![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Co sądzicie o biopaliwach?
Zbierałem informacje z różnych źródeł: od zapaleńców motoryzacji po mechaników samochodowych, ale tutaj jeszcze nie pytałem. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na w/w temat. Może znajdzie się jakiś ekspert, którego wiedza będzie nie do obalenia.
![]() Do tej pory trudno mi było znaleźć w tej kwestii obiektywną ocenę. Raczej skłaniam się ku temu, że paliwo to paliwo, a nie kąsek 40% półlitrówki i oleju słonecznikowego ![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Moje zdanie:
Polska sie cofa w rozwoju, zloza ropy na swiecie sie zaniedlugo skoncza (dlatego USA sie burzy do IRAQ), a ci robia jakies Biopaliwa, powinni zainwestwac pieniadze w poszukiwaniu innych zrodel energii typu Niewiem ![]() ![]() To jest moje zdanie. |
![]() |
![]() |
#3 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
![]() No tak, ale to nie rozwiązuje problemu: "czy biopalwia są szkodliwe, czy nie" ![]()
![]() |
#4 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Zresztą Stany Stanami, ale po kiego grzyba Polska się pcha w sprawy |Iraku popierając wojnę. A jak już do niej dojdzie to pewnie jeszcze naszych wojaków tam wyślą...
Tylko po kiego?
![]() |
#5 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
Cytat:
![]()
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
Cytat:
Nol - przeciez juz jeździsz na tzw."biopaliwie".Chociaz w Cieszynie - kto wie, napewno w tzw dolnoslaskim. Jest to spowodowane tym, ze bo benzyny dodawany jest spirytus bezwodny w ilosci ok.3,5% o czym nikt nikogo nie informuje. Sprytuz jak spirytus - lapie wode z powietrza ( bo taka jego natura) i to jest zagrozenie dla silnika. Warunki twaorzenia mieszanki tez sa nieco inne. Ale prawdziwym problemem biopaliw bedzie zanieczyszczenie srodowiska sciekami z gorzelni. Nie wchodzac w szczegoly ( ktore zna kazdy bimbrownik ), ze zeby zrobic spirytus, trzeba przeprowdzic fermentacje z uzyciem drozdzy. drozdze musza miec papu azotowe, to trzeba nasypac superfosfatu. Jak odpedzimy spirytus - to to wszystko zostanie - metody utylizacji wlasciwie nie ma , albo jest drozsza od ropy - a wiec w kanal i do Baltyku. Na dieslach sie nie znam- bo nie mam, estry to kazdy moze zrobic w domu. Trzeba olej zalkalizowac dodac np. metanolu w ktorym estry sie beda ekstrahowaly ( to takie fachowe slowko), potem odestylowac metanol i po klopocie. Ale reszta oleju zostanie i nie wiadomo co z nim zrobic. Nowy problem sciekowy. I o tym witosowcy milcza. Ostatnio zmieniany przez bgn : 26.01.2003 o godz. 10:24 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Spirytus lapie wode nie tylko z powietrza, starzy samochodziarze wiedza ze jak z czasem nazbiera sie wody w baku to dobrze jest, najlepiej przed zima, wlac flaszke denaturatu - i to z reguly wystarcza zeby tej wody sie pozbyc. Poza tym takie badania byly juz dawno robione i wykazaly ze mozna bezkarnie dodac wiecej niz te 4,5% biododatkow a ten caly dzisiejszy halas to tylko starcie roznych lobby bo tu chodzi o olbrzymia kase. Salomonowym wyjsciem byloby wprowadzic do sprzedazy oba rodzaje paliw, tyle ze to nie jest w niczyim interesie (pomijam tu nas klientow cpn-ow bo my sie nie liczymy) bo trzebaby odpowiednio zroznicowac ceny czyli te z biododatkami musialyby byc tansze czyli ktos musialby troche odpuscic na swojej pazernosci a to nie jest w smak ani rafineriom ani posrednikom ani wlascicielom stacji benzynowych ani w koncu ministrowi Kolodce.
Co do gorzelni i odpadow - jest to jakas tam biomasa ktora juz teraz chlopy zabieraja do spasania zwierzetami i mowia ze to jest dobre jako dodatek do pasz. Jesli tego bedzie znacznie wiecej to spokojnie da sie to wykorzystywac do nawozenia pol uprawnych. I jesli faktycznie dodaje sie tam superfosfat (pewnie w niewielkich ilosciach) to tym lepiej bo nasze pola cierpia na jego chroniczny niedobor i w oborniku jest go stosunkowo malo a jako nawoz jest drogi. Nie znam dokladnie technologii produkcji w gorzelniach, ale z pewnoscia superfosfat nie sluzy tam jako zrodlo azotu dla drozdzy bo po prostu go nie zawiera. Nie jestem tu ani zwolennikiem ani przeciwnikiem biopaliw, a tylko przygladam sie z dystansem calej tej wrzawie wokol tej sprawy. I tak sie zastanawiam, jak daleko w kolejce stali nasi decydenci jak pan bog rozumem dzielil. No i fajnie jest, jak w kraju nie ma chleba to sie urzadza igrzyska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Dzięki [bgn i grzeniu] za zwięzłą i konkretną odpowiedź.
![]() |
#9 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
ktos w rzadzie ma fabryke oleju lub/i gorzelnie albo ma ziomala, ktory ma taka fabryczke i widzi w tych biopaliwach dobry interes i mozliwosc zarobienia poteznej kasy na tym walku... w Polsce tak jest ze wszystkim!! a myslicie ze kasy fiskalne dla taksowkarzy to jakis przepis specjalny... otorz jakis burak mial dostep do kas fiskalnych i chcial je sprzedac - no to mieli wprowadzic ustawe, na szczescie sie nie udalo przykladow mozna mnozyc... ale to sa tylko moje domniemania, kazdy moze miec inne zdanie
![]() |
#10 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Re: Co sądzicie o biopaliwach?
Cytat:
jak wprowadza biopaliwa bede domagal sie zadoscuczynienia za uszkodzony silnik w moim nowym ciezko zapracowanym samochodzie w instrukcji ktorego jest wyraznie napisane, ze biopalic nie lac Kwachowi nalezy sie wielki + za veto ...
![]() |
![]() |
#11 | |
`
![]() |
Cytat:
Tam sie po prostu nie patrzy na srodowisko - amazonka wszystko splucze |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
`
![]() |
i jescze - zobaczcie koledzy - kto trzyma kase w biopaliwach obecnie.
Jest firma ktora wykupila polmos we wroclawiu i akwawit w lesznie czyli zprzewazajaca czesc instalacji do odwadniania spirytusu, sa ludzie ktorzy "zamrozili "produkcje w duzej olejarni w Brzegu. Oni tankowac bede w Shllu power bezyne. Zresezta zatankujcie paliwo u Niemcow lub Czechow - a zobaczycie jak wam autao bedzie jechalo |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
A PONIŻEJ W ZAŁACZNIKU TROCHĘ O PALIWIE GAIA,
JEDNYM Z BIOPALIW JAK SZĄDZĘ, TEN DOKUMENT PRZEWINĄŁ SIĘ JUŻ CHYBA PÓŁ ROKU TEMU PRZEZ MOJE RĘCĘ
![]() |
#14 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Oczywiście, że biopaliwa dodawane są na zachodzie. Ale mówi się o zupełnie innym składzie procentowym.
Dlaczego my (Polska) zawsze musimy być inni i wprowadzać 4.5% ? Myślę, że wprowadzenie lub niewprowadzenie biopaliw to teraz wyłącznie kwestia polityczna. Koalicjant ciągnący szmal z tego jest silnie ustawiony i potrafi wywierać nacisk. Kwach może ma i plus za weto, ale weto sprawy nie załatwia. Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać. A od wszystkich "gadających głów" i ekspertów w TV to mi się już niedobrze robi. Powinny być różne dystrybutory dla tych paliw, różne ceny - kto by chciał, tankowałby z rzepakiem. Ale jak to u nas bywa... klient to ma gówno do gadania
![]() |
#15 |
`
![]() |
[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]Osobiście mam diesla i jednak się martwię, że jak w paliwie będzie tyle rzepaku, to może mi silnik zdychać. ******************** ale placki bedzie zawsze na czym smazyc ![]() A na serio - po Wroclawiu jezdzi pare autobusoe MPK napedzanych olejem z dodatkiem estrow rzepakowych. Na szczescie z tylu pisze Ekologiczny, bo jechac za nim nie sposob - taki smrod spalin, ze za przeroszeniem zwracac sie chce |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|