Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najnowsze firmware do NEC 3500 (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najnowsze-firmware-nec-3500-a-42464/)

pantest 17.11.2004 19:26

http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=89610

;)

anka725 17.11.2004 20:42

Nowy dzien, nowe firmware :D

Hmm, narazie zostane przy zwyklym Liggy 2.18. Wychodze z zalozenia, ze lepiej nagrac plytki wolniej ale pewniej, niz na sile z 8x robic 12x lub 16x, a potem miec problemy z odczytem plytek.

Plytek DL, dla ktorych przyspieszenia warto aktualizowac to firmware narazie nie nagrywam wcale - ech te ceny u nas :(

ffariat 17.11.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Chłopak chyba już zapomniał co pisał o NECu , wieszał psy na nim || , przeklinał (( , bo mu dwóch jakiś bardziewnych płyt cd nie widziała a teraz jest "DUMNY". :ysz:
:haha: :haha: :haha: :haha:

lubisz sie czepiac wszystkiego i wszystkich prawda ?:)
dalej mnie wkurza ze nie widzi tych płytek ale nic na to nieporadze wiec kupiłem drugi naped DVD-Rom Asusa i problem z głowy.
WIdze ze chyba jestes z tych ludzi co to lubią wypominac wszystko.

slawekj 17.11.2004 22:46

Panowie @Liggy i @Quikee2 nie wiem dlaczego zaczynają próby ze zmianami strategii w modowanych przez siebie biosach.
Jest to błąd. Zmieniać strategię zapisu można przy stałych parametrach zapisu bez aktywnego OPC. W przypadku Nec'a i nie tylko zmiana strategii zapisanej w biosie na podstawie wcześniejszej kalibracji OPC prowadzi przy zapisie płytki wprawadzenie błędnych informacji o min i max mocy lasera dla danego obszaru płyty ( dla każdego nośnika inny obszar).
W rezultacie otrzymujemy większe błędy Jitter co może prowadzić do braku możliwości poprawnego odczytu danych mimo stosunkowo małych błędach PI/PIF.
Więc ostrożnie z modowanymi biosami. Lepiej pozostać przy firmowych biosach zwłaszcza gdzie poprawność i dobór strategii bada się laboratoryjnie. :taktak:

Przypominam dotyczy to napędów z aktywnym OPC.

Świadectwem tego są już pierwsze testy, które dobrze nie świadczą o nowych modowanych biosach.

:)

tytusdezoo 18.11.2004 00:57

Ilość załączników: 1
No wiec mamy kolejne firmware tym razem z nagrywarki TDK, bazujące na firmware NECa 2.18 , ale mamy fabryczny bitsetting (działający na wszystkich nośnikach). Strategie zapisu te same co w 2.18. Osoby którym zależy bardzo na booktype polecam to firmware.

http://www.micheldeboer.nl/firmware/NEC_279RPC.rar

PS. TAK JAK NAPISAŁ JUŻ SŁAWEK, JA RÓWNIEŻ NIE POLECAM WGRYWANIA MODYFIKOWANYCH FIRMWARE DO NECA ROBIONYCH PRZEZ LIGGY I Quikee, MOŻNA SOBIE BARDZO POGORSZYĆ ZAPIS LUB NAWET USZKODZIĆ NAPĘD.

VIZZARD 18.11.2004 01:04

Cytat:

No wiec mamy kolejne firmware tym razem z nagrywarki TDK, bazujące na firmware NECa 2.18 , ale mamy fabryczny bitsetting (działający na wszystkich nośnikach). Strategie zapisu te same co w 2.18. Osoby którym zależy bardzo na booktype polecam to firmware.

http://www.micheldeboer.nl/firmware/NEC_279RPC.rar

PS. TAK JAK NAPISAŁ JUŻ SŁAWEK, JA RÓWNIEŻ NIE POLECAM WGRYWANIA MODYFIKOWANYCH FIRMWARE DO NECA ROBIONYCH PRZEZ LIGGY I Quikee, MOŻNA SOBIE BARDZO POGORSZYĆ ZAPIS LUB NAWET USZKODZIĆ NAPĘD.

Ale modele 2500A i 2510A nie miały chyba aktywnego OPC :idea:

Więc w tych kategoriach wagowych zabawa trwa ... :D

anka725 18.11.2004 01:10

Hmm.. kto sprawdzi czy to nowe firmware (2.79) pozwala na ustawienie DVD-ROM dla starych plytek DVD+RW? Jesli bitsetting fabryczny od TDK to moze nie ma tego problemu co bitsetting od Mad Dog.

PS. A co do firmware od Liggy, to jest ono chyba bezpieczne o ile dodany jest tylko bitsetting, RPC1 i zdjety RipLock, a strategie zapisu sa identyczne co z orginalnym firmware. Liggy robi wiele wersji wiec jest z czego wybierac :)

ffariat 18.11.2004 12:23

wgrałem to nowe firmware i w programie WinBType niema opcji bitsettingu dla SL :(

tytusdezoo 18.11.2004 12:56

Jak zwykle pan panie "fwariat" robi zamet na forum, bitsetting jest auto nie trzeba nic ustawiac, może tak kubeł zimnej wody na głowę, chwila przemyśleń, :klnie: a nie z byle pierdołą lamentowanie na forum. :klnie:

terpilowski 18.11.2004 13:14

Cytat:

Jak zwykle pan panie "fwariat" robi zamet na forum, bitsetting jest auto nie trzeba nic ustawiac, może tak kubeł zimnej wody na głowę, chwila przemyśleń, :klnie: a nie z byle pierdołą lamentowanie na forum. :klnie:

ja zmienie ten badziew :)
co to za chlam
co polecacie mi ?
ja chce pionieera
nie, plextora !!
ja chce aby czytal mi cd - ale sam nie czytam wypowiedzi innych

gosc chyba jest politykiem
lub wtyczka SB
ale dla mnie go nie ma :)
ale jednak ... usuwajac z jego nicka literke "f" sporo by sie wyjasnilo
wiec sie odczepie od goscia
z wariatami to nigdy nic nie wiadomo :)

@tytus
kiedys podepna moze ten watek, trzyma sie ladnie na topie !!!

ffariat 18.11.2004 13:20

i jak zwykle zostalem zbesztany :D
to juz o nic sie zapytac nie mozna ?
chciałem sie dowiedziec co i jak zanim niepoczebnie zwale płytke.
poprostu jesli chodzi o wypalanie DVD to jestem początkujący i staram sie pytac zanim cos ****e. Kto pyta nie błądzi.
Ja siedze w innej tematyce (DVB) kazdy jest w czyms dobry.
i jesli macie mieszac ludzi z błotem to lepiej wogole sie nie odzywajcie, odpowiedza inni sensownie.
zachowujecie sie jakbyscie wszystkie rozumy pozjadali..

ffariat 18.11.2004 13:22

Cytat:

Napisany przez terpilowski

z wariatami to nigdy nic nie wiadomo :)

a wiesz po czym wariat poznaje wariata ??
powiedzialbym Ci ale sie nie bede znizal do Twojego poziomu...

maciek65 18.11.2004 13:25

pomocy mam problem jak zrzucic z komputera gre sims2 wersja4cd mam zainstalowane nero exspres

terpilowski 18.11.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez ffariat
a wiesz po czym wariat poznaje wariata ??
powiedzialbym Ci ale sie nie bede znizal do Twojego poziomu...

nawet twoj awatarek sie trzesie
mozesz sobie nawet siedziec na / w kiblu
tu zrobiles z siebie blazna i tak cie traktuje.
nie zadawaj mi pytan, nie udzielam takim jak ty odpowiedzi - wlasnie zeby nie robic cyrku z tego forum.

dam ci dobra rade, przeczytaj sobie zalosny komiku swoje wypowiedzi i porownaj z dotychczasowymi .. przedtem sie ubezpiecz, bo jak masz troszke oleju w glowie to sobie tam poslesz kulke.

ffariat 18.11.2004 14:19

Cytat:

nawet twoj awatarek sie trzesie
mozesz sobie nawet siedziec na / w kiblu
tu zrobiles z siebie blazna i tak cie traktuje.
nie zadawaj mi pytan, nie udzielam takim jak ty odpowiedzi - wlasnie zeby nie robic cyrku z tego forum.

dam ci dobra rade, przeczytaj sobie zalosny komiku swoje wypowiedzi i porownaj z dotychczasowymi .. przedtem sie ubezpiecz, bo jak masz troszke oleju w glowie to sobie tam poslesz kulke.

a czy niewydaje CI sie ze początkujący uzytkownik moze miec troche wątpliwosci i pytan ??
Myslał by kto ze Ty od razu geniuszem byłes :haha: :haha: :haha: :haha: niema ludzi doskonałych a TY chyba za takiego sie uważasz.i sam jestes błazen bo uważasz sie za niewiadomo kogo.
od tego jest forum zeby sie pytac i doradzac ludzi, a jak masz sie nasmiewac czy dogryzac to sie nie odzywaj wogole.

terpilowski 18.11.2004 15:02

panie f-wariat
pytac mozna, jednak sledzadz historie pewnych watkow wiecej bylo slow badziew niz pytan. mozna oceniac, mozna wyrazac swoja opinie, ale w sposob poparty jakimkolwiek argumentem.
Twoje posty byly nedzne jakosciowo, nie tylko ja to stwierdzilem.
pytales sie o te plytki cd, wszyscy ci odpowiadali.
nie umiesz przyjac slow krytyki i tyle. nie chce mi sie dyskutowac dalej gdyz sam stwierdzasz ze nec jest niezla nagrywarka. ja pokazuje ci tylko twoja niekonsekwencje ...
napisz moze konkretnie dlaczego ten nec jest taki dobry ..
a plextor juz jest beeee ?
a pionek 108 ? tak go chwaliles i co ?

bedzie to przynajmniej z pozytkiem dla innych, bo te wieczne poradzcie mi co zrobic z tym badziewiem znudzilo sie juz chyba.

inaczej powialo i choragiewka sie inaczej ustawia ?

ffariat 18.11.2004 15:10

Cytat:

panie f-wariat
pytac mozna, jednak sledzadz historie pewnych watkow wiecej bylo slow badziew niz pytan. mozna oceniac, mozna wyrazac swoja opinie, ale w sposob poparty jakimkolwiek argumentem.
Twoje posty byly nedzne jakosciowo, nie tylko ja to stwierdzilem.
pytales sie o te plytki cd, wszyscy ci odpowiadali.
nie umiesz przyjac slow krytyki i tyle. nie chce mi sie dyskutowac dalej gdyz sam stwierdzasz ze nec jest niezla nagrywarka. ja pokazuje ci tylko twoja niekonsekwencje ...
napisz moze konkretnie dlaczego ten nec jest taki dobry ..
a plextor juz jest beeee ?
a pionek 108 ? tak go chwaliles i co ?

bedzie to przynajmniej z pozytkiem dla innych, bo te wieczne poradzcie mi co zrobic z tym badziewiem znudzilo sie juz chyba.

inaczej powialo i choragiewka sie inaczej ustawia ?

Wcale nie mowie ze Plextor jest bee, mialem ochote go kupic ale kasa sie rozeszła na inne wydatki. Kupilem drugi naped DVD wiec juz nie wymienialem na Pionka.
poza tym dlatego padlo tyle slow krytyki z mojej strony ze poniosly mnie nerwy bo myslalem ze jak sie kupuje urządzenie nowe o takich mozliwosciach to czegos mozna wymagac od tego. no ale cóz...
niema sensu dalej sie kłucic. Jesli czym kolwiek Ciebie urazilem to przepraszam.

Wesoł 18.11.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez anka725
Hmm.. kto sprawdzi czy to nowe firmware (2.79) pozwala na ustawienie DVD-ROM dla starych plytek DVD+RW? Jesli bitsetting fabryczny od TDK to moze nie ma tego problemu co bitsetting od Mad Dog.

Nie pozwala, dla płytki +RW wcześniej nagranej na orginalnym 2.16, booktype pozostał DVD+RW.

terpilowski 18.11.2004 15:29

Cytat:

Napisany przez ffariat
...
niema sensu dalej sie kłucic.

jasne, ze nie..spoko
nerwy zawsze sa zlym doradca.
skoro juz zmieniasz biosy, przetrenuj odczyt tych plyt na biosie tdk, wyszedl nowy , na pewno bedzie lepiej lub tak samo. innej drogi juz nie ma.
ja bym te kilka trefnych cdr przewalil na inne plytki i po problemie.

ffariat 18.11.2004 16:01

Cytat:

ja bym te kilka trefnych cdr przewalil na inne plytki i po problemie.

no własnie tak zrobiłem gdy nerwy opadły :D:D:D

anka725 18.11.2004 16:34

Cytat:

Napisany przez Wesoł
Nie pozwala, dla płytki +RW wcześniej nagranej na orginalnym 2.16, booktype pozostał DVD+RW.

Dzieki za test :) czyli trzeba sie pogodzic z tym ze jak sie juz raz ustawi booktype dla DVD+RW to takie juz zostaje na naszym necu.

slawekj 18.11.2004 16:44

Cytat:

Napisany przez anka725
Dzieki za test :) czyli trzeba sie pogodzic z tym ze jak sie juz raz ustawi booktype dla DVD+RW to takie juz zostaje na naszym necu.

No chyba że jest również 1633S. Zmiana DVD+RW na DVD-ROM zapisanej czy czystej i odwrotnie trwa sekundę... :taktak: może dwie.

tytusdezoo 18.11.2004 17:37

Lekarstwo na bitsetting +RW. ;)

http://www.micheldeboer.nl/firmware/...srwbitset4.zip

terpilowski 18.11.2004 18:16

dowodztwo zrobilo ankiete na temat przyklejenia tego watku, zaglosujcie
nec 3500 jest bardzo popularny w ostatnich tygodniach kupuje go coraz wiecej osob za sprawa bardzo korzystnej ceny ...
przyda sie uporzatkowac to co juz napisalo aby bylo dla nowych uzytkownikow dostepne i pod reka.

anka725 18.11.2004 20:45

Cytat:

Probowalam i nie dziala :( wyrzuca blad: "VENDOR_F9h[06h] failed with SK=5/ASC=20h/ASCQ=00h"

Chyba nowe firmware do neca nie obsluguje juz komend tego programu :'(

Vosh 18.11.2004 21:31

Czy u kogoś działa autobitsetting DVD+R na biosie tdk279 lub NEC_279RPC ?
Właśnie zauważyłem, że u mnie nie działa :(

ffariat 18.11.2004 22:13

Cytat:

Napisany przez Vosh
Czy u kogoś działa autobitsetting DVD+R na biosie tdk279 lub NEC_279RPC ?
Właśnie zauważyłem, że u mnie nie działa :(

no własnie tak mi sie wydaje ze coś chyba nie działa ten bitsetting. trzeba wrócic do poprzedniego bioska albo poczekac na cos lepsiejszego :D

eavo 19.11.2004 00:30

Korekcja błedów

Czy ktorys z omawianych firmarow do Neca ma moze paprawiona korekcje bledow jesli chodzi o odczyt czy firmware nie ma na to wplywu

I jeszcze jedno pytanie czy warto zmienic firmwara z 2.17 na tego o symbolu 279 RPC

terpilowski 19.11.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez eavo
jeszcze jedno pytanie czy warto zmienic firmwara z 2.17 na tego o symbolu 279 RPC

sadze, ze na 2.18 warto zmienic, lub na jego moda.
ja zmienilem od razu z 2.16 i widac poprawe - na pewno co do szybkosci.
na 2.16 palilo wzorowo, na 2.18 pali wzorowo i szybciej.

anka725 20.11.2004 15:30

Wiecie co.. te ustawianie bitsettingu dla DVD+RW od Mad Dog ma naparwde jakies powazne problemy ze soba :(

Moja nowiutka plytka Platinum, ktora po pierwszym formacie na firmware 2.18 od Liggy (bitsetting od Mad Dog) rozpoznawana byla jako DVD-ROM, nagle po kolejnym kasowaniu i nagrywaniu wrocila do booktype DVD+RW :( I tak juz zostala.. ech a przez moment bylo tak dobrze.. firmware w tym czasie nie zmienialam, ani tez nie zmienialam ustawien booktype nigdzie..

No nic chyba dam sobie spokoj z probami ustawienia +RW na -ROM.. dobrze ze dla +R i +r DL ustawianie booktype na -ROM dziala.

terpilowski 20.11.2004 15:43

Cytat:

Napisany przez anka725

No nic chyba dam sobie spokoj z probami ustawienia +RW na -ROM.. dobrze ze dla +R i +r DL ustawianie booktype na -ROM dziala.

czyli dalej nie ma idealnego fw :(
moze za pare dni bedzie to poprawione, miejmy nadzieje

eavo 21.11.2004 01:14

[QUOTE=terpilowski]sadze, ze na 2.18 warto zmienic, lub na jego moda.
ja zmienilem od razu z 2.16 i widac poprawe - na pewno co do szybkosci.
na 2.16 palilo wzorowo, na 2.18 pali wzorowo i szybciej.[/QUOTE2

2.18 jest zdecydowanie lepszy plytki pali szybciej i po wypaleniu taka plytka uzyskuje duzo wieksze predkosci odczytu w testach.

terpilowski 21.11.2004 09:35

Cytat:

Napisany przez eavo
2.18 jest zdecydowanie lepszy plytki pali szybciej i po wypaleniu taka plytka uzyskuje duzo wieksze predkosci odczytu w testach.

obecnie na 2.18btrpc1 nie mam zadnych klopotow.
jednak po ustawieniu dla +r booktype na dvd-rom , moj czytnik dvd plytki z booktype czyta gorzej niz widziane jako +r, moze nie gorzej ale na pewno wolniej i wbija sie w z-clv, wczesniej dla +r jechal na cav.
booktype dziala, jednak sa problemy z juz nagranymi wczesniej plytkami +rw, ale o tym juz bylo wczesniej.
nie ma rozy bez kolcow.

tytusdezoo 21.11.2004 16:34

PANOWIE I PANIE MAMY TEMAT PRZYKLEJONY!!!!!!!!!!!!!!! :spoko:

:piwo:

terpilowski 21.11.2004 17:06

Cytat:

PANOWIE I PANIE MAMY TEMAT PRZYKLEJONY!!!!!!!!!!!!!!! :spoko:

ja sie bardzo ciesze, w tym watku jest duzo cennych informacji.
a od czasu wydania fw 2.18 sporo sie dzialo :)

coolart 27.11.2004 16:54

a czy na tym 2.18 pali DL z predkoscia 4 ?? bo tylko na tym mi zalezy, wkoncu jk kupuje nagryware z DL x4 to po zmianie biosu powinno tyle palic a na poczatku czytajac twoj pierwszy topic pisalo ze pali DL x2,4??

terpilowski 27.11.2004 20:50

Cytat:

Napisany przez coolart
a czy na tym 2.18 pali DL z predkoscia 4 ?? bo tylko na tym mi zalezy, wkoncu jk kupuje nagryware z DL x4 to po zmianie biosu powinno tyle palic a na poczatku czytajac twoj pierwszy topic pisalo ze pali DL x2,4??

pali DL x4
mozesz zacytowac, gdzie i kiedy to pisalem ? [jesli to chodzi o mnie oczywiscie]

anka725 27.11.2004 20:57

coolart orginalne firmware 2.18 od NECa pali x4 tylko DL od MKM 01 (verbatim) natomiast reszte x2,4. Jesli chcesz aby naped palil x4 wszystkie dostepne nosniki DL to zainteresuj sie firmware Liggy 2.18 SE (http://www.micheldeboer.nl/firmware/...y_Ritek_SE.rar)

tytusdezoo 27.11.2004 21:44

No nareszcie cos tu ruszyło , myślałem juz ,że nikt tego nie zauważył ,że mamy temat przyklejony. :zawstydz:

terpilowski 27.11.2004 22:14

Cytat:

No nareszcie cos tu ruszyło , myślałem juz ,że nikt tego nie zauważył ,że mamy temat przyklejony. :zawstydz:

szkoda, ze dvdinfopro nie obsluguje neca tak jak pionki w v. 3.47
moze sa jakies informacje, przecieki na ten temat ?
potestowalbym co nieco.
juz dobry kilogram plytek czeka na testy.

z.aciek 28.11.2004 12:51

ok to teraz pytanie: mam biosik 218_SE ale chyba nie ma bitsettingu,a wiadomo ze jest to przydatne, wiec na http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html upatrzylem takie biosy:
- NEC 2.18 (218btrpc1)
- 218_liggy_Ritek_SE

i teraz ktory wybrac? ktory bedzie dzialal najlepiej? i jest napewno godny polecenia,bo nie uszkodzi nagrywarki.

slawekj 28.11.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez z.aciek
- NEC 2.18 (218btrpc1)
- 218_liggy_Ritek_SE

i teraz ktory wybrac? ktory bedzie dzialal najlepiej? i jest napewno godny polecenia,bo nie uszkodzi nagrywarki.

