Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.02.2006, 23:08   #1
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mysle, ze mozesz sie pobawic z harmonogramem zadan. Dodaj nowe zadanie ktore bedzie wykonywane po zamknieciu Worda. Zadanie powinno uruchomic jakis prosty skrypt i tyle.

Poza tym jak masz Nero to pobaw sie Nero BackItUp. Dodaj tam nowe zadanie, okresl co ma byc backupowane i gdzie oraz kiedy. Ja osobiscie uzywam tego rozwiazania i jestem bardzo zadowolony. Jak wiesz mam sporo danych na ktorych mi zalezy i nie moge sobie pozwolic na strate...

PS
Wg mnie w samym Wordzie (mam wersje XP) nie ma takiego rozwiazania zeby robil kopie.
BD jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.02.2006, 01:41   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
Mysle, ze mozesz sie pobawic z harmonogramem zadan. Dodaj nowe zadanie ktore bedzie wykonywane po zamknieciu Worda. Zadanie powinno uruchomic jakis prosty skrypt i tyle.

Poza tym jak masz Nero to pobaw sie Nero BackItUp. Dodaj tam nowe zadanie, okresl co ma byc backupowane i gdzie oraz kiedy. Ja osobiscie uzywam tego rozwiazania i jestem bardzo zadowolony. Jak wiesz mam sporo danych na ktorych mi zalezy i nie moge sobie pozwolic na strate...

PS
Wg mnie w samym Wordzie (mam wersje XP) nie ma takiego rozwiazania zeby robil kopie.
To również cenne wskazówki, dzięki za nie. Wypróbuję wszystkie trzy sposoby (te dwa plus wcześniejszy) i wybiorę najlepszy.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 16.02.2006, 11:52   #3
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
tu czwarty bardzo prymtywy po prostu co jakś czas naciskaj CTRL+S i już
Stary 16.02.2006, 12:30   #4
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez FatAlbert
Akurat nie o to chodzi. Word ma opcje autozapisu i mozna okreslic kiedy ma sie wlaczac. Natomiast z tego co zrozumialem to chodzi o to aby co jakis czas byla robiona druga kopia pliku np na innym dysku... a tego nie da sie zrobic Ctrl+S
BD jest offline  
Stary 16.02.2006, 14:37   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez FatAlbert
Już nie mam siły..

Ludzie proszę - czytajcie pytanie przed udzielaniem odpowiedzi.. Zwłaszcza, że o ctrl+s pisałem chyba z dwa razy..

andrzejj9 jest offline  
Stary 16.02.2006, 13:51   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do backupu dobry jest Cobian Backup z dzialu Projekt Freeware
Stary 16.02.2006, 14:58   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Hmm.. wychodzi na to, że jednak Word ma coś na kształt tej funkcji. Po zaznaczeniu opcji robienia backup-u (wymienionej wyżej) on rzeczywiście tworzy drugi plik z tymi samymi informacjami. Pewnym problemem jest jedynie to, że tworzy go w tym samym katalogu, co w sumie można jeszcze zaakceptować, ale muszę też posprawdzać, czy ten plik jest na pewno niezależny od pliku wyjściowego, bo co do tego mam pewne wątpliwości. No ale zawsze to coś.

Chociaż funkcją Nero i tak się zainteresuję, bo jakoś do zabezpieczeń Office'a nie do końca mam zaufanie.

andrzejj9 jest offline  
Stary 17.02.2006, 11:19   #8
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
wychodzi na to, że jednak Word ma coś na kształt tej funkcji. Po zaznaczeniu opcji robienia backup-u (wymienionej wyżej) on rzeczywiście tworzy drugi plik z tymi samymi informacjami. Pewnym problemem jest jedynie to, że tworzy go w tym samym katalogu, co w sumie można jeszcze zaakceptować, ale muszę też posprawdzać, czy ten plik jest na pewno niezależny od pliku wyjściowego, bo co do tego mam pewne wątpliwości.
Przeglądałem ustawienia swojego Office i nie znalazłem możliwości określenia alternatywnej lokalizacji dla kopii o której piszesz (swoją drogą nie wiedziałem o tej możliwości). Jednak wg mnie rozwiązanie zaproponowane przez MS jest do bani bo po co robic kopie bezpieczeństwa w tym samym miejscu... Zawsze wydawało mi się, że kopię robi się na wypadek ataku wirusa czy padu dysku. Więc kopia w tym samym miejcu co oryginał jest bez sensu i nic nie daje.

Dla mnie rownie dobrze tej opcji może wcale nie być bo i tak czymś musisz ten plik skopiować w inne miejsce, a skoro tak to równie dobrze możesz kopiować oryginał jedną z metod podanych wcześniej.

Cytat:
Napisany przez esem
Rozumiem, że masz problem z angielskim > inaczej tak banalnego pytania na forum które moderujesz byś nie zadał (bez urazy).
Pytanie do banalnych nie należy. Standardowo Office (przynajmniej w wersji XP) nie ma nic co by robiło to o co pytał Andrzej. Poza tym to, że jest moderatorem nie znaczy iż musi znać się na wszystki.

Cytat:
Napisany przez esem
Poza tym OO jest bardziej uniwersalny do odczytu i jako free każdy go już praktycznie musi mieć
MS Office jest standardem i każdy go musi mieć > Takie jest życie.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Ja jednak, w przeciwieństwie do wielu znanych mi osób - i akurat to uważam bardziej za swoją zaletę niż wadę - biorąc się za jakiś projekt (a pisanie pracy magisterskiej takim projektem można by nazwać) staram się to najpierw racjonalnie zaplanować i zorganizować, żeby właśnie zapobiec różnym przykrym niespodziankom w przyszłości.
I to jest bardzo dobra cecha. Pamiętaj, że nic tak nie wkurza jak pisanie drugi raz tego samego. Dodam, że w danych czasach dałem się namówić na przysługę i przepisywałem dla kogoś pracę. Wtedy o posiadaniu własnej nagrywarki nikt nie mógł nawet myśleć a w komputerze miałem dysk 800 MB. Robiłem kopie bezpieczeństwa na dyskietce a jak jej zabrakło to używałem zipa. Niestety praca zawierała sporo obrazków i dyskietki brakło. Wtedy nie wiedziałem o tym, że zip potrafi dzielić dane na części. Ostatecznie zaniechałem robienia backupów jak przestały się mieścić na dyskietce. Pewnego dnia gdy praca była gotowa - brakowało tylko wpisu treści wykazu literatury, coś się s******yło a zawartość dysku zmieniła się. Dokładniej mówiąc wszystkie nazwy pozmieniały się na krzaczki... Nie dało się nicz tym zrobić a do oddania pracy do promotora zostało zaledwie kilka dni. Efekt był taki, że siedziałem 2 dni i 2 noce pisząc tę pracę (backup miał tylko połowę pracy).

Cytat:
Napisany przez Kristoferros
co do położenia plików w kopii zapasowej Worda - poszukaj coś w grupach dyskusyjnych na google, może sprawę załatwi edycja jakiegoś klucza w rejestrze).
Tak to powinno coś dać. Chodź dziwi mnie czemu odpowiedniego ustawienia nie ma w Office.

PS
1) OO 2.0 już całkiem ładnie współpracuje w MS Office. Przynajmniej w zakresie edytora tekstu.
2) Z wątku o problemie zrobiła się dysputa o znajomości j. angielskiego przez Andrzeja. Bardzo ciekawie tyle, że nic nie wnosi.
BD jest offline  
Stary 19.02.2006, 15:55   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez BD
Przeglądałem ustawienia swojego Office i nie znalazłem możliwości określenia alternatywnej lokalizacji dla kopii o której piszesz (swoją drogą nie wiedziałem o tej możliwości). Jednak wg mnie rozwiązanie zaproponowane przez MS jest do bani bo po co robic kopie bezpieczeństwa w tym samym miejscu... Zawsze wydawało mi się, że kopię robi się na wypadek ataku wirusa czy padu dysku. Więc kopia w tym samym miejcu co oryginał jest bez sensu i nic nie daje.

Dla mnie rownie dobrze tej opcji może wcale nie być bo i tak czymś musisz ten plik skopiować w inne miejsce, a skoro tak to równie dobrze możesz kopiować oryginał jedną z metod podanych wcześniej.
Podobnie to widzę.

Jeszcze jedną rzecz chcę tylko sprawdzić, ale to już na drugim komputerze. Być może po przeniesieniu tego pliku zapasowego, który jest tworzony przez worda, w inne miejsce, word dalej będzie w nim zapisywał zmiany? To byłoby w sumie całkiem sensowne rozwiązanie, nie wiem tylko, czy wykonalne z punktu widzenia programu. Ale sprawdzę to, bo może akurat. W innym przypadku, tak jak napisałeś - taka funkcja niewielką miałaby przydatność praktyczną.

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.02.2006, 21:35   #10
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Być może po przeniesieniu tego pliku zapasowego, który jest tworzony przez worda, w inne miejsce, word dalej będzie w nim zapisywał zmiany? To byłoby w sumie całkiem sensowne rozwiązanie, nie wiem tylko, czy wykonalne z punktu widzenia programu.
Watpie aby program byl tak madry. Moim zdaniem on zwyczajnie bedzie zakladac nowy plik.

PS
Z tego co widze u siebie to podczas pracy nad plikami powstaja pliki tymczasowe. Plik zawiera cala zawartosc oryginalnego pliku i na nim Word pracuje. Po zapisaniu zmian sa one zachowywane w oryginale. Dzieki temu w przypadku padu np zasilania maksymalnie co tracisz to zawartosc tego pliku tymczasowego... U mnie kilka razy mialem pady z powodu zasilania i maksymalnie co stracilem to pol strony tekstu - czyli NIC.
BD jest offline  
Stary 19.02.2006, 21:47   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez BD
Watpie aby program byl tak madry. Moim zdaniem on zwyczajnie bedzie zakladac nowy plik.

PS
Z tego co widze u siebie to podczas pracy nad plikami powstaja pliki tymczasowe. Plik zawiera cala zawartosc oryginalnego pliku i na nim Word pracuje. Po zapisaniu zmian sa one zachowywane w oryginale. Dzieki temu w przypadku padu np zasilania maksymalnie co tracisz to zawartosc tego pliku tymczasowego... U mnie kilka razy mialem pady z powodu zasilania i maksymalnie co stracilem to pol strony tekstu - czyli NIC.
Tak, pod tym względem na Worda nie mogę narzekać. Chyba tylko raz zdarzyło mi się, że straty były naprawdę poważne, ale w większości przypadków można odtworzyć praktycznie cały tekst. Inna sprawa, że konieczność odtwarzania tekstu rzadko jest u mnie spowodowana jakimiś przerwami w zasilaniu czy czymś takim, ale po prostu zawieszaniem się samego Worda. Miło z jego strony, że w takiej sytuacji zwykle zapisuje to, nad czym się w danym momencie pracuje, ale gdyby pracował stabilnie to w ogóle nie byłoby to potrzebne.

andrzejj9 jest offline  
Stary 19.02.2006, 21:51   #12
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Inna sprawa, że konieczność odtwarzania tekstu rzadko jest u mnie spowodowana jakimiś przerwami w zasilaniu czy czymś takim, ale po prostu zawieszaniem się samego Worda.
A to dziwne bo Word nigdy mi sie nie zawiesil a pracuje na nim bardzo duzo. Nie wiem jakiej wersji uzywasz (ja mam XP) ale polecam instalacje dodatkow SP dla Office (dal wersji XP sa 2 SP i jakies drobniejsze laty).
BD jest offline  
Stary 20.02.2006, 21:38   #13
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez esem
A może tak by Pan Administrator przeszedł do dyskusji z Panem Moderatorem na priva
A po co? Forum jest od tego aby dyskutowac... Jezeli masz inne zdanie to w opcjach administracyjnych jest taki link ktory pozwala wylaczyc sledzenie tego watku...

Cytat:
Napisany przez esem
Ten temat i tak już od dawna kwalifikuje się na: ŚMIETNIK
Dyskusje wyłącznie prowadzą między sobą Panowie: Moderator & Administrator.
Z tego co widze to watek jest w dziale Off Topic i idealnie tam pasuje...
A to, ze rozmawiam z Andrzejem nie jest niczym dziwnym...
BD jest offline  
Stary 20.02.2006, 21:40   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
z punktem pierwszym zgadzam się w 100%

w punkcie drugim zastanawia mnie: "nie ty" - czyli ja; "nie ty" - czyli nie podskakuj; "nie ty" - czyli JA mam władzę a nie ty.
ed hunter jest offline  
Stary 20.02.2006, 21:47   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ed hunter
z punktem pierwszym zgadzam się w 100%

w punkcie drugim zastanawia mnie: "nie ty" - czyli ja; "nie ty" - czyli nie podskakuj; "nie ty" - czyli JA mam władzę a nie ty.
Spodziewałem się, że może to mieć taki wydźwięk, ale zaryzykuję, że moje dotychczasowe decyzje na forum związane z.. "używaniem tej władzy" pokazują w sposób wystarczający, że daleki jestem od takiego sposobu myślenia.

Większy nacisk jest położony na drugą część punktu - to autor postu przede wszystkim (w tym wypadku jestem to ja, ale nie ma to nic wspólnego z funkcją moderatora) decyduje, czy temat został już wyczerpany i trudno aby osoba "z zewnątrz" narzucała mu tutaj swoją opinię.

Funkcje moderatora, administratora i inne nie mają tu żadnego znaczenia. Zresztą zaryzykuję stwierdzenie, że gdziekolwiek indziej na forum również nie.

andrzejj9 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: