![]() |
@androx
chyba sie lekko nie zrozumielismy ja wiem co to jest bitsetting ale mi chodzi o to ze wyzej byl poruszany temat ze jak raz na necu sie nagra plyte RW bez booktype'a to juz pozniej jej za nic nie wypali jako DVDROM mam nowe pytanie sflashowalem wczoraj mojego 3500a z wersji 2.16 do 2.18 (bios orginalny neca) w DVDINFOPRO mam takie ustawienia FOTO teraz moge palic plyty jako DVD ROM czy musze jednak sflashowac do biosa 218btrpc1 ???? aha czy u Was Neci tez maja problemy z odczytem CDRW bo mam dysana lekko porysowanego i na litku jakos go czytal??? |
Cytat:
|
Wszystko sie zgadza tylko zdajecie sobie srpawe....
z tego ze ta wersja firmware dziala TYLKO DLA WERSJI BOX/BULK nie jest przeznaczona dla wersji OEM:
(z pliku readme.txt:) -this Update works only with NEC ND-3500A(G) retail/ bulk, not with OEM releases. (OEM means part of a full PC package or external USB/FireWire variant of this burner) >For OEM products contact your dealer, distributior or manufacturer of PC-/ USB-package. Trzeba czytac takie informacje. Have a nice day! :) |
Wita.
Pare dni tymu kupilem Neca 3500A. Zmienilem bios na 218btrpc1 jak narazie nagralem 3 plytki cd bez problemów. Ale dziwią mnie 2 rzeczy. 1 kupilem sobie najnowszego CHIPA 1/2005 tak do poczytania, wkładam CD z gazety do NECa i dupa, totalcmd zastyga nie może otworzyc zawartości plyty, nie uruchamia sie autostart tej plyty pomaga tylko reset i wyjęcie plyty. Jak przeloże tą płytkę do napedu DVD to wszystko gra. (zastrzegam że to samo się dzialo z oryginalnym biosem 2.16 i 2.18 od NECa). 2 rzecz to zrobilem sobie test CD-DVD Speed w nero i oto wyniki: Operating System Windows XP Professional Drive _NEC DVD_RW ND-3500AG Firmware Version 2.18 Serial Number 4YNEJ78S112 Disc Data CD Capacity 77:40.35 [09:32:36] Rozpoczęto test transferu [09:34:52] Prędkość:21-48 X CAV (36.05 X średnio) [09:34:52] Upłynęło: 2:16 [09:34:52] Rozpoczęto test czasów przeszukiwania [09:35:03] Random Szukaj: 115 ms [09:35:16] 1/3 Szukaj: 125 ms [09:35:35] Full Szukaj: 195 ms [09:35:35] Upłynęło: 0:44 [09:35:35] Rozpoczęto test użycia procesora [09:35:51] Użycie CPU dla 1X: 0 % [09:36:06] Użycie CPU dla 2X: 1 % [09:36:21] Użycie CPU dla 4X: 3 % [09:36:36] Użycie CPU dla 8X: 5 % [09:36:36] Upłynęło: 1:00 [09:36:36] Rozpoczęto test transferu z kontrolera do napędu [09:36:46] Transfer magistrali: 1 MB/sec (1509 KB/sec) [09:36:46] Upłynęło: 0:10 [09:36:46] Rozpoczęto test czasów rozpędzania/zwalniania [09:36:52] Czas rozpędzania: 4.22 seconds [09:37:05] Czas zwalniania: 2.44 seconds [09:37:05] Upłynęło: 0:19 [09:37:05] Rozpoczęto test czasów ładowania/wysuwania [09:37:07] Czas wysuwania: 1.77 seconds [09:37:17] Czas ładowania: 9.75 seconds [09:37:17] Czas rozpoznawania: 0.00 seconds [09:37:17] Upłynęło: 0:12 Dziwi mnie transfer magistrali 1 MB/s dla porównania w napędzie DVD(asus) jest 12 MB/s. Będę rad jesli mi ktoś wytlumaczy czym mogą być spowodowane te dwa dziwne zdarzenia. Ps. sorry za długi post ale chcialem żeby bylo jak najdokladnie. |
Dla próby sprawdziłem płytkę Chip'a 1/2005 na Nec'u 3500.
Też nie można odczytać. Ale z 12/2004 można. Obie poprawnie czytane są na BenQ 1620. :) |
Cytat:
|
Nie dość że wydajecie kasę na taki chłam to jeszcze macie kłopoty;)
maniek |
Ok czuli z ta plytka z chipa widocznie nie tylko u mnie klopot.
A co z tym transferem magistrali 1Mb/s ??? |
Cytat:
|
@tytusdezoo
stary wlasnie mnie ubiegles mialem to samo pisac kolo sie nie zna i pisze glupoty :) Jezeli chodzi o ta plyte z chipa to ja mam inny problem bo moj nec nie czyta wogole mojego Dysana CDRW myslicie ze skasowanie tego nosnika na innnej nagrywarze pomoze?? |
Cytat:
ale o dziwo tego CHIPa 1/2005 przeczytał mi bez zająknięcia :) az sie zdziwilem :D i poprawnie przebiegł test w NERO CD/DVD SPEED :) tyle ze płytka płytce nierówna... i jedna moze sie czytac a drugi egzemplarz juz nie.. |
Cytat:
nie ma idealnego palinka i tyle. nec to dobry writer dvd, nawet bardzo dobry - czolowka i do tego tani. czasami sprawdzam sobie plytki cdr nagrywane ponad 2 lata temu mam 3 napedy optczne - czego nie odczyta nec pozostale **najczesciej** tez nie odczytaja. natomiast ripowanie plytek audio (lekko porysowanych) idzie koszmarnie na necu. tu moja toshiba i liteon bija neca na glowe. ale nec to palnik dvd ...tu sie sprawdza wysmienicie moja statystyka wyglada tak: na 70 plyt dvd jedna nie do odczytu - i mam wrazenie, ze to wada fizyczna samej plytki (tdk +r x4). tak wiec chwale sobie neca bardzo i podkreslam po raz kolejny, ze najbardziej brakuje mi mozliwosci przetestowania pi/pif ww liteon to 523273 - cdrw, wiec dvd nie sprawdze ww toshiba sd m-1612 nie mierzy rowniez pi/pif dupka blada z testowania :( |
Na Jaki Kolor SiĘ Wam Pali Dioda ?
Podczas Odczytu Mruga I Pali SiĘ Na Zielono Podczas Nagrywania Pali SiĘ CiĄgle (nie MrÓga) TeŻ Na Zielono |
Cytat:
|
Cytat:
Czerwony jest kolorem drażniącym - ciągle byś się martwił i denerwował: "A nóż się nie nagra?" :czar: |
VIZZARD jak zawsze potrafisz uradowac człowieka swoimi wypowiedziami :D szkoda ze takiego szłowieka niema na innych forach ;)
pozdrawiam |
Cytat:
|
Platinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18
http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/plat881.jpg Paltinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/plat882.jpg A teraz cos o samym napędzie. Generalnie wygląda na solidną konstrukcję. Jest dosyć cichy i ma stabilną tackę - co jest miłą odmianą po tych z Lite-On'a. Sprzedawca wydał mi sprzęt na test - miałem nagrywarkę tydzień - oddałem i wymieniłem na Lite-On SOHW 1633S. Napęd był na tyle hałaśliwy że następnego dnia znowu pojechałem do sklepu i wziąłem spowrotem NEC'a. Jako nagrywarka spisuje się bez zarzutu - nie uszkodziłem jeszcze ani jednej płyty w nim. Przyklęknął na jakims starym CD-RW Ultra Speed marki Dysan - wybaczam. Jako czytnik jest też dobry - płyty które czyta - śmigają. Jest jednak pare płyt których napęd przeczytać nie potrafi - zwraca błędy CRC i odmawia kopiowania - plyty Princo i Gigamaster - o dziwo - byly one odczytywane w innych napedach DVD-RW/DVD-ROM i nawet w stacjonarnym odtwarzaczu Panasonic. Na kilku plytach CD-R pokazal : 0 MB dostepnego miejsca, plyta nagrywalna - lecz nagral ja bez problemu - mianowicie na plytach Platinum (z nosnikiem roznych producentow : Plasmon / Farba-costam) - blad w sumie zaden - bo z nagraniem nie bylo problemu. Natomiast zdazyla sie plyta CD-R ktora byly przez naped wykrywana jednak eksplorowanie jej zawartosci z poziomu powloki systemowej skutkowalo widokiem pustki - naped potrafil wykonac obraz takiej plyty. Po zamontowaniu w napedzie wirtualnym - to samo - powloka przestala odpowiadac, natomiast na samym koncu - przkonwertowalem obraz na format ISO z uzyciem narzedzia UltraISO i bylo ok - tak bylo tylko na 1 CD. Dzisiaj znalazlem przypadkiem wielosesyjne DVD-R Gigamaster - naped widzi plyte jako pusta - sa na niej 2 sesje - jedna w formacje ISO/Joliet druga ISO - naped badz soft (Nero 6.3.1.25) odmawiaja zamkniecia plyty. Nie mozna nagrac/zamknac wielosesyjnej plyty w trybie disc-at-once - przy czym nie ma mozliwosci zmiany trybu na inny (pole nieaktywne) - uwazam ze to wina oprogramowiania i mojej nieuwagi. Dobralem do niego nosnik i bede sie go trzymal - mianowicie Platinum x8 +R (@Ricoh) - testowany powyzej - cena 1.6 PLN/sztuka - dostepny w szpulach 50 i czasem - 25 sztuk. Co chcialbym w tym napedzie zmienic? to troche usprawnic korekcje bledow. Po swietach - a bycmoze w Nowym Roku - podrzuce znajomemu niejadalne dla mojego NECa plytki i/lub moj egzemplarz. Zobaczymy co z tego bedzie - po testach - odpisze. Narazie zapowiada sie kupno DVD-ROMu - chociaz nie powiem zebym sie specjalnie cieszyl z takiej perspektywy. Nie bardzo tez mam pomysl na ten DVD-ROM - co sprzedawca / serwis / test to inne wyniki. Moje typy - Samsung (aka Toshiba-Samsung), Lite-On (tylko taki ktory nie sypie ryzem po wyjeciu plyty), moze... Toshiba albo Asus - na pewno z 2 letnim okresem gwarancji. |
Jeśli możesz to zrób test Platimium x8@12 bo w zasadzie Nec domyślnie chce z tą prędkościa palić te płyty. Co do wykresu to zmień prędkość tesu na x4 nie max.
maniek |
Mam wielką proźbe, a mianowicie zakupiłem nagrywarke nec 3500A wszystkow wporzo wypaliłęm sobie płytke DVD+R z mp3 sprawdziłem na kompie działa, ale jak chciałem jąodtworzyć w dvd od kina domowego to już nie było tak pięknie wziełem instrukcje i co nie czyta plusów więc prosze o pomoc co mam zrobić by móc to odtwarzać na dvd który czyta tylko "-". Słyszałem, że można jakoś "oszukać" DVD by widziało DVD-ROM czy jakoś tak wiem tyle, że ten patent przerabia na minus. Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze i nie będziecie pisać, żębym czytał forum od początku troche tu jest a nawed jak by mi się udał coś wygrzebać to wątpie bym wiedział co zrobić.
Prosze o pomoc co i jak mam zrobić Pozdr |
Cytat:
Ale ty jesteś upierdliwy i leniwy! :zly: Nie chce ci sie przejrzeć dwóch topiców o Necu 3500 :glaszcze: Ponadto podałem ci w innym temacie rozwiązanie na tacy :tak!: Sprawdziłeś to chociaż? ??? W tym czasie co łazisz po forum zakładając tematy i snując posty Dawno już byś to sprawdził Ale po co? Więc specjalnie dla ciebie W tym oto temacie znalazłem TEN oto post :czytaj: Gdzie jest potwierdzone, że na 3500 też to działa :czytaj: Jest jeszcze kilka innych sposobów Na które szukając wpaść nietrudno A jak ci się nie chce to zrób jak masz w instrukcji i sprawdź A nie wypisuj, że ci się nie chce :klnie: :sciana: |
dobra może troche przesadzam klikam w tym programiku te ikonke z rw i mam całkiem inne okno niż takie jakie było moje tyczy się płyt dwuwarstwowych i te moge zmieniać czy to wina biosu bo żadnego nie wgrywałem
|
Cytat:
Jaki bios obsługuje bitsetting masz np. w tym poście co ci link do niego podałem Oraz TU :czytaj: Tam jest wszelkie info :taktak: |
a jaki wybrać by działał patent ze zmiano booktype z "+" na '-"
i jak tak bios się dogrywa |
Siemanoooooo
A ja mam taki problem.Kupiłem Neca 3500AG wszystko było ok ale po tyg zaczely sie problemy. Podczas nagrywania płyty buff nagle spada do 0 i sayonara płytko. Nie moge nagrac zadnej płyty dvd.Wyskakuje jakis błąd i nic nie da sie zrobic. Zmieniłem Bios na 2.18,nie pomogło. Uzywam róznych programów i efekt ten sam Ma ktos jakis pomysł. Problem z buff... dzia |
może ktoś powiedzieć który bios i jak mam go wgrać by obsługiwał bitsetting zmiany booktype z "+" na "-"
pomużcie |
Cytat:
Ucz się! Ucz! :uczen: Nie od razu Kraków zbudowano :nie: A wszyscy chcą wszystko od razu wiedzieć Najlepiej każdemu instrukcję napisać jeszcze z dedykacją i z obrazkami :sciana: Dlaczego to mówię? Ano dlatego, że w twoim przypadku danielek to już naprawdę żenujące :glaszcze: Dałem ci instrukcję krok po kroku Podałem ci linki, gdzie masz czarne na białym: Jakie biosy, jak wgrywać, jakich narzędzi użyć, itp. ... Jeżeli nie chce ci się czytać - to daj se spokój A jeżeli jesteś tak mało pojętny To zostaw te biosy - żeby czegoś nie s*******ić - bo potem będziesz miał pretensje :klnie: To o co pytasz - było już wielokrotnie na forum A w sprawie Neca 3500 - właściwie w dwóch tematach :tak!: Poza tym "+" nie da się zamienić na "-" :O I jeżeli taki jest poziom twojej wiedzy To powtarzam ci raz jeszcze: Wpierw poczytaj :czytaj:, potem pytaj! ??? :sciana: I tylko żeby nie było Wgraj sobie po prostu TEN bios TYM programem A osiągniesz wyżyny ekstazy! :szybksex: |
ciag dalszy posta - a konkretniej sprosotowanie?
Z nowosci dotyczacych NECa - w moim wczesniejszym poscie napisalem o plycie DVD-R ktorej nie da sie zamknac i naped jej nie widzi - poprawka - plyta jest zamknieta i miala przestawiony przy nagrywaniu Booktype na DVD-ROM - naped jej teraz nie widzi. Jest to dosyc zenujace. Nagranie wykonano na Liteon SOHW 832S. Wiec albo nie pelna kompatybilnosc firmware LiteOn'a - i stad jakies "niedorobione" wykrywanie plyt przez inne napedy ( wykryly ja jednak :/ ) albo NEC musi sie solidnie przylozyc do roboty z firmwarem. A moze mam pasciaty egzemplarz. Kusi mnie kupno napedu DVD-ROM ale to jest dla mnie niezrozumiale zeby naped nie trawil takiej plyty (ze zmienionym Booktype). Cos czuje ze wymienie firmware na ten z TDK i sprawdze...
|
zrobiłem tak jak napisałeś ale jak chce otworzyć ten plik z tym programem nic się nie dizeje
|
Cytat:
TU :czytaj: |
Cytat:
|
Cytat:
Byłeś naprawdę trudnym zawodnikiem :sciana: :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
|
...
Wymiana firmware nie poprawila sytuacji - wrecz pogorszyla. Pojawily sie dodatkowe plyty ktorych naped nie czyta. |
no wiec mialem zamiar kupic neca 3500 ale wziolem Pionera dvr 108 ze wzgledu na mala liczbe problemow na forum i dobra opinia niektorych uzytkownikow. Nagrywara ta ma bios 1.14 czyli nie 1.04 , nagralem jedna plyte 4 i bez problemow sie nagralo. Rzecz jasna ze miaelm problemy z nagraniem plyty ale to bylo spowodowane przez niedopatrzenie i zbyt wielka iloscia plikow. Po pierwszej nagranet plycie zrobielm scan powierzchni plyty i ani jednej zagrozonego miejsca nie ma, cala byla w 100% dobra, jutro jade kupic plyty kazda z innej firmy i wmiare wysokimi predkosciami by sprawdzic ktore sie dobrze nagrywaja i szybciej leca niz indexowane sa.
|
Wyszla nowa nagrywarka bazujaca na NEC 3500 AG - tym razem pod marka Ricoh :
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=11919 a firmware do niej pojawil sie tutaj : http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html Cytat:
|
Cytat:
Będziesz tłumaczył na polski? :idea: :mruga: |
@tommek1
Na moin starym dysanku RW 1x - 4x (produkcja by Mirsubishi Chemicals) Nec bez problemu nagrywa. Nie wiem jak bedzie z HiSpeed'ami. Na Verbatim'ie HS CDRIdentifier pokazuje mi, że moge nagrac go 4x lub 8x a w Nero mam tylko 10x. Z predkosciami dla cd-r tez jest problem. No ale w koncu to nagrywara DVD i jak ktos powiedzial nagrywanie plytek cd to tylko dodatek. Szkoda, ze padl mi stary liteon cd-rw. Ale trzeba sobie radzic. Poza tym isc do qmpla z 1 DVD+/-RW a nie 7 CD-RW to jest roznica. Ja tam jestem i tak zadowolony. |
moj nec nie pali CD-R Mteca
Co tu jest grane ? Napęd bez problemu czyta i pali DVD ale coś chyba jest nie tak z paleniem CD-R. Niezależnie od prędkośći nagrywania wypalona płytka (mtec stary Basf) się nie czyta. Na teście powierzchni w cd-speed przeważają żółte sektory ale od 1/3 zaczynają się sypać bad sektory. Płytki nagrywałem x24 i x 40 zawsze jest to samo. Ktoś ma pomysł co jest ?
P.s. bios 218btrpc1 |
Cytat:
maniek |
Ja nieco z innej beczki:
na post : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46374 do tej pory nikt nie zareagowal ale moze moglibyscie sprawdzic jak u was zachowuje sie nec w tescie nero cd-dvd speed-quality test.Oddzielnie dla plytek cd i dvd z podaniem numeru firmware. Ciekawi mnie czy nec fizycznie nie moze zwrocic bledow czy po prostu ma takie firmware (inzynierom neca sie nie chcialo). |
Cytat:
Ale to i nawet lepiej :idea: Gdyż podłogi nie trzeba po tym sprzątać :nie: :D |
Cytat:
Pozdr. |
dziwne - dvd+r jako dvd-r
Ilość załączników: 1
mam oto taką płytkę - PLATINUM DVD+R 4.7GB 8x :
http://delfin-cdr.pl/zdjecia/platinum.dvd+r.8x.luz.jpg a mój NEC 3500AG @ 2.28_QV2MR_Extreme, pokazuje, że to dvd-r. Trochę to dziwne, nie sądzicie :D Czy ktoś miał podobne przypadki ? pozdr. |
Po prostu zly nadruk ... ale oczywiscie tak nie powinno byc :)
|
CD-R MTec Vs NEC 3500
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy płytki CD-R MTeca x48 wypalają się na NECu 3500 ? U mnie po wypaleniu 10 % to bad sectory. Pozostałe płyty nawet te za 50 gr. palą się ok.
|
Cytat:
|
Pomocy!!!
Mam nagrywarke NEC ND-3500AG! Mam płyte Dwuwarstwową - niezabezpieczoną!!!Chce teraz ją przegrać w Nero 6.3.1.20 - Plyta się kopiuje na dysk a przy próbie nagrania wyskakuje mi komunikat że zapis z prędkością 2,4x nie powiódł się i w okienku gdzie pokazują się wszystko co Nero Robi pisze: _NEC DVD-RW ND-3500AG Przeszukiwanie nie zakończone! Nastęopnie pisze: C DVD-RW ND-3500AG Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest możliwe!Zapias z prędkością 2,4x nie powiódł się! PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ! ZA PŁYTE DWYWARSTWOWĄ DVD+R PLATINUM ZAPŁACIŁEM 25 ZŁ! Film jaki mam przegrać to: "Czterej Pancerni i Pies" :) są na tej płycie 3 odicnki! Mam to przegarć dla Taty :) ale nie mogę!!! :-( Czy ktoś wie co może jest tego przyczyną że nie mogę nagrać z dysku na płyte Dwuwarstwową??? PROSZE O POMOC!!!
|
Pomocy!!!
Mam nagrywarke NEC ND-3500AG! Mam płyte Dwuwarstwową - niezabezpieczoną!!!Chce teraz ją przegrać w Nero 6.3.1.20 - Plyta się kopiuje na dysk a przy próbie nagrania wyskakuje mi komunikat że zapis z prędkością 2,4x nie powiódł się i w okienku gdzie pokazują się wszystko co Nero Robi pisze: _NEC DVD-RW ND-3500AG Przeszukiwanie nie zakończone! Nastęopnie pisze: C DVD-RW ND-3500AG Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest możliwe!Zapias z prędkością 2,4x nie powiódł się! PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ! ZA PŁYTE DWYWARSTWOWĄ DVD+R PLATINUM ZAPŁACIŁEM 25 ZŁ! Film jaki mam przegrać to: "Czterej Pancerni i Pies" :) są na tej płycie 3 odicnki! Mam to przegarć dla Taty :) ale nie mogę!!! :-( Czy ktoś wie co może jest tego przyczyną że nie mogę nagrać z dysku na płyte Dwuwarstwową??? PROSZE O POMOC!!! Mój mail to perszong5@poczta.wp.pl ! Dziękuje z Góry!!!
|
Cytat:
|
Widocznie w biosie jest niezbyt udana strategia zapisu konkretnie dla tego nosnika lub przyczyna jest zla jakosc plytek z tej serii/partii/cake.
nosniki od "takich" firm sa naprawde bardzo roznego pochodzenia i nigdy nie wiadomo na co sie trafi. |
no właśnie mam podobny problem z esperansa dvd-r X 4.Dodam tylko że palę na dwie nagrywarki, nec 2500a i nec 3500.kiedy w nero zaznaczam użyj wielu nagrywarek i chcę wypalić po dwie kopie na każdej to pierwsze wypalają się dobrze a drugi wsad... nec 2500 pali dobrze natomiast 3500 wywala taki sam błąd jak wyżej.I tak już 3 razy i zawsze nec 3500 wyweala ten błąd.O co chodzi? Ktoś może wie?
|
Cytat:
|
w 2500 od 2k5107v2b5dl a 3500 218btrpc1
|
Cytat:
Ale to z pewnością także zasługa strategii zawartych w biosie No i może napędu :idea: 107v2b5 pomimo, że tak stary Jest jak dla mnie najlepszym biosem do 2500A :taktak: |
do tej pory nie miałem takich problemów,paliłem esperanze 1 po drugiej i było ok.Problemy zaczeły się dziś.Powodów może być wiele-począwszy od windy a skończywszy na awarii nagrywarki.Tak czy inaczej zmieniłem bios na 2.17 i jak do tej pory 3 razy po 2 płyty wypalił dorze. Wnioski?? Nagrywarce znudził się bios?? Czy cóś??
|
Cytat:
:mruga: |
nie mówię że nie
Powrót do biosu 2.17bs wyszedł na dobre mi i moim esperanzom.przemieliłem 20szt.i wszystko dobrze |
Coś drgnęło. Nowe biosy do nec3500 oczywiście na stronie: http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
ze zmienionymi strategiami dla CDR ;-R DVD; +R DVD; -RW DVD http://www.micheldeboer.nl/firmware/2.FC_RPC+RL.rar maniek |
witam
czy ktoś odpowie mi czy można uzyskać wyższe prędkości nagrywania omawiane wcześniej ale używając np. deepburner'a lub decryptera itp. a nie nero? przy 2.18 oficjalnym esperanze -r x4 pale normalnie ale platinium x8 -r też tylko x4!! jakieś wnioski? nec jako oem był bez softu do nagrywania a nie chcę instalować nero! :( do tej pory wypaliłem grubo ponad 50 szt ale głównie esperanza x4 -r i zawsze szły ok. |
Cytat:
może wypalarka nie obsługuje platinum z taką prędkością, np. Dysan 52x wypala i rozpoznaje jako 32x pozdr |
dzięki za odp ale już widziałem to zestawienie i praktycznie jest tam kilka nośników na których nigdy nie paliłem....dziwne jest to, że tą samą ezperanze dvd-r 4x jeden program widzi i nagrywa (niby) jako 6x a inny jako 4,1 ??? owe 6x może jest tylko lipnym wskazaniem - nie wiem jak to sprawdzić ale nie za bardzo mnie to martwi więc nie rozpatruję tego jako problem.
z moich doświadczeń wynika, że badziewie w kolorze złotym np. VAKOSS, MSONIC itp nuie warte są zachodu. moje jak datąd ulubione nośniki śmigają nawet na BARDZO wymagającym czytniku PHILIPS'a wieć może to być pewną rekomendacją dla esperanzy. jeszcze nie testowałem speranzy 8x ....ciekawe co z niej wyjdzie? pozdro dla wszystkich |
Ja też pale esperanze i jestem zadowolony-przynajmniej z esperanza -r X4, +nie chce palić mi się inaczej jak 2,4 na nec 3500, na 2500 bez problemu nawet X8,ale z miernym skutkiem.
Esperanza -r X8 hmm razy 8 to może i one się palą, ale...z conajmniej 8X gorszym skutkiem. Wydaje mi się że za tą cenę-w jakiej można kupić esperanze nie można zbyt wiele wymagać-wypaliłem juz do tej pory około 2000szt. esperanza x4, x8, -r +r jednak nigdy szybciej niż 4 prędkości-to chyba taka zaczarowana bariera. |
Wypalona DLka, Platinum x8 +R-DL, BOX, wypalona na NEC 3500 AG z firmwar'em - "NEC ND-3500A 2.FC (from Mad Dog 2.FC), Original version and RPC1 & Riplock Removed version", skan - jak na obrazku. Wersja bez RipLocka i naped RPC 1.
Material wypalon - Alien - Extras (z Alien Quadrilogy) - jakby to mialo jakies znaczenie :P Predkosc wypalania x2.4 (na tym firmware nie bylo innej opcji), ustawiony booktype DVD-ROM, generowanie granic wysokiej kompatybilnosc wlaczone, soft Nero 6.3.1.25 (to tez jakby nie ma znaczenia :P) Jakosc ? Hmm... jak dla mnie - byle jaka. A tak wyglada skan : http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/dlka_01.jpg Prosze o sensowne komentarze do zamieszczonego skana. Jak cos jeszcze na DL bede smazyl to dam znac. Po zeskanowaniu troche pozalowalem zmiany firmware z : "NEC ND-3500A 2.18 including bitsetting support for SL DVD+R and DVD+RW, RPC1 & Riplock Removed (made by Liggy)." Ludzie nie leccie na najnowsze strategie :P Najnowsze nie znacza najlepsze :P Poprawcie mnie ktos jesli sie myle :] Akurat tak sie sklada ze dla plytek DL strategia pozostala niezmieniona. Nie rozumiem wiec czemu tak cienko wypieczona plytka :] |
Może wcale nie jest tak źle nie masz 100% pewności że to czytnik(LITEON) dobrze czyta.
|
Obawiam sie ze czyta calkiem dobrze :D
Na tym samym napedzie Lite-On'a Tytusie, NEC z firmware bodajze 2.18, tyle tylko ze to SL-ka. http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/plat8_01.jpg Wpadlem na diableny pomsyl ktory sie moze spodobac mysle... Jesli nie potrafisz tego zrobic samemu - popros kogos kto zrobi to za ciebie. Otoz jak pogodzic uniwersalnosc / kompatybilnosc z niezrownana jakoscia ?? Moze tak 8 ) : Na posiadanym jeszcze przed chwila firmwarz'e z pelnym bit settingiem, pobranym z tej strony, zaprogramowalem (ustawilem jako domyslny w sprzecie) booktype DVD-ROM dla dyskow +R i +R-DL (jak ktos potrzebuje to moze i +RW ustawic) - tym narzedziem. Tym samym narzedziem wgralem do tak przeprogramowanego napedu oryginalny firmware w wersji 2.18, pobrany stad. W ten sposob mam to, czego chcialem - bitsetting ;) na oryginalny firmwarze. W razie awarii napedu, tudziez znudzenia sie go nam przed oddaniem do serwisu, wspomnianym powyzej narzedziem wgrywamy firmware z pelnym bitsettingiem, przeprogramowujemy domyslne ustawiania na +R / +R-DL lub DVD-ROM (patrz ponizej) i +RW. Na to wrzucamy raz jeszcze dowolny oryginalny BIOS. Nim pobiegniemy oddac naped : Zalozmy ze firma NEC ma mozliwosc sprawdzenia czy resetowano licznik zmian booktype (zalecam po prostu go nie resetowac) - w takim przypadku ustawiamy dla +R booktype +R i dla +RW booktype +RW (domyslne takie jak w kazdym nowym NEC-u), dla 100% pewnosci sprawdzamy nasz licznik zmian (ile nam z domyslnych 500 zmian pozostalo), jezeli jest to liczba nieparzysta - to zostawiamy dla +R-DL (tylko i wylacznie - ten 1 typ ksiegi (booktype) mozemy przeprogramowywac na oryginalnym firmware) booktype DVD-ROM, jesli parzysta - +R-DL. Dlaczego? A no dlatego, ze kazda zmiana z modyfikowanego ustawienia typu ksiegi dla nosnika +R i +RW na oryginalny zajmuje 2 "ruchy" - "na DVD-ROM i spowrotem" - nasz licznik zmian bedzie w takim typie (parzysty albo nieparzysty) jak byl przed dokonaniem zmiany (wiem ze zamotane - ale logiczne). Notka dla Panikarzy i innych siejacych postrach : Firmware co prawda wymienia sie na wlasna odpowiedzialnosc, nie jest to zgodne z zamierzeniem producenta i teoretycznie wylacza nasze prawo do roszczen wzgledem firmy. Ale jest to mozliwe... Jesli firma chce zmniejszysc ilosc takich prob - powinna dbac o klienta wydajac czesto aktualizacje firmware, a jesli nawet tego nie robi (bo od czegos jest AOPC w napedzie), to niech przynajmniej umozliwi pelny bitsetting. Potrzeba jest matka wynalazku... Prosze ludzi nie straszyc i nie besztac i nie wiadomo co jeszcze... W 90% przypadkow kompletne uwalenie napedu odbywa sie przez jego zabicie pradem, jesli upalenia beda widoczne to gwarancja na nic nam sie zda. (NEC ma tryb serwisowy w przypadku zlego flashniecia - w ktorym przyjmuje proste komendy - da sie zaprogramowac, ale nie bedzie nam nawet czytal plytek) I cos ode mnie... powiem szczerze - to co na nasz rynek trafia to jest jedno wielkie go...no :D Jednak te produkty roznia sie jakoscia i jest duzo nieuczciwych firm ktore umieja sprzedawac napedy ktore im podskoczyly na ekspozycji (ogladac sprzet bardz dokladnie), czasem naped nosi slady uzytkowania - ot niepozornie zwora przelozona na "master", tycka kurzu pod folia, ktorej na pewno nie wsadzily tam malezjanskie kobiety. Patrzec na pogniecione kartony itp. Wszystko... Jest pelno chlamu na rynku i znajdzie sie tez paru nieuczciwych sprzedawcow... na szczescie nie wszyscy. Jakosc sprzetu tez bywa rozna... Kupilem DVD-ROM ASUS 616P2, swietny cichy. Chcialem kupic ponownie, cichy... ale juz nie czytal tyle plyt co poprzedni - oddac powininem byl, kupilem i trzeci... czyta, jest deko glosniejszy... i qrwa nosil slady uzytkowania - juz nie mam sily go oddawac (wszystko w duzych, ??renomowanych?? salonach). Kupilem go tutaj - podobnie jak 2 dyski twarde i CDROM z ktorych bylem zadowolony. Uwazac ludzie :] Oslabia mnie ten kraj i mentalnosc czesci jego mieszkanocw... ale widac znajduje to co sam nosze w sobie :O Peace men! (and women :P) :piwo: Piszcie ludzie :bicz: Niniejszy temat uwazam za :podbite: Czekam waszych postow :) |
Wypalona na tym nieszczesnym ;) firmware z najnowszymi strategiami - 2.FC, przeczytana ASUSem 616P2 (skan jakosci):
http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...2005_02_05.png Czytamy ja na NEC-u : http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...2005_00_05.png a tu dla odmiany ta co ja powyzej przewalcowalem na Lite-On : http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...02_24_RYAN.png plycie przybyl 1 odcisk palca - zalozmy ta najwieksza szpilka i odejmijmy z 5000 PI Failures :] Wniosek? zupelnie zaden :D wyglada na to ze ten najnowszy BIOS nie jest jednak az tak syfiasty. Wiem, nie skanuje sie napedami DVD-ROM, ale prosze spojrzec tutaj Cytat:
Cytat:
|
czytaliście tohttp://www.cdrinfo.pl/comment.php?id=7734
Czy ktoś to sprawdzał u siebie ? czy to prawda? |
ten test to jedna wielka bzzzzzzzzzdura
wszystkie nagrywarki nie osiagnely wiekszej szczytowej wartosci PIF niz 2 - a roznice sa minimalne, poza tym kto to slyszal zeby nagrac 1 plyte i po tym oceniac jakosc? przeciez te plyty mogly byc jakies z updanietej szpuli czy przeznaczone na nasz rynek :P NEC 3500AG nie jest najslabsza jakosciowo nagrywarka, jest b. dobra. a to ze z niej slabszy czytnik (korekcja bledow) - to jedno sie zgodze. wez wsadz do swojej nagrywarki plyte z poodciskanymi palcami i nagraj ja - a pozniej sprawdz jak sie czyta - pozbedziesz sie watpliwosci dotyczacych jakosci zapisu NEC'a :D pzdr. |
Witam
Poniewaz temat nieco podupadł i zainteresowanie moim zdaniem spadlo, chcialem niesmialo zaproponowac szefostwu odklejenie tematu a w zamian przyklejenie (lub moze chociaz dodanie, nie trzeba odrazu przyklejac przeciez) "Najnowsze firmware do NEC 3520" czy cos w tym guscie. Temat na tej samej zasadzie po prostu tyle ze do nowszej nagrywarki... Osoby ktore by wgrywaly najnowszy firmware mogly by sie wypowiadac czy warto, czy cos zmienia szczegolnego a jesli tak to czy jest lepiej czy gorzej itd... To jest tylko luzna propozycja, moze narazie nie ma jeszcze takiej potrzeby bo naped jest stosunkowo nowy i nie ma jeszcze duzego wyboru firmware do niego ale moze kiedys warto sie nad tym zastanowic. Mnie by to np. bardzo pomoglo bo sie troche boje takich eksperymentow i kazda zmiana firmware (firmwaru?) powoduje u mnie szybsze bicie serca :) Pozdrawiam |
coś się stało ze stroną http://www.micheldeboer.nl/firmware/ były kłopoty a teraz całkowicie milczy. szkoda :(
|
Już działa :D
|
Cytat:
|
Kurde!
I mi też działa!!! :slonik: :D |
obenie mam biosik 218btrpc1 ale zastanawiam sie czy nie zmienic go na jakis nowszy?
jakies propozycje?? ;) |
@z.aciek
jeżeli dobrze Ci pali i nie masz wyraźnych problemów z wypalonymi płytkami radzę zostać przy obecnym biosie. Przy okazji prosze o wypowiedzi osoby które mają możliwość testowania nowych firmware'ów do tej nagrywarki i umieszczanie ich na forum |
Ilość załączników: 1
Cytat:
RPC1 i bez RIP LOCKa. Palę Platinum +R i Verbatimy. Jest OK |
a sprawdzal ktos juz nowy bios 2.19??
|
Cytat:
maniek |
?
sciagnalem ten nopwy bios 2.19 tylko przed wrzuceniem kaza niby wylaczyc pio i wrzucac go spod safe mode odlaczyc urzadenia na slave i takie tam - czy trzeba sie do tego stosowac czy normalnie wrzucac i nie wnikac?
|
nie trzeba :D
|
Cytat:
A na dzisiaj to możesz najwyżej się pochwalić że ci się udało wypalić |
ja testow raczej nie robie ;) ale jakos narazie wszystkie plytki jakie nagrywalem dobrze sie czytaja.. a nagrywalem na kilku roznych biosach ;)
|
Cytat:
Miałem kiedyś taki chłam ja liteon wszystko się nagrywało i odtwarzało odtwarzało się też na stacjonarnym i myślałem że jest OK bo wszystko chodziło, ale po przeprowadzeniu testów to zawał serca a nagrywałem na dobrych nośnikach (verbatim) Wielkość błędów PI i PIF nie do przyjęcia (pytanie jak długą żywotność będzie miała taka płyta z takimi dużymi błędami) Chciałbym jeszcze dodać że lite on najlepiej lubi verbatimy +R i na nich najlepiej nagrywa jednak to wszystko nie jest do przyjęcia ze względu na błędy PI i PIF Kupiłem neca nagrałem też to samo i na verbatimie potem przeprowadziłem testy na liteonie i okazało się że jest to dzień do nocy trabant a mercedes Chłam sprzedałem i cieszę się Neckiem a już niedługo będziemy wszyscy mogli sobie testować płytki Czekamy tylko na nowy bios do Necka |
a tak w ogole to z biosu 2FC nie da sie przeflashowac na 2.19 :) a dokladniej z tego. 2.19 co jest zamieszczony na cdrinfo.pl ;)
|
mam pytanie - a jest jakis sposob na sflaszowanie NECa 3500 pod LINUXEM??
Porsze o pomoc z opisem i jakims linkiem do aplikacji flashujacej. pozdrawiam |
Cytat:
Spróbuj stąd. Masz ver.pod Linuxa. http://binflash.cdfreaks.com/ |
no i mamy kolejny biosik... moze ktos juz testowal i ma jakies dokladniesze info? ;)
Freecom FX50 model 16B9 2.49 (NEW 02-04-2005) a sposoby zapisu sa takie same jak w oryginalnym 2.19 jedyna chyba roznica opmiedzy nimi to BitSetting dla DVD+R9 we Freecomie |
Cytat:
|
wczoraj pokazał się taki bios: LD_2TC (Liggy & Dee 2.TC RC3, based on MD16 2.FC with riplock removed and RPC1). wie ktoś czy jest w nim bitseting dla + i test PI i PIF?
|
Witam.
Mam problem z aktualizacją firmware do NEC`a 3520A. Wcześniej już robiłem updated i nie było tego problemu a teraz podczas aktualizacji występuje następujący błąd: http://daro200.neostrada.pl/jpg/Error.jpg Versja do której chce zakutalizować to 3.22 ??? Będę wdzięczny za wszelką pomoc :) |
Wg tego screenu, to flasher nie moze wykryc napedu, ew sprubuj scignac jakiegos innego flashera.. poszukaj na http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html moze tam bedzie gdzies jakis tool do flashowania
|
Cytat:
|
NEC 3500 AG, firmware 2.TB (Liggy & Dee)
Płyty : Plainum +R x8 (sprzedawane na spindlu po 50 sztuk) nagrane na NEC 3500 AG, firmware 2.TB. Skany wykonane na Liteon 1673S, firmware : CS0K.
http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/ps2_01.jpg Wyniki bywaly znacznie lepsze... http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/ps2_02.jpg Wynik bardzo dobry - pytanie tylko - skad to ERRORs = 15 :D? Komentarzy oczekuje. Pojawil sie kolejny firmware produkcji Liggy & Dee 2.TC |
ten 2.TC od Liggego bazuje na mad dogu 2.FC, a jak wiadomo mad dog juz wydal 2.FD
a sposoby zapisu sa starsze(w dvd+r) niz w oryginalnym 2.19, TDK 2.7A i Freecom 2.49 |
Cytat:
maniek |
Mam problem z aktualizacją firmware do NEC`a 3520A. Wcześniej już robiłem updated i nie było tego problemu a teraz podczas aktualizacji występuje następujący błąd
Jeśli mnie pamięć nie myli to miałem podobny problem z 3.22 Sposób był prosty - najpierw wgrałem nieco starszy firmware - chyba 3.02 i dopiero z tego udało się przejść bez problemów do 3.22 |
Cytat:
[EDIT] Jak możecie to podajcie jakiegoś TOOL`sa którym moge BINa sflashować, bo nie moge znaleść :/ |
jesli pamietam to jest BINFlash ?? chyba ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:00. |