Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problrm z kompem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problrm-kompem-29845/)

DreamCrusher 18.01.2004 21:40

nie raczej nie - ta ktora nie jest walnieta przeszla test progamem Memtest bez problemow (czego nie moge powiedziec o tej drugiej) - poza tym win dziala dobrze, czyli wyglada na to ze z ta kostka wszystko w porzadku

Eliasz 18.01.2004 18:30

Cytat:

Napisany przez zuk4u
btw2. co jeszcze ciekawsze - gdy ja wyjalem (ta walnieta kostke) i wlozylem ponownie to...
wszystko zaczelo sie grzac (tak jak w tej nowszej plycie)!!!

A może obie kostki są walnięte

DreamCrusher 18.01.2004 18:04

No więc tak - instrukcji od plyty znalezc nie moge, ale na plycie mam tylko 2 zworki - 1 jest od baterii biosu a druga jest przy procesorze i przestawienie jej w druga pozycje nic nie daje - poza tym zawsze pracowala na tej co jest

btw. przy okazji odkrylem ze mam walnieta jedna kostke ramu
btw2. co jeszcze ciekawsze - gdy ja wyjalem (ta walnieta kostke) i wlozylem ponownie to...
wszystko zaczelo sie grzac (tak jak w tej nowszej plycie)!!!

Eliasz 17.01.2004 23:42

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wskazanie temperatury na syberii - internetowy pomiar.

A u mnie jest odwrotnie. W miejscu Temp1 jest 75 stopni i ikonka z ogniami .

Może jednak zaczne smażyć te frytki na mojej grafie :):):)

-Sid-The-Rat=> 17.01.2004 23:38

instrukcja plyty w dlon (albo na monitor) szukasz zworek odpowiadajacych za wymuszanie dzielnika (sadze ze takie masz) i patrzysz czy przypadkiem nie masz czegos pochrzanionego
moze ten starszy procesor inaczej pracowal z plyta niz nowy? i trzeba bylo tez te zwory zmienic? moze w biosei masz cos zle? to nie tak latwo na pierwszy rzut oka ustalic - i nie tak latwo jest wiesziec jak powinno byc poprawnie
instrukcja w dlon

DreamCrusher 17.01.2004 23:34

@Yahol
Na duronie mialem 100x6.5,
teraz na tej starszej plycie mam 66x6.5
Agp na tej pierwszej mialem 4x, a na tej starszej na ktorej teraz jade - 2x
Co do napiec podawanych na plyte to.. nie mam pojecia

@Sid
Te plyty maja zdecydowanie taktowanie synchroniczne,
nie krecilem procesora, po prostu cos pierdyknelo po wlozeniu do tej nowszej plyty durona 950 i wzystko sie grzalo;
jak wrocilem do starej plyty grzeja sie karty graficzne, ktore wkladam w agp.
Poza tym ta stara plyta lezala spokojnie w pudelku i to chyba troche dziwne gdyby tak nagle walnely w niej regulatory czy stabilizatory napiecia.

Mam wieeelka nadzieje, ze to wina zasilacza

-Sid-The-Rat=> 17.01.2004 23:24

na ogol nie sa niestety - zreszta jesli przecietny user nie wie gdzie podlaczyc druga wtyczke voltomierza to po co mu ta wiedza...

jesli mozna wyjac plyte na wierzch i dokladnie obejzec to te punkty da rade znalesc - to takie male wglebienia z metalizacja w ktore sie wklada koncowke miernika, podobno keidys byly tez w postaci sterczacych pin-connectorow - ale ze wzgledu na trudnosci z montazem sadze ze z nich zrezygnowano na dobre
gorzej z opisem - czasem nie wiadomo co sie mierzy

dlatego warto znalesc gdzies sprawdzony opis

nie warto probowac mierzyc napiec na nozkach ukladow scalonych - zewrzesz nozki - i moze byc juz po frytkach

yahol 17.01.2004 23:04

A manualu do plyty, nie sa opisane punkty pomiarowe?
Szukam swojego opisu do plyty (K7 i Giga) jak sprawdze to napisze.

pawelblu 17.01.2004 22:48

Cytat:

Napisany przez tomall0
Żartujesz? U mnie to jest temp3 i wynosi -55*C i sam nie wiem co to za temp?

Wskazanie temperatury na syberii - internetowy pomiar.

tomall0 17.01.2004 20:14

Cytat:

Napisany przez Eliasz
A u mnie była taka sytuacja. Miałem stary komputer. Zmienilem płyte gł, proc, karte graf, dysk i nagryw. Po zmianie w obudowie zrobiło się gorąco (wentylatory buczą) , a karta grafiki też jest bardzo gorąca (można powiedzieć że parzy). Teraz mam otwartą obudowe i jest chlodniej ale karta dalej jest bardzo gorąca. Przyczyną jest prawdopodobnie zasialacz który jest zasłaby (235W) jak na taki zestaw (teraz Celeron 1,8 a wcześniej Cel 300).

Może mi ktoś powiedzieć czego to jest temperatura Temp1? (prawdopodobnie k.graf)

Żartujesz? U mnie to jest temp3 i wynosi -55*C i sam nie wiem co to za temp?

Eliasz 17.01.2004 20:04

Ilość załączników: 2
A u mnie była taka sytuacja. Miałem stary komputer. Zmienilem płyte gł, proc, karte graf, dysk i nagryw. Po zmianie w obudowie zrobiło się gorąco (wentylatory buczą) , a karta grafiki też jest bardzo gorąca (można powiedzieć że parzy). Teraz mam otwartą obudowe i jest chlodniej ale karta dalej jest bardzo gorąca. Przyczyną jest prawdopodobnie zasialacz który jest zasłaby (235W) jak na taki zestaw (teraz Celeron 1,8 a wcześniej Cel 300).

Może mi ktoś powiedzieć czego to jest temperatura Temp1? (prawdopodobnie k.graf)

-Sid-The-Rat=> 17.01.2004 20:03

w nowych plytach glownych jest asynchroniczne sterowanie taktowaniem agp - standard to 66mhz - zmiana tego nie poprawia osigow, ale znacznie podnosi pobor mocy i w ef. temperature

w starych plytach nie ma takiej opcji - agp/pci jest taktowane synchornicznie (z pewnym mnoznikiem) z fsb calego systemu - jesli przesadziles z podkrecaniem (albo jesli blednie ustawiles te wartosci) i masz np agp na 80mhz to sie wcale nie dziwie ze cos sie grzeje

zwarcie bym wykluczyl - te uklady sa dosc wrazliwe na takie urazy i po prostu przestaja dzialac, za to nie wykluczylbym uszkodzenia zasilacza ew. regulatorow czy stabilizatorow napiecia plyty glownej

na forum elektroda.pl (jesli wstalo, bo ostatnio mialo zawal) mozesz sprobowac sie dowiedziec gdzie twoja plyta glowna ma tzw. punkty serwisowe i tam pomiezyc napiecia jakie min wchodza ci na grafike czy chipset - bo mozesz miec cos skopane w regulatorach

yahol 17.01.2004 19:18

Napiecia podawane na plyte?
AGP? 2x,4x?
Zwarcie? ( na karcie grafiki?)
Nie mam pomyslow...

DreamCrusher 17.01.2004 11:08

wyciagam na wierzch - to nie wina fsb, a problem jest nadal aktualny

yahol 10.01.2004 23:25

Jak masz ustawione czestotliwosci szyny?
Na starym Duraku - ile miales 66 czy 100?
Na nowym- ile 100 czy 133?
Ustaw sobie (jak mozesz) nizsze czestotliwosci, na 9,5x100 albo 10x100, a nie 7,5x133.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32.