![]() |
Czy pokazało się już jakieś firmware do modelu 3500 na którym można testować błędy PI i PIF?
|
Cytat:
|
Jestem nowy na tym forum, i w ogóle booktypem zainteresowałem się dopiero w tym tygodniu. Też mam neca 3500 i do niedawna bios 2.16, teraz 2.19
U mnie sytuacja jest przedziwna. Płyty kupuję vakoss dvd+r jednowarstwowe. Nowym biosem jeszcze nie nagrywałem, ale na starym na tych płytach mam taką sytuację, że nero cd-dvd speed w informacji o nośniku, w typie dysku pokazuje mi DVD+R, Booktype nie ustawiony, I że płyta nagrana jest przez tę nagrywarkę. Czyli tak jak się można było spodziewać. Mam także stary czytnik dvd pioneer 106s z biosem 1.22 Czytnik ten nie obsługuje żadnych plusów. Gdy tak nagraną płytę włożę do tego napędu i potraktuję ją powyższym programem. to w typie dysku mam dvd-rom, booktype dvd+r Nie muszę dodawać, że taka płyta oczywiście bez problemu chodzi w powyższym napędzie. Kiedyś na innym forum czytałem post gostka, który ma tę samą kombinację napędów i pisał, że pioneer płyt + nie czyta. Z tego chyba??? wynika, że to zależy od płyty. Inna sprawa, że wychodzi na to, że w zależności od tego w jakim napędzie testowałem to inne informacje otrzymywałem. A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu Jak to wyjaśnić? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Hmm czytając temat dot. testów na 3520 dochodzę do wniosku ,że może pośpieszyli się z tym firmware lub 3520 to nie taki NEC jak 3500. Cóż również czekam na firmware umożliwiające testowanie PI i PIF i mam cichą nadzieję,a także swoistą pewność ,że 3500 wypadnie lepiej od 3520.
|
No i jak w koncu jest z tym pi/pif dla neca 3500? Kiedy to ma wyjsc, bo chyba jeszcze nie ma?
A tak wlasciwie, to bez tego nie da sie dobrze prawdzic nagranego dvd? |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Odpalilem test pi/pif na moim LG dvd bo na necu ni da rady, oto rezultaty. Czy ktos moglby po krotce powiedziec mi o co w tym chodzi i na co zwracac uwage?
Sorki, ze ja tak sie z tym pcham, ale czas mnie goni :( |
Mam pytanie - jaki jest najnowszy firmware z wylaczonym rip-lockiem, ktory obsluguje bitsetting dla wszystkich +? Mam firmware mad doga jakis starszy i musze powiedziec, ze wyniki nagrania plytek +r DL sa slabe :/ Nie znalazlem jeszcze dobrych plyt i mialem tylko Riteki (w moim przekonaniu sa slabe, i to kazde z tej fabryki jakie mialem) dokladniej marka to Traxdata. Plyty po nagraniu tna niemilosiernie w samym necu i do tego plyta zabija mi laser w Xboxie (po prostu jakbym powkladal zyletki do napedu :/ ) Chodzi mi wiec o firmware z nowa strategia zapisu dla +R9 ale musi miec bitsetting (inaczej xbox nie widzi plyt).
|
Cytat:
Freecom FX50 model 16B9 2.49 (NEW 02-04-2005) a sposoby zapisu sa takie same jak w oryginalnym 2.19(najnowszym) roznica opmiedzy nimi to BitSetting dla DVD+R9 we Freecomie i riplock zdjety :) poza tym Mad Dog 2.FD BitSetting dla: DVD+R DVD+R9 a strategie niemal identyczne jak w 2.19 |
Czemu nie ma takiego z bitesttingiem do wszystkich plusow? Hlip.
|
a jakie ty jeszcze chcesz plusy? dla dvd+r sl(4,7GB) , dvd+r dl jest w mad dogu ktory wymienilem... i nie ma tylko bitsettingu dla dvd+rw.
|
No wlasnie nie ma dla +RW a szkoda, bo uzywam wszystkich 3 rodzajow plyt i bez tego nie zobaczy jej moja maszynka. Poczekam jeszcze troszke. Mam na razie starszy jakis maddoga ktory dziala dobrze i bitsetting dla wszystkiego. Jedyna wada jest wlasnie zalosny zapis +R9, no ale i tak na razie sa tak drogie ze stac mnie bylo na wypalenie 2 a i tak nie chodza :/ Mozliwe, ze nawet pomimo zmiany firmware'u i strategii zapisu bedzie tak, ze te plyty nie beda dzialac bo sa najzwyczajniej w swiecie slabe jakosciowo (pamietam, ze to pewnego momentu w ogole NEC nie obslugiwal tych plyt - mam na mysli produkcji RITEKa). Znalazlem Verbatimy dzis, ale cena to jakis koszmar, wiec na razie sie wstrzymam.
|
Ceny plytek
Po ile kupujecie plytki i jakie (mozecie dopisac gdzie)?
