Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.01.2003, 23:05   #1
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co sądzicie o biopaliwach?

Zbierałem informacje z różnych źródeł: od zapaleńców motoryzacji po mechaników samochodowych, ale tutaj jeszcze nie pytałem. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na w/w temat. Może znajdzie się jakiś ekspert, którego wiedza będzie nie do obalenia.

Do tej pory trudno mi było znaleźć w tej kwestii obiektywną ocenę. Raczej skłaniam się ku temu, że paliwo to paliwo, a nie kąsek 40% półlitrówki i oleju słonecznikowego Tzn. wydaje mi się, że wszelkie dodatki mogą wpływać na jego właściwości spalania. Może to być bzdura, ale... pewnie jest ktoś, kto potrafi to dobitnie wyjaśnić.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.01.2003, 23:10   #2
/||\aster
Gość

Moje zdanie:

Polska sie cofa w rozwoju, zloza ropy na swiecie sie zaniedlugo skoncza (dlatego USA sie burzy do IRAQ), a ci robia jakies Biopaliwa, powinni zainwestwac pieniadze w poszukiwaniu innych zrodel energii typu Niewiem , a nie marnowac kase na takie cos

To jest moje zdanie.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 23:14   #3
Nol
TDI
Zlotowicz

No tak, ale to nie rozwiązuje problemu: "czy biopalwia są szkodliwe, czy nie"

Stary 25.01.2003, 23:18   #4
Nol
TDI
Zlotowicz

Zresztą Stany Stanami, ale po kiego grzyba Polska się pcha w sprawy |Iraku popierając wojnę. A jak już do niej dojdzie to pewnie jeszcze naszych wojaków tam wyślą...

Tylko po kiego?
Stary 25.01.2003, 23:56   #5
Zeus
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.10.2000
Zeus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Nol napisa***322;(a)
Zresztą Stany Stanami, ale po kiego grzyba Polska się pcha w sprawy |Iraku popierając wojnę. A jak już do niej dojdzie to pewnie jeszcze naszych wojaków tam wyślą...

Tylko po kiego?
Jako miesko armatnie

PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!!

Powered by LTR-52246S
Zeus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 10:21   #6
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Nol napisa***322;(a)

No tak, ale to nie rozwiązuje problemu: "czy biopalwia są szkodliwe, czy nie"

Nol - przeciez juz jeździsz na tzw."biopaliwie".Chociaz w Cieszynie - kto wie, napewno w tzw dolnoslaskim. Jest to spowodowane tym, ze bo benzyny dodawany jest spirytus bezwodny w ilosci ok.3,5% o czym nikt nikogo nie informuje. Sprytuz jak spirytus - lapie wode z powietrza ( bo taka jego natura) i to jest zagrozenie dla silnika. Warunki twaorzenia mieszanki tez sa nieco inne.
Ale prawdziwym problemem biopaliw bedzie zanieczyszczenie srodowiska sciekami z gorzelni. Nie wchodzac w szczegoly ( ktore zna kazdy bimbrownik ), ze zeby zrobic spirytus, trzeba przeprowdzic fermentacje z uzyciem drozdzy. drozdze musza miec papu azotowe, to trzeba nasypac superfosfatu. Jak odpedzimy spirytus - to to wszystko zostanie - metody utylizacji wlasciwie nie ma , albo jest drozsza od ropy - a wiec w kanal i do Baltyku.
Na dieslach sie nie znam- bo nie mam, estry to kazdy moze zrobic w domu.
Trzeba olej zalkalizowac dodac np. metanolu w ktorym estry sie beda ekstrahowaly ( to takie fachowe slowko), potem odestylowac metanol i po klopocie. Ale reszta oleju zostanie i nie wiadomo co z nim zrobic.
Nowy problem sciekowy. I o tym witosowcy milcza.

Ostatnio zmieniany przez bgn : 26.01.2003 o godz. 10:24
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 11:17   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Spirytus lapie wode nie tylko z powietrza, starzy samochodziarze wiedza ze jak z czasem nazbiera sie wody w baku to dobrze jest, najlepiej przed zima, wlac flaszke denaturatu - i to z reguly wystarcza zeby tej wody sie pozbyc. Poza tym takie badania byly juz dawno robione i wykazaly ze mozna bezkarnie dodac wiecej niz te 4,5% biododatkow a ten caly dzisiejszy halas to tylko starcie roznych lobby bo tu chodzi o olbrzymia kase. Salomonowym wyjsciem byloby wprowadzic do sprzedazy oba rodzaje paliw, tyle ze to nie jest w niczyim interesie (pomijam tu nas klientow cpn-ow bo my sie nie liczymy) bo trzebaby odpowiednio zroznicowac ceny czyli te z biododatkami musialyby byc tansze czyli ktos musialby troche odpuscic na swojej pazernosci a to nie jest w smak ani rafineriom ani posrednikom ani wlascicielom stacji benzynowych ani w koncu ministrowi Kolodce.
Co do gorzelni i odpadow - jest to jakas tam biomasa ktora juz teraz chlopy zabieraja do spasania zwierzetami i mowia ze to jest dobre jako dodatek do pasz. Jesli tego bedzie znacznie wiecej to spokojnie da sie to wykorzystywac do nawozenia pol uprawnych. I jesli faktycznie dodaje sie tam superfosfat (pewnie w niewielkich ilosciach) to tym lepiej bo nasze pola cierpia na jego chroniczny niedobor i w oborniku jest go stosunkowo malo a jako nawoz jest drogi. Nie znam dokladnie technologii produkcji w gorzelniach, ale z pewnoscia superfosfat nie sluzy tam jako zrodlo azotu dla drozdzy bo po prostu go nie zawiera.
Nie jestem tu ani zwolennikiem ani przeciwnikiem biopaliw, a tylko przygladam sie z dystansem calej tej wrzawie wokol tej sprawy. I tak sie zastanawiam, jak daleko w kolejce stali nasi decydenci jak pan bog rozumem dzielil. No i fajnie jest, jak w kraju nie ma chleba to sie urzadza igrzyska.
Stary 26.01.2003, 13:18   #8
Nol
TDI
Zlotowicz

Dzięki [bgn i grzeniu] za zwięzłą i konkretną odpowiedź.
Stary 26.01.2003, 13:35   #9
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

ktos w rzadzie ma fabryke oleju lub/i gorzelnie albo ma ziomala, ktory ma taka fabryczke i widzi w tych biopaliwach dobry interes i mozliwosc zarobienia poteznej kasy na tym walku... w Polsce tak jest ze wszystkim!!

a myslicie ze kasy fiskalne dla taksowkarzy to jakis przepis specjalny... otorz jakis burak mial dostep do kas fiskalnych i chcial je sprzedac - no to mieli wprowadzic ustawe, na szczescie sie nie udalo

przykladow mozna mnozyc...
ale to sa tylko moje domniemania, kazdy moze miec inne zdanie
Stary 27.01.2003, 07:50   #10
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Co sądzicie o biopaliwach?

Cytat:
Nol napisa***322;(a)
Zbierałem informacje z różnych źródeł: od zapaleńców motoryzacji po mechaników samochodowych, ale tutaj jeszcze nie pytałem. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na w/w temat. Może znajdzie się jakiś ekspert, którego wiedza będzie nie do obalenia.

Do tej pory trudno mi było znaleźć w tej kwestii obiektywną ocenę. Raczej skłaniam się ku temu, że paliwo to paliwo, a nie kąsek 40% półlitrówki i oleju słonecznikowego Tzn. wydaje mi się, że wszelkie dodatki mogą wpływać na jego właściwości spalania. Może to być bzdura, ale... pewnie jest ktoś, kto potrafi to dobitnie wyjaśnić.
ja juz przygotowuje pozew przeciw polskiemu rzadowi
jak wprowadza biopaliwa bede domagal sie zadoscuczynienia
za uszkodzony silnik w moim nowym ciezko zapracowanym samochodzie
w instrukcji ktorego jest wyraznie napisane, ze biopalic nie lac

Kwachowi nalezy sie wielki + za veto ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 08:29   #11
bgn
`

Cytat:
grzeniu napisa***322;(a)
Spirytus lapie wode nie tylko z powietrza, starzy samochodziarze .
Fakt grzeniu - zapomnialem o siarczanie amonu sypanym razem z superfosfatem. Biomasa - masa drozdy - a scieki to reszta. Co do lania etanolu do baku tez prawda, ale tylko wtedy, gdy tankujesz bak i dostajesz flaszke spirtu do lapy , zebys sobie wlal do baku.Jesli to bedzie w skaldnicach benzyn - to ilosc wody ropuszczonej w etanolu bedzie trudna do kontrolowania ( bedzie zalezala od wilgotnosci powietrza). Wiem co pisze , bo bimbrownistwo jest mi bliskie, no powiedzmy zawodowo. I wiem dlaczego ograniczona zostala produkcja drozdy w Polsce - bo nie bylo gdzie lac sciekow. Nawozenie pol - to teoria - koszty przewozu wody z resztkami pozywek bylyby duzo wieksze od efektow. A ze mozna uzyc spirytusy do wytworzenia mieszanki - to zadna nowosc - swiat o tym wie od dawna. Nie bez powodu zuzlowcy jezdza na metanolu, a w brazyli leje sie do garbusow etanol.
Tam sie po prostu nie patrzy na srodowisko - amazonka wszystko splucze
Stary 27.01.2003, 08:34   #12
bgn
`

i jescze - zobaczcie koledzy - kto trzyma kase w biopaliwach obecnie.
Jest firma ktora wykupila polmos we wroclawiu i akwawit w lesznie czyli zprzewazajaca czesc instalacji do odwadniania spirytusu, sa ludzie ktorzy "zamrozili "produkcje w duzej olejarni w Brzegu.
Oni tankowac bede w Shllu power bezyne.
Zresezta zatankujcie paliwo u Niemcow lub Czechow - a zobaczycie jak wam autao bedzie jechalo
Stary 27.01.2003, 08:48   #13
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A PONIŻEJ W ZAŁACZNIKU TROCHĘ O PALIWIE GAIA,
JEDNYM Z BIOPALIW JAK SZĄDZĘ, TEN DOKUMENT PRZEWINĄŁ SIĘ JUŻ CHYBA PÓŁ ROKU TEMU PRZEZ MOJE RĘCĘ
Dołączone pliki
File Type: zip gaia.zip (6.0 KB, 19 oglądane)
Stary 27.01.2003, 09:26   #14
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywiście, że biopaliwa dodawane są na zachodzie. Ale mówi się o zupełnie innym składzie procentowym.
Dlaczego my (Polska) zawsze musimy być inni i wprowadzać 4.5% ?
Myślę, że wprowadzenie lub niewprowadzenie biopaliw to teraz wyłącznie kwestia polityczna. Koalicjant ciągnący szmal z tego jest silnie ustawiony i potrafi wywierać nacisk. Kwach może ma i plus za weto, ale weto sprawy nie załatwia.
Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać. A od wszystkich "gadających głów" i ekspertów w TV to mi się już niedobrze robi.
Powinny być różne dystrybutory dla tych paliw, różne ceny - kto by chciał, tankowałby z rzepakiem. Ale jak to u nas bywa... klient to ma gówno do gadania
Stary 27.01.2003, 13:49   #15
bgn
`

[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać.
ale placki bedzie zawsze na czym smazyc
A na serio - po Wroclawiu jezdzi pare autobusoe MPK napedzanych
olejem z dodatkiem estrow rzepakowych. Na szczescie z tylu pisze Ekologiczny, bo jechac za nim nie sposob - taki smrod spalin, ze za przeroszeniem zwracac sie chce
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: