![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
| Zobacz rezultaty głosowania: za czy przeciw? | |||
| Eutanazja:TAK; Aborcja:TAK; Kara śmierci:TAK |
|
26 | 41.27% |
| Eutanazja:TAK; Aborcja:TAK; Kara śmierci:NIE |
|
6 | 9.52% |
| Eutanazja:TAK; Aborcja:NIE; Kara śmierci:NIE |
|
2 | 3.17% |
| Eutanazja:NIE; Aborcja:NIE; Kara śmierci:NIE |
|
5 | 7.94% |
| Eutanazja:NIE; Aborcja:TAK; Kara śmierci:TAK |
|
6 | 9.52% |
| Eutanazja:NIE; Aborcja:NIE; Kara śmierci:TAK |
|
8 | 12.70% |
| Eutanazja:TAK; Aborcja:NIE; Kara śmierci:TAK |
|
5 | 7.94% |
| Eutanazja:NIE; Aborcja:TAK; Kara śmierci:NIE |
|
0 | 0% |
| Nie mam zdania |
|
2 | 3.17% |
| Cos innego |
|
3 | 4.76% |
| Wszystkich głosów: 63. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
- Czy dać szansę skazanemu na poprawę i pokutę na Ziemi, czy też go wyeliminować, bo może zamordować strażnika w więzieniu, bo nie ma nic do stracenia... Cytat:
Sorrki, ponosi mnie PS @Mallow: Twojej sondy nie traktuję poważnie, bo nie można traktować poważnie odpowiedzi TAK lub NIE na tak skomplikowane pytania. Natomiiast zainicjowała ona pewną dyskusję. Tylko że poza wyjątkami, ta dyskusja sprowadza się właśnie do wypowiedzi: "aborcja tak", "aborcja nie", "eutanazja tak", "eutanazja nie", itp. Przerażające jest, jak mechanicznie podchodzi się zwłaszcza na Zachodzie Europy do życia ludzkiego... Przerażająca może być wizja przyszłości, w której na zawołanie człowiek stanie się terminatorem życia innego człowieka, zamiast je ratować. A może ktoś dojdzie do wniosku: Po co wydawać kasę na leczenie takiego Marcina Pawłowskiego, skoro i tak umiera? Kto ma o tym decydować Ja nie potrafiłbym podjąć takiej decyzji.Obecnie zwłaszcza u młodych ludzi przejawia się tendencja "pójścia na łatwiznę". Wychowani na szybkim jedzeniu, uprawiający szybką miłość w szybkich samochodach, żyją szybko zapominając o tym, co jest (lub powinno być) sensem życia człowieka. Robiąc te wszystkie "szybkie" rzeczy nie mamy czasu na analizę dorobku filozofów, teologów i innych uczonych tego świata (może dlatego, że nie da się tego szybko przełknąć). Tego nie da się załatwić metodą "3xZ" (zakuć, zdać, zapomnieć), a odpowiadać na trudne pytania trzeba, więc odpowiadamy - "TAK" lub "NIE", jak na jakimś chrzanionym teście, nie zdając sobie sprawy, że nasze przemyślenia w sprawie tak ważnej jak ludzkie życie nie są głębsze od kałuży moczu. Często słyszę jak się mówi o odejściu tego starego, schorowanego niedołężnego człowieka jakim jest Papież. Otóż dla mnie jest to człowiek, który ma umysł sprawny, jak mało kto. To nie jest koleś z partii trzymający się kurczowo stołka, a jest za takiego postrzegany przez wielu. On doszedł do tej funkcji przez swe czyny, a nie plakatami na płocie i puste obietnice wyborcze. Wielu widzi w nim tylko stare schorowane ciało, nie widzą oni natomiast potęgi jego umysłu, przez który przemawiają wieki, tysiące lat historii człowieczewństwa. Można się z Nim nie zgadzać w kwestii aborcji, eutanazji, czy kary śmierci, ale najgłupszym ignorantem dla mnie będzie ten, kto nie weźmie pod uwagę, lub nie podejmie polemiki właśnie z jego poglądami, które mają głębokie uzasadniienie np. w prawie naturalnym (ja wbrew pozorom też nie mogę się zgodzić z Nim w wielu kwestiach, ale nie ich ignoruję). Nie chodzi mi tu bynajmniej tylko o Papieża, bo autorytetów jeszcze trochę na tym świecie jest, ale smutne jest to, że są wypierani przez krzykaczy, którzy nastawieni są w swych wypowiedziach tylko na zysk, a nie na troskę o losy Świata lub Ludzkości. Śmieszą mnie Europejscy "liberałowie" do bólu, którzy chcą być liderami opinii publicznej, a nie potrafią podjąć rzeczowej polemiki z poglądami wielkich autorytetów. Cóż im pozostaje więc? Wyśmiewają takich ludzi, szydząc z ich niemedialności, niedołężności itp. Ich bełkot łatwiej trafia do młodych niewyedukowanych "szybkich i wściekłych", bo nie wymaga myślenia, tylko sprowadza się do pobudzonych emocji (jak u psa Pawłowa) i wywołuje określone i założone z góry reakcje - "prawidłowe" wypełnienie ankiety lub "prawidłowe" zagłosowanie przy urnie. Pewnie to wszystko jest chaotyczne i za długo jak na czytanie na forum, ale to nie jest nawet promil problemu i dlatego nie odpowiem na postawione w ankiecie pytania. POZDRAWIAM każdego, kto będzie się starał zrozumieć co chciałem prowiedzieć
|
|
|
|
#3 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aborcja - tak
i tak bedzie wykonywana, wiec niech chociaz bedzie sie to odbywac w ludzkich warunkach, bez ryzyka ze i matka zostanie okaleczona/zakazona jakims syfem nie kazdy moze sobie pozwolic w danym momencie na dziecko dopuszczenie aborci do np 3 tygodnia czy 1 miesiaca jest irracjonalene - to jest wlasnie defacto aprobowanie tego sposobu jako srodka antykoncepcyjnego (a taka rzecz na pewno nie moze miec miejsca), poniewaz o ciazy matka dowiaduje sie po uplywie okreslonego czasu - i nie jest to kilka dni testy oczywiscie pokaza wczesniej zmiany stezenia hormonow, ale trzeba sie ich spodziewac - czyli po np niezabezpieczonym seksie... eutanazja - tak bol na ktory zaden srodek farmakologiczny juz nie pomaga, nawet narkotyki, i perspektywa takiej wegetacji przez miesiace... coz, powodzenia ludziom przeciwnym... kara smierci - tak ludzie dopuszczajacy sie tak straszliwe zbrodni (nie chodzi mi o zabojstwo w afekcie), planujacy masakre dla osiagniecia korzysci majatkowych czy dla zaspokojenia skrzywionego ego - nie zasluguja na zycie, takich ludzi nie da sie resocjalizowac, wiec czemu ich utrzymywac za nasze pieniadze? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
... też byłbym za karą śmierci, ale powstrzymuje mnie jeden problem tzn. pomyłki sądowe. Właśnie oglądałem film, o przyznaniu się do morderstwa po 12 latach (sumienie go ruszyło czy co innego) pewnego bandziora. Tamtem skazany biedak był pewniakiem, rozpoznali go świadkowie , były jego odciski palców itd. Zbadali DNA tego bandziora, zgadzało się z tym z krwi na ciele ofiary. Gdyby nie było kary śmierci tego biedaka po 12 latach można wypuścić z więzienia, dać odszkodowanie, pomóc jakoś w powrocie do życia. Niestety to było w stanie Texas, gdzie kara śmierci jest orzekana i biedaka już dawno robaki zjadły. w momencie skazania, ława przysięgłych nie miała żadnej wątpliwości.
|
|
|
#5 | |||
|
Coauctor delicti
![]() |
Cytat:
Cytat:
Donoszenie ciąży jest rozwiązaniem bardziej zgodnym chyba z prawem naturalnym, niż przerywanie jej mimo wzorowego zdrowia matki i jej przyszłego dziecka? Wielu ludzi czeka nawet latami, żeby tylko zaadoptować takiego malucha. A swoją drogą jestem pewien, że po urodzeniu wiele matek biologicznych zdecyduje się jednak na pozostawienie dziecka przy sobie. Największym problemem jest to, że najczęściej to wygodnictwo jest wyznacznikiem przerywania ciąży, a nie ważne powody. Wstyd i strach przed odrzuceniem przez środowisko również to powodują. Tylko, czy taki wstyd może decydować o życiu dziecka (płodu)? Dla mnie to środowisko jest chore, skoro tak przyjmuje potencjalnego potomka, a nie nasze prawo, które w tym przypadku pozostawiłbym niezmienione (przewiduje aborcję w ekstremalnych przypadkach). Cytat:
I znów dochodzimy do tego samego - PROBLEMU ODPOWIEDZIALNOŚCI, EDUKACJI MŁODYCH LUDZI Wielu się może w tym miejscu ze ną nie zgodzić, ale niemożność wykonania zabiegu usunięcia ciąży spowodowałaby większe zainteresowanie się młodzieży skutecznymi środkami antykoncepcji i przyczyniła by się do bardziej świadomego (wbrew temu co mówią "zieloni" i spółka) planowania rodziny. Aby to uskutecznić należy bezwzględnie ścigać i karać tzw. """lekarzy""", którzy nie mają żadnych zasad i respektu dla prawa. To ich powinno się poddać tym torturom, które bez skrupuł stosują na płodach!!!
|
|
|
|
#6 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
dlatego uwazam ze kara smierci powinna byc ale za najciezsze przestepstwa i 100% pewne a pomylka i tak jest mozliwa..... no ale rownie dobrze moze nas codziennie rozjechac samochod na pasach....
jak sobie goscie na urodziny jedengo z nich zabili dziewczyne i sie jeszcze przyznali.... no to tu np nie byloby pomylki |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Author
Zlotowicz
Morris - zgadzam sie co do problemu edukacji - powinien byc potraktowany w koncu powaznie i prowadzone zajecia powinny byc przez SEKSUOOLOGOW a nie ekskatechetki po pseudokursie (stosowny art byl na stronie tygodnika NIE - jakkolwiek sama gazeta mnie odstrecza, to ten art byl pouczajacy - ja swojego dziecka na takie zajecia nie puszcze)
natomiast: - brak dostepnosci do aborcji w szczegolnych przypadkach - choroba matki lub plodu, ciaza jako nastepstwo przestepstwa, wiek matki, sytuacja materialna... - spowoduje tylko wzrost turystyki aborcyjnej i czarnego rynku takich uslug - aborcja wykonywana w szpitalu przez ginekologa ktory wie co robi nie jest grozna dla matki - skoro za moment smierci uznaje sie smierc mozgu (taka jest definicja przyjeta nie tylko w polsce) to plod tez nie jest jeszcze zywy do momentu wyksztalcenia ukladu nerwowego (a na pewno nie czuje nic - wiec nie pisz o torturach) - krwawe zdjecia ze skrobanki bywaja czesto przytaczane jako argument przeciwko aborcji - a widziales kiedys porod? nie taki w tv tylko na filmie szkoleniowym dla lekarzy lub na zywo (z pozycji lekarza)? zapewniam ze po obejrzeniu zakazlbys porodw - argument rownie silny i rownie glupi - ziekawe czy bedziesz rownie wielkim obroncom zycia poczetego jak bedziesz mial 13to letnia corke ktora ktos zgwalci (albo spije na imprezie i ona sie mu odda) oczywiscie sa to kwestie wychowawcze, wiec bardzo slusznie pisales o EDUKACJI - i to jest jedyny skuteczny srodek na ograniczenie niechcianych ciaz, podobnie jak zwiekszenie dostepnosci srodkow atykoncepcyjnych i ich refundacja |
|
|
|
|
|
#8 | ||||
|
Niezarejestrowany
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
|
#9 | |||||||
|
Coauctor delicti
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byłoby to tak łatwo dostępne, jak obecnie pigułka i równie mocno reklamowane, chociaż słowo "reklama" jest tu nie na miejscu, bo ginekolodzy są kuszeni przez firmy farmaceutyczne profitami za ich przepisywanie. Oficjalnie usprawiedliwia się to oczywiście "uchronieniem przed ciążą", tylko czemu nie mówi się o zwiększeniu ryzyka zachowania na raka, czy też bezpłodności? Dla mnie przesłanie komunikatu od jest takie: "bawcie się dobrze ile wlezie i niczym się nie przejmujcie - my was zwalniamy z odpowiedzialności" Takie wypowiedzi powodują, że czuję się coraz bardziej jak w matrixie. Zwalnianie z odpowiedzialności ludzi za ich czyny w kulturze Europy jest powszechne - np. Prawo na drodze: likwidacja 'zielonych strzałek' i wprowadzenie świetlnych - kierowca nie musi myśleć, tylko słuchac sygnału (przez co traci czas na skrzyżowaniu, mimo że jest na nim sam); ograniczenie prędkości do 50 km/h na szerokich drogach, włączające się na 2 sek., tzw. "wyhamowujące" światła o drugiej w nocy itp. Jeśli chodzi, o turystykę aborcyjną, to jest to rzeczywiście problem, ale argumenty "na Zachodzie tak jest od dawna" nijak do mnie nie przemawiają, bo historia pokazała, że większość często się myli (zwłaszcza, gdy jest zręcznie manipulowana). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I TO JEST NAJWAŻNIEJSZA RZECZ, KTÓREJ BRAKUJE NAM WSZYSKIM, JAKO SPOŁECZEŃSTWU pozdrawiam
|
|
|
|
#10 |
|
BA/\//\/ED
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Aborcja - nie [to coś w stylu zabójstwa]
Eutanazja - nie [to coś w stylu samobójstwa] Kara śmierci - nie
|
|
|
#11 |
|
Author
Zlotowicz
oj Predi - co to znaczy ze ktos umrze? wiesz czym jest smeirc? czy ty myslisz ze po prostu nagle cialo przestje funkcjonowac? to sie grubo myslisz - no ale to nie temat tej dyskusji
co do opisow "wysikiwanej raczki" - o to mi chodzi! ze to ma sie odbywac w ludzkich warunkach w szpitalach! moja wypowiedz odnosila sie do wypowiedzi o filmach ukazujacych aborcje - wiec moze zastanow sie zanim zaczniesz kogos od glopkow wyzywac to przeczytaj ze zrozumieniem - TO BYLA IRONIA, dla osoby niezwiazanej z medycyna kazda operacja bedzie ochydna! pozniej jeszcze zaczynas mi wyjezdzac z wychowywaniem "w alkoholu" po pierwsze kazde dziecko tego alkoholu sprobuje (jeden w wieku lat 14 inny w wieku 17) i sie kiedys tam spija - tez mi sie zdarzylo, choc w mojej rodzinie alkoholu w domu sie prawie nie pija - no chyba ze Ty byles/jestes swietypozatym ciaza w mlodym wieku nie zawsze zagraza zyciu - jest to uzaleznione od cech indywidualnych - ale to tak na boku piszesz tez o edukacji do zycia w milosci... a co to znaczy i jak to sobie wyobrazasz? ja pisze o edukacji oglonej - WIEDZY, bo z wiedzy plyie rozsadek! a to jest wazne! |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Niezarejestrowany
![]() |
wiesz jestem katolikiem i pojecie zycia smierci wiaze mi sie nierozerwalnie z zyciem/smiercia duszy.... nie bede sie na tym polu klocil
co do opisow wysikiwanej raczki to aborcja ta odbyla sie wlasnie na legalu w szpitalu wyjezdzam z wychowaniem alkocholu gdyz ja sie pierwszy raz napilem alkocholu dokladnie w dzien mojej 18-stki i znam conajmniej kilka osob ktore zrobily to samo, jest to o dziwo dla niektorych mozliwe i tu dziekuje za wychowanie rodzicom i wlasnemu rozdadkowi/zaparciu czy co tam.... noi nie wiem czemu odnosisz to do Siebie i swojej rodziny.....? bycmoze nie zagraza w wieku 13 lat... ok mozliwe - nie znam sie tak mi sie tylko wydaje ze organizm 13-latki jest jeszcze niegotowy na dziecko edukacji milosci ja sobie nie wyobrazam i to jest problem...... wystarczy spojrzec na dzisiejszych gowniarzy wlasnie w wieku 13lat - wlasnie alkochol, makijaz, "zmienianie chlopca czy dziewczyny" co miesiac, szpanerstwo itd.... teraz trendy staje sie zaliczanie, dziewczyny wstydza sie byc dziewicami..... no rece opadaja..... jak sie slyszy 15-so latke wstydzaca sie dziewictwa.... i chodzi mi oto zeby tym dzieciom ktos zaczal tlumaczyc nie jak sie zaklada gume, tylko jak zyc... no ... niewiem.... dla normalnie edit: co do skrobanki to dla mnie po prostu nieludzkim jest podejsc do plodu jak do kawaka miesa i go pocwiartowac... niewazne co myslimy o zabijaniu nienarodzonych dzieci...... niektorzy mowia zeby byla kara smierci ale humanitarna tzn np odbywala poprzez podanie zastrzyku.... a z plodami co sie robic? CWIARTUJE co do glupka to przepraszam, unioslem sie Ostatnio zmieniany przez Predi : 30.11.2004 o godz. 17:51 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Było..Minęło.. :(
Data rejestracji: 11.02.2003
![]() |
No dobra to ja tez sie wypowiem...
... Eutanazja... w sumie NIE, wydaje mi sie ze kazdy chce zyc nawet jesli cierpi strasznie...w kazdym razie wedlug mnie powinno sie podejmowac proby ratowania zycia do konca... Aborcja...widzialam wiele filmow na ten temat, ogladalam straszne zdjecia pocietych na kawalki dzieciaczkow...ale wydaje mi sie ze jednak osateczna decyzja powinna nalezec do kobiety... pewnie ze nie moze byc tak ze ******y sie gdzie sie da i z kim sie da a potem biegiem do lekarza i po klopocie, ale np. takie osoby z wiosek malenkich.. ksiadz w kosciele powie ze prezerwatywy to grzech, pigulki tym bardziej a o skutecznosci kalendarzyka to juz nie wspomne....i co , jak zapobiegac ciazy? ehhh Kara smierci.. mimo ze akurat ta sprawa najbardziej mnie dotyczy z pewnych wzgledow to i tak jestem ZA, nie mam ochoty utrzymywac kogos kto celowo i swiadomie zabil innego czlowieka.. zreszta jak niektorzy zauwazyli to jest dluuugi temat i chyba nie da sie przedstawic swoich pogladow na forum
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Niezarejestrowany
![]() |
Cytat:
ale jak juz jest ![]() edit: proponuje przykleic.... to bedzie temat wiecznej klotni i dysput...
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Coauctor delicti
![]() |
Cytat:
@nimal: ![]() @Predi i @Pykson:
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 30.11.2004 o godz. 19:14 |
|
|
|
|
![]() |
|
|