Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Tanie płyty DVD-RAM (https://forum.cdrinfo.pl/f28/tanie-plyty-dvd-ram-48368/)

uuk81 11.11.2005 11:57

Cytat:

Napisany przez Jerry
A jeszcze jedno pytanko w sprawie DVD-RAM...
mianowicie ponoć na udf 2.0 szybciej plytka pracuje, ale skąd wziąść sterownik udf 2.0?
Mam nadzieje ze sterownik udf to nie ma sie tutaj na mysli programu takiego
jak np InCD od ktorego z daleka sie ucieka...

Sterownik DVD-RAM obsługuje UDF 2.0, nie ma jakiegoś specjalnego do tego formatu :)
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie wiem skąd biorą się takie mity i zabobony
Używam InCD dość długo, wcześniej na CDRW teraz DVDRW
Nie mam żadnych powodów do przekleństw <=

Ja nie miałem dobrych doświadczeń z InCD i zapisem pakietowym na CDRW.
Może nowsze wersje pracują stabilniej? :)

VIZZARD 10.11.2005 09:22

Cytat:

Napisany przez oddwor
Dotąd , dokąd nie nagrasz dużo małych plików :)

A jak małe muszą być? :idea:

Czy to znaczy, że gdy będą zbyt małe - to InCD ich nie zobaczy? :>

:czar:

oddwor 10.11.2005 02:04

Dotąd , dokąd nie nagrasz dużo małych plików :)

VIZZARD 02.11.2005 16:06

Cytat:

Napisany przez Jerry
nie ma sie tutaj na mysli programu takiego jak np InCD od ktorego z daleka sie ucieka...

Nie wiem skąd biorą się takie mity i zabobony :blee:

Używam InCD dość długo, wcześniej na CDRW teraz DVDRW

Nie mam żadnych powodów do przekleństw :klnie: <= :nieee:

:mruga:

Jerry 02.11.2005 15:45

A jeszcze jedno pytanko w sprawie DVD-RAM... mianowicie ponoć na udf 2.0 szybciej plytka pracuje, ale skąd wziąść sterownik udf 2.0?

Mam nadzieje ze sterownik udf to nie ma sie tutaj na mysli programu takiego jak np InCD od ktorego z daleka sie ucieka...

Jerry 02.11.2005 15:20

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
...
FAR - <zobacz>
Niestety program nie jest juz rozwijany :(

A juz myslalem ze nikt tego programu nie uzywa...
BTW FAR is the best... (for me :))
szkoda ze go dalej nie rozwijaja... ale za to gdzies kiedys widzialem stronke z pluginami i jest ich calkiem sporo... linka nie zapodam bo nie pamietam, ale od czego jest google :P
Pozdro
Jerry

uuk81 16.08.2005 00:05

Cytat:

W UDF-ie szybciej pracuje :taktak:

Wszystko działa OK :)

Jeszcze jedno pytanie, w instrukcji piszą, coby UDF 2.0 stosować tylko do video, zaś do 'PC data' UDF 1.5, a płytka fabrycznie jest w UDF 2.0, przeformatowywać? :piwo:

PS. Jakie napędy optyczne tak naprawdę zapisują i odczytują DVD-RAM na polskim rynku?
Zapis - LG GSA 4163B 8 ) + niedługo Pioneer 110 (nie D) i NEC 4550 (x16 :O )
Tylko odczyt - wszystko LG ? i coś jeszcze ? ;)

PS.2 CreAtivE pisał już w tym topiku, że DVD-RAM "odczytuje większość napedów DVD... Np. LG, Samshit, Lite-ON, Plextor, ASUS...a innych nie mam to nie powiem....ale z pewnośćią starsze Toshiby też podołają zadaniu:]"
Wskazywano też Pioneer DVR 108. A z tego co wyczytałem to nie wszystkie napędy LG obsługiwały ten format.
Sorki, że to odgrzebuję, ale to ciekawe, może dowiem się więcej :) || :piwo:

kataryniarz 15.08.2005 06:17

Cytat:

Napisany przez uuk81
Płytka jest sformatowania fabrycznie w UDF. Żeby palić bez sterów trzeba ją sformatować w FAT32 (pod win XP) :)

W UDF-ie szybciej pracuje :taktak:

uuk81 15.08.2005 01:17

Ilość załączników: 1
Mam płytki DVD-RAM :)
Panasonic x3 (non cartridge) by Panasonic (czyli Matsushita Electric Industrial Ltd.) po 12 zł. sztuka :spoko:
Płytki DVD-RAM pojawiły się też i to chyba tanio w Komputroniku (TDK i Verbatimy) :) http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=3436
Płytka jest sformatowania fabrycznie w UDF. Żeby palić bez sterów trzeba ją sformatować w FAT32 (pod win XP) :)

uuk81 09.08.2005 23:38

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zainstalować sterownik a Panasonic jest sformatowany, gotowy do nagrywania. :spoko:

Dzięki :) Super sprawa :idea: Koniecznie muszę spróbować, bo na InCD i zapisie pakietowym na CDRW się swego czasu zawiodłem. Po sformatowaniu płytka chudła ;) i często pojawiały się błędy. Po iluś tam formatowaniach płytka potrafiła całkiem paść :blee: Na dodatek samo InCD zamulało jakoś bardzo system. Na DVD tego już nie próbowałem :nie: Tak więc czekam na płytki, coby moje LG nie próżnowało, bo ostatnio tylko Benq pracował ;)

slawekj 09.08.2005 23:04

Cytat:

Napisany przez uuk81
Czy wystarczy zainstalować sterownik, do którego linki znalazłem w tym topiku, czy tez trzeba też sformatować płytkę? Dobra, za bardzo się spieszę, zobaczę jak już będę miał choć jedną ||

Zainstalować sterownik a Panasonic jest sformatowany, gotowy do nagrywania. :spoko:

:)

uuk81 09.08.2005 22:56

Wielkie dzięki :piwo: . Tak więc kupię Panasonika za 12 zł, to dużo lepsza cena :) No i prędkość x3 ;) Tylko dojdą koszty wysyłki :'( A swoją drogą ciekawe, czy gdyby więcej nagrywarek obsługiwało ten format, to byłby on bardziej popularny i płytki byłyby tańsze?
PS. Czy wystarczy zainstalować sterownik, do którego linki znalazłem w tym topiku, czy tez trzeba też sformatować płytkę? Dobra, za bardzo się spieszę, zobaczę jak już będę miał choć jedną ||

kataryniarz 09.08.2005 21:11

@ed hunter
:taktak:
...nie moge juz edytowac :(

fafikdog 09.08.2005 20:55

TDK-i są w porządku, ja użuwam i nie narzekam.

ed hunter 09.08.2005 16:34

Cytat:

Za ta cene TDK mozesz sobie od razu darowac :taktak:
Ja uzywam glownie plyt Panasonic-a x3. Ostatnio zakupilem Verbatimy, ale to dokladnie to samo co Panasonic - ten sam producent, wiec nie ma sensu przeplacac :)
Na allegro znajdziesz za ok 12zł i tu tez www.nosniki.pl
Niestety w Polsce nie ma jeszcze plyt x5 :(

chyba chodziło o www.nosniki.net ?

a dokładnie o to http://www.nosniki.net/index.php?cPa...002a1f13fe2a77 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:29.