Platinum +R x8 (@Ricoh JP02) - 1.2 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci Verbatim +R x8 - 1.65 PLN / sztuka przy zakupie 50 sztuk lub wielokrotnosci innych plytek nie kupuje :D Na NEC 3500 AG obie nagrywaja sie pieknie ;) - firmware 2.TC (Liggy & Dee) Szczerze mowiac niechcialbym funkcji sprawdzania beldow PI/PIF w NECu - nie jest mi to potrzebne ;) a tak serio - to szkoda napedu - te glowica swoje wazy - LiteOn to SONY - wiec nich oni szkrobia tymi pasciatymi napedami ;) po plytkach - to jest sprzet przemyslowy jesli mozna tak powiedziec ;) A - w PlayStation 2 wsadzili badziewny laser. Po co nam ta funkcja i stres niepotrzebny? Po co? Szkoda napedu ;) Kupcie sobie LiteOn'a do testowania plytek. :D |
Cytat:
Ja tak właśnie mam, a płytki widzę, że kupujesz w ProLine :piwo: |
Zeby byla jasnosc - plytki kupowane w ww. sklepie na caku : ostatnia plyta (na dole szpuli) jest zazwyczaj popalcowana - ubrudzona :D (to chyba norma). I czasem zdaza sie plyty niekore zarysowne - na szczescie niezbyt czesto. To sie musi dziac albo w transporcie albo przy magazywnowaniu. Niemniej cena jest nie do pobicia. Znaim sie kupi szpule mozna ja przeciez obejrzec.
|
Mam takie pytanie. Czytam i czytam, ale dalej nic nie wiem :)
Nie robiłem nigdy update biosu swojego NEC'a 3500A. Czy może mi ktoś doradzić jaki jest naj. oprogramowanie do niego? i jak się to robi... jeżeli naginam to proszę o wykasowanie mojego post'u. Pozdrawiam! |
nowy bios: LD3500_2TD.zip na http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html. Z tekstu wynika, że można testować już jakość płyt (nawet w k-probe ????)
|
Cytat:
Chcę to zobaczyć! :ja_chce: :D |
niestety kupa i to duża :(
Cytat:
Kuma ktoś na tyle angielski, by powiedział, czy opłaca się go zostawić, czy wrócić do 218btrpc1 ?? Nie próbowałem z k-probe (czy w ogóle to możliwe ??). pozdrawiam, Ps. Testowo zainstalowałem K-Probe 2.4.3 i nawet nie wykrywa nagrywarki, tak więc można włożyć miedzy bajki, że ten bios cokolwiek w sprawie testowania PI/PIF wniósł, a szkoda. Kiedy będzie wreszcie firmware z możliwością testowania płytek (( (( (( |
Cytat:
:idea: Poza tym zobacz TU :czytaj: A co do tego, że kProbe nie wykrywa ci napędu To pewnie masz MOBO na nForceX i zainstalowane stery IDE SW od nVidii :taktak: :D |
wlasnie zrobilem flasha na ten nowy biosik i potwierdzam ze na tym biosie od liggiego nie dziala testowanie pi/pif.
|
Cytat:
Ale ktoś tu kłamie :wsciekly: Tylko kto? :idea: |
Cytat:
|
Cytat:
Odpowiadając faktycznie mam Nero CD/DVD Speed 3.61, ale nie sądzę, żeby to aż miało takie wielkie znaczenie, płytka na KT-600, ASPII zainstalowane i prawidłowo wykrywane ;) Coś jeszcze ?? Wiesz najlepiej to :piwo: dla ochłody :D:D:D pozdrawiam, |
Cytat:
I myślę jeszcze, że w takim razie tę osobę trzeba by :bicz: :D Cytat:
Bo podobnoż ma Od wersji 3.80 :mruga: A chłodne :piwo: zawsze :ja_chce: :czar: |
Cytat:
|
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
hehehehheh, a na poważnie może nie nabijajmy postów w tym topic'u, a co do informacji o tym firmware, to jak myślisz warto zostawić ? pozdroofki, |
Cytat:
Albo potestujesz sam i się przekonasz :taktak: A jak nie masz ochoty na eksperymenty To skorzystaj z doświadczeń użytkowników Neca I wgraj taki na którym im najlepiej nagrywa :mruga: :D |
Przepraszam wszystkich za mój przedwczorajszy post dotyczący nowego biosu do NEC-a. Ale wtopiłem !!! Mój angielski pozostawia wiele do życzenia a i późno już trochę było. Miałem ochotę wgrać ten bios od razu i potestować, ale żonka mnie już odganiała od kompa ... A jakby usłyszała jeszcze dźwięk obracającej się płyty to bym chyba nic już nie napisał. Jeszcze raz przepraszam. Mam nadzieję, że podczas flashowania nikomu się sprzęt nie z....
|
Żona od kompa odganiać nie powinna.Nie daj się Obrus! To dobre zajęcie dla mężczyzny przecie. Moja Luba jakoś wytrzymuje i wie,że bez szumu zasilacza dnia nie wytrzymam. Uzależnienie w zacnym kierunku:)
|
Właśnie!
Rozwód jest szybki i potem masz spokój :taktak: A tak całe życie ględzenie w kółko o tym samym :bluzga: I weź tu wytłumacz co to bios i po co nowy ... :> :mruga: |
my ty gadugadu a caly maj minol i nic wielka cisza od NEC'a, mial byc w maju. troche to burzy moje zadowolenie z NEC'a jako firmy, ktora sie nie interesuje czego jej klienci potrzebuja.
|
Czy ktoś mi może napisać czemu nie moge odtwarzac filmów Divx nagranych przez mojego kolege na DVD. Ja mam nagrywarke DVD Nec 3520 v 3,04 a kolega ma nagrywarke DVD Liteon z najnowszym biosem. Dodam ze plyty zostaly nagrane przez kolege na płyty DVD datex, hawk i DVD RW Philips. Z nagranych 5 filmów czasami moge odtworzyc jeden a czasami dwa. A koles doczytuje wszytkie idelanie nawet na kolegi czytniku DVD tez czyta idealnie. Czy Nec 3520 jest jakis trefny? Co sie dzieje? Pozdr
|
Z postów dot. LiteOnów na forum można wywnioskować ,że to raczej LiteOn nie umie porządnie wypalić płyty - zwłaszcza na takich nośnikach jakie podałeś - tak by inne czytniki umiały to poprawie odczytać. Wg. mnie to nie wina Twojego NEC'a.
|
Panowie czy wiecie coś na temat nowego oprogramowania umożliwiającego przeprowadzanie testów na PI i PIF do nec-a 3500 podobno miało być w maju?
|
Mowa była o maju, ale nie wspomnieli którego roku :buu:
|
Na stronie NECa leży sobie oryginalny biosik 2.19 do 3500A(G). 8 )
|
Cytat:
to wina nosnikow, dlatego lepiej wydac pare zl wiecej na plyte a nie pozniej sie wkurzac ze plyty nie da sie czytac. tak to jest jak sie nagrywa na plytach dvd za zlotowke (a nawet widzialem je po 89gr) a roznica jest ogromna np w porownaniu z tdk, verbatim itd :) twoj nec jest ok tylko plyty sa lipne i liteon nie poradzil sobie z nagraniem tak slabych plytek |
Cytat:
To ja jestem Administratorem tego forum :> :czar: |
Ilość załączników: 1
Biorąc przykład z chopaków z zachodniego forum cdfreaks proponuję przywdziać sweterki :D które zachęcą NEC do wydania firmware do neca 3500A pozwalające na badanie jakości płyty. Necowcy i nienecowcy - przyłączcie się !!! Niech moc będzie z Wami. :D
A o to magiczny sweterek: :P :D |
Cytat:
Chłopaki to jednak wiedzą jak zarobić :D ^_^ |
Uwaga - ostatnio nieciekawe zagranie marketingowe ze strony producenta firmujacego sie marka PLATINUM. Plyty DVD x8 +R Platinum nie sa juz tym czym byly. Dotychczas Ricoh JP02 teraz Ritek R03. Powaznie sie trzeba zastanowic nad celem tego kroku. Dla zainteresowanych :
Baza nośników z opisami - calkiem calkiem - ogolnie polecam |
Zgadza sie - Ritek - wlasciciel Ricoha zaprzestal umieszczania stamperow Ricoha.
Niestety kody Ritek R03 sa troche gorzej obslugiwane przez nagrywarki niz Ricoh, ale to te same plyty, wiec wkrotce powinny powychodzic aktualizacje. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Teoretycznie można więc mieć nadzieję
Że może jakość barwnika będzie lepsza I trwałość płyt będzie podobna Przynajmniej częściowo było tak przy CDR Nie wiem czy to słuszna teoria Ale tak mi się wydaje :idea: |
panowie... a moze tak by przestac robic offtopic? ;)
|
Cytat:
Weźcie juz przestańcie :blee: :nieee: |
ktory nowy bios oplaca sie teraz wgrac??
|
Cytat:
tak wiec polecam, tym bardziej ze strategie zapisu sa prawie identyczne jak w 'najnowszym' oryginalnym 2.19 |
Oj chyba już się nie doczekamy na biosik dla 3500 z możliwością testowania płytek, zastój jak diabli, nic sie nie dzieje, chyba nawet warto by było odkleić ten wątek, szkoda nerwów.
pozdrawiam, |
Cytat:
nec troche olal tych ktorzy maja 3500... albo szykuja suprise, albo poszlo to w zapomnienie. NEC :bicz: |
Nec wypuscił 3540 i totalnie olał sprawę z nasza nagrywareczka. Chyba wzoruje się na polityce microsoftu. Razi mnie tylko jeden szkopuł u Nec'a - brak zapisu pakietowego nawet w jego nowym dziecku (chyba, że czegoś nie wiem). Fajna rzecz gdy idziesz do qmpla i musisz nagrać 1MB.
|
Cytat:
i want new firmware :) |
A ja nie oleję - doskonale nagrywa mi na 2.19 a nowe firmware umożliwiające testowanie? Ok rozumiem,że dla chcących testować to ważne - dla mnie jednak ważne jest to ,że 3500 wypaliła mi bez zająknięcia prawie 500 dvd i nadal świetnie to robi.
|
mój nec 3500 tez sporo już wypalil plytek dvd na biosie liggiego 2.TD tdkx8 pali z prędkością x12 podobnie jak i verbatimkix8 dla mnie wazne jest to iż to co nec nagra dvd stacjonarne panasa odtworzy czego chcieć więcej?
|
Pojawiły się nowe biosy: oryginalny NEC-a - 2.1A i od Liggy-ego 2.1A Liggy
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html Niestety ciągle nie można na nich testować nagranych płyt (PI, PIF) :bicz: |
to co nowego dali??
|
fju fju obowiazkowy flash :D
booktype dla : DVD+R DVD+R9 DVD+RW poza tym najnowsze strategie zapisu :) |
jakies testy??
|
Strona mi się tak fajnie ładuje... Kocham 404. Może ktoś uchyli rąbka tajemnicy na temat nowego biosu.
|
|
Już jest dobrze! :jupi:
|
mamy kolejny nowy biosik..
LLD3500_2TE - Liggy & Dee 2.TE, Bitsetting, riplock removed and RPC1 (based on Liggy's 2.1Abt) (Date 29-07-2005) ktos juz testowal? |
Cytat:
Mam oryginalny 2.19 necA (dla 3500 A(G)) 8 ) |
Cytat:
mozesz zrobic flasha na oryginalnego 2.1A od neca, albo wgrac w/w i miec booktype'a, riplocka sciagnietego itd. |
Może ktoś się podzieli jak zachowuje się nowy bios. Warto w niego inwestować? Jak z jakością wypalanych nośników? A co z zapisem x16? Panowie to poprawili?
|
Ja jestem zadowolony z 2.19 więc na mnie nie licz;) Co do 16x - kto przy zdrowych zmysłach zapisze płytę przy takiej szybkości? ;) Nigdy nie zapisywałem powyżej 8x - liczy się jakość , a to kilka minut różnicy w czasie zapisu mnie nie zbawi.
|
Zgadam się z tym. Sam nagrywam max 8x. Ale chciałbym wiedzieć czy NEC poprawił zapis 16x bo z tego co wiem nagrywając płytę 16 wypalała się on dłużej niż przy prędkości 12x.
DVD+RW pale 4x i jestem z tego happy. 15min i mam ponad 4GB na płycie. Coś by mnie wzięło gdybym miał to nagrywać na CD-RW. |
?? Nowy bios i sprawdzanie jakości zapisu. ??
Witam.
Mam pytanie, czy nowy bios 2.1A umożliwia sprawdzanie jakości zapisu przy pomocy np. NeroCD/DVDSpeed ?? Chodzi mi o PI/PIF. pozdrawiam, |
Niestety nie :nie: ,
i jakoś przestałem już wierzyć, że kiedykolwiek taki bios się pojawi do tego modelu. Zapowiadali na kwiecień czy maj. W tym czasie wyszły 2 oficjalne firmwary: 2.19 i 2.21A ... i nic. Szkoda. :blee: |
Witam All
mam neca 3500, moze zadam banalne pytanie ale prosze o odpowiedz Czy jezeli nigdy nie wgrywale firmwaru czy powinienem wgrywac poprzednie wersje czy moge wrzucic odrazu najnowszy? Gdzie moge sprawdzic wersje :| Bo wersjasterownika jest taka 5.1.2535.0 |
Cytat:
Możesz od razu wrzucić najnowsze... Nowe oprogramowanie usuwa stare błędy ale wprowadza nowe. I tak ten proces trwa aż producent uznaje, że wszystko co się dało usunąć to naprawił. 8 ) |
hmm ... to bardzo milo ze strony producenta :|
sprawdzilem moja wersja to 2.16 czy warto z tym cos robic czy moze wrzucic mu jakis updacik, jesli tak to ktory ?? |
Firmware 2.TF i 2.TG by Liggy & Dee
Wyniki testow. Prosze o komentarze odnosnie tych gorek na Verbatimach. Znajomy elektornik doradzil aby nasmarowac prowadnice glowicy napedu, ale musialbym go do tego rozebrac i tym samym utracilbym gwarancje. Te bulki to cytuje "problem z trackingiem, ktory laczy sie z trudnoscia w prowadzeniu wozka z glowica - trzeba nasmarowac 'prowadnice' / 'tuleje'". Prosze o sensowne komentarze.
Nosnik : Platinum +R x8 - DVD+R , RITEKR03 [RiTEK Corporation] Firmware 2.TF x4 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...x4 fw.2.TF.PNG Nosnik : Verbatim +R x8 - DVD+R , MCC003 [Mitsubishi Chemical] Firmware 2.TG predkosciami wypalania x4 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...x4 fw.2.TG.png x6 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/....TG x6 ver.PNG x8 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/....TG x8 ver.PNG x12 http://slavko.siemce.pl/lol/dvdtest/...TG x12 ver.PNG |
Ilość załączników: 2
[QUOTE=Korowiow]
Nosnik : Platinum +R x8 - DVD+R , RITEKR03 [RiTEK Corporation] Firmware 2.TF A moje Platinum +R x8 na RITEKu palone na 2.TF wyglądają tak: palony x4: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25229&stc=1 i palony x8 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25230&stc=1 Wygląda na to, że lepiej jest palić te płyty x8. :cool: |
Czy ktoś może jest zorientowany na którym firmware do Neca 3500 można testować błędy PI i PIF
|
Cytat:
|
Czy do ND 3500AG wgrywa się bios "przewidziany" dla 3500A? Nie mogę znaleść dedykowanego wyłącznie dla 3500AG. Mam archaiczny 2.16, a widzę że są dużo nowsze. Pozdrowionka! 8 )
|
AG to ten sam model co A. Na różnych rynkach 3500 miało różną końcówkę. Spokojnie możesz instalować firmware od dowolnego modelu 3500.
|
No to poeksperymentuję w takim razie- chyba wgram ten najnowszy- v21A. Mam nadzieję, że napęd to przeżyje... :bicz: ?? A są może jakieś alternatywne biosy dla tej nagrywarki?
|
|
Cytat:
Sporo "tego" trochę... :wow: -może jakieś sugestie, jaki bios wartoby wgrać, jako alternatywę dla oficjalnego ? |
Już śmiga "póki co" na v21A. Pozdrowionka ! :)
|
Witam!
Troche tego jest do czytania i nieznalazłem odpowiedzi dot. BIOSU. Mam teraz wgrany bios 2TG od Liggy i jestem głównie nastawiony na kopiowanie(przerabianie na DVDR) płyt z filmami DVD(zabezpieczone CSS zazwyczaj) i mam pytanie czy lepiej zostawić bios ten co jest, czy zmienić na inny ?? pozdro |
Jak dobrze zgrywa i bez riplocka, to nie zmieniaj bo mozesz zle trafic. Z neciem to ryzyk fizyk
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:03. |