![]() |
jaki masz modem ?
bo w plusie jest jaka***347; promocja w kt***243;rej maj***261; Sony Ericsson GC85 EDGE/GPRS za 1.22pln i Option QUAD UMTS/GPRS za 60pln, warto dop***322;aci***263; do umts ? jest widoczna r***243;***380;nica mi***281;dzy nimi ? o ile og***243;le b***281;dzie jeszcze do kupienia to chyba si***281; zdecyduj***281; na plusa. a co si***281; dzieje po przekroczeniu limitu ? no i gdzie by***322;a ta dyskusja jak mo***380;na wiedzie***263; :) |
te modemy sa tanie bo kazdy z nich nie obsluguje waznych funkcji
SE nie ma 3G a quad nie ma EDGE bedziesz mial wiele rejonow, gdzie zostanie Ci tylko GPRS wiec albo bedzie to rozwiazanie tanie i stacjonarne (wtedy zorientuj sie, jaki masz zasieg u siebie i to kup) albo skazujesz sie na niska predkosc w wielu miejscach nic dziwnego ze te modemy sa tanie - inczej ich nie sprzedadza w ten sposob w erze tez znadziesz tanie rozwiazania ;) 600 tam ksoztuje HSDPA i to juz jest cos osobiscie bym doradzal era abo za 79pln i modem z allegro sam nad tym bardzo mocno myslalem, ale znowu mi ISP obnizyl cene o polowe i jednak zostaje na kablu |
no to ja myślałem, że jak coś ma umts to ma i edge. :haha:
z modemami z allegro jest jeden problem, musi być faktura, czyli te najlepsze oferty są w większości wyeliminowane. |
Cytat:
Modemu aktualnie nie mam, potrzebowalem pieniedzy i sprzedalem. Mialem Sony Ericssona GC89 z zewnetrzna antena (ktora baaardzo poprawia zasieg). Byl to modem GPRS/EDGE. Nie wiem czy jest duza roznica miedzy UMTSem a EDGE, ale EDGE ma okolo 230kbit co mi do przegladania stron, uzywania IRCa i GG w zupelnosci wystarcza (dodam, ze odnosze wrazenie, iz zasieg ma pewien wplyw na szybkosc - tzn. jest roznica miedzy 1/2 kreskami, a np. 3/4 - choc to moze byc moja wlasna sugestia :-) ). Po przekroczeniu limitu predkosc maksymalna to GPRS (56kbit), wczesniej podobno bylo znacznie gorzej, ale jakos od lipca/sierpnia plus ogranicza wlasnie do takiego pasma. Wracajac do UMTSa - na dzien dzisiejszy ma bardzo maly zasieg (w kazdej sieci), w moim miescie nie ma w ogole, wiec nawet o nim nie myslalem. Cytat:
Przy modemie na PCMCIA wazne jest (wiem juz z doswiadczenia) wyjscie antenowe (chocby profilaktycznie ;-) ). Komorka nie ma takiego problemu, bo ma zasieg taki, jak modem z podlaczona antenka. W maju bede zmuszony wiec zainwestowac w cos z GPRS/EDGE. I bedzie to: - ponownie SE GC89 + antena - jakas komorka z GPRS/EDGE - globetrotter z GPRS/EDGE + antena - inny modem, ktory beda polecali na bez-kabli.pl Linka do tematu nie mam, musisz uzyc szukajki. Ja jestem za leniwy ;-). Pzdr. |
ale si***281; naprodukowa***322;e***347;, dzi***281;ki, najbardziej pomocne to info o forum bez-kabli, tam sobie czego***347; dalej poszukam.
jak ju***380; kupi***281; to napisz***281; co i jak dzia***322;a, teraz si***281; sk***322;aniam ku erze. dzi***281;ki wszystkim :) |
Ery nie nawidze, wiec blueconnecta, w ogole pod uwage nie bralem, a pomijam juz, ze w domu i na dzialce mam problemy z zasiegiem (w erze).
Przejrzalem przed chwila kilka ofert na allegro. Strasznie wszystko potanialo - ciekawe czy ceny jeszcze spadna po nowym roku. Za 700zl mozna miec bdb modem, nowy, z gwarancja i z wyjsciem antenowym _ wszystkie technologie (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA). Jak stanieje do 500zl to w maju bedzie moj ;-D. |
ja wezm***281; albo er***281;, albo plusa, bo w krakowie orange nie ma prawie zasi***281;gu umts. er***281; mam od 8 lat z 2-letni***261; przerw***261; na orange i imo era jest lepsza, plusa jeszcze nie mia***322;em.
|
Witam
Problem dotyczy tego czy polaczenie BC da sie rozdzielic na 2 i wiecej komputerow ??? ?jeden ma modem na usb ( z tego co wiem konfiguracja jak zwykly dial-up, w wlasciwosciach wlaczone udostepnianie) poczenie do switcha ( na komputerach konfiguracja -> wlasny IP, brama i DNS dane na kompa z modemem). Ma szanse to zadzialac, moze ktos sie w to bawil... badz moze sprobowac, jezeli ma mozliwos??? |
ja niestety zrezygnowałem z netu przez gsm, bo jak dla mnie na razie te oferty są kiepskie, więc nie przetestuję dzielenia, ale jeszcze się nie spotkałem z łączem którego by się nie dało podzielić, problem jest ewentualnie z ispem, czy się będzie o to rzucał.
|
tu juz nie chodzi o oferte... tam gdzie bedzie zakladany tylko era ma EDGE.... innej mozliwosci nie ma .. wiec nie szukam odp czy dobra jet to oferta...
thx @pops za odp.. tez z tego zalozenia wychodze... no ale lepiej byc pewnym niz sie w umowe wwlalic i miec potem problem :/ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:05. |