Wyłącznie 2.18 oryginał lub 2.18btrpc1 na bazie oryginału. :taktak:

terpilowski 28.11.2004 15:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wyłącznie 2.18 oryginał lub 2.18btrpc1 na bazie oryginału. :taktak:

moge potwierdzic prawidlowe dzialanie bitsettingu na 2.18btrpc1
100% skutecznosci dla dvd+r
na dvd+rw nie sprawdzalem, gdyz nie mam odpowiedniej plytki.

slawekj - czytalem co pisales o benq 1620, jednak cene ma obecnie taka sama jak nec 3500
gdybys mial wybierac miedzy nimi, co bys wybral ?
te narzedzia diagnostyczne dla benq sa kuszace, nie da sie ukryc.

slawekj 28.11.2004 15:44

Cytat:

slawekj - czytalem co pisales o benq 1620, jednak cene ma obecnie taka sama jak nec 3500
gdybys mial wybierac miedzy nimi, co bys wybral ?
te narzedzia diagnostyczne dla benq sa kuszace, nie da sie ukryc.

Stawiam zawsze na jakość. Szukam napędu wszechstronnego.
Nec zapisuje płytki DL wzorcowo. Jak BenQ tego jeszcze nie wiem.
Pierwsze porównanie zapisu płytki SL na korzyść BenQ.
Będzie jeszcze wiele takich testów i porównań.

BenQ jest bardzo cichy, szybka gotowośc do odczytu danych po włożeniu płytki do napędu,
stabilność wysuwania i zamykania tacki i to oprogramowanie stawia BenQ wyżej nad Nec'iem.

I mało istotny element ale cieszy to podczas nagrywania dioda pali się na czerwono.

Obecnie pozostaję przy Nec'u i BenQ.
LiteOn koniecznie musi wprowadzić aktywne OPC i poprawić jakość zapisu płytek DL.

terpilowski 28.11.2004 16:10

Cytat:

Napisany przez slawekj

Obecnie pozostaję przy Nec'u i BenQ.
LiteOn koniecznie musi wprowadzić aktywne OPC i poprawić jakość zapisu płytek DL.

ano wlasnie, tu az prosi sie o pytanie:
mam neca 3500, zalezy mi na sprawdzaniu bledow pi/pif i jakims obrazie jak sie cos wypalilo.
no to lece z pytaniami:
1. kiedy w nec 3500 bedzie mozna testowac pi/pif [nero cd, dvdinfo lub others]
2. jesli nie bedzie takiej mozliwosci to czym testowac ? spodziewam sie odpowiedzi : benq1620
3. benq 1620 - co to za naped ? oem ? wlasna produkcja ? moze jakis link z opisem softu - ale chetnie po polacku :)
5. w benq pojawily sie dwa nowe parametry ktore sa mierzone - czy mozesz krotko je opisac ? nic na ten temat jeszcze nie znalazlem.
pozdrowionka

slawekj 28.11.2004 16:13

Cytat:

benq 1620 - co to za naped ? oem ? wlasna produkcja ? moze jakis link z opisem softu - ale chetnie po polacku :)
5. w benq pojawily sie dwa nowe parametry ktore sa mierzone - czy mozesz krotko je opisac ? nic na ten temat jeszcze nie znalazlem.
pozdrowionka

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=43421

terpilowski 28.11.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez slawekj

za malo informacji
thread error i focus error - w zasadzie sie domyslam, ale informacji nigdy za wiele.
co prawda odbiega to od tematu neca i fw do niego, ale mozliwosc testowania plytek bylaby cennym uzupelnieniem tematu.

bez testow na temat palnika to tylko plotki pozostaja.
wydrukuje w pracy jutro ten watek i bede sie zaglebial do zwyciestwa.

maniek997 29.11.2004 17:28

nowe biosy na stronie: http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
maniek

CORG 29.11.2004 17:50

Witam
Na http://www.micheldeboer.nl/firmware/ pojawiły sie 2 świeże zmodyfikowane firmwary, w jednym z nich (http://www.micheldeboer.nl/firmware/LD_V1.zip) jest porównanie zmian maksymalnych prędkości zapisu dla niektórych płytek względem oryginalnego biosu nec 2.18 i jak się okazuje płytki które szły max. x4 można próbować palić x12. Porównują necdump-em wersje strategii zapisu z 2.18 są "niby" takie same,więc skąd takie różnice?.
Nasuwa się teraz konkretne pytanie jak to się ma do aktywnego opc nec-a?, i zupełnie retoryczne pytanko kiedy się doczekamy "biosów" dzięki którym płytki z indexem x2 będą się palić x16? ( panie i panowie, po co przepłacać? ,proponuje kupować tylko tanie płytki z niskim indexem i czekać na te nowe "lepsze" biosy :mruga: )

ffariat 29.11.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez CORG
proponuje kupować tylko tanie płytki z niskim indexem i czekać na te nowe "lepsze" biosy :mruga: )

to moze od razu wyrzucic kase do kosza ?:D:D:D

terpilowski 30.11.2004 08:28

Cytat:

Napisany przez CORG
( panie i panowie, po co przepłacać? ,proponuje kupować tylko tanie płytki z niskim indexem i czekać na te nowe "lepsze" biosy :mruga: )

jasne po co miec dobry samochod ? mozna jezdzic furmanka.
twoja teoria jest mocno do kitu.
jesli masz czas to czekaj. wypalaj tandetne plytki osiem razy szybciej niz ich certyfikat. enjoy

CORG 30.11.2004 11:26

Cytat:

Napisany przez ffariat
to moze od razu wyrzucic kase do kosza ?:D:D:D

Cytat:

jasne po co miec dobry samochod ? mozna jezdzic furmanka.
twoja teoria jest mocno do kitu.
jesli masz czas to czekaj. wypalaj tandetne plytki osiem razy szybciej niz ich certyfikat. enjoy

Panowie ***8222;sztywniacy***8221; :mruga: - ( tylko proszę znów mnie nie cytować, bo to też jest z przymrużeniem oka ) było to czysto retoryczne pytanko i propozycja mająca wywołać jedynie ironiczny uśmiech na twarzy, że dzięki tym ***8222;nowym lepszym biosom***8221; można palić szybciej. Telewizji/reklam nie oglądacie? ***8222;...po co przepłacać za lepszy proszek skoro można prać w dosi***8230;***8221;( tylko niech się teraz broń boże obrońcy dosi nie odezwą :mruga: ), odrobina humoru jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Nadal jednak czekam na konkretną odpowiedz od kogoś, kto ma jakąś wiedze na ten temat jak to się ma do opc nec-a skoro wersje strategii zapisu są takie same jak w oryginalnym 2.18 a nastąpiło tak drastyczne zwiększenia maksymalnych prędkości nagrywania.

