Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2004, 23:44   #1
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Allegro - ważne pytanie

W jakich okolicznościach sprzedający może zamknąć (zakończyć) aukcje przed zakończeniem?

Chodzi mi o konkretny przypadek. Tóż chce kupić telefon. Akurat znalazłem kogoś z moich okolic. Osoba ta wystawiła przedmiot na licytacji bez opcji kup teraz. Dogadałem się z tą osobą że jest mi ona w stanie sprzedać telefon w dobrej dla mnie i dla niego cenie oraz odbiór osobisty. Jak narazie nikt jeszcze ni licytował na tej aukcji.
Tyko teraz pytanie jak sprzedający może zakończyć aukcje aby nie naruszyć regulaminu (sprzedaży poza aukcją)? Czy da się to jakoś zakończyć czy pozostaje sprzedaż poza allegro.

Bardzo prosze o bardzo bardzo szybką odpowiedx no bo wiadomo ktoś może zacząć licytować.
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2004, 23:58   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mozna zakonczyc bez odwolywania ofert i wtedy tak jakby sprzedawca skrocil czas aukcji. Mozna tez zakonczyc odwolujac oferty, ale wtedy jest tak jakby aukcji wogole nie bylo. Jest to mozliwe i czasem praktykowane - nie lamie regulaminu.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2004, 00:00   #3
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Można to zrobić w jeden sposób. Napisać DUŻYMI literami na stronie aukcji, że aukcja jest zakończona przed czasem. Może również pomóc mail do administracji Allegro.
Stary 17.01.2004, 00:05   #4
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zgadzam sie z kraluk'iem. Ja bym napisal maila do administracji. Juz kilka razy do nich pisalem w roznych sprawach, odpowiedz zawsze byla konkretna, wyczerpujaca, mila i w kilka, gora kilkanascie min.
Stary 27.05.2007, 15:51   #5
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mr_spock Podgląd Wiadomości
Zgadzam sie z kraluk'iem. Ja bym napisal maila do administracji. Juz kilka razy do nich pisalem w roznych sprawach, odpowiedz zawsze byla konkretna, wyczerpujaca, mila i w kilka, gora kilkanascie min.
No i wlasnie dzieki takim ludziom jak Ty blokuja innym konta... mi ostatnio
zablokowali bo ktos napisal maila jak zakonczylem aukcje przed czasem a
powodem byly to ze uszkodzilem lampy od auta jak pakowalem - allegro
napisalo mi ze po informacji od uzytkownikow Twoje konto zostanie zawieszone
z powodu odwolania ofert kupna - tutaj zacytowali - niesatysfakcjonujaca
Cie cena... sorry ale ludzie nie powinni sie pchac w nie swoje sprawy...

Sprawe wyjasnilem i konto mam odblokowane ale bylem bez konta ponad
2 tygodnie... wiec zanim kogos "kablujesz", piszesz do allegro to sie zastanow!

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640

Ostatnio zmieniany przez ZbigNieff : 27.05.2007 o godz. 15:59
ZbigNieff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2004, 00:05   #6
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Właśnie wpadłem na pomysł. Otóż sprzedawcy troche sie spieszy między innymi dlatego chce mi sprzedać ten telefon po tej cenie (Motorola E365 560zł). A gdyby tak w Allegro jako moją cene licytacji dać cene jakąś wygórowaną (tak żeby nikt mnie nie przebił np 650 zł). Ja jutro kupił bym telefon po cenie jaką on mi wcześniej proponował (560 zł) a na allegro aukcja zakończyła by się formalnie 3 dni później po cenie 650 zł . Co o tym myślicie?
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2004, 00:14   #7
RiT2
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.10.2001
RiT2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czestym powodem odwolania aukcji jest porozumienie telefoniczne na konkretna cene jezeli komus sie spieszy i zalezy! Dwa dni temu kupilem do mojego serwera RDRAMy na tez zasadzie. Czekalem na ich pojawienie sie dosc dlugo. Oczywiscie sprzedajacy powinien o tym poinformowac. W przeciwnym wypadku informowac wlodarzy Allegro.

http://www.g.lubawka.cal.pl
RiT2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2004, 00:31   #8
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sprzedajacy moze to normalnie zrobic bez zadnych akcji typu pytanie sie o zgode allegro. Bez problemu mozna zakonczyc aukcje przed czasem (mozna to zrobic zarowno z odwolaniem ofert jak i z ich pozostawieniem)!!!
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 00:13   #9
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Witam

Ostatnio przytrafił mi się nieprzyjemny incydent na allegro - sprzedawałem swój stary telefon i gdyby nie to, że kupił go jakiś nieokrzesany dzieciak, który po wygraniu aukcji stwierdził, że nie jest w stanie pokryć kosztów transportu i wysłał do mnie taki oto tekst "Albo wie pan co moze i bym go wziął ale jak pan pokryje wysyłkę to ja przeleje na pana konto 50zł" nie byłoby problemu.

Stwierdziłem więc, że mogę pokryć połowę kosztów przesyłki jednak po wysłaniu mu maila z tą informacją gość zerwał kontakt. Po tygodniu wysłałem mu kolejnego maila, że czekam na wpłatę 3dni i jeżeli po tym czasie nie zobaczę jej na koncie to wystawiam negatywa minęły 4dni sprawdzam konto kasy jak nie było tak nie ma. Przeszedłem do czynu i wystawiłem negatywa... za którego dziś dostałem pierwszego negatywa (odwetowego) z tekstem "ZERO KONTKTU WIĘC TO NIE MOJA WINA ŻE SIĘ NIEDOGADALŚMY NIEPOLECAM !!!!!" zdenerwowało mnie to trochę bo niczym nie zawiniłem, nie dostałem od niego ani jednego maila oprócz tego zacytowanego...

Teraz przyszło mi do głowy, że przydałoby się usunąć takiego natręta z allegro bo widzę, że dostał kolejnego negatywa a aukcje, które miał wystawione pozostawiały wiele do życzenia ponieważ sprzedawał telefony, które osiągały na allegro cenę minimalną ustawioną przez niego, ale w aukcji pisał, że i tak nie sprzeda go poniżej jakieś wyższej kwoty.
Czy istnieje jakiś sposób aby allegro zweryfikowało jego wiek lub w jakiś inny sposób pozbyło się go?

No i jeszcze jedna sprawa czy mogę wypełnić formularz zwrotu prowizji w przypadku gdy nie wysłałem mu przypomnienia z allegro, wiem że może te 2,50 to żadne pieniądze ale jeden Lech drogą nie chodzi - a teraz ciepło więc pić się chce

Dzięki za rady

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 09:24   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus Podgląd Wiadomości
Witam

Ostatnio przytrafił mi się nieprzyjemny incydent na allegro - sprzedawałem swój stary telefon i gdyby nie to, że kupił go jakiś nieokrzesany dzieciak, który po wygraniu aukcji stwierdził, że nie jest w stanie pokryć kosztów transportu i wysłał do mnie taki oto tekst "Albo wie pan co moze i bym go wziął ale jak pan pokryje wysyłkę to ja przeleje na pana konto 50zł" nie byłoby problemu.

Stwierdziłem więc, że mogę pokryć połowę kosztów przesyłki jednak po wysłaniu mu maila z tą informacją gość zerwał kontakt. Po tygodniu wysłałem mu kolejnego maila, że czekam na wpłatę 3dni i jeżeli po tym czasie nie zobaczę jej na koncie to wystawiam negatywa minęły 4dni sprawdzam konto kasy jak nie było tak nie ma. Przeszedłem do czynu i wystawiłem negatywa... za którego dziś dostałem pierwszego negatywa (odwetowego) z tekstem "ZERO KONTKTU WIĘC TO NIE MOJA WINA ŻE SIĘ NIEDOGADALŚMY NIEPOLECAM !!!!!" zdenerwowało mnie to trochę bo niczym nie zawiniłem, nie dostałem od niego ani jednego maila oprócz tego zacytowanego...

Teraz przyszło mi do głowy, że przydałoby się usunąć takiego natręta z allegro bo widzę, że dostał kolejnego negatywa a aukcje, które miał wystawione pozostawiały wiele do życzenia ponieważ sprzedawał telefony, które osiągały na allegro cenę minimalną ustawioną przez niego, ale w aukcji pisał, że i tak nie sprzeda go poniżej jakieś wyższej kwoty.
Czy istnieje jakiś sposób aby allegro zweryfikowało jego wiek lub w jakiś inny sposób pozbyło się go?

No i jeszcze jedna sprawa czy mogę wypełnić formularz zwrotu prowizji w przypadku gdy nie wysłałem mu przypomnienia z allegro, wiem że może te 2,50 to żadne pieniądze ale jeden Lech drogą nie chodzi - a teraz ciepło więc pić się chce

Dzięki za rady
Z komentarzem nic nie zrobisz - rozmawiałem już kiedyś z obsługą Allegro na ten temat i generalnie tzw. "komentarzami odwetowymi" się nie zajmują (a szkoda..). Co do wieku to oczywiście możesz to zgłosić, natomiast jeśli jednak jest pełnoletni (różni są ludzie..) to z usunięciem konta może być problem. Ale walczyć o to warto jak najbardziej.

@ Ciapek

Przyznam, że na ten temat dokładnine regulaminu Allegro nie znam, ale na moje rozumienie, to do momentu, kiedy na aukcji nie ma żadnej oferty kupna, możesz z nią robić co zechcesz. W końcu dopiero w momencie zalicytowania zachodzi zawarcie umowy kupna-sprzedaży (w tym momencie jeszcze domniemanej, ale już obowiązującej), natomiast wcześniej ty tylko ogłaszasz swoją ofertę. Kwestia terminu jest tu już raczej jedynie umową między tobą, a Allegro dotyczącą okresu 'wynajęcia' przestrzeni wirtualnej, że tak to nazwę.

Tak przynajmniej ja to rozumiem.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 09:32   #11
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
a nie da sie zmienic aukcji i dodac opcje kup teraz

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 00:17   #12
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wyslij zawiadomienie do allegro, ze user nie jest pelnoletni. Wtedy prosza o ksero dowodu ;-)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 07:25   #13
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tak jak Pit pisze zglos go do allegro ze 18 lat nie ma . Przeslij jeszcze przy okazji do nich maile od niego opisz sytuacje i gnojek bedzie zalatwiony na cacy

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 07:56   #14
IceManSpy
..:: Ju-Jitsu ::..

Data rejestracji: 06.11.2004
IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>IceManSpy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
I założy sobie nowe konto
IceManSpy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2007, 08:01   #15
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tym razem beda juz chyba weryfikowa***263; jego dane ?
Podaj jego nick jak mozesz

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: