![]() |
Chciałem wziąć S2 ale starsza mówiła, że nie było.
|
Mama będzie klnęła;) A mogłeś wziąść S2 - chciałeś stabilizację , zoom i tryby tematyczne - S2 ma ich ok 20tu. Jednak życzę przyjemnego użytkowania Nikon'a.
Pozdrawiam. |
swietny aparat ale kiepski wybor
nie bede sie powtarzal - inni napisali wszytko... obiektyw ciemny, do tego brak stabilizacji - bedziesz klnol mial byc latwy i przyjemny aparat do wszystkiego - kupiles drogie skomplikowane body z marnym obiektywem i bez niczego wiecej - wiec kiepski wybor |
Czyli co - z 4000 (+-300)PLN wyszło 5200PLN (czyli o jakiś 1K pln drożej, niż w sklepach internetowych)? A teraz jeszcze trzeba za ładnych kilka stówek dokupić aku, filtry (przynajmniej dobry UV - chyba, że nie żal Ci drogiego obiektywu), plecaczek, statyw.
Do tego zrezygnowaliście ze stabilizacji i zooma - dosyć istotne zmiany w kryteriach wyboru. Jak się nie wie, co chce się kupić, to się kupuje to, co sprzedawca wciska - a wciska to, co mu zalega i/lub na czym najwięcej zarabia. |
D70 KIT:
D70 AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3.5 -4.5G IF ED ok 4K 900 + karta 1GB ok 300 zł. Kupione w media markt. |
Cytat:
I w zależności co będziesz chciał fotografować, czekają cię mniej lub bardziej kosztowne zakupy akcesoriów o których mówili przedmówcy. (sam się o tym przekonałem boleśnie jak drogie są te dodatkowe "drobiazgi") Pozdrawiam |
Owszem, całkiem fajny - tylko zabraknie kasy na osprzęt i na teleobiektyw (jak nie zrezygnowaliście z zoomu).
Co do jego wad: 1. Minimalne ISO to 200 (IMO zdecydowanie za dużo). 2. Dedykowany akumulatorek (czyli drogi a wypadałoby kupić zapas i awaryjnie nie włożysz baterii) 3. AFAIK standordowo w zestawie nie ma żadnej karty. Jak pisałem - za mało kasy na lustrzankę (chyba, że kupisz golasa bez żadnego osprzętu), albo dobra hybryda z full osprzętem. |
Moją opinię znasz...
Ale... Co do niego dostala?Kupila samo body i jakis obiektyw czy KIT poprostu? Ile wydala? Teraz bedzie musiala sie zaopatrzyc w jakas karte... ps. niech sie nie zdziwi ze nie mozna ogladac przez ekran LCD podczas robienia zdjec (to jest lustrzanka) :) |
Starsza zdecydowała się na Nikona D70. Czy był to dobry wybór?
|
nie no S1 albo S2 to b.dobre aparaty...
Tylko ja myslalem w kwestii obiektywow, zewnetrznej lampy, troche bardziej pod pol profesjonalizm...na 350D uwierz mi nie jest szkoda kasy. To samo z Nikonem D70.Maja rowniez idealne parametry. Z dolaczanymi obiektywami ciezko ich zastapic jakas cyfrowka czasami... Nie przeczytalem wymogow o duzym zoomie i stabilizacji...fakt, zoom uzyskasz przez dolaczany obiektyw. Ja osobiscie mam w domu G2, A75, a tata w pracy ma G5 z Canonów... G2 (dolaczany byl pilocik)tez juz jest troche bardziej rozbudowany ale ma cienki zoom, Seria S to dobrze rozwiniety zoom... Zaopatrz sie w duza karte pamieci np.1GB (ale wieksza niepotrzebna) - na poczatku powiesz...po co mi tyle...a potem powiesz...jest luz. poczytaj na http://cyberfoto.pl/ |
no, ale to juz przy zakupie aparatu trzeba zalozyc ze bedzie sie chcialo taka zabawke dokupic, bo nie do kazdego modelu sa - nie kazdy ma odbiornik albo jacka do wazyka gdzie pewnie juz przylaczaja jakies przejsciowki domowej roboty nawet jak producent nie przewidzial
szczerze to i tak mnie zdziwiles - myslalem ze to przy lustrznakach dopiero jest taka opcja (odbiornik podczerwieni albo jack do wezyka) |
Cytat:
Za to dokupić, jak najbardziej, można. |
Prawdą jest to co piszecie koledzy .
Co do filtrów Kinga - miałem kiedyś do A60 - rzeczywiście średniej jakości - nie wiem co by się z nimi stało po roku gdyż aparat sprzedałem - lecz nie do końca wiem jakie inne polecić stąd ten link . Co do statywu - można się obejść - ale pamiętam ,że bardzo mi brakowało statywu podczas pobytu w Kazimierzu 2 tyg temu - mają pięknie oświetlony rynek - więc Nimal masz rację. |
Dorian - zadnego aparatu nawet z najbardziej wyrafinowanym AntyShockiem nie utrzymasz w rece przez np 4sec, a to nie zadkosc jak chcesz artystycznie przepalic np latarnie przy ulicy oddajac ladnie kolory nieba i szczegoly otoczenia...
Minolta ma amortyzowana matryce - dziala, ale statyw daje inne mozliwosci edit: Wawelski - pilot swietna zecz np na imprezie :serdusz: ale niesety w sprzetach tej kategorii niespotykana :( ale za rok pewnie bedzie ;) milo pomyslec ze nastepny kupowany kompakt bedzie kladl na lopatki dzisiejsze EOSy :) tak to juz ze wszystkim co ma elektornike jest... |
Co do tanich filtrów - szkoda kasy, bo popsują zdjęcia - klik.
Co do niezbędności statywu - da się bez niego obejść. A co do samowyzwalacza - to może od razu do niezbędnych dodatków zaliczysz pilot? ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:12. |