Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2004, 17:42   #1
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To ja sie też przyłącze

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.10.2004, 18:09   #2
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez epol
To ja sie też przyłącze

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.
wreszcie ktoś normalnie powiedzial o pamięciach zawsze twinmos for amd kingston for intel oczywiście jak mają slużyć do o/c
Stary 01.10.2004, 18:05   #3
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2004, 18:30   #4
epol
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez cana
@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64
Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.
Stary 01.10.2004, 18:39   #5
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez epol
Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.
to nie tak kiedyś wyszla tzw twinmos oem i potem parę dni pozniej podano info że to nie twinmosy bop oryginalne twinmosy są pakowane w pudelka z hologramem więc może o to chodzi tylko
Stary 01.10.2004, 19:50   #6
epol
Zlotowicz

Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.
Stary 01.10.2004, 20:04   #7
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez epol
Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.
i ten oemn to podroba gdzies o tym pisali wlaśnie że niby identyko ale podroba chyba na tweaku pl
Stary 01.10.2004, 20:00   #8
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
widze ze chlopaki nie lubice Seagate'ow.
ja jednak mam ich cztery i jestem bardzo zadowolony. padly mi za to trzy WD, wiec zdanie na ten temat mam oczywiste, jak ktos juz wspomnial w du** z dyskami, licza sie dane na nich zapisane. i to mnie najbardziej do dzis drazni...
mam tez dwa IBM'y, ale sa stanowczo glosniejsze od Barracudy...
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2004, 20:20   #9
cana
Łaskobójca

@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)
Stary 01.10.2004, 20:24   #10
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez cana
@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)
mam backupa a mam na 120 cdkach cdr-
Stary 01.10.2004, 20:29   #11
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2004, 20:55   #12
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez kodziu
Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?
120 razy 670 mega równe jest zajętemu miejscu na dysku 80 , 4 giga więc niekręcilem mojego dysku ale sprawdzalem wszystkie mozliwości z usuwaniem partycji na 2k aby widzial cham 160 giga a nie 130 popatrz kodziu na posta w2k pozatym dysk można niby kręcić usuwając miejsce zarezerwowane przez producenta na bad sectory jak się myle niech ktoś mnie otrzeźwi
Stary 01.10.2004, 23:27   #13
cana
Łaskobójca

@kondziu, nie kręcił hdd tylko kontroler sata zgłupiał przy fsb 250 i pokazał zamiast 160GB "drobne" 0,25TB, ale podczas posta zobaczyłem 2k2 MHz z groszami czyli procek ma potencjał tylko trzeba bedzie na dwiazdke sobie nowe mobo sprawić (oczywiście na via bo nvidia jakoś osobiście mi nie pasi)
Stary 02.10.2004, 14:40   #14
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez cana
@kondziu, nie kręcił hdd tylko kontroler sata zgłupiał przy fsb 250 i pokazał zamiast 160GB "drobne" 0,25TB, ale podczas posta zobaczyłem 2k2 MHz z groszami czyli procek ma potencjał tylko trzeba bedzie na dwiazdke sobie nowe mobo sprawić (oczywiście na via bo nvidia jakoś osobiście mi nie pasi)
Tak myślałem że źle zrozumiałem. Nie wiedziałem po prostu o co Wam chodziło z tym fsb odnośnie dysku. Przecież on wogle nie używa tego.
A to chodziło o kontroler a to już inna sprawa. :ASD
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2004, 11:31   #15
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak sobie czytam tą dyskusje i nasuwa mi się na myśl jedno. Już zgłupiałem z tymi podstawkami AMD. Mamy Socket 754, 939 i 940. Z tego, co czytałem to Socket 939 oraz nowy Athlon 64 3800+ obsługuje dwukanałowy kontroler pamięci, podobnie jak nowy Athlon 64 FX-53. Mam, więc do Was pytanie czy Socket 754 ma jeszcze przyszłość, a może będzie dla tanich sempronów? Zbieram sobie właśnie na nowego kompa, i myślę, że to będzie coś z AMD 64 tylko, co wybrać, aby nie wtopić już na starcie. Pozdrawiam
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: