![]() |
nie zawsze cena jest wykładnikiem jakości, a co za tym idzie - nie zawsze droga droga (:> ) jest dobra :P
oszczędzać można na wszystkim, począwszy od podbudowy, gdzie zamiast grubego kruszywa daje się jakiś syf z hałd kopalnianych (z wierzchu dla ściemy obsypuje grubym kruszywem, żeby ładnie wyglądało) po asfaltobeton etc (często, o czym może niekrórzy nie wiedzą winne są wytwórnie, które robią tandetną masę). w przetargach decyduje tylko i wyłącznie cena, przy czym trzeba w SIWZ zagwarantować pewne parametry, jakie musi spełniać wykonany obiekt. niestety - często bywa to tak, że szanownej komisji albo się nie chce, albo się na tym niezna, albo dostaje po cichu w łapę dla przymknięcia oczu na niedoróbki. efekty widzimy na codzień... |
Witam !
Cytat:
A drugi przykład - ulica niedaleko nas około 1 km po dwa pasy w obie strony (na oko szacuję, nigdy nie patrzyłem na licznik ;) ) - w zeszłym roku wymieniali asfalt ... tam był jakiś odbiór ?? Owszem - niektóre miejsca przy przejściach po jakimś czasie poprawili (chyba po tym jak w lokalnej telewizji nawet to pokazali) - ale reszta ... na szczęście srogiej zimy nie było więc na razie dziur nie ma ... ale jakby takowa była ... to nawet nie chcę myśleć ... Dobra kończę bo szkoda nerwów i zdrowia ... Pozdrawiam wszystkich ro29 |
Cytat:
Co do gwarancji, odbioru technicznego itp. Przez dłuższy czas byłem optymistą, ale teraz już nie wierzę, że przy odbiorze technicznym odbywa się jeszcze cokolwiek oprócz przekazania koperty. Podobnie jeśli chodzi o udzielane gwarancje. Raz, że z tego, co słyszałem, te są na okres kilku lat (do pięciu), co już jest dla mnie absurdem (przy milionowych inwestycjach minimum - MINIMUM - ile droga powinna wytrzymać to 30-40 lat), a dwa, że widzę, jak na nowozrobionych ulicach zaczyna się kruszyć nawierzchnia czy zapadać kanały i nikt z tym nic nie robi. W samym Wrocławiu mógłbym od ręki znaleźć kilkanaście takich przykładów. |
Cytat:
b) jezeli kosztorysy sa sprzed roku i wiecej to masz odpowiedz.. a ceny materialow budowlanych rosna w galopujacym tempie. druga czesc to bzdura. nie mozesz oszczedzac na materialach (oczywiscie na niektorych da sie), bo odbior techniczny Ci tego nie przyjmie. poza tym musisz dac gware. najczesciej firmy staraja sie pozniej podpisywac aneksy do umow, ale teraz to juz urwalo sie. moral? musisz dolozyc. ps. ja tez znam takich wysoko postawionych, ktory zielonego pojecia nie maja :P |
Cytat:
a) Podstawowym kryterium wyboru (często jedynym..) jest cena b) Suma, jaką oferuje zleceniodawca bardzo często nie wystarcza nawet na pokrycie kosztów materiałów, gdyby budowa miała być zrobiona dobrze. To odpowiedź na to, dlaczego drogi zaczynają rozsypywać się tydzień po oddaniu. Tak więc.. zgadzam się, pod tym względem jest również dużo do zrobienia, ale teraz są na to pieniądze. |
Cytat:
Pluszowy pierog bo smiesznie brzmi ;). A ruski bo oni tez to ***380;r***261;. |
Cytat:
|
Cytat:
Szacuje się, że obecnie 50-60% (a czasami i więcej) czasu realizacji dużych projektów budowlanych to czynności organizacyjno-administracyjne. Ograniczając czas potrzebny na załatwienie tych ostatnich znacznie przyspieszy się realizację projektów. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
tak od okupacji radzieckiej ?? ale ruski pieróg ma tyle z ruskimi wspólnego co fasolka po bretońsku z bretonią ?? |
A co myslicie o maskotce na EURO 2012? Ja slyszalem taki pomysl: cos co laczy oba kraje, np pluszowy ruski pier***243;g kopi***261;cy pi***322;ke :szczerb:
|
Cytat:
Zmiana ustaw to podstawa, teoretycznie mają być gotowe w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy, praktycznie rząd miał na to ponad rok i nic w tej kwestii nie zrobił.. Jak tak myślę o tym wszystkim, to coraz bardziej uważam to, co się wczoraj stało za ogromnie pozytywną wiadomość dla Polski i jednocześnie coraz bardziej mnie to wyzwanie przeraża. Przynajmniej z tymi osobami, które mają się tym w chwili obecnej zajmować.. |
jesli chodzi o unie to najlepiej pozytkuja ja wroclaw i slask generalnie, mistrzostwa mamy i dzieki ekipie millera i dzieki obecnej, bo tego nie spieprzyli, prezydent dobrze zrobil, ze sie zjawil w cardiff, ciekawe tylko kto go namowil :D
|
Moze nie rzadowi millera ale polakom ktorzy glosowali za wejsciem do unii i tym ktorzy zalatwiaja kase z unii oraz ja wykorzystuja z pozytkiem dla kraju.
:) A taka patriotyczna gadka nie w moim stylu. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:42. |