Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Barton czy AMD64 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/barton-czy-amd64-40556/)

radw 01.10.2004 10:41

Barton czy AMD64

Witam
wybrałem sobie zestaw: Barton2500+, 2x256 Kingston PC400, hdd 200GB Barracuda, Epox 8rda+, chieftec hpc360-302df. W sklepie mi doradzili, jak mam zbędne 300-400 zł, abym wymienił Cpu na Athlon64 3000+, ram na kingston 512 pc 400, i płytę na epox 8hda5j lub epox 8kda3j. Pozostałe komponenty bez zmian. I w związku z tym moje pytanko, dozbierać kasiory i brać ten zestaw czy brać wcześniej wybrany. Osobiście nie znam nkikogo z AMD64, wię nic o nim nie wiem.
pozdro

memorando 01.10.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez radw
Witam
wybrałem sobie zestaw: Barton2500+, 2x256 Kingston PC400, hdd 200GB Barracuda, Epox 8rda+, chieftec hpc360-302df. W sklepie mi doradzili, jak mam zbędne 300-400 zł, abym wymienił Cpu na Athlon64 3000+, ram na kingston 512 pc 400, i płytę na epox 8hda5j lub epox 8kda3j. Pozostałe komponenty bez zmian. I w związku z tym moje pytanko, dozbierać kasiory i brać ten zestaw czy brać wcześniej wybrany. Osobiście nie znam nkikogo z AMD64, wię nic o nim nie wiem.
pozdro

poczekaj jeszcze niebierz 64 bitowca do extreme oc brak blokady pci pozatym epox może mieć problemy z kingstonem ale niemusi lepiej weź abita jak się już uprzesz przy 64 bitowcu a jak możesz to na 64 bity poczekaj aż wyjdą mobo z blokadą pci do extreme oc to jest wymagane pozatym niebierz dysku seagate `a weź lepiej ibma lub wdka na serial ata są wydajniejsze pozdrawiam serdecznie

kodziu 01.10.2004 14:56

Cytat:

Napisany przez memorando
poczekaj jeszcze niebierz 64 bitowca do extreme oc brak blokady pci pozatym epox może mieć problemy z kingstonem ale niemusi lepiej weź abita jak się już uprzesz przy 64 bitowcu a jak możesz to na 64 bity poczekaj aż wyjdą mobo z blokadą pci do extreme oc to jest wymagane pozatym niebierz dysku seagate `a weź lepiej ibma lub wdka na serial ata są wydajniejsze pozdrawiam serdecznie

Nie za bardzo znam sie na procach ale co do dysków wd to bym sie tak nie zapierał. Wydajne są maxtory,samsungi (serio!!!) no i te seagaty. Ostatnio doszły dyski hitachi i b. dobrze wypadają w testach. A wd jakoś takie wolne są :( Osobiście polecam samsunga, bo jest tani, zimny i wydajny :spoko:

memorando 01.10.2004 15:01

Cytat:

Napisany przez kodziu
Nie za bardzo znam sie na procach ale co do dysków wd to bym sie tak nie zapierał. Wydajne są maxtory,samsungi (serio!!!) no i te seagaty. Ostatnio doszły dyski hitachi i b. dobrze wypadają w testach. A wd jakoś takie wolne są :( Osobiście polecam samsunga, bo jest tani, zimny i wydajny :spoko:

najbardziej padają seagate najmniej samsung ibm wd maxtor pozatym najszybsze są 160 gigowce na serial ata ibma i samsunga zaś najwolniejszy seagate z autopsji więc polecam 3 firmy ibm samsung i wd niewidzialem tych dyskow z bad sectorami a maxtora mam od 2 lat z 5 kilobajtami bad sectorow
p.s seagate a mialem w miesiąc trzy padly i niechcę tej firmy znać co mnie obchodzi wadliwa seria jak padly mi 3 i firmę olewam

Turboni 01.10.2004 15:04

o nie prawda ze seagate pada.
sam ma i chodzi juz prawie 2 lata bez zajakniecia

kodziu 01.10.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez memorando
najbardziej padają seagate najmniej samsung ibm wd maxtor pozatym najszybsze są 160 gigowce na serial ata ibma i samsunga zaś najwolniejszy seagate z autopsji więc polecam 3 firmy ibm samsung i wd niewidzialem tych dyskow z bad sectorami a maxtora mam od 2 lat z 5 kilobajtami bad sectorow
p.s seagate a mialem w miesiąc trzy padly i niechcę tej firmy znać co mnie obchodzi wadliwa seria jak padly mi 3 i firmę olewam

I tu sie zgadzam, 160 Gb są chyba najszybsze.
Ale ja wole seagate z 5 lat gwary niż cienki wd z 2 albo trzema latami.

memorando 01.10.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez kodziu

i wolisz padanie co rok na przemian nierozczulaj mnie kumplowi padal co rok miesiąc przed koncem gwwary mi padl z niczego wolę wd i samsunga z ibmem bo przynajmniej żaden nigdy niepadl mi pozatym pojedź do niemiec do biura konstrukcyjnego w stoczni hamburskiej dyskli na scsi seagate wywalili bo padaly jak muchy i sa na ibma dyskach scsi stacje graficzne widzisz jak mam 5 lat mieć gwarę i dysk ma padać co rok poltorej to wolę mieć 3 latka pozatym to tylko chwyt reklamowy nic wiecej

memorando 01.10.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez kodziu

seagate jest wolniejszy od wdka hehe i co jest cieńkie????:)

kodziu 01.10.2004 15:32

Cytat:

Napisany przez memorando
i wolisz padanie co rok na przemian nierozczulaj mnie kumplowi padal co rok miesiąc przed koncem gwwary mi padl z niczego wolę wd i samsunga z ibmem bo przynajmniej żaden nigdy niepadl mi pozatym pojedź do niemiec do biura konstrukcyjnego w stoczni hamburskiej dyskli na scsi seagate wywalili bo padaly jak muchy i sa na ibma dyskach scsi stacje graficzne widzisz jak mam 5 lat mieć gwarę i dysk ma padać co rok poltorej to wolę mieć 3 latka pozatym to tylko chwyt reklamowy nic wiecej

Fajna dyskusja :D Co chwila post.
Ale zobacz, że jak Ci padnie to dostaniesz nowy ale co do szybkości to ja wyranie stoje za seagatem. Fakt że stycznośc z wd miałem tylko w wersji 40Gb ale czytając chociażby testy to maxtor prowadzi, potem samsung, seagate oraz wd na szarym końcu. Ja i tak uważam że jakbym teraz kupował nowy dysk to tylko samsung bądź maxtor.

PS Ktoś mi powie dlaczego nie mogę dodawać postów w dziale DVD?

memorando 01.10.2004 15:39

Cytat:

Napisany przez kodziu
Fajna dyskusja :D Co chwila post.
Ale zobacz, że jak Ci padnie to dostaniesz nowy ale co do szybkości to ja wyranie stoje za seagatem. Fakt że stycznośc z wd miałem tylko w wersji 40Gb ale czytając chociażby testy to maxtor prowadzi, potem samsung, seagate oraz wd na szarym końcu. Ja i tak uważam że jakbym teraz kupował nowy dysk to tylko samsung bądź maxtor.

PS Ktoś mi powie dlaczego nie mogę dodawać postów w dziale DVD?

utworz raida na seagate i na wd i weź hdtacha wd wygrywa pozatym weź seagate 80 giga z 8 cachu i wd z 80 cachu hdtacha i też wd wygrywa niepatrz na testy marki kś albo pc world bo one są zależne od kto da więcej i tyle ale np na jednej stronce czytalem test to wlasnie seagate przegral z wdkiem na pierwszych pozycjach byl ibm z samsungiem i maxtorem na czele wd potem zaś seagate pozatym wd 80 giga z cachu są na pewno szybsze od seagatea najszybsze na pewno są ibmy samsungi i maxtory zaś najwolniejsze wdki z seagaty zaś wdki na pewno mniej padają niż seagety weź zrób posta ile ludziom padlo dyskow i jakich marek potem średnią i masz wynik padalności mi padly 3 seagety kumplowi 2 i jeden seagate 40 renimowany padł starszemu

bakupl 01.10.2004 15:46

Eh... ja mam WD teraz Caviar 80GB 8MB Cache i 7200obr...na SATA czy cos... i nienarzekam... wg mnie Samsungi to shit ;P Ale to moje zdanie... Lepiej mieć mnieejszy i szybszy niz duży. Największy dysk jaki widziałem to 250GB ale po co nam taki?

memorando 01.10.2004 16:38

Cytat:

Napisany przez bakupl
Eh... ja mam WD teraz Caviar 80GB 8MB Cache i 7200obr...na SATA czy cos... i nienarzekam... wg mnie Samsungi to shit ;P Ale to moje zdanie... Lepiej mieć mnieejszy i szybszy niz duży. Największy dysk jaki widziałem to 250GB ale po co nam taki?

wd jako jedyna z ibm i samsungiem znoszą katowanie po 24 per doba na 100 % obciążeniu seagete wytrzymywal do czasu shutdowna po 7 dniach niewstal potem i tak 3 razy pozatym wd preferuję 80 bo są najszybsze

bakupl 01.10.2004 16:44

Hihi, miałem wcześniej własnie też Segate ale zdechł :P

Smartek 01.10.2004 17:05

Cytat:

Napisany przez Turboni
o nie prawda ze seagate pada.
sam ma i chodzi juz prawie 2 lata bez zajakniecia

u mnie tak samo.. :)

ja bym bral WD.. jakbym mial wybierac - dla mnie by inna firma nie istniala :).

Co do procka - to narazie chyba lepiej tego bartona :)
pozdro ;)

Patrix 01.10.2004 17:14

mam łącznie 3 dyski segate ieden stary 10GB i nigdy nic nie padło zero badsectorów...
segate to dobra firma, tylko trzeba świadomie nie robić z niego pieca i go chłodzić bo elektronika jest wrazliwa...a jak ktoś tego nie robi to sorry, że pada...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:45.