![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
![]()
Witam
Zalezy mi na czasie wiec przejde od razu do rzeczy zmienialem procesor z durona 650 na athlona 950 po uruchomieniu zaczely sie nagrzewac: procesor, k. graficzna (GeForce2mx i taka kwadratowa kostka na plycie glownej - nagrzewac - tj. PARZYĆ! no to wrocilem do starej plyty z celeronem 433 , ale o ile proc i p. glowna dzialaja normalnie, o tyle k. graf. caly czas mi sie nagrzewa (parzy) a potrzebuje do tego zaledwie 3-4 minut pomyslalem wiec ze padla karta - poszedlem do kumpla wlozylem ta karte no i u niego sie tez grzala A teraz uwaga - wzialem od niego stara karte 4 mb, wkladam do tej swojej starej plyty - a ona tez sie nagrzewa tak jak ta poprzednia No to ja juz nic nie rozumiem
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
![]() |
Ludzie pomozcie cos bo czuje ze zaraz mi sie karta sfajczy..
czy to moze byc przez zasilacz - moze przy tej probie zmiany procka cos sie w nim 'skopsalo' ?
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
w biosie wszystko OK - jestem na 100% pewien ze tu nie chodzi o bios
![]() |
#5 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 20.12.2002
![]() |
Moja teoria na ten temat: Ja np. nigdy nie porównywałem temperatury układów scalonych itp. na płycie więc nie mogę stwierdzić czy np. w moim kompie też się nie nagrzewa do stopnia "parzenia". To może być normalne w lepszych komputerach, ale głowy nie daję.
Pozdro
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Na mój gust to szyna fsb, dla wszelkiej pewności wyczyścił bym bios a przy okazji bym sprawdził napięcia jakie podaj zasilacz na płyte główna
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak masz ustawione czestotliwosci szyny?
Na starym Duraku - ile miales 66 czy 100? Na nowym- ile 100 czy 133? Ustaw sobie (jak mozesz) nizsze czestotliwosci, na 9,5x100 albo 10x100, a nie 7,5x133. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
![]() |
wyciagam na wierzch - to nie wina fsb, a problem jest nadal aktualny
![]() |
#9 |
Głupi Yasio
Napiecia podawane na plyte?
AGP? 2x,4x? Zwarcie? ( na karcie grafiki?) Nie mam pomyslow... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
w nowych plytach glownych jest asynchroniczne sterowanie taktowaniem agp - standard to 66mhz - zmiana tego nie poprawia osigow, ale znacznie podnosi pobor mocy i w ef. temperature
w starych plytach nie ma takiej opcji - agp/pci jest taktowane synchornicznie (z pewnym mnoznikiem) z fsb calego systemu - jesli przesadziles z podkrecaniem (albo jesli blednie ustawiles te wartosci) i masz np agp na 80mhz to sie wcale nie dziwie ze cos sie grzeje zwarcie bym wykluczyl - te uklady sa dosc wrazliwe na takie urazy i po prostu przestaja dzialac, za to nie wykluczylbym uszkodzenia zasilacza ew. regulatorow czy stabilizatorow napiecia plyty glownej na forum elektroda.pl (jesli wstalo, bo ostatnio mialo zawal) mozesz sprobowac sie dowiedziec gdzie twoja plyta glowna ma tzw. punkty serwisowe i tam pomiezyc napiecia jakie min wchodza ci na grafike czy chipset - bo mozesz miec cos skopane w regulatorach
![]() |
![]() |
#11 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
A u mnie była taka sytuacja. Miałem stary komputer. Zmienilem płyte gł, proc, karte graf, dysk i nagryw. Po zmianie w obudowie zrobiło się gorąco (wentylatory buczą) , a karta grafiki też jest bardzo gorąca (można powiedzieć że parzy). Teraz mam otwartą obudowe i jest chlodniej ale karta dalej jest bardzo gorąca. Przyczyną jest prawdopodobnie zasialacz który jest zasłaby (235W) jak na taki zestaw (teraz Celeron 1,8 a wcześniej Cel 300).
Może mi ktoś powiedzieć czego to jest temperatura Temp1? (prawdopodobnie k.graf) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
karpiarz:)
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Głupi Yasio
A manualu do plyty, nie sa opisane punkty pomiarowe?
Szukam swojego opisu do plyty (K7 i Giga) jak sprawdze to napisze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
na ogol nie sa niestety - zreszta jesli przecietny user nie wie gdzie podlaczyc druga wtyczke voltomierza to po co mu ta wiedza...
jesli mozna wyjac plyte na wierzch i dokladnie obejzec to te punkty da rade znalesc - to takie male wglebienia z metalizacja w ktore sie wklada koncowke miernika, podobno keidys byly tez w postaci sterczacych pin-connectorow - ale ze wzgledu na trudnosci z montazem sadze ze z nich zrezygnowano na dobre gorzej z opisem - czasem nie wiadomo co sie mierzy dlatego warto znalesc gdzies sprawdzony opis nie warto probowac mierzyc napiec na nozkach ukladow scalonych - zewrzesz nozki - i moze byc juz po frytkach
![]() |
![]() |
|
|