![]() |
U***380;ywam Blue Connecta od listopada 2005 wi***281;c podziel***281; si***281; z Wami moimi do***347;wiadczeniami z jego u***380;ywania. Mo***380;e najpierw zaczn***281; od samego modemu, Siemens ES75, kt***243;ry jest totaln***261; pora***380;k***261;. Od pocz***261;tku ko***380;ystania z BC dosy***263; cz***281;sto roz***322;***261;cza***322;o si***281; bez powodu po***322;***261;czenie, teraz jest ju***380; lepiej, mo***380;na powiedzie***263;, ***380;e samo si***281; "naprawi***322;o", czyli roz***322;***261;cza si***281; rzadko. Nie wiem czym to by***322;o spowodowane ale na pewno nie oprogramowaniem kompa bo nawet Wind***281; instalowa***322;em do nowa. Niedawno zadzwoni***322;a do mnie Era z informacj***261;, ***380;e te modemy s***261; lipne i ***380;e Siemens wypu***347;ci***322; nowy firmware, kt***243;ry wgrywaj***261; za darmo po przyniesieniu modemu. W przysz***322;ym tygodniu go zanosz***281; bo pono***263; po aktualizacji przyspiesza i jest du***380;o bardziej stabilniej. Druga sprawa to kiepskie, zawieszaj***261;ce si***281; oprogramowanie Ery do obs***322;ugi po***322;***261;czenia, chocia***380; to mo***380;na rozwi***261;za***263; ustawiaj***261;c sobie zwyk***322;ego Dial-up'a. Je***380;eli chodzi o jako***347;***263; dzia***322;ania to mog***281; powiedzie***263;, ***380;e jestem dosy***263; zadowolony, stronki wchodz***261; ***347;rednio, z pr***281;dko***347;ciami 13KB/s a p2p na poziomie do 20KB. Nie musz***281; chyba dodawa***263;, ***380;e mam zasi***281;g EDGE. Odr***281;bna sprawa to p2p bo je***380;eli kto***347; lubi eMule to ***347;ci***261;ganie nim b***281;dzie ci***281;***380;kie, ***380;eby nie powiedzie***263; ***380;e ca***322;kiem niemo***380;liwe. Jest low id i idzie to koszmarnie. Pozostaje BearShare albo Torrent, kt***243;ry sprawdza si***281; ca***322;kiem nie***378;le. I jeszcze pozostaje sprawa ci***281;cia transferu. Faktem jest, ***380;e nie tn***261; go po przekroczeniu tych 2 GB ale raz mi si***281; zdarzy***322;o, ***380;e zap***322;aci***322;em rachunek jakie***347; 2 dni po terminie. I wtedy transfer si***281; zmniejszy***322;, chocia***380; to delikatne okre***347;lenie. Stronki wczytuj***261;ce si***281; z pr***281;dko***347;ci***261; 1 KB/s to lekka przesada i m***281;czarnia. W skrzynce SMS wyl***261;dowa***322;a dodatkowo wiadomo***347;***263;, ***380;e przekroczy***322;em transfer, heh, chocia***380; wcale tak nie by***322;o. Je***380;eli te wady o kt***243;rych wspomnia***322;em ust***261;pi***261; b***281;dzie ca***322;kiem nie***378;le, chocia***380; na pewno nie jest to ***322;***261;cze dla na***322;ogowych ***347;ci***261;gaczy plik***243;w.
|
M@X - tu masz transfery przecitne dla technologii http://www.orange.pl/portal/map/map/...=1148474875735
tu znowu w opisie karty max mozliwe transfery dla roznych technologii http://www.orange.pl/binaries/PL/Bin...74/1100638.pdf tu opis nowej technologii tzw 3.5G czyli rozwiniecia UMTS (w Erze ponoc zaraz po wakacjach w suzych miastach) http://en.wikipedia.org/wiki/HSDPA to samo mowili mi WSZYSCY przedstawiciele operatorow z jakimi rozmawialem - najszybciej teraz UMTS (realnie ponad 250), potem EDGE (150-200), potem GPRS (35-40 realnie) oczywisice zaleznie od sprzetu wiec zobacz w jakiej klasie dla danej technologii Twoj sprzet pracuje ;) moze masz wynalazek UMTS w klasie 6 a EDGE w 10? albo po prostu ch. zasieg? albo wszyscy inni sciemniaja :) tak czy siak - bez testu nie kupie na pewno (plus juz sie zgodzil, do germanosa jade jutro), wazne dla mnie jest scinanie transferu (bo co mi po ransferach chocby i 300 jesli po 2 dniach co miesiac bede mial sciete do 40 :D ) |
Cos Cie sie wszyscy uparli ze internet bezprzewodowy na EDGE jest wolniejszy od UMTS, kiedy mowie Wam ze jest na odwrot...
|
Co do ogranicze***324;: jak si***281; pyta***322;em o to w Germanosie i Erze, to powiedzieli, ***380;e to tylko na pi***347;mie - jeszcze nie ***347;cinali nikomu transferu... ale jak si***281; ju***380; rozpowszechni, to kto wie... :mruga:
|
dobra - potrzebuje inforamcji sprawdzonej:
czy ktos z Was ma tansza wersje BC czyli lacze od ery za te prawie 50pln brutto? jesli tak to czy po przekroczeniu jakiejs tam wartosci transferow w cyklu faktycznie scinaja transfery do predkosci GPRS? Orange odpada - sa drozsi, maja gorszy zasieg tam gdzie mieszkam, no i to ciagle telekomuna... nie gwarantuja nawet EDGE... iPlus daje mi EDGE i zarzekaja sie ze nie ma ciecia transferow, brak tez WiFi BC daje na dzien dobry UMTS (czyli duzo szybciej) i zapewniaja wejscie z nowa technologia po wakacjach i kopa na predkosciach - niestety na razie nikt nie potrafi mi powiedziec na pewno co ze scinaniem transferow (wiem tylko ze jesli juz to do predkosci GPRS czyli delikatnie mowiac kaszanka), WiFi w standardzie (ale wg kolesia z infolinii tylko jesli bedzie w modemie - taki z laptopa wg niego nie dziala w standardzie tylko jest rozliczany osobno - az trudno mi w to uwiezyc...) |
Smartek - jak jedziesz z edge to jak to wyglada? na p2p idzie sciagac - nie mowie o zawrotnych predkosciach, byle stabilne polaczenie i predkosc niezerowa?
M@X - orietujesz sie jak to wyglada w plusie? da sie do takich zastosowan najtansze lacze wykozystac? |
sadze ze nie tyle rozi ludzie co rozne firmy
ja sprzedawalem idee meritum, ale pracowalem dla innej firmy rotacja byla straszna - ja pracowalem poltora miesiaca i to bylo dosc dlugo :) wiec nie oplacalo sie nam, doradca klienta (byl jeszcze doradca handlowy - genralnie nie pamietam ktore stanowisko ja piastowalem, roznica byla tak ze jeden klienta odwiedzal - to bylem ja - a inny gadal do niego przez telefon), za bardzo przykladac - sprzedaz=prowizja i tyle to samo czesto widuje jak ow znajomu pyta o oferte jaka wlasnie dostal od operatora - zwykle ta taki sam chlam jaki sam kiedys robilem... wiec moze i Ty sie przykladasz - ale sa cale armie ludzi zatrudnionych u innych pracodawcow majacych umowy czy to z plusem czy innimi operatorami, ktorzy ciezko pracuja zeby czlowieka wyciac... a mnie osobiscie "zirytowala" obsluga w salonie firmowym plusado spolki z serwisem siemensa :) czyli pracownicy samego polkomtela (salon) oraz firmy RR (serwis) :) ale to inna historia no i co z tym edge? i umts? |
Nie, nie iwem jak bylo u Was, ale w Plusie po to jest funkcja doradcy handlowego, aby odwiedzil szefa firmy (klienta biznesowego) i dobral mu oferte w zaleznosci od potrzeb. Mozna - tylko trzeba chciec. Pewnie ze mozna kilentowi zrobic oferte w 10 minut, ale ja wole poswiecic na to kilka godzin i dobrac optymalnie pod niego, bo wiem ze zadowolony klient wraca... Ze poelci mnie innym... Ot, rozni ludzie, rozne podejscia...
|
M@X nie bede wchodzil w polemike ot :) generalnie nie robilem ludzi w butelke, tylko tak przedstawialme fakty, zeby pasowaly pod "rzeczywistosc" kreowana przez mojego pracodawce - to samo co rabi kazdy pracownik spotykajcy sie w imieniu firmy z jej klientem
sprzedawalem uslugi ktorych klientowi nie oplacalo sie kupowac - kady operator to robi :) i nie pisz, ze w plusie jest inaczej :) sam czesto odradzam wiele rzeczy proponowanych przez repow chocby znajomemu, ktory ma firme i telefony na ta firme wlasnie w plusie ;) i prosze o jasne uzasadnienie - czymu edge ma byc lepszy od umts? na papieze jest wolniejszy |
Widzisz, pracowales w pionie obslugi klienta biznesowego w IDEI i robiliscie ludzi w wala. Moja dzialka to to tsamo, tylk oze w Plusie. I jakbym nabil goscia w butelke to sie moge pozegnac z robota.
I Smartek dobrze mowi - UMTS to juz przezytek, czas sie przesiasc na EDGE :taktak:! |
Smartek - rozumie ze mozna jakiejs sieci nie lubic ze swoich powodow
genralnie nie martw sie - plus tez Cie zrobi w ch.. tylko daj mu szanse mnie juz raz wq..il i po 6 latach (bylem jednym z pierwszych uzytkownikow simplusa - ruszyl w czerwcu, ja sie przylaczylem w lipcu i trwalem z nim ponad 6 lat) pozegnalem sie z nim powrot teraz bylby traumatyczny ;) w idei pracowalem i wiem jak sie traktuje tam klienta (a pracowalem przy klientach biznesowych - teoretycznie lepiej traktowanych) - generalnie jak w plusie czyli jak g. w erze jestem dwa lata i na razie nie narzekam - pewnie do czasu... ;) wiec to ze Ci era zalazla za skore to jeszcze nic nie znaczy ;) i czemu mam olewac UMTS? powinien mi dac okolo 50% wyzszy transfer jesli go zlapie w dodatku u wszystkich najtansze modemy edge pracuja w klasie 6 dopiero te drozsze w klasie 10 czyli na pelnej przepustowosci niestety - dobry modem to od 900 w gore przy najtanszym abo u kazdego operatora dobra - musze sie przeleciec po operatorach z tego co widze tylko era ma umts u mnie, ale nie wiem czy bede go lapal i czy transfer realny mi wystarczy - ponizej 128kilo przy 100% stabilnosci nie ma o czym rozmawiac edit: 900 za modem mnie nie przeraza z prostego powodu - ekonomia mam lacze 800kilo ktorego nie wykozystuje bo przestalo byc stabilne od 2 miechow i zaczeli ciac p2p wiec kopa w d. takiemu oeratorowi place za to 90pln + 36 za obowiazkowy pakiet kablowki mieszkam w Pozaniu ale nawet tu nie ma konkurencji - kablowki podzilily sie dzielnicami i nie konkuruja ze soba, tem, gdzie jest radiowka nie ma kabli netia u mnie tylko radiowo czyli nie daja neta, telepsy wiadomo - odpadaja pod kazdym wzgledem, glownie ekonomicznym jesli przejde do ery to za 50 mam duzo wolniejsze lacze (jesli bedzie stabilne to wole wolniejsze) i nie mam kablowki ze swomi wspanialymi 65 kanalami ktorych nie ogladam 76pln w kieszeni co miesiac - modem zwraca mi sie w pol roku :) pozostaje tylko kwestia stabilnosci i faktycznej przepustowosci lacza jesli bedzie u mnie 200kilo to biore bez wachania :) |
Zrezygnuj z UMTS, bierz iPlusa i korzystaj z EDGE
pozdro |
coraz gorzej to wyglada...
dzieki za odpowiedzi tylko w ramach uscislenie - nie zachwycajcie sie tak SE ...89, gdyz nie obsluguje UMTSa czyli mieszkajac w duzym miescie odpada ceny w iPlus modemow sa duzo nizsze, dopuki nie chcesz UMTS - wtedy sa wyzsze niz w BlueC pomarancze zaraz sprawdze... szkoda - juz mi sie mazylo... ale musze sprawdzic jak to faktycznie bedzie wygladac :) Corke pod pache i oblot operatorow :) |
@nimal:
Mialem bawic sie BC a bawilem sie internetem w Orange`u na modemie Sony ericssonie Na ratajach (ok. os. Rzeczypospolitej [ X Liceum...] byla predkosc modemowa 5kb/s max) stary rynek, duzo lepiej. p2p odpada w tym rozwiazaniu jezeli chodzi na gprsie, zalezy gdzie mieszkasz. Najlepiej sprawdzic metoda prob , tylko trzeba miec kogos z ta usluga. Do domu wszelkie mobilne dostepy odpadaja, takie jest moje zdanie. To jest idealne jak ktos potzrebuje w kazdym miejscu w polsce wyslac emaila, miec gg i inne, i sprawdzic kiedy ma pociag do domu, ale napewno nie dla p2p:/ |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02. |