Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.05.2019, 17:00   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dosflash

Witam serdecznie robiłem dos flashem LG BH16ns55 z poradnika na zagranicznym forum .
Z wersji 1.03 obniżyłem na 1.02 ale nie widział mi UHD no i postanowiłem tą samą drogą zejść na 1.00 .
Wszystko idzie tak samo do momentu wskazania oprogramowania,
gdzie dosflash podaje :
firmware is not present .
Proszę o informacje czy można obudzić ten napęd jeszcze dziękuję
Przepraszam ale gdzieś mi wrzuciło ten post,chyba nie w to miejsce

Ostatnio zmieniany przez predator22 : 17.05.2019 o godz. 17:06
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.05.2019, 17:19   #2
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,624
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez predator22 Podgląd Wiadomości
Witam serdecznie robiłem dos flashem LG BH16ns55 z poradnika na zagranicznym forum .
Z wersji 1.03 obniżyłem na 1.02 ale nie widział mi UHD no i postanowiłem tą samą drogą zejść na 1.00 .
Wszystko idzie tak samo do momentu wskazania oprogramowania,
gdzie dosflash podaje :
firmware is not present .
Proszę o informacje czy można obudzić ten napęd jeszcze dziękuję
Przepraszam ale gdzieś mi wrzuciło ten post,chyba nie w to miejsce
Z którego poradnika robiłeś i jakie firmware używałeś .
Czy napęd rozpoznaje jakieś nośniki CD / DVD / BluRay ?
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2019, 19:12   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję bardzo za udzieloną pomoc ale w między czasie udało mi się przywrócić napęd do żywych,ale połowicznie już go widać jest dostęp do niego,ale niestety nie czyta żadnych płyt a ni Bluray ,DVD czy cd z muzyką nawet oryginał , no i za bardzo już nie wiem co może być.

A wszystko robiłem za pomocą poradnika z tej strony:
https://www.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=17011

Według tego zrobiłem najpierw do 1.02 a potem do 1.00 ,zamieszczam w załączniku obrazek z Opti Drive Control

Here are the attached zip file for you and the steps you need to properly downgrade, erase, and flash eeprom.

1) Prepare an USB stick with Rufus making Dos Bootable and unzip on USB root the attached file.

2) Disable CSM in bios or enable the Legacy Boot.

3) Disable any other SATA device except the BH16NS55 unit.

4) Make sure your BH16NS55 is connected to a primary SATA Port instead of a Slave one.

5) Boot from USB stick and at the command prompt type "DOSFLASH" and press enter.

6) Sometimes you should need to close DOSFLASH and retype 2 or 3 times as there could be a bug in detecting BH16NS55.

7) At the DOSFLASH question answer N and press the relative number of that unit (2 in my case).

8 ) Now press 'E' (without quotes) to fully erase the MT1959 (MediaTek) eeprom.

9) At the command prompt, retype DOSFLASH and select the device (if it does not detect it retype dosflash again).

10) This time press 'W' (without quotes) and enter, as filename, DUMP102.BIN and press enter.

11) The writing process will start. Wait patiently to the end of the task. When you will see the Data checksum at the end, you will notice the blue led lightning and your unit will be reinitialized.

12) Turn off PC, connect other devices, restore previous bios settings and try your "new" BH16NS55.
Dołączone obrazki
File Type: jpg 2019-05-17_19h32_52.jpg (45.1 KB, 10 oglądane)
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2019, 19:18   #4
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,624
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A robiłeś kopię firmware ze swojego napędu ?
Przenosiłeś z niej kopie danych kalibracyjnych do czystego firmware ?

Najprawdopodobniej nie dodałeś danych kalibracyjnych lasera do czystego firmware bo takie są objawy problemów Twojego napędu .
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2019, 20:12   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
A robiłeś kopię firmware ze swojego napędu ?
Przenosiłeś z niej kopie danych kalibracyjnych do czystego firmware ?

Najprawdopodobniej nie dodałeś danych kalibracyjnych lasera do czystego firmware bo takie są objawy problemów Twojego napędu .



Masz rację nie doczytałem i co już po napędzie ?
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2019, 03:31   #6
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,624
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez predator22 Podgląd Wiadomości
Masz rację nie doczytałem i co już po napędzie ?
Można spróbować wgrać z danymi kalibracyjnymi od innego napędu...czasami działa w miarę poprawnie ale oczywiście nie będzie już tak działał jak własnymi z danymi kalibracyjnymi.
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2019, 07:37   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez predator22 Podgląd Wiadomości
Masz rację nie doczytałem i co już po napędzie ?
To znaczy każdy napęd ma przeprowadzaną kalibrację przed sprzedażą .
A wie Pan skąd mogę dociągnąć te oprogramowanie z danymi żeby było dobre a nie znowu żeby była kicha dziękuję.

Ostatnio zmieniany przez predator22 : 18.05.2019 o godz. 07:43
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2019, 07:40   #8
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,624
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Odpowiedź jak wyżej ..można spróbować ...ale nie mam pod ręką firmware w pełnej wersji -musisz poczekać albo poprosić @Blackened2687...może on ma pod ręką na kompie
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.05.2019, 08:19   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 11:33   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.11.2005
Posty: 6
predator22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję Bardzo za udzieloną pomoc zakupiłem drugi napęd taki sam z firmware v 1.03
i zgrałem z niego wszystkie dane ,wrzuciłem na czyste oprogramowanie i teraz mam dwa napędy z oprogramowaniem v 1.02 czytające płyty UHD
Jeszcze raz dziękuję bardzo za udzieloną pomoc przez Czary2mary oraz Blackened2687
Pozdrawiam
predator22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
DosFlash V2.0 patched to support BH16NS40/BH16NS55 drives blackened2687 Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 19 29.04.2019 01:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO