Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Najnowsze firmware do NEC 3500 (https://forum.cdrinfo.pl/f29/najnowsze-firmware-nec-3500-a-42464/)

anasiza 15.04.2005 18:54

Czy pokazało się już jakieś firmware do modelu 3500 na którym można testować błędy PI i PIF?

Esiek 15.04.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez anasiza
Czy pokazało się już jakieś firmware do modelu 3500 na którym można testować błędy PI i PIF?

Nie, jeszcze nie ma, wszyscy czekamy :blee:

norbitek 16.04.2005 19:39

Jestem nowy na tym forum, i w ogóle booktypem zainteresowałem się dopiero w tym tygodniu. Też mam neca 3500 i do niedawna bios 2.16, teraz 2.19

U mnie sytuacja jest przedziwna.
Płyty kupuję vakoss dvd+r jednowarstwowe. Nowym biosem jeszcze nie nagrywałem, ale na starym na tych płytach mam taką sytuację, że nero cd-dvd speed w informacji o nośniku, w typie dysku pokazuje mi DVD+R, Booktype nie ustawiony, I że płyta nagrana jest przez tę nagrywarkę.
Czyli tak jak się można było spodziewać.

Mam także stary czytnik dvd pioneer 106s z biosem 1.22
Czytnik ten nie obsługuje żadnych plusów.
Gdy tak nagraną płytę włożę do tego napędu i potraktuję ją powyższym programem. to w typie dysku mam dvd-rom, booktype dvd+r

Nie muszę dodawać, że taka płyta oczywiście bez problemu chodzi w powyższym napędzie. Kiedyś na innym forum czytałem post gostka, który ma tę samą kombinację napędów i pisał, że pioneer płyt + nie czyta.

Z tego chyba??? wynika, że to zależy od płyty.
Inna sprawa, że wychodzi na to, że w zależności od tego w jakim napędzie testowałem to inne informacje otrzymywałem. A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu

Jak to wyjaśnić?

z.aciek 17.04.2005 14:08

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nie, jeszcze nie ma, wszyscy czekamy :blee:

chyba gdzies kolo maja ma byc ten nowy biosik do 3500 z testowaniem pif.. a jak nec nie zrobi tego biosu to.. :bicz: :D :D :D

anasiza 24.04.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez z.aciek
chyba gdzies kolo maja ma byc ten nowy biosik do 3500 z testowaniem pif.. a jak nec nie zrobi tego biosu to.. :bicz: :D :D :D

Do 3520 zrobili bios oficjalny na którym można testować PI i PIF a wszystkich użytkowników necka 3500 Nec ma w du...e. Może ktoś kto zna angielski napisze posta do Neca z zapytaniem co z nami użytkownikami modelu 3500

Esiek 24.04.2005 14:35

Cytat:

Napisany przez anasiza
Do 3520 zrobili bios oficjalny na którym można testować PI i PIF a wszystkich użytkowników necka 3500 Nec ma w du...e. Może ktoś kto zna angielski napisze posta do Neca z zapytaniem co z nami użytkownikami modelu 3500

Nec zapowiedział kiedys nieoficjalnie ze ten biosik pojawi sie 1 maja i do tej daty umownie wszyscy czekamy, jak sie nie pojawi ludzie bedą działać, spokojna głowa ||

Dorian 26.04.2005 18:08

Hmm czytając temat dot. testów na 3520 dochodzę do wniosku ,że może pośpieszyli się z tym firmware lub 3520 to nie taki NEC jak 3500. Cóż również czekam na firmware umożliwiające testowanie PI i PIF i mam cichą nadzieję,a także swoistą pewność ,że 3500 wypadnie lepiej od 3520.

RavenMedia 04.05.2005 19:32

No i jak w koncu jest z tym pi/pif dla neca 3500? Kiedy to ma wyjsc, bo chyba jeszcze nie ma?

A tak wlasciwie, to bez tego nie da sie dobrze prawdzic nagranego dvd?

Esiek 04.05.2005 20:10

Cytat:

Napisany przez RavenMedia
No i jak w koncu jest z tym pi/pif dla neca 3500? Kiedy to ma wyjsc, bo chyba jeszcze nie ma?

Ano nie ma, http://club.cdfreaks.com/showthread....8&page=1&pp=25 :czytaj: poczytaj troche tam sie dyskusja toczy juz od bardzo dawna i jesli cos sie zmieni to tam bedzie pisac o tym najszybciej

RavenMedia 04.05.2005 20:43

Ilość załączników: 1
Odpalilem test pi/pif na moim LG dvd bo na necu ni da rady, oto rezultaty. Czy ktos moglby po krotce powiedziec mi o co w tym chodzi i na co zwracac uwage?
Sorki, ze ja tak sie z tym pcham, ale czas mnie goni :(

NemoKOF 09.05.2005 08:22

Mam pytanie - jaki jest najnowszy firmware z wylaczonym rip-lockiem, ktory obsluguje bitsetting dla wszystkich +? Mam firmware mad doga jakis starszy i musze powiedziec, ze wyniki nagrania plytek +r DL sa slabe :/ Nie znalazlem jeszcze dobrych plyt i mialem tylko Riteki (w moim przekonaniu sa slabe, i to kazde z tej fabryki jakie mialem) dokladniej marka to Traxdata. Plyty po nagraniu tna niemilosiernie w samym necu i do tego plyta zabija mi laser w Xboxie (po prostu jakbym powkladal zyletki do napedu :/ ) Chodzi mi wiec o firmware z nowa strategia zapisu dla +R9 ale musi miec bitsetting (inaczej xbox nie widzi plyt).

z.aciek 09.05.2005 19:48

Cytat:

Napisany przez NemoKOF
Mam pytanie - jaki jest najnowszy firmware z wylaczonym rip-lockiem, ktory obsluguje bitsetting dla wszystkich +? Mam firmware mad doga jakis starszy i musze powiedziec, ze wyniki nagrania plytek +r DL sa slabe :/ Nie znalazlem jeszcze dobrych plyt i mialem tylko Riteki (w moim przekonaniu sa slabe, i to kazde z tej fabryki jakie mialem) dokladniej marka to Traxdata. Plyty po nagraniu tna niemilosiernie w samym necu i do tego plyta zabija mi laser w Xboxie (po prostu jakbym powkladal zyletki do napedu :/ ) Chodzi mi wiec o firmware z nowa strategia zapisu dla +R9 ale musi miec bitsetting (inaczej xbox nie widzi plyt).

Freecom FX50 model 16B9 2.49 (NEW 02-04-2005) a sposoby zapisu sa takie same jak w oryginalnym 2.19(najnowszym) roznica opmiedzy nimi to BitSetting dla DVD+R9 we Freecomie i riplock zdjety :)

poza tym Mad Dog 2.FD BitSetting dla: DVD+R DVD+R9 a strategie niemal identyczne jak w 2.19

NemoKOF 09.05.2005 23:10

Czemu nie ma takiego z bitesttingiem do wszystkich plusow? Hlip.

z.aciek 10.05.2005 10:17

a jakie ty jeszcze chcesz plusy? dla dvd+r sl(4,7GB) , dvd+r dl jest w mad dogu ktory wymienilem... i nie ma tylko bitsettingu dla dvd+rw.

NemoKOF 10.05.2005 13:43

No wlasnie nie ma dla +RW a szkoda, bo uzywam wszystkich 3 rodzajow plyt i bez tego nie zobaczy jej moja maszynka. Poczekam jeszcze troszke. Mam na razie starszy jakis maddoga ktory dziala dobrze i bitsetting dla wszystkiego. Jedyna wada jest wlasnie zalosny zapis +R9, no ale i tak na razie sa tak drogie ze stac mnie bylo na wypalenie 2 a i tak nie chodza :/ Mozliwe, ze nawet pomimo zmiany firmware'u i strategii zapisu bedzie tak, ze te plyty nie beda dzialac bo sa najzwyczajniej w swiecie slabe jakosciowo (pamietam, ze to pewnego momentu w ogole NEC nie obslugiwal tych plyt - mam na mysli produkcji RITEKa). Znalazlem Verbatimy dzis, ale cena to jakis koszmar, wiec na razie sie wstrzymam.

Korowiow 14.05.2005 01:02

Ceny plytek

Po ile kupujecie plytki i jakie (mozecie dopisac gdzie)?

Platinum +R x8 (@Ricoh JP02) - 1.2 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci
Verbatim +R x8 - 1.65 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci

innych plytek nie kupuje :D Na NEC 3500 AG obie nagrywaja sie pieknie ;) - firmware 2.TC (Liggy & Dee)

Szczerze mowiac niechcialbym funkcji sprawdzania beldow PI/PIF w NECu - nie jest mi to potrzebne ;) a tak serio - to szkoda napedu - te glowica swoje wazy - LiteOn to SONY - wiec nich oni szkrobia tymi pasciatymi napedami ;) po plytkach - to jest sprzet przemyslowy jesli mozna tak powiedziec ;) A - w PlayStation 2 wsadzili badziewny laser. Po co nam ta funkcja i stres niepotrzebny? Po co? Szkoda napedu ;) Kupcie sobie LiteOn'a do testowania plytek. :D

angolek 14.05.2005 14:01

Cytat:

Napisany przez Korowiow
Po ile kupujecie plytki i jakie (mozecie dopisac gdzie)?

Platinum +R x8 (@Ricoh JP02) - 1.2 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci
Verbatim +R x8 - 1.65 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci

innych plytek nie kupuje :D Na NEC 3500 AG obie nagrywaja sie pieknie ;) - firmware 2.TC (Liggy & Dee)

Szczerze mowiac niechcialbym funkcji sprawdzania beldow PI/PIF w NECu - nie jest mi to potrzebne ;) a tak serio - to szkoda napedu - te glowica swoje wazy - LiteOn to SONY - wiec nich oni szkrobia tymi pasciatymi napedami ;) po plytkach - to jest sprzet przemyslowy jesli mozna tak powiedziec ;) A - w PlayStation 2 wsadzili badziewny laser. Po co nam ta funkcja i stres niepotrzebny? Po co? Szkoda napedu ;) Kupcie sobie LiteOn'a do testowania plytek. :D

Ja tak właśnie mam, a płytki widzę, że kupujesz w ProLine :piwo:

Korowiow 19.05.2005 01:33

Zeby byla jasnosc - plytki kupowane w ww. sklepie na caku : ostatnia plyta (na dole szpuli) jest zazwyczaj popalcowana - ubrudzona :D (to chyba norma). I czasem zdaza sie plyty niekore zarysowne - na szczescie niezbyt czesto. To sie musi dziac albo w transporcie albo przy magazywnowaniu. Niemniej cena jest nie do pobicia. Znaim sie kupi szpule mozna ja przeciez obejrzec.

Angel77 19.05.2005 16:35

Mam takie pytanie. Czytam i czytam, ale dalej nic nie wiem :)
Nie robiłem nigdy update biosu swojego NEC'a 3500A.
Czy może mi ktoś doradzić jaki jest naj. oprogramowanie do niego? i jak się to robi... jeżeli naginam to proszę o wykasowanie mojego post'u.

Pozdrawiam!

obrus 21.05.2005 23:51

nowy bios: LD3500_2TD.zip na http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html. Z tekstu wynika, że można testować już jakość płyt (nawet w k-probe ????)

VIZZARD 21.05.2005 23:54

Cytat:

Napisany przez obrus
Z tekstu wynika, że można testować już jakość płyt (nawet w k-probe ????)

Pokażcie te skany!!!

Chcę to zobaczyć! :ja_chce:

:D

fiskomp 22.05.2005 13:22

niestety kupa i to duża :(

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Pokażcie te skany!!!

Chcę to zobaczyć! :ja_chce:

Ten bios nie umożliwia testowania płytek, przynajmniej w Nero :(

Kuma ktoś na tyle angielski, by powiedział, czy opłaca się go zostawić, czy wrócić do 218btrpc1 ??

Nie próbowałem z k-probe (czy w ogóle to możliwe ??).

pozdrawiam,

Ps. Testowo zainstalowałem K-Probe 2.4.3 i nawet nie wykrywa nagrywarki, tak więc można włożyć miedzy bajki, że ten bios cokolwiek w sprawie testowania PI/PIF wniósł, a szkoda. Kiedy będzie wreszcie firmware z możliwością testowania płytek (( (( ((

VIZZARD 22.05.2005 13:49

Cytat:

Napisany przez fiskomp
Ten bios nie umożliwia testowania płytek, przynajmniej w Nero :(

Kuma ktoś na tyle angielski, by powiedział, czy opłaca się go zostawić, czy wrócić do 218btrpc1 ??

Nie próbowałem z k-probe (czy w ogóle to możliwe ??).

pozdrawiam,

Ps. Testowo zainstalowałem K-Probe 2.4.3 i nawet nie wykrywa nagrywarki, tak więc można włożyć miedzy bajki, że ten bios cokolwiek w sprawie testowania PI/PIF wniósł, a szkoda. Kiedy będzie wreszcie firmware z możliwością testowania płytek (( (( ((

Ale czy masz najnowsze Nero CD/DVD Speed 3.80? :czytaj:

:idea:

Poza tym zobacz TU :czytaj:

A co do tego, że kProbe nie wykrywa ci napędu

To pewnie masz MOBO na nForceX i zainstalowane stery IDE SW od nVidii :taktak:

z.aciek 22.05.2005 14:37

wlasnie zrobilem flasha na ten nowy biosik i potwierdzam ze na tym biosie od liggiego nie dziala testowanie pi/pif.

VIZZARD 22.05.2005 14:48

Cytat:

Napisany przez z.aciek
wlasnie zrobilem flasha na ten nowy biosik i potwierdzam ze na tym biosie od liggiego nie dziala testowanie pi/pif.

No to niestety

Ale ktoś tu kłamie :wsciekly:

Tylko kto? :idea:

z.aciek 22.05.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to niestety

Ale ktoś tu kłamie :wsciekly:

Tylko kto? :idea:

mysle ze osoba ktora poinformowala o nowym biosie... bo szukalem gdzie jest to napisane ze sa testy pi/pif i nigdzie nie bylo napisane

fiskomp 22.05.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale czy masz najnowsze Nero CD/DVD Speed 3.80? :czytaj:

:idea:

Poza tym zobacz TU :czytaj:

A co do tego, że kProbe nie wykrywa ci napędu

To pewnie masz MOBO na nForceX i zainstalowane stery IDE SW od nVidii :taktak:

Cześć VIZZARD, wiem, że jesteś dokładny, ale może jestem w miarę świeży w mieszaniu firmware, ale znowu "szczypiorkiem" bym się nie nazwał ;)

Odpowiadając faktycznie mam Nero CD/DVD Speed 3.61, ale nie sądzę, żeby to aż miało takie wielkie znaczenie, płytka na KT-600, ASPII zainstalowane i prawidłowo wykrywane ;) Coś jeszcze ??

Wiesz najlepiej to :piwo: dla ochłody :D:D:D

pozdrawiam,

VIZZARD 22.05.2005 21:50

Cytat:

Napisany przez z.aciek
mysle ze osoba ktora poinformowala o nowym biosie... bo szukalem gdzie jest to napisane ze sa testy pi/pif i nigdzie nie bylo napisane

Też tak myślę :taktak:
I myślę jeszcze, że w takim razie tę osobę trzeba by :bicz:

Cytat:

Napisany przez fiskomp
Odpowiadając faktycznie mam Nero CD/DVD Speed 3.61, ale nie sądzę, żeby to aż miało takie wielkie znaczenie

A tu proszę

Bo podobnoż ma

Od wersji 3.80 :mruga:

A chłodne :piwo: zawsze :ja_chce:

:czar:

fiskomp 22.05.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Też tak myślę :taktak:
I myślę jeszcze, że w takim razie tę osobę trzeba by :bicz:

A tu proszę

Bo podobnoż ma

Od wersji 3.80 :mruga:

A chłodne :piwo: zawsze :ja_chce:

Nie ma sprawy ja zawsze i wszędzie :piwo: :piwo: :piwo: , tylko pytanie, kto do kogo jedzie ;) Rzeszów-Podkarpackie :D:D:D

VIZZARD 22.05.2005 22:05

Cytat:

Napisany przez fiskomp
tylko pytanie, kto do kogo jedzie ;) Rzeszów-Podkarpackie :D:D:D

To zależy ile kto postawi ...

:mruga:

fiskomp 22.05.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To zależy ile kto postawi ...

Sądząc po avatarku, jedno ze smoczkiem i wymiata ;)

hehehehheh, a na poważnie może nie nabijajmy postów w tym topic'u, a co do informacji o tym firmware, to jak myślisz warto zostawić ?

pozdroofki,

VIZZARD 22.05.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez fiskomp
Sądząc po avatarku, jedno ze smoczkiem i wymiata ;)

hehehehheh, a na poważnie może nie nabijajmy postów w tym topic'u, a co do informacji o tym firmware, to jak myślisz warto zostawić ?

pozdroofki,

Powiem tak:

Albo potestujesz sam i się przekonasz :taktak:

A jak nie masz ochoty na eksperymenty

To skorzystaj z doświadczeń użytkowników Neca

I wgraj taki na którym im najlepiej nagrywa :mruga:

obrus 23.05.2005 13:07

Przepraszam wszystkich za mój przedwczorajszy post dotyczący nowego biosu do NEC-a. Ale wtopiłem !!! Mój angielski pozostawia wiele do życzenia a i późno już trochę było. Miałem ochotę wgrać ten bios od razu i potestować, ale żonka mnie już odganiała od kompa ... A jakby usłyszała jeszcze dźwięk obracającej się płyty to bym chyba nic już nie napisał. Jeszcze raz przepraszam. Mam nadzieję, że podczas flashowania nikomu się sprzęt nie z....

Dorian 23.05.2005 15:43

Żona od kompa odganiać nie powinna.Nie daj się Obrus! To dobre zajęcie dla mężczyzny przecie. Moja Luba jakoś wytrzymuje i wie,że bez szumu zasilacza dnia nie wytrzymam. Uzależnienie w zacnym kierunku:)

VIZZARD 23.05.2005 22:27

Właśnie!

Rozwód jest szybki i potem masz spokój :taktak:

A tak całe życie ględzenie w kółko o tym samym :bluzga:

I weź tu wytłumacz co to bios i po co nowy ... :>

z.aciek 26.05.2005 12:01

my ty gadugadu a caly maj minol i nic wielka cisza od NEC'a, mial byc w maju. troche to burzy moje zadowolenie z NEC'a jako firmy, ktora sie nie interesuje czego jej klienci potrzebuja.

Mariosss 29.05.2005 23:43

Czy ktoś mi może napisać czemu nie moge odtwarzac filmów Divx nagranych przez mojego kolege na DVD. Ja mam nagrywarke DVD Nec 3520 v 3,04 a kolega ma nagrywarke DVD Liteon z najnowszym biosem. Dodam ze plyty zostaly nagrane przez kolege na płyty DVD datex, hawk i DVD RW Philips. Z nagranych 5 filmów czasami moge odtworzyc jeden a czasami dwa. A koles doczytuje wszytkie idelanie nawet na kolegi czytniku DVD tez czyta idealnie. Czy Nec 3520 jest jakis trefny? Co sie dzieje? Pozdr

Dorian 30.05.2005 16:36

Z postów dot. LiteOnów na forum można wywnioskować ,że to raczej LiteOn nie umie porządnie wypalić płyty - zwłaszcza na takich nośnikach jakie podałeś - tak by inne czytniki umiały to poprawie odczytać. Wg. mnie to nie wina Twojego NEC'a.

anasiza 30.05.2005 16:48

Panowie czy wiecie coś na temat nowego oprogramowania umożliwiającego przeprowadzanie testów na PI i PIF do nec-a 3500 podobno miało być w maju?

angolek 30.05.2005 16:56

Mowa była o maju, ale nie wspomnieli którego roku :buu:

esem 31.05.2005 11:47

Na stronie NECa leży sobie oryginalny biosik 2.19 do 3500A(G). 8 )

z.aciek 01.06.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez Mariosss
Dodam ze plyty zostaly nagrane przez kolege na płyty DVD datex, hawk i DVD RW Philips. Czy Nec 3520 jest jakis trefny? Co sie dzieje? Pozdr

to wina nosnikow, dlatego lepiej wydac pare zl wiecej na plyte a nie pozniej sie wkurzac ze plyty nie da sie czytac. tak to jest jak sie nagrywa na plytach dvd za zlotowke (a nawet widzialem je po 89gr)
a roznica jest ogromna np w porownaniu z tdk, verbatim itd :)

twoj nec jest ok tylko plyty sa lipne i liteon nie poradzil sobie z nagraniem tak slabych plytek

VIZZARD 01.06.2005 22:44

Cytat:

Napisany przez z.aciek
to wina nosnikow, dlatego lepiej wydac pare zl wiecej na plyte a nie pozniej sie wkurzac ze plyty nie da sie czytac. tak to jest jak sie nagrywa na plytach dvd za zlotowke (a nawet widzialem je po 89gr)
a roznica jest ogromna np w porownaniu z tdk, verbatim itd :)

twoj nec jest ok tylko plyty sa lipne i liteon nie poradzil sobie z nagraniem tak slabych plytek

No jak DVD+RW od Philipsa sa trefne

To ja jestem Administratorem tego forum :>

brodkiew007 04.06.2005 16:20

Ilość załączników: 1
Biorąc przykład z chopaków z zachodniego forum cdfreaks proponuję przywdziać sweterki :D które zachęcą NEC do wydania firmware do neca 3500A pozwalające na badanie jakości płyty. Necowcy i nienecowcy - przyłączcie się !!! Niech moc będzie z Wami. :D

A o to magiczny sweterek: :P :D

VIZZARD 04.06.2005 16:34

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Biorąc przykład z chopaków z zachodniego forum cdfreaks proponuję przywdziać sweterki :D które zachęcą NEC do wydania firmware do neca 3500A pozwalające na badanie jakości płyty. Necowcy i nienecowcy - przyłączcie się !!! Niech moc będzie z Wami. :D

A o to magiczny sweterek: :P :D

A producentem tych sweterków jest NEC :mruga:

Chłopaki to jednak wiedzą jak zarobić :D

^_^

Korowiow 14.06.2005 13:30

Uwaga - ostatnio nieciekawe zagranie marketingowe ze strony producenta firmujacego sie marka PLATINUM. Plyty DVD x8 +R Platinum nie sa juz tym czym byly. Dotychczas Ricoh JP02 teraz Ritek R03. Powaznie sie trzeba zastanowic nad celem tego kroku. Dla zainteresowanych :

Baza nośników z opisami - calkiem calkiem - ogolnie polecam

pawelblu 14.06.2005 13:39

Zgadza sie - Ritek - wlasciciel Ricoha zaprzestal umieszczania stamperow Ricoha.
Niestety kody Ritek R03 sa troche gorzej obslugiwane przez nagrywarki niz Ricoh, ale to te same plyty, wiec wkrotce powinny powychodzic aktualizacje.

sonon 14.06.2005 14:09

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zgadza sie - Ritek - wlasciciel Ricoha zaprzestal umieszczania stamperow Ricoha.
Niestety kody Ritek R03 sa troche gorzej obslugiwane przez nagrywarki niz Ricoh, ale to te same plyty, wiec wkrotce powinny powychodzic aktualizacje.

Chyba nie te same - kupiłem ostatnio kilka Platinumów od Riteka i one są bardziej intensywnie fioletowe niż Platy od Ricoha :P

pawelblu 14.06.2005 16:08

Cytat:

Napisany przez sonon
Chyba nie te same - kupiłem ostatnio kilka Platinumów od Riteka i one są bardziej intensywnie fioletowe niż Platy od Ricoha :P

Fakt - chociaz ja bym to okresli jako bardziej granatowe, choc mam nieprawidlowe rozpoznawanie kolorow :) . Moze inaczej - to ten sam brand, ale gdzies czytalem ze Ritek zainwestowal w nowe technologie (byl m.in. news na cdrinfo odnosnie nowej technologii DLi od Riteka). Moze stwierdzili ze przy jej wprowadzeniu zmienia kod na swoj - nie wiem w kazdym razie o porzuceniu kodow ricoha bylo slychac juz od jakiegos czasu.

VIZZARD 14.06.2005 18:00

Teoretycznie można więc mieć nadzieję

Że może jakość barwnika będzie lepsza

I trwałość płyt będzie podobna

Przynajmniej częściowo było tak przy CDR

Nie wiem czy to słuszna teoria

Ale tak mi się wydaje :idea:

z.aciek 14.06.2005 19:53

panowie... a moze tak by przestac robic offtopic? ;)

VIZZARD 14.06.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez z.aciek
panowie... a moze tak by przestac robic offtopic? ;)

Właśnie!

Weźcie juz przestańcie :blee:

:nieee:

ender_pl 15.06.2005 22:00

ktory nowy bios oplaca sie teraz wgrac??

z.aciek 15.06.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez ender_pl
ktory nowy bios oplaca sie teraz wgrac??

chyba liggiego 2.TD :) mam go i jakos nie nazekam :) wszystko fajnie leci, pelny bitsetting dla +, poza tym plyty tdk wyplalalem nawet 16x :D
tak wiec polecam, tym bardziej ze strategie zapisu sa prawie identyczne jak w 'najnowszym' oryginalnym 2.19

fiskomp 05.07.2005 21:21

Oj chyba już się nie doczekamy na biosik dla 3500 z możliwością testowania płytek, zastój jak diabli, nic sie nie dzieje, chyba nawet warto by było odkleić ten wątek, szkoda nerwów.

pozdrawiam,

z.aciek 07.07.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez fiskomp
Oj chyba już się nie doczekamy na biosik dla 3500 z możliwością testowania płytek, zastój jak diabli, nic sie nie dzieje, chyba nawet warto by było odkleić ten wątek, szkoda nerwów.

pozdrawiam,

nec troche olal tych ktorzy maja 3500... albo szykuja suprise, albo poszlo to w zapomnienie.

NEC :bicz:

luxus32 15.07.2005 19:30

Nec wypuscił 3540 i totalnie olał sprawę z nasza nagrywareczka. Chyba wzoruje się na polityce microsoftu. Razi mnie tylko jeden szkopuł u Nec'a - brak zapisu pakietowego nawet w jego nowym dziecku (chyba, że czegoś nie wiem). Fajna rzecz gdy idziesz do qmpla i musisz nagrać 1MB.

terpilowski 17.07.2005 13:41

Cytat:

Napisany przez luxus32
Fajna rzecz gdy idziesz do qmpla i musisz nagrać 1MB.

dyskietka wygodniejsza, nec lepiej niech robi to cholerne firmware do 3500. zaczyna mnie ta firma zajeżać, oleje ich na przyszłość jak tak olewają klientów, którzy od dawna kupowali ich produkty.

i want new firmware :)

Dorian 17.07.2005 16:42

A ja nie oleję - doskonale nagrywa mi na 2.19 a nowe firmware umożliwiające testowanie? Ok rozumiem,że dla chcących testować to ważne - dla mnie jednak ważne jest to ,że 3500 wypaliła mi bez zająknięcia prawie 500 dvd i nadal świetnie to robi.

czyx78 17.07.2005 17:09

mój nec 3500 tez sporo już wypalil plytek dvd na biosie liggiego 2.TD tdkx8 pali z prędkością x12 podobnie jak i verbatimkix8 dla mnie wazne jest to iż to co nec nagra dvd stacjonarne panasa odtworzy czego chcieć więcej?

angolek 24.07.2005 23:53

Pojawiły się nowe biosy: oryginalny NEC-a - 2.1A i od Liggy-ego 2.1A Liggy

http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html

Niestety ciągle nie można na nich testować nagranych płyt (PI, PIF) :bicz:

ender_pl 25.07.2005 01:23

to co nowego dali??

z.aciek 26.07.2005 17:52

fju fju obowiazkowy flash :D

booktype dla : DVD+R DVD+R9 DVD+RW
poza tym najnowsze strategie zapisu :)

ender_pl 26.07.2005 18:15

jakies testy??

luxus32 27.07.2005 19:42

Strona mi się tak fajnie ładuje... Kocham 404. Może ktoś uchyli rąbka tajemnicy na temat nowego biosu.

Dorian 27.07.2005 21:03

Tu macie wszystko:

http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1904
http://tdb.rpc1.org/#ND3500A

angolek 28.07.2005 18:06

Już jest dobrze! :jupi:

z.aciek 29.07.2005 21:48

mamy kolejny nowy biosik..

LLD3500_2TE - Liggy & Dee 2.TE, Bitsetting, riplock removed and RPC1 (based on Liggy's 2.1Abt) (Date 29-07-2005)

ktos juz testowal?

esem 29.07.2005 22:15

Cytat:

Napisany przez z.aciek
mamy kolejny nowy biosik..

LLD3500_2TE - Liggy & Dee 2.TE, Bitsetting, riplock removed and RPC1 (based on Liggy's 2.1Abt) (Date 29-07-2005)

ktos juz testowal?

Jakieś wnioski, zalecenia (?)
Mam oryginalny 2.19 necA (dla 3500 A(G)) 8 )

z.aciek 30.07.2005 06:21

Cytat:

Napisany przez esem
Jakieś wnioski, zalecenia (?)
Mam oryginalny 2.19 necA (dla 3500 A(G)) 8 )

najnowszy bios to 2.1A.. wiec..

mozesz zrobic flasha na oryginalnego 2.1A od neca, albo wgrac w/w i miec booktype'a, riplocka sciagnietego itd.

luxus32 02.08.2005 23:18

Może ktoś się podzieli jak zachowuje się nowy bios. Warto w niego inwestować? Jak z jakością wypalanych nośników? A co z zapisem x16? Panowie to poprawili?

Dorian 02.08.2005 23:54

Ja jestem zadowolony z 2.19 więc na mnie nie licz;) Co do 16x - kto przy zdrowych zmysłach zapisze płytę przy takiej szybkości? ;) Nigdy nie zapisywałem powyżej 8x - liczy się jakość , a to kilka minut różnicy w czasie zapisu mnie nie zbawi.

luxus32 04.08.2005 11:05

Zgadam się z tym. Sam nagrywam max 8x. Ale chciałbym wiedzieć czy NEC poprawił zapis 16x bo z tego co wiem nagrywając płytę 16 wypalała się on dłużej niż przy prędkości 12x.
DVD+RW pale 4x i jestem z tego happy. 15min i mam ponad 4GB na płycie. Coś by mnie wzięło gdybym miał to nagrywać na CD-RW.

fiskomp 11.08.2005 14:04

?? Nowy bios i sprawdzanie jakości zapisu. ??

Witam.

Mam pytanie, czy nowy bios 2.1A umożliwia sprawdzanie jakości zapisu przy pomocy np. NeroCD/DVDSpeed ?? Chodzi mi o PI/PIF.

pozdrawiam,

angolek 11.08.2005 17:45

Niestety nie :nie: ,
i jakoś przestałem już wierzyć, że kiedykolwiek taki bios się pojawi do tego modelu.
Zapowiadali na kwiecień czy maj.
W tym czasie wyszły 2 oficjalne firmwary: 2.19 i 2.21A ... i nic.
Szkoda. :blee:

wichlacz 30.08.2005 17:11

Witam All

mam neca 3500, moze zadam banalne pytanie ale prosze o odpowiedz
Czy jezeli nigdy nie wgrywale firmwaru czy powinienem wgrywac poprzednie wersje czy moge wrzucic odrazu najnowszy? Gdzie moge sprawdzic wersje :|
Bo wersjasterownika jest taka 5.1.2535.0

esem 30.08.2005 21:07

Cytat:

Napisany przez wichlacz
Witam All

mam neca 3500, moze zadam banalne pytanie ale prosze o odpowiedz
Czy jezeli nigdy nie wgrywale firmwaru czy powinienem wgrywac poprzednie wersje czy moge wrzucic odrazu najnowszy? Gdzie moge sprawdzic wersje :|
Bo wersjasterownika jest taka 5.1.2535.0

Możesz od razu wrzucić najnowsze...
Nowe oprogramowanie usuwa stare błędy ale wprowadza nowe. I tak ten proces trwa aż producent uznaje, że wszystko co się dało usunąć to naprawił. 8 )

wichlacz 30.08.2005 21:11

hmm ... to bardzo milo ze strony producenta :|
sprawdzilem moja wersja to 2.16 czy warto z tym cos robic czy moze wrzucic mu jakis updacik, jesli tak to ktory ??

Korowiow 02.09.2005 01:58

Firmware 2.TF i 2.TG by Liggy & Dee

Wyniki testow. Prosze o komentarze odnosnie tych gorek na Verbatimach. Znajomy elektornik doradzil aby nasmarowac prowadnice glowicy napedu, ale musialbym go do tego rozebrac i tym samym utracilbym gwarancje. Te bulki to cytuje "problem z trackingiem, ktory laczy sie z trudnoscia w prowadzeniu wozka z glowica - trzeba nasmarowac 'prowadnice' / 'tuleje'". Prosze o sensowne komentarze.

Nosnik : Platinum +R x8 - DVD+R , RITEKR03 [RiTEK Corporation]
Firmware 2.TF

x4

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...x4 fw.2.TF.PNG

Nosnik : Verbatim +R x8 - DVD+R , MCC003 [Mitsubishi Chemical]
Firmware 2.TG

predkosciami wypalania

x4

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...x4 fw.2.TG.png

x6

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/....TG x6 ver.PNG

x8

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/....TG x8 ver.PNG

x12

http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...TG x12 ver.PNG

angolek 02.09.2005 21:21

Ilość załączników: 2
[QUOTE=Korowiow]
Nosnik : Platinum +R x8 - DVD+R , RITEKR03 [RiTEK Corporation]
Firmware 2.TF

A moje Platinum +R x8 na RITEKu palone na 2.TF wyglądają tak:

palony x4:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25229&stc=1

i palony x8
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25230&stc=1

Wygląda na to, że lepiej jest palić te płyty x8. :cool:

piotrox 24.11.2005 18:47

Czy ktoś może jest zorientowany na którym firmware do Neca 3500 można testować błędy PI i PIF

angolek 24.11.2005 21:43

Cytat:

Napisany przez piotrox
Czy ktoś może jest zorientowany na którym firmware do Neca 3500 można testować błędy PI i PIF

Nie ma takiego firmwaru. Były huczne zapowiedzi, ale chyba dopiero od modelu 3520 można robić testy.

dag666 30.11.2005 00:41

Czy do ND 3500AG wgrywa się bios "przewidziany" dla 3500A? Nie mogę znaleść dedykowanego wyłącznie dla 3500AG. Mam archaiczny 2.16, a widzę że są dużo nowsze. Pozdrowionka! 8 )

Dorian 30.11.2005 12:34

AG to ten sam model co A. Na różnych rynkach 3500 miało różną końcówkę. Spokojnie możesz instalować firmware od dowolnego modelu 3500.

dag666 30.11.2005 13:31

No to poeksperymentuję w takim razie- chyba wgram ten najnowszy- v21A. Mam nadzieję, że napęd to przeżyje... :bicz: ?? A są może jakieś alternatywne biosy dla tej nagrywarki?

joujoujou 30.11.2005 14:49

http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html

dag666 01.12.2005 14:48

Cytat:

Napisany przez joujoujou

Sporo "tego" trochę... :wow: -może jakieś sugestie, jaki bios wartoby wgrać, jako alternatywę dla oficjalnego ?

dag666 03.12.2005 21:26

Już śmiga "póki co" na v21A. Pozdrowionka ! :)

lori129 08.12.2005 12:38

Witam!

Troche tego jest do czytania i nieznalazłem odpowiedzi dot. BIOSU.

Mam teraz wgrany bios 2TG od Liggy i jestem głównie nastawiony na kopiowanie(przerabianie na DVDR) płyt z filmami DVD(zabezpieczone CSS zazwyczaj) i mam pytanie czy lepiej zostawić bios ten co jest, czy zmienić na inny ??

pozdro

loki7777 08.12.2005 14:03

Jak dobrze zgrywa i bez riplocka, to nie zmieniaj bo mozesz zle trafic. Z neciem to ryzyk fizyk

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:03.