteku czy brandowane przez riteka riteki ? :) i gdzie to dostac mozna ? bo wyglada przepieknie ;]

Popielaty 05.08.2005 00:23

Ilość załączników: 1
Panowie dyskutujmy spokojnie :). Moim zdaniem to że Q scan pokazał że płytka przy prędkości x 4 będzie nagrana najlepiej wcale nie oznacza że tak będzie. Nie "wińmy" tego programu za to że nośnik jest do niczego. Najlepszym testem jest nagranie płytki i wtedy zrobienie testu chociaż tu też jest różnie. Do każdych testów należy podchodzić z pewnym dystansem. A tak żeby jeszcze dolać oliwy do ognia w załączniku Q Scan Esperanzy x12 niestety ta płytka nie wypaliła się do końca :( padła przy 90%.

slawekj 04.08.2005 16:01

Cytat:

Napisany przez bratpit
Ale Qscan pokazal cos innego. 8 ) Moze Qscan 2 bedzie lepszy... :)

QScan pokazał dokładnie to do czego został napisany.
Błędy asymetrii i ogniskowania mniejsze przy prędkości 4x i taka powinna być prędkość zapisu.
A to czy zapis będzie z małymi błędami zależy od wielu czynników w tym głównie od jakości wykonania samej płytki i nośnika jak również współczynnika odbicia.
I najważniejsze pytanie:
Czy ADIP płytki jest zgodny z rzeczywistym ?
System SolidBurn ma ten problem usunąć sprawdzając zapisywany nośnik w nieużywanym obszarze płytki (Power Calibration Area).

Błędy TE/FE tylko pośrednio wpływają na końcowy wynik. :spoko:

:)

bratpit 04.08.2005 15:52

Cytat:

Płytka będzie nagrana super jak będzie super nośnik.
Esperanza do takich nośników nie należy.
Ale Qscan pokazal cos innego. 8 ) Moze Qscan 2 bedzie lepszy... :)

slawekj 04.08.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez bratpit
No i wlasnie o to chodzi, ze Qscan pokazal ze plyta wypalana x4 bedzie dobrze nagrana... Skanowanie x4 zwrocilo bledy TE/FE ponizej 10, wiec plytka powinna byc nagrana super, a jak sie nagrala pod koniec to widac...

Wniosek jest taki, ze mozna sobie skanowac plyte przed nagraniem Qscanem ale to co wyjdzie po nagraniu plyty niekoniecznie bedzie odpowiadalo temu co zobaczylismy na wykresie Qscana. Wiec w sumie to po co uzywac Qscana, skoro i tak po nagraniu wychodzi calkiem co innego...? :|

Kompletny brak zrozumienia. ???
Płytka będzie nagrana super jak będzie super nośnik.
Esperanza do takich nośników nie należy.

:)

pawelblu 04.08.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez bratpit
Wniosek jest taki, ze mozna sobie skanowac plyte przed nagraniem Qscanem ale to co wyjdzie po nagraniu plyty niekoniecznie bedzie odpowiadalo temu co zobaczylismy na wykresie Qscana. Wiec w sumie to po co uzywac Qscana, skoro i tak po nagraniu wychodzi calkiem co innego...? :|

Ten problem zostal juz dawno przedstawiony w temacie Benq 1620. Wynika z tego ze:
'nie potrafimy zrozumieć błędów TE/FE i wpływu ich na końcowy wynik.'
i koniec kropka ||

A program - coz ... ma wieksza wartosc marketingowa niz diagnostyczna ... co zostalo pokazane nie raz, nie dwa i jzu nawet nie dziesiec razy ...

bratpit 04.08.2005 09:57

Cytat:

QScan nie jest do oceny jakości nośnika. Sprawdza jedynie asymetrię ścieżki prowadzącej (TE) i ogniskowanie promienia lasera (FE) w zależności od błędów TE zalecając właściwą prędkość nagrywania po to aby uniknąć komunikatu "błąd ogniskowania".
No i wlasnie o to chodzi, ze Qscan pokazal ze plyta wypalana x4 bedzie dobrze nagrana... Skanowanie x4 zwrocilo bledy TE/FE ponizej 10, wiec plytka powinna byc nagrana super, a jak sie nagrala pod koniec to widac...

czechoj 04.08.2005 08:36

Panowie proszę bez złośliwości. Jestesmy po to zeby dyskutować, próbować sie przekonywać itd. ale przecież można to robić bez sarkazmu i ukrytych chęci utarcia komuś nosa. Każdy moze miec swojego joba i uszanujmy to. A jeśli już coś chcemy powiedzieć to raczej starajmy sie zachować odpowiednią formę i takt.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.