PS. Jeżdżę japończykiem :)

terpilowski 30.11.2004 13:25

strategia to co innego, predkosc nie ma tu za wiele do rzeczy.
producent kierujac sie jakoscia wypalania dopuszcza zapisa z jakas predkoscia. biosy modyfikuja rozne kombinacje miedzy paramterami.
to dosc ogolne stwierdzenie, ale i reklama dosi jest tez podobna.
sa tanie swinki i drogie swinie. :)

CORG 30.11.2004 16:42

Biosy o których mowa są dziełem liggiego i quika którzy jak wiadomo zaczynają próby ze zmianą strategii zapisu. W obu przypadkach (porównując necdump-em) strategie zapisu są takie same jak w oryginalnym nec-owskim 2.18.
Czego więc dotyczy zmiana? Czyżby ***8222;oszustwo***8221; polegało jedynie na modyfikacji tej części biosu, która jest odpowiedzialna za rozpoznanie danego nośnika i określenie mu maksymalnej możliwej prędkości zapisu?

chris60 01.12.2004 08:12

Ilość załączników: 1
Nowy bios od IO-Data w wersji 2.28. Ma te same strategie zapisu co 2.18 NECa.
Zaleta: fabryczny bitsetting dla +R SL i DL. Wersja z id zmienionym na NEC bez riplocka, RPC1

mallow 02.12.2004 16:29

hm... tak czytam i czytam... bo do NEC'a sie przymierzam i nie mma pojecia o czym Tu piszecie... o co chodzi z tym bitsettingiem i jakms booktypem... i jakas zmiana na -ROM ...hehe ;)
pozdro ;)

maniek997 03.12.2004 15:25

Nowy bios na stronie
http://www.micheldeboer.nl/firmware/2.28_QV3B1.rar
informacja z txt:

All that's in Milestone Extreme +
Milestone Extreme Fixes:

MAXELL 002 -> YUDEN000T02 (8x->16x)
CMC MAG. AF1 -> MCC02RG20 (4x->12x)
CMC MAG. AE1 -> MCC02RG20 (8x->12x)

New and previous untested:

DVD-R
AN31(2,3,4,5) -> 4x6x8x MCC01RG20 (Fixed AN32 hopefully)
BeAll G40001 -> 4x6x8x MCC01RG20
CMC MAG. AF01 -> 4x6x8x MCC01RG20
INFOSMART01 -> FUJIFILM03
LEADDATA01 -> PVCR001002
MBI 01RG20 -> MCC01RG20
MUST 001 -> MUST 003
OPTODISCR008 -> 4x6x8x OPTODISCR008 / 10x12xMCC2RG20
PRODISCS04 -> 4x6x8x MCC01RG20 / 10x12x MCC02RG20
RITEKG03 -> 4x6x8x MCC01RG20
RITEKG04 01 -> 4x6x8x MCC01RG20 / 10x12x MCC02RG20
RITEKG05 -> 4x6x8x RITEKG05 / 10x12x TYG02
RITEKM02 DVD-R -> 4x6x8x MCC01RG20 / 10x12x MCC02RG20
SONY04D1 -> 4x6x8x MCC01RG20 / 10x12x FUJIFILM04
TYG01 -> TYG02
TTG01 -> 4x6x8x TTG02

DVD+R
BeAll000P40 -> 4x6x8x MCC003 / 10x12x MCC02RG20
BeAll000P80 -> 4x6x8x MCC003 / 10x12x MCC02RG20
DAXON AZ1 -> 4x6x8x MCC003
OPTODISCOR8 -> 4x6x8x OPTODISCOR8 / 10x12x RICOHJPNR02
PRODISCR02 -> YUDEN000T01-001
PHILIPS C16 -> TDK 002
RITEKR03 -> 4x6x8x RITEKR03 / 10x12x CMC MAG M01
RICOHJPNR01 -> 4x6x8x RICOHJPNR02 / 10x12x TDK002
YUDEN000T00 -> 4x6x8x YUDEN000T01-001 / 10x12x PRODISCR03
YUDEN000T01-000 -> 4x6x8x YUDEN000T01-001 / 10x12x PRODISCR03
YUDEN000T01-001 -> 4x6x8x YUDEN000T01-001 / 10x12x PRODISCR03

szykuje się extremalne palenie dla odważnych.
maniek

terpilowski 03.12.2004 22:50

kolejna dopalka do neca ...
ciekawe ile plytki wytrzymaja.
niektore pozycje dosc odwaznie sa podkrecone ..
ciekawy jestem bardzo efektow takiego palenia rowniez.
do odwaznych swiat nalezy.

sAp3r 04.12.2004 01:36

Witam.

Przejrzalem ten temat i niestety dalej nie wiem co wybrac, chodz nie wymagam od biosu wiele :) Chcialbym zeby byl to zwykly biosik 2,18 ze zdjetym riplockiem, bitsettingiem dla plytek SL. Nic wiecej. Zadnych zmienianych strategii zapisu ani kombinowania ze zmiana szybkosci nagrywania nosnikow. Polecicie cos?

Pozdrawiam

ffariat 04.12.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez sAp3r
Witam.

Przejrzalem ten temat i niestety dalej nie wiem co wybrac, chodz nie wymagam od biosu wiele :) Chcialbym zeby byl to zwykly biosik 2,18 ze zdjetym riplockiem, bitsettingiem dla plytek SL. Nic wiecej. Zadnych zmienianych strategii zapisu ani kombinowania ze zmiana szybkosci nagrywania nosnikow. Polecicie cos?

Pozdrawiam

2.18btrpc1 :D:D

anasiza 04.12.2004 14:37

Cytat:

Oto mój bios 2.18 zgrany NECWinFlash v0.95.

Warto wgrywać gdyż jest to najnowsze firmware(najnowsze strategie zapisu) i na dodatek oficjalne.

Gdzie mogę pobrać program do zrobienia backupu biosu przed wgraniem 2,18 a wogóle co ten nowy ma nowego Pytam bo nic nie wiem godzine temu kupiłem nec-a 3500ag

slawekj 04.12.2004 15:06

Cytat:

Napisany przez anasiza
Gdzie mogę pobrać program do zrobienia backupu biosu przed wgraniem 2,18 a wogóle co ten nowy ma nowego Pytam bo nic nie wiem godzine temu kupiłem nec-a 3500ag

Program do kopii biosu:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/NECWinFlash.zip
Nowy bios 2.18
http://www.micheldeboer.nl/firmware/ND-3500A_win218.zip

Anon 05.12.2004 16:16

Witam, przeczytałem cały ten topic oraz inne o podobnej tematyce i nadal nie wiem co zrobić by nagrać płyte DVD+RW wcześniej nagraną na czystym 2.18 z booktype jako DVD+RW tak aby widziana była jako DVD-ROM. Obecnie pale na 2.18btrpc1. W programie NECWinFlash oczywićsie odpowiednio ustawiłem dla DVD+RW dvd-rom na active, oraz płyte DVD+RW skasowałem całkowicie (nie szybkie kasowanie), kasowanie całkowite najpierw robiłem w Nero i nagrałem płyte neronem, zostało DVD+RW, pozniej całkowicie skasowałem Alkoholem nagrałem obraz w nero, nadal jest DVD+RW . Co zrobić ? Mam możliwość nagrania tej DVD+RW jako DVD-ROM na moim Necu 3500AG ? THX za NFO. Pzdr.

hands0me 05.12.2004 17:32

Cytat:

Napisany przez Anon
Witam, przeczytałem cały ten topic oraz inne o podobnej tematyce i nadal nie wiem co zrobić by nagrać płyte DVD+RW wcześniej nagraną na czystym 2.18 z booktype jako DVD+RW tak aby widziana była jako DVD-ROM. Obecnie pale na 2.18btrpc1. W programie NECWinFlash oczywićsie odpowiednio ustawiłem dla DVD+RW dvd-rom na active, oraz płyte DVD+RW skasowałem całkowicie (nie szybkie kasowanie), kasowanie całkowite najpierw robiłem w Nero i nagrałem płyte neronem, zostało DVD+RW, pozniej całkowicie skasowałem Alkoholem nagrałem obraz w nero, nadal jest DVD+RW . Co zrobić ? Mam możliwość nagrania tej DVD+RW jako DVD-ROM na moim Necu 3500AG ? THX za NFO. Pzdr.

niestety nie ma takiej mozliwosci, jest to bug w firmware ktory miejmy nadzieje zostnie za jakis czas poprawiony, ustawic bitsetting dla dvd+rw mozna jako dvd-rom ale tylko jesli plytka jest nowa, nie uzywana jeszcze. dla plyt juz sformatowanych niestety nie ma takiej mozliwosci.

pozdrawiam.

anka725 05.12.2004 17:34

Anon narazie jest to nie mozliwe :( Trzeba czekac az NEC wyda orginalne firmware z obsluga bitsetting dla +RW lub az Mad Dog naprawi swoja wersje firmware, na ktorej bazuje wersja Liggy uzywana przez ciebie.

Ja zauwazylam ze to firmware nie tylko nie ustawia -ROM na plytach +RW wczesniej nagrywanych, ale takze potrafi zmienic booktype spowrotem na +RW na nowych plytkach poraz pierwszy nagranych jako -ROM :-( Nie usmiecha mi sie kupowac nowe +RW tylko po to zeby nagrac je jeden jedyny raz z ustawieniem booktype jako -ROM. Wole juz zakupic szpule +R lub -R. Ten sam rezultat.

Bitsetting dla +R dziala znakomicie.

Anon 06.12.2004 00:37

Dziękuje za informacje :) W takim razie pozostaje uzbroić się w cierpliwośc i czekać na nowy firmware, oby szybko wyszedł :) .
Mam jeszcze 2 pytanka, dane narywać z booktype jako DVD+R czy również jako DVD-ROM, zdążyłem wycztać iż jako +R są szybciej czytane przez napęd i lepiej dać +R, dorze kombinuje ?
Pytanie OT z jaką prędkścią Nagrywacie filmy i dane przeznaczone na leżakowanie, posiadam w miare dobre płyty TDK-001 ( DVD+R x4) i zastanawiam się czy palić x2,4 czy x4. Pozdrawiam.

tytusdezoo 06.12.2004 06:15

ad1. +R czy DVD-Rom to obojetne,ale jak masz firmware z booktype, to bittseting ustawia sie tylko raz i nagrywarka cały czas to pamieta i wszystkie+r pali jako dvd-rom ( po co ci to ciągle zmieniać?).

ad2. prędkość optywalna to 4x.

anasiza 06.12.2004 13:04

Cytat:

Napisany przez slawekj

Co ja mam nacisnąć który przycisk żeby zrobić backup biosu w programie necwinflash

ffariat 06.12.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez anasiza
Co ja mam nacisnąć który przycisk żeby zrobić backup biosu w programie necwinflash

przycisk "DUMP"

anasiza 06.12.2004 13:36

Cytat:

Napisany przez ffariat
przycisk "DUMP"

Dzięki
powiedz mi czy się robi jakieś resety empromu i wogóle jak się robi aktualizacje biosu
Pytam bo do tej pory miałem liteona 1633s i o nimjak się robi aktualizaje biosu wiedziałem a w przypadku neca nic nie wiem czy wogóle warto wgrać 2,18 bo do tej pory miałem 2,16 i nagrywa wszystko OK

icemac 06.12.2004 13:49

nowszy ma teoretycznie cos poprawione i wieksza baze nosnikow

P.S. teoretyzuje :>

anasiza 06.12.2004 14:05

Cytat:

Napisany przez icemac
nowszy ma teoretycznie cos poprawione i wieksza baze nosnikow

P.S. teoretyzuje :>

A na to ktoś mi odpowie szczegółowo
powiedz mi czy się robi jakieś resety empromu i wogóle jak się robi aktualizacje biosu
Pytam bo do tej pory miałem liteona 1633s i o nimjak się robi aktualizaje biosu wiedziałem a w przypadku neca nic nie wiem

ffariat 06.12.2004 15:30

Cytat:

Napisany przez anasiza
A na to ktoś mi odpowie szczegółowo
Pytam bo do tej pory miałem liteona 1633s i o nimjak się robi aktualizaje biosu wiedziałem a w przypadku neca nic nie wiem

program flashujący robi za Ciebie wszystko :D Ty tylko musisz czymac kciuki zeby wszystko przebiegło pomyślnie i zeby naped dalej działał po skończeniu operacji :D

tytusdezoo 06.12.2004 19:13

Nie strasz go. NECa 3500 AG raczej nie da sie uwalić, bo ma tryb ratunkowy i jest zawsze widoczny w biosie i pod dos oraz windows.

Czytaj ang:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117208

sAp3r 06.12.2004 19:36

Cytat:

Nie strasz go. NECa 3500 AG raczej nie da sie uwalić, bo tryb ratunkowy i jest zawsze widoczny w biosie i pod dos oraz windows.

Czytaj ang:

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117208

Dzieki Twojemu postowi odwazylem sie wgrac nowy bios, dzieki!! :D

tomija 12.12.2004 09:55

czy ktoś juz testował to firmware LD_V1.4 z 10.12.2004???? jakie opinie?

yamakasi1976 12.12.2004 13:04

NEC 3500ag, kiepsko, zmiana biosu - dalej kiepsko...

Moze nie do konca na temat, ale ...

Tydzen temu kupilem NECa 3500AG, mialem ostre wachania czy nie zdecydowac
sie jednak na LITE-ONa 1633S, ostatecznie jednak stanelo na NECu. Nagrywarka
przelezala u mnie na polce tydzien bo czekam na nowa obudowe i zasilacz.
Dzis jednak nie wytrzymalem. Postanowilem spalic kilka obrazow na plyte DVD
<kopie bezpieczenstwa paru gier ;) > Mialem pod reka tylko dwie plyty DVD
firmy BENQ "plus" i "minus" 8x. Pierwszy poszedl "plus". Nero pokazalo
mozliwosc nagrania z predkoscia 2.5x (!!) i 4x. Co tam zapuscilem 2.5x.
Pokazal mi sie czas przwidywany operacji (20 kilka minut??) i czas ktory
uplynal od rozoczecia nagrywania (przy CDR widze tylko czas odmierzany w
"gore"). Podczas nagrywania szarplo kilka razy buforem i wreszcie proces
stanal na ~75%. Licznik czasu przewidywanego do zakonczenia operacji
wyzerowal sie, dioda przestala siwecic, a czas odmierzany w gor smialo szedl
sobie dalej...

Nagralem plytke CDR, wszystko poszlo ok niestety do wyboru tylko predkosci
8x i 16x (LG 52x)
Postanowilem nagrac na CD za pmoca ALCOHOLA obraz ISO, niestety program
zglasza brak wystarczajacej ilosci miejsca na nosniku (probowalem na kilku
nosnikach, niestety mam tylko pod reka LG)

Wgralem nowy bios 2.18, zainstalowalem nowe sterowniki ASPI (nie mialem ich
wcale), zainstalowalem najnowszego ALCOHOLA, i....to samo, choc program
potrafi zrobic obraz z plyty wlozeonej do nagrywarki to go na nia nie
nagra!!

Proba nagrania obrazu w NERO zakonczyla sie powodzeniem..hmm... wiec wina
ALCOHOLA, Po sprawdzeniu NERO DVD-CD SPEED w test jakosci CD - 100%, SCAN DISC powierzchni i plikow wypadl ok, na samym koncu jeden sektor - trudnosci w odczycie

Pora na druga plyte DVD (minus)...
To samo co w przypadku "plusa", wprawdzie NERO pokazal pelna game predkosci
ale paenie wysypalo sie przy 5%. Tym razem zapodalem mu 8x, czas
przewidywany operacji pokazal ~5min(!!)

Do poniedzialku juz nic nie uda mi sie potestowac. Pytanie czy to wina plyt
DVD, czy moze powinienem podejrzewac sam naped. CD nagral ok, DVD wcale. A
moze przy nagrywaniu DVD potrzebuje wiecej poweru i moj gowniany "megabajt"
300W daje dupy? Jesli tak to nie martwie sie bo mam na polce Chifteca 360W
ktory czeka na nowa obudowe, no ale jesli nie to booo:(
jak do tej pory czytalem narzekania ze plyty nagrywale sie z mniejsza
predkoscia jak podeje producent nosnika,ale u mnie wogole sie nie nagrywaja.
Czekam na komentarze i opinie bo mnie to mocno nipokoi

tytusdezoo 13.12.2004 01:02

Dziwne jest to co piszesz jezeli to sa BENQ DVD-+R 8X to minus pali sie na 16x a plus na 12x bez problemu na 2.18 nero 6603. Płyta cd pewnie była nadpalona a nec raczej takiej płytki cd-r ci nie wypali. NEC ma szarpac buforem przy zapisie bo to jest system ACTOPC. Jednak płyta musi sie nagrac poprawnie do końca. Wstaw lepiej tego Chiefteka a tego megabajta to na śmietnik bo tam jest miejsce takich zasilaczy. :bicz:

snowbear 13.12.2004 22:04

A u mnie znowu co innego ..... CDR Verbatim pastel disc nagrywa sie max 32 x ( ponoc sa 48x ) a Maxmax 16x ponoc sa 40x .... Moze ktos wie czego to wina ? Probowalem bare biosow i na wszystkich to samo .

yamakasi1976 13.12.2004 22:12

Cytat:

Dziwne jest to co piszesz jezeli to sa BENQ DVD-+R 8X to minus pali sie na 16x a plus na 12x bez problemu na 2.18 nero 6603. Płyta cd pewnie była nadpalona a nec raczej takiej płytki cd-r ci nie wypali. NEC ma szarpac buforem przy zapisie bo to jest system ACTOPC. Jednak płyta musi sie nagrac poprawnie do końca. Wstaw lepiej tego Chiefteka a tego megabajta to na śmietnik bo tam jest miejsce takich zasilaczy. :bicz:

Tak, to byly NENQ DVD-+8X.
Plyta CD nie byla nadpalona, i probowalem na wiecej niz jednej. Nawidoczniej Alcohol tak ma i tyle. :\
Dzis po przelozeni wszystkiego do nowej obudowy i wlozeniu nowej zasilki, zapuscilem nagrywanie na Verbaim DVD-RW 2X. Poszlo ok (3GB danych)
Podjarany zapuscilem Verbatima 4X z zamiarem wypalenia 4GB i spalilo.....na panewce :'( Juz od kilkanastu minut wisi mi na 12% bufor 11%. Trza go kopnac w dupe.

bierutek 14.12.2004 10:17

U mnie coś ostatnio mój NEC świruje nie da się nic wypalić nawet na predkości x4. Nie wiem cyz to przez nowe firmware czy co. Ale obiawy są takie że co chwile bufor idzie na max potem spada na 0% dopełnia bufor i startuje wypalać. Wygląda to tak jak by dysk twardy nie wyrabiał. :( Nie wiem o co chodzi, a nie chce mi się windy przeinstalowywać, miał ktoś może podobne problemy?

z.aciek 14.12.2004 17:32

Cytat:

Napisany przez bierutek
U mnie coś ostatnio mój NEC świruje nie da się nic wypalić nawet na predkości x4. Nie wiem cyz to przez nowe firmware czy co. Ale obiawy są takie że co chwile bufor idzie na max potem spada na 0% dopełnia bufor i startuje wypalać. Wygląda to tak jak by dysk twardy nie wyrabiał. :( Nie wiem o co chodzi, a nie chce mi się windy przeinstalowywać, miał ktoś może podobne problemy?

a DMA wlaczone???

tommek1 16.12.2004 13:11

jakim programem flashowac tego neca tam wyzej byl podany link ale mi nie dziala ??

androx 16.12.2004 19:38

Witam
Chciałbym się zapytać:
czy warto wgrać nowy bios czyli 2,18 do necka3500
do tej pory wypalam na 2,16 i jest wszystko OK
Chciałem powiedzieć że nie zależy mi na szybkościach ale na jakości nagrania
a nagrywam wyłącznie na verbatimach AZO +R
Za odpowiedzi dziękuję

obrus 16.12.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez androx
Witam
Chciałbym się zapytać:
czy warto wgrać nowy bios czyli 2,18 do necka3500
do tej pory wypalam na 2,16 i jest wszystko OK
Chciałem powiedzieć że nie zależy mi na szybkościach ale na jakości nagrania
a nagrywam wyłącznie na verbatimach AZO +R
Za odpowiedzi dziękuję

Warto wgrać ten fabryczny, a jak interesuje Cie bitsetting, to wgraj 2.18 zmodyfikowany ( http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html ) np: 218btrpc1.rar

androx 16.12.2004 20:27

Cytat:

Napisany przez obrus
Warto wgrać ten fabryczny, a jak interesuje Cie bitsetting, to wgraj 2.18 zmodyfikowany ( http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html ) np: 218btrpc1.rar

Fabrycznie wgranego mam 2,16 dlatego skoro wypala dobrze to jeszcze raz zapytuję czy warto zmieniać na 2,18?

obrus 16.12.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez androx
Fabrycznie wgranego mam 2,16 dlatego skoro wypala dobrze to jeszcze raz zapytuję czy warto zmieniać na 2,18?

jak nie interesuje Cię bitsetting i wypalasz tylko na tych płytkach to zostań przy starym, najwyżej przy jakiś najnowszych płytkach możesz mieć problem, np. niższa max prędkość nagrywania niż na pudełku (mniejsza baza nośników w starym biosie niż w każdym nowszym)

androx 16.12.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez obrus
jak nie interesuje Cię bitsetting i wypalasz tylko na tych płytkach to zostań przy starym, najwyżej przy jakiś najnowszych płytkach możesz mieć problem, np. niższa max prędkość nagrywania niż na pudełku (mniejsza baza nośników w starym biosie niż w każdym nowszym)

