Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Aparat cyfrowy do 4 tys zł (https://forum.cdrinfo.pl/f42/aparat-cyfrowy-4-tys-zl-54487/)

Banana Coctail 19.07.2005 21:25

Chciałem wziąć S2 ale starsza mówiła, że nie było.

Dorian 19.07.2005 19:55

Mama będzie klnęła;) A mogłeś wziąść S2 - chciałeś stabilizację , zoom i tryby tematyczne - S2 ma ich ok 20tu. Jednak życzę przyjemnego użytkowania Nikon'a.

Pozdrawiam.

nimal 19.07.2005 19:46

swietny aparat ale kiepski wybor
nie bede sie powtarzal - inni napisali wszytko...
obiektyw ciemny, do tego brak stabilizacji - bedziesz klnol
mial byc latwy i przyjemny aparat do wszystkiego - kupiles drogie skomplikowane body z marnym obiektywem i bez niczego wiecej - wiec kiepski wybor

Wawelski 19.07.2005 13:56

Czyli co - z 4000 (+-300)PLN wyszło 5200PLN (czyli o jakiś 1K pln drożej, niż w sklepach internetowych)? A teraz jeszcze trzeba za ładnych kilka stówek dokupić aku, filtry (przynajmniej dobry UV - chyba, że nie żal Ci drogiego obiektywu), plecaczek, statyw.
Do tego zrezygnowaliście ze stabilizacji i zooma - dosyć istotne zmiany w kryteriach wyboru.

Jak się nie wie, co chce się kupić, to się kupuje to, co sprzedawca wciska - a wciska to, co mu zalega i/lub na czym najwięcej zarabia.

Banana Coctail 19.07.2005 13:49

D70 KIT:
D70
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3.5 -4.5G IF ED ok 4K 900
+ karta 1GB ok 300 zł. Kupione w media markt.

para 19.07.2005 13:44

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Starsza zdecydowała się na Nikona D70. Czy był to dobry wybór?

Myślę, że to dobry wybór, tylko nie napisałeś co zakupiłeś oprócz korpusu.

I w zależności co będziesz chciał fotografować, czekają cię mniej lub bardziej
kosztowne zakupy akcesoriów o których mówili przedmówcy.
(sam się o tym przekonałem boleśnie jak drogie są te dodatkowe "drobiazgi")

Pozdrawiam

Wawelski 19.07.2005 13:42

Owszem, całkiem fajny - tylko zabraknie kasy na osprzęt i na teleobiektyw (jak nie zrezygnowaliście z zoomu).
Co do jego wad:
1. Minimalne ISO to 200 (IMO zdecydowanie za dużo).
2. Dedykowany akumulatorek (czyli drogi a wypadałoby kupić zapas i awaryjnie nie włożysz baterii)
3. AFAIK standordowo w zestawie nie ma żadnej karty.

Jak pisałem - za mało kasy na lustrzankę (chyba, że kupisz golasa bez żadnego osprzętu), albo dobra hybryda z full osprzętem.

Kasprzak 19.07.2005 13:32

Moją opinię znasz...
Ale...
Co do niego dostala?Kupila samo body i jakis obiektyw czy KIT poprostu?
Ile wydala? Teraz bedzie musiala sie zaopatrzyc w jakas karte...

ps. niech sie nie zdziwi ze nie mozna ogladac przez ekran LCD podczas robienia zdjec (to jest lustrzanka) :)

Banana Coctail 19.07.2005 13:20

Starsza zdecydowała się na Nikona D70. Czy był to dobry wybór?

Kasprzak 18.07.2005 21:38

nie no S1 albo S2 to b.dobre aparaty...
Tylko ja myslalem w kwestii obiektywow, zewnetrznej lampy, troche bardziej pod pol profesjonalizm...na 350D uwierz mi nie jest szkoda kasy. To samo z Nikonem D70.Maja rowniez idealne parametry. Z dolaczanymi obiektywami ciezko ich zastapic jakas cyfrowka czasami...

Nie przeczytalem wymogow o duzym zoomie i stabilizacji...fakt, zoom uzyskasz przez dolaczany obiektyw.
Ja osobiscie mam w domu G2, A75, a tata w pracy ma G5 z Canonów... G2 (dolaczany byl pilocik)tez juz jest troche bardziej rozbudowany ale ma cienki zoom, Seria S to dobrze rozwiniety zoom...
Zaopatrz sie w duza karte pamieci np.1GB (ale wieksza niepotrzebna) - na poczatku powiesz...po co mi tyle...a potem powiesz...jest luz.

poczytaj na http://cyberfoto.pl/

nimal 18.07.2005 21:14

no, ale to juz przy zakupie aparatu trzeba zalozyc ze bedzie sie chcialo taka zabawke dokupic, bo nie do kazdego modelu sa - nie kazdy ma odbiornik albo jacka do wazyka gdzie pewnie juz przylaczaja jakies przejsciowki domowej roboty nawet jak producent nie przewidzial
szczerze to i tak mnie zdziwiles - myslalem ze to przy lustrznakach dopiero jest taka opcja (odbiornik podczerwieni albo jack do wezyka)

Wawelski 18.07.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez nimal
Wawelski - pilot swietna zecz np na imprezie :serdusz: ale niesety w sprzetach tej kategorii niespotykana :(

W standardzie owszem, niespotykane - ale w standardzie nie ma nawet pokrowca ;)
Za to dokupić, jak najbardziej, można.

Dorian 18.07.2005 20:16

Prawdą jest to co piszecie koledzy .

Co do filtrów Kinga - miałem kiedyś do A60 - rzeczywiście średniej jakości - nie wiem co by się z nimi stało po roku gdyż aparat sprzedałem - lecz nie do końca wiem jakie inne polecić stąd ten link .

Co do statywu - można się obejść - ale pamiętam ,że bardzo mi brakowało statywu podczas pobytu w Kazimierzu 2 tyg temu - mają pięknie oświetlony rynek - więc Nimal masz rację.

nimal 18.07.2005 20:07

Dorian - zadnego aparatu nawet z najbardziej wyrafinowanym AntyShockiem nie utrzymasz w rece przez np 4sec, a to nie zadkosc jak chcesz artystycznie przepalic np latarnie przy ulicy oddajac ladnie kolory nieba i szczegoly otoczenia...
Minolta ma amortyzowana matryce - dziala, ale statyw daje inne mozliwosci

edit:
Wawelski - pilot swietna zecz np na imprezie :serdusz: ale niesety w sprzetach tej kategorii niespotykana :( ale za rok pewnie bedzie ;) milo pomyslec ze nastepny kupowany kompakt bedzie kladl na lopatki dzisiejsze EOSy :) tak to juz ze wszystkim co ma elektornike jest...

Wawelski 18.07.2005 20:07

Co do tanich filtrów - szkoda kasy, bo popsują zdjęcia - klik.
Co do niezbędności statywu - da się bez niego obejść. A co do samowyzwalacza - to może od razu do niezbędnych dodatków zaliczysz pilot? ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:12.