A co to jest ten bitsteing przeczytałem kilka postów na ten temat i nie kumam

obrus 16.12.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez androx
A co to jest ten bitsteing przeczytałem kilka postów na ten temat i nie kumam

To taki myk, że płyta DVD+R jest widziana jako DVD-ROM, tym samym jest odtwarzana przez więcej - główniestarszych czytników

androx 16.12.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez obrus
To taki myk, że płyta DVD+R jest widziana jako DVD-ROM, tym samym jest odtwarzana przez więcej - główniestarszych czytników

Tak Tak wiedziałem sory ale coś mi się pokićkało jeszcze raz sory
Ale chciałem dodać że przy biosie2,16 ten fabryczny jaki mam to bit setting jest ustawiany automatycznie Mowa tu o nagrywaniu w Nero 6125

obrus 16.12.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez androx
Tak Tak wiedziałem sory ale coś mi się pokićkało jeszcze raz sory
Ale chciałem dodać że przy biosie2,16 ten fabryczny jaki mam to bit setting jest ustawiany automatycznie Mowa tu o nagrywaniu w Nero 6125

owszem, jest , ale tylko dla płyt dwuwarstwowych. Dla normalnych fabryczne biosy nie mają bisettingu.

androx 16.12.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez obrus
owszem, jest , ale tylko dla płyt dwuwarstwowych. Dla normalnych fabryczne biosy nie mają bisettingu.

Wygląda na to że nero mnie w hu..... robił sprawdziłem wcześniej nagraną płytę i okazuje się
że DVDInfoPro pokazuje mi +R a powinien DVD-ROM
Teraz więc pytanie jeżeli wgram nowy bios tzn 2,18 to podczas nagrywania w Nero płyty +R automatycznie mi zrobi DVD-ROM

obrus 16.12.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez androx
Wygląda na to że nero mnie w hu..... robił sprawdziłem wcześniej nagraną płytę i okazuje się
że DVDInfoPro pokazuje mi +R a powinien DVD-ROM
Teraz więc pytanie jeżeli wgram nowy bios tzn 2,18 to podczas nagrywania w Nero płyty +R automatycznie mi zrobi DVD-ROM

2.17 albo 2.18, ale tylko zmodyfokowany (są i inee). Masz je w linku co Ci dałem wcześniej, jest tam też tabelka, co jeszcze zapewniają innego poza bitsettingiem - np usunięcie blokady regionu itp. Ja osobiście używam 2.18 (218btrpc1), wcześniej 2.18, 2.17, 2,16 i ten co mam działa ok. bitsetting można nawet dla dvd+rw ustawić, ale są z tym problemy (było to gdzieś poruszane)
Bitsetting włącz choćby w dvdinfopro albo najnowszym cd-dvd speed przy nero. A nero najlepsze wsparcie dla bisettingu ma dopiero w wersji 6.6.0.3

androx 16.12.2004 23:09

Bitsetting włącz choćby w dvdinfopro albo najnowszym cd-dvd speed przy nero. A nero najlepsze wsparcie dla bisettingu ma dopiero w wersji 6.6.0.3[/QUOTE]
A możesz mi powiedzieć czy jest inny sposób na ustawienie bitsetingu
pytam ponieważ miałem liteona i tam ustawiałem programem Booktype
czy w necku jest też podobna możliwość czy tylko wgranie nowego biosu

obrus 16.12.2004 23:25

od kiedy wgrałem bios 218btrpc1 robię to z dvdinfopro. Jak raz ustawiłem tak trwa. Przy 2.17 był jeszcze inny programik (winBtype)

obrus 16.12.2004 23:26

kurde, ale się rozszalałem z tymi postami

yamakasi1976 17.12.2004 11:56

W wczesniejszych postach opisywalem moje problemy z nagrywarka NECa. Dla zinteresowanych, przypadkow ciag dalszy.:)
Okazalo sie ze kiedy juz myslalem, ze nowy egzemplarz nagrywarki rozwiazal problem uwalanych plyt, zniszczylem na nim kolejny nosnik. Kumpel ze sklepu w tym czasie testowal moja nagrywarke, ktora u niego dzialala bez problemow. Wniosek byl taki ze to jednak u mnie cos nie "zagralo". Podejrzenie - kontroler lub sterowniki do niego, chocinne urzadzenia dzialaja poprawnie. Zmian nie przynioslo przepiecie nagrywarki na inny kanal, ani tez fakt ze na tasmi wisi tylko ona a pozostale urzadzenia sa wypiete (dysk SATA). Jako ze mam postawionego windoza 98,(oprocz XP), postanowilem jeszcz sprawdzi jak naped zachowa sie na 98, system byl tak dziewiczy (byl zeby byc) ze musialem nawet zainstaowac stery do grafiki i NERO. Nagrywarka spisala sie wysmienicie!!. Zatem faktycznie cos jeje nie pasi pod moim XP. Ktos mi zasugerowal, ze mial podobne problemy i reinstalacja XP z podpieta nagrywarko dala oczekiwane skutki. Stwierdzil, ze "XP poweinien zainstalowc sie z podpietym napedem, zeby sobie go zaraz na poczatku instalacji wykryl" Pachniala mi to jakas brednia, ale zaczynam sie do tego przekonywac, choc to oczywiscie dzilanie na czuja.
Jak na razie nie mam na to czasu i zadawala mnie wypalnie spod win98. (musi)
Tylko co do cholery nie pasuje mu pod XP?? Mam plyte EPOXa 8RDA3+, zainstalowne najnowsze drivery do plyty (a w zasadzie do chipsetu) - nForce v4.52 (chyba)

tommek1 17.12.2004 14:12

czesc pisalem wyzej ale nikt mi nie odpisal
jakim programem flashowac Nec3500a bo wyzej w postach byl link ale on mi nie dziala.
Jaka jest wersja biosu w nowym necu 3500a??
I o co biega z bitsettingiem w DVDRW ?? dzieje sie tak i na + i na - ze jak pierwszy raz nagram bez bitsettingu to pozniej juz nie nagram jej jako DVDROM ??? prosze o szybka odpowiedz dzieki

androx 17.12.2004 17:38

Cytat:

Napisany przez tommek1
czesc pisalem wyzej ale nikt mi nie odpisal
jakim programem flashowac Nec3500a bo wyzej w postach byl link ale on mi nie dziala.
Jaka jest wersja biosu w nowym necu 3500a??
I o co biega z bitsettingiem w DVDRW ?? dzieje sie tak i na + i na - ze jak pierwszy raz nagram bez bitsettingu to pozniej juz nie nagram jej jako DVDROM ??? prosze o szybka odpowiedz dzieki

zajrzyj http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4151121106

maniek997 17.12.2004 23:28

Jak na razie nie mam na to czasu i zadawala mnie wypalnie spod win98. (musi)
Tylko co do cholery nie pasuje mu pod XP?? Mam plyte EPOXa 8RDA3+, zainstalowne najnowsze drivery do plyty (a w zasadzie do chipsetu) - nForce v4.52 (chyba)[/QUOTE]

I to może być właśnie problem. Na forum już opisywano złą współpracę nagrywarek z dyskami na sterownikach od Nvidii. rada powrócic do systemowych od M$.
maniek